Sezatoarea canadiana (207)
Raspunsuri - Pagina 6
after spune:
After, si cu cine vorbesti in casa in franceza? Cu sotul, cu copiii? Felicitari, dar nu e oare, totusi, un pret cam mare? Quebecosii vorbesc engleza acasa ca sa-si imbunatateasca accentul?
Nelia, in casa vorbesc cu sotul meu care e tot roman: eu franceza, el engleza, eu imi imbunatatesc engleza, el franceza, romana e pentru parinti. Si ce anume zici ca sacrifici? nu se uita romana asa de usor, stai linistita. Sa vrei si nu poti..: )
quebecosii perfect bilingvi vorbesc in casa, normal.sau de foarte mici.
mamitzica spune:
Fetele,nu am timp sa citesc tot ce ati scris dar legat de acte sau pasaport romanesc...socrii mei au murit amindoi si sotul meu cu pasaport canadian(ca nu mai avem romanesc de vreo 15 ani)a rezolvat totul.S-au schimbat legile,nu mai ai nevoie de pasaport sau buletin.
Noi am tot zis sa-i facem plodului certificat de nastere romanesc ca daca vrea sa se mute la Uniune...dar de acus 6 ani tot zicem si nu facem.Pentru asta intr-adevar unul din noi trebuie sa-si reinoiasca pasaportul romanesc dar cum sintem nepatrioti si lenesi uite ca tot nu l-am facut.
diana12 spune:
Maru, multumesc mult de raspuns.
Citat: |
citat din mesajul lui caro Diana12, am vazut intrebarea ta de la capitolul trecut in ceea cepriveste inotul si inteleg ca esti in zona Ottawa. Ca sa te lamuresti cel mai bine, incearca sa vezi ce zice pe aici: GO Kingfish http://www.gokingfish.on.ca/swim_programs.php (aici se antreneaza copii lui Alex Baumann, fost campion olimpic la 400 IM) Swim Ottawa http://www.swimottawa.com/gfsc/programs.php Nepean Baracuda http://www.swimnkb.com/html/index.php Citeste ce povestesc ei despre programele lor, eventual suna si intreaba. Chestia cu copii de 9-10 ani care se antreneaza 24 ore pe saptamana este poveste. Copii de la noi din club (OAK), care au performante de nivel national si international, cu aspiratii olimpice nu se antreneaza mai mult de 16-18 ore pe seaptamana (incluzand 2 order de gym/dryland) si asta la vartse de 16-18 ani. 24 ore pe saptamana? asta inseamna 6 zile/4 hr pe zi.... nimeni nu va supune un copil de 9-10 ani, in crestere, la un asemenea program. 24-30 de ore pe saptamana se antrena Phelps inainte de Beijing. Succes! Mama mandra de Dan Andrei (24/03/1996) si Thomas Adrian (18/01/2004) http://community.webshots.com/user/lidia67 |
Caro, multumesc si tie de raspuns.
Locuim relativ aproape de Ottawa, doua ore distanta, dar ne luptam aproape la fiecare concurs cu cluburi de acolo si de fiecare data ma minunez cat de bine pot inota fetitele de 9 sau 10 ani. La ultimul concurs am intrebat si eu o mamica de pe langa mine cam cate ore se antreneaza copilele alea si mi-a zis, 24 de ore. Am ramas masca, in conditiile in care fiica-mea se antreneaza maximum 3 sau 4 ore pe saptamana.
Succes baiatului tau si la cat mai multe rezultate frumoase.
nelia spune:
Eu nu stiu la inot, dar stiu la patinaj. Stiu cel putin trei fete si un baiat care fac patinaj artistic de performanta, sint si in program special de sport-études, cu bursa, dar unde nu poti ramine decit daca ai competitii cistigate. Si se antreneaza in jur de 20 de ore pe saptamina, nu numai patinaj, au si gimnastica, au si balet, toate facute cu antrenori special pentru patinaj. Cred ca asta e conditia, sa ai minim 20 de ore pe saptamina de lucru, restul scoala. Dar asta e si ca studiul individual, daca vrei mai mult, trebuie sa mai faci si tu ceva in plus... si uite asa, ies cele 24 de ore.
La patinoar unde face Agata vine o fetita din asta, nu am intrat in vorba cu mama ei pentru ca nu te poti atinge de ea, e stana. Sint de origine rusa, dar de mult timp pe aici, cred ca fata e nascuta aici. Si dupa cum arata mama si cum ii explica, cred ca si ea a fost patinatoare. Vine la 5 si lucreaza pina la 9, fara pauza sau cu pauze mici de baut apa sau eventual de facut pipi, ca nu stiu cum, dar nici asta nu-i vine sa faca. Dar e campiona Pe Quebec la juniori, la categoria ei... Agata nu o suporta! Intelegi de ce, adica a mea, in conditiile in care iubeste patinajul de nu mai poate, n-ar sta atit pe gheata decit lipita. Si stiu ca a intrebat-o cineva pe mama cind mai invata totusi copilul... si raspunsul a fost ca are A pe linie, conditia a fost ca face patinaj daca nu afecteaza invatatura.
Si mai stiu un baiat roman, care e la gimnastica, in echipa Quebecului de juniori, au stat la noi vrei doua zile cind s-au mutat aici. V-am mai povestit cred de el, ca stiu ca m-a impresionat copilul. Avea vreo 12 ani atunci si se antrena zilnic cite patru ore, negociat cu parintii, ca el ar fi stat numai la sala, pina ii iesea ce-si propusese.
Editez sa spun ca si cei de la patinaj au tot 12-13 ani, din cite stiu eu, cred ca exista program sport-études doar la secundara. Dar ca sa fii acceptat, adica sa ajungi la o anumita performanta, trebuie sa ori talent cu carul (care in sport se traduce si prin multa munca), ori sa lucrezi ceva, poate nu 24 e ore, dar macar doua ore pe zi ar trebui sa fie... altfel nu vad cum.
Si spun asta pentru ca fetitele din cercul Agatei de la patinaj au intre 8 si 12 ani, fac tot asa, vreo 3-4 ore pe saptamina, unele sint mai muncitoare, altele il fac de placere, altele de gura parintilor, ca le vad si mai delasatoare ca a mea... dar performantele sint sa zicem o medalie pe podium la un concurs municipal sau nici macar, doar cistigarea dreptului de a participa la competitie. Si noua, parintilor, ni se pare woau! Eu pic pe spate daca ia Agata locul trei la o asemenea competitie, da' nu l-a mai prea luat in ultimii doi ani. De aia spun, ca nu vad cum se poate face performanta cu mai putine ore de munca...
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
Podeanu spune:
Anka, ai mei au inceput la privata de abia anul trecut din secondaire 3.La seance de information in mapa pe care am primit-o erau doar costurile care ma interesau pe mine (erau examene date ptr anii superiori sec 3,4,4)dar am prietena care si-a inscris fata la examen , a trecut si a decis sa mearga tot aici, in sec 1. Ea mi-a spus ca o costa dublul meu, habar nu am de ce.
Doloress, ai mei au fost pina anul trecut la programul international din Andre laurendeau.S-a intrat tot cu examen.Scoala nu e internationala dar au 2 clase cu program international.
Nelia, Denisa e acum la o colega ptr un proiect comun. O sa o intreb si rog sa-ti scrie citeva cuvinte.
Ai mei se uita la filme f rar in cursul saptaminii si numai daca le ramine timp.Scoala e pe primul loc, apoi vin celelalte.
mamitzica,ma bucur ca vad ca se pot rezolva si cu acte canadiene.Merci de lamurire.
columbiana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui after Nelia, in casa vorbesc cu sotul meu care e tot roman: eu franceza, el engleza, eu imi imbunatatesc engleza, el franceza, romana e pentru parinti. Si ce anume zici ca sacrifici? nu se uita romana asa de usor, stai linistita. Sa vrei si nu poti..: ) quebecosii perfect bilingvi vorbesc in casa, normal.sau de foarte mici. |
after, tu esti reala? sau clona
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
mikiion spune:
Scriu repede ca e tarziu.
Despre indici. 10 e cel mai prost , mai ales in coloana a doua.
Cifrele alea cu virgula nu le-am prea inteles nici eu. O sa intreb maine la job ca am o colega studenta care are si un bac in educatie.
Exista si Comisia scolara Pointe de l'Ile pt Anjou PAT St-Leonard si RDP.
Anka daca vii mai spre est iti garantez ca platesti mult mai putin. Ahuntic e scump. Mai est de mine chiar. Si pt Centre ville e usor de ajuns. Dar greu la udem sau hec. Eu platesc mult pt ca am cautat prea tarziu si de la Quebec. Daca luam app de unde am plecat, in Anjou, aveam cu vreo 20 la suta mai putin. Era disponibil abia de la 1 sept. Scoala de langa era insa catastrofa. Iar app identic cu al meu de acum, pe aceeasi strada, dar cand sunam deja inchiriate, as fi putut da cu vreo 50 cad mai putin. Insa cum stiam ca e scoala buna si fac putin pana la job...si cum eram presata sa ma mut de la job am ales asa.
Oricum au crescut preturile enorm. Cand ma gandesc ca eu plateam 425 pe primul meu apartament in 2004.
Iselin merci. Ma ajuta mult informatiile.
Doloress . Si eu sunt in dilema chirie / acces usor la job versus cumparat si mutat prea departe.... Condo pe insula versus casa in rive sud sau nord. Etc. Plus ca au mai si restrans accesul la credit.... Poate mai comunicam pe pm.
Dana eu tocmai am trimis invitatia in rom . Scrisa ca in linkul dat de Roxana. O sa-ti spun cum a mers.
nelia spune:
[red]Dana/red], multumesc mult, daca poate, ca Agata n-are nici o graba sa-si gaseasca motivarea. Dar nu mi-ai raspuns, asa au fost dintotdeauna?
De fapt, ce vreau eu sa aflu, se poate creste un copil constiincios fara pedepse, fara restrictii? Cine ii are si sint mai mari, si sint constiinciosi, studiosi, respectuosi pur si simplu doar cu explicatii si cu vorba buna?
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
columbiana spune:
Nelia, sa nu te superi pe mine , dar eu cred ca un copil constiincios se naste asa...sau nu; adica eu nu stiu pe nimeni, a carui personalitate/inclinatii sa se schimbe radical ca urmare a ceea ce parintii au urmarit; cred ca doar putem exploata calitatile copilului; trebuie sa fie acolo, in personalitatea Agatei ceva, un buton pe care sa apesi sa-i trezesti ei interesul/pasiunea legat de teme si scoala; daca nu ai incredere, ca mai tirziu se va mobiliza singura; la istetimea si calitatile ei de acum se va adauga si maturizarea;
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
maru spune:
Ana, eu am vazut copii care s-au schimbat.
Prietena mea Ana a murit la 40 de ani. De cancer. Avea 2 fetite, una in clasa a 7-a si cealalta in clasa 1. Intotdeauna a stat cu gura cea mare cu scoala. Ar fi facut orice numai sa nu invete, sa nu faca teme. Daca o scapa cu gunoiul, nu se intorcea acasa pana noaptea. O cautau, cine stie pe unde se juca...
Cea mica f constiinciosa.
Cand Ana s-a imbolnavit serios, si nu a mai putut fi ascuns copiilor, ceva s-a rupt in cea mare de a devenit prima in clasa, a intrat la cel mai bun liceu, a terminat litere si teatru si acum e in strainatate, nume cunoscut in cercurile profesionite. Cea mica face acum psihologia. Ana a murit cu regretul ca cea mare nu o sa faca mare lucru in viata...
O sa zici ca e un caz special, ca tragedia a schimbat-o pe cea mare...
Dar nu e simgurul exemplu pe care il am...Unii copii copilaresc pana la un punct. As putea da exemplul copilului meu. Pana in clasa a 9-a nu a vrut sa invete, de ce sa invete cand e laudat la scoala, de ce sa faca in plus? Acum ma roaga sa il trimit la matusa-sa sa lucreze la mate (e profa de mate aici). Am facut abonament pe bank exam ca sa poata lucra pentru examul de engleza. Si sa vada ce o sa i se ceara la stiinte, la history...
Agata nu are motivatie acum, si nu e vina Neliei, nici a scolii, a nimanui, nu e ea coapta inca. Eu sunt convinsa ca la un moment dat un click se va intampla si Agatha va invata de placere.
Revin la Andrei, nu ar fi citit nici sa il tii fara cartofi prajiti o luna. Acum ar citi si pe sub plapuma...si o si face, spre disperarea mea... Aici e meritul profesorului de la scoala, dar si noi l-am incurajat cat am putut...
Ma duc la culcare, maine e vineri, si am o zi luuuuuunga! Ma duc la concert cu pruncul
http://www.youtube.com/watch?v=q3zkkLckeyM