Fainoase/ sarate sau dulci/ sanatoase

Fainoase/ sarate sau dulci/ sanatoase | Autor: daniela_b

Link direct la acest mesaj

As vrea sa incep sa coc piine ( paine) in casa ( nu la masina, la tava), sa fac taietei si alte paste din astea proaspete dar nu prea as vrea sa folosesc faina din aceea...000.

M-ar interesa ceva recomandari si informatii despre tipurile de faina integrala , neagra ( intermediara sau sanatoasa cum sa o denumesc?), de unde, cum, de ce...?
Faina din piata de la producatorii mici e integrala? Ati folosit?
Faina de tip 480 din magazine e acceptabila? Dar cea neagra? e chiar neagra sau are coloranti?
Cunoasteti retete speciale de paste proaspete sau de piine "taraneasca"?
Dar retete de biscuiti pentru copii, din faina integrala si fara zahar?

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Citat:
citat din mesajul lui daniela_b

Cunoasteti retete speciale de paste proaspete sau de piine "taraneasca"?

Dar retete de biscuiti pentru copii, din faina integrala si fara zahar?

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii


Daniela, ce intelegi prin paine "taraneasca"? Painea mea preferata era painea coapta in test (in Oltenia se face, posibil in tot sudul...) si mai luam lipii de langa scoala de la un cuptor. Ale mai faine paini din copilarie, nimic nu seamana cu ele. Acum fac toata painea in tuci, iese cu coaja tare dar miezul nu. Sunt unii carora nu le place coaja asa, mie da.

Am o reteta pe care o faceam mai demult (acum am renuntat, ne face rau faina de grau si mie si copiilor, folosesc numai faina integrala de spelta, cu continut mai mic de gluten); are in ea faina alba si integrala de grau (nebromata, nealbita cu clor), faina de ovaz (o faceam in casa la robot din fulgi de ovaz), faina de secara si o lingura de faina de in plus drojdie si lapte/apa, ulei etc, simpla, fara oua. Daca vrei o scriu, are insa cantitatile in cani (cups) americane (iar daca vrei si vrei le pot cantari pe fiecare in parte.

Pai biscuitii cum sa-i faci fara zahar? Mierea este sanatoasa dar incalzita devine toxica. Eu folosesc uneori sirop de agave la dulciuri, este alternativa cea mai sanatoasa la zahar, daca gasesti si te tine punga (aici este destul de scump). Plus ca ai nevoie de reteta exacta. Si mai pun la turta dulce melasa, combinata cu zahar (brun), nu merge de una singura. Citeam ca, in trecut, in loc de zahar oamenii fierbeau domol pere si rezulta un sirop gros si dulce pe care il foloseau ca indulcitor . Poate de acolo si bombonicile astea... moderne "raw" indulcite cu stafide si curmale sau banane (uneori le fac copiilor, ne plac, dar nu rezistam multa vreme).

Imi pare rau, cred ca nu te-am ajutat prea mult...

La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adra_bell spune:

faina integrala de grau, de secara, oraganica, gasesti in magazinele raw, intre 6-9 lei kg, la fel fulgi de grau, ovaz, tot organici, din care se pot face biscuiti

blog


www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=0" target="_blank"> Eva cu obrajori ca marul - concurs CHIC - adr.jpg


Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Citat:
citat din mesajul lui ML

Imi pare rau, cred ca nu te-am ajutat prea mult...

La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)



Ba da, m-ai ajutat foarte mult. Ma intereseaza exact genul acesta de retete de care ai pomenit, incercate cum ar veni.
Intr-adevar , in magazinele naturiste se gaseste faina de tot felul iar retete sint foarte, foarte multe ( pe diverse site-uri si bloguri), mi-ar lua prea mult timp sa le experimentez pe toate.

M-am gindit ca pot obtine de aici citeva idei despre cum poate fi folosita faina la retete de piine, taietei, paste, galuste, biscuiti. Orice fel de faina.
Astept cu interes reteta ta, ML, e foarte bine daca o pui in cups ( ma descurc !)


Cit despre biscuitii fara zahar, exact la inlocuitorii de tipul siropului de agave ma gindeam.

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puisorul spune:

Buna
Faina integrala gasesti la Carrefour, Cora, Auchan de la Dobrogea. La Kaufland este faina de secara si ovaz. Faina neagra este doar colorata :(.

Pt dulciuri eu folosesc sirop de agave( la DM gasesti cel mai ieftin) si pun in retete la ochi( oricum nu ne plac foarte dulci).

Retete de biscuiti am acasa in bookmark si le pun mai tarziu. Eu am facut si biscuiti fara zahar, doar cu stafide si curmale.

Retete de paine iti scriu de la masina de paine daca vrei. Mai era o reteta pe culinar de paine fara framantare care e foarte buna. Eu mai fac wassa( un fel de biscuiti din aluat de paine cu faina integrala, tarate, faina de secara, fulgi de germeni de grau si seminte de in) sau lipii din faina integrala si coapte in tigaie.

Ani de Stefana (23.01.2008)
ZERO toleranta pt lipsa de toleranta fata de copii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Am si eu o dilema.faina de la moara ce are?Nu-i mai simplu in peregrinarile prin tzara sa opresti la o moara si sa iei faina de acolo?Morile au faina de vanzare,deoarece la majoritatea poti fie plati pentru macinis,fie opresc uium....

Pentru restul intrebarilor,ML a dat cele mai bune informatii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puisorul spune:

Ni-na,problema e ca morile din jurul meu nu fac faina integrala decat alba. Sa tot mergi la moara dupa 3-4 kg,nu cred ca se merita nimanui. Deci sunt multe inconveniente pt aprovizionarea de la moara. Eu folosesc faina integrala de doi ani si inca nu am gasit moara.

Ani de Stefana (23.01.2008)
ZERO toleranta pt lipsa de toleranta fata de copii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Incerc sa scriu mai mult zilele astea, deocamdata copiez reteta de paine in tuci:

- 1 cup faina de grau integrala
- 1 cup faina de grau alba
- 1 cup faina de secara
- 1/3 cup faina de ovaz
- 1 TBSP faina de in(1 lingura mare de supa, rasa)
- 1 1/2 tsp sare (ei, aici nu stiu ce sa zic... nu prea cred sa fie 1 1/2 lingurita de sare, poate ceva mai putin. Nu am cum sa masor, linguritele mele au tot felul de forme, n-am nici una din Ro sa verific; ar trebui sa fie pe undeva pe Net un tabel de conversie))
- 2 tsp drojdie granule, uscata (si aici la fel, poate doar un pic mai putin de 2 lingurite de drojdie...); o dizolvi in lapte/apa si o lasi 15-20 minute sa creasca, apoi o adaugi.
- 1 3/4 cup lapte (eu puneam lapte de orez sau apa)
- 2 TBSP ulei sau mai mult, daca vrei (de care vrei tu, insa cel mai potrivit cu temperatura ridicata de coacere a painii ar fi uleiul de samburi de struguri; poate gasesti si-l tii doar pt. paine)
- in plus de toate cele de mai sus inca 1 cup de faina de grau alba
(o tii ca rezerva, separat, nu o amesteci de la bun inceput cu restul ingredientelor, adaugi pana cand se face aluatul "ca de paine"; poate intra mai multa... sau mai putina).

Precizari: painea care nu este "alba", nu creste la fel de frumos, nu este la fel de pufoasa sau fina la limba si nici usurica. Insa este sanatoasa si satioasa.

Eu am facut un experiment cu o paine din faina de spelta, aceeasi reteta (paine simpla doar cu faina, apa, sare, ulei), coapta in tava, la temp. mai mica si in tuci, lasata la crescut de doua ori, intr-un cuptor mult mai fierbinte. Diferenta este fantastica. Daca nu ai tuci, poate o coci direct pe "placa", eventual cu un "cloche" deasupra. Nu stiu cum ar iesi altfel... Asa arata, sper sa ma intelegi:

http://www.flickr.com/photos/55896395@N00/3254663852/in/set-72157617318544041/

Daca te intereseaza scriu si restul, temperatura cuptor, etc., in cazul in care optezi pentru tuci cu capac. Cum vrei tu.

Si mai este ceva, dar cred ca stii... faina macinata fin absoarbe apa diferit de o faina mai grosiera, asa ca tot experienta te va ajuta la aluat. Depinde si de altitudine si de zile cu umiditate ridicata, mai stiu eu de ce altceva? ...


La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Am uitat, Daniela... atunci cand masori faina sa fie "indesata" nu aerata. Nu o apesi cu lingura, doar zgaltai cana sa se taseze putin (aici pe punga de faina alba de grau scrie sa nu o indesi, dar la reteta de mai sus se cere). Si cu cat un aluat este mai moale, painea iese mai aerata; daca atunci cand se lipeste de mana, la framantat, adaugi faina va fi mai teapana, daca in loc, pui ulei pe maini iese mai pufoasa, sau, mai usoara, niciodata nu va fi precum painea alba. Scuza-ma daca stii toate cele deja, eu nu le cunosteam atunci cand am lasat masina de paine si m-am dedat risipei .

La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Puisorule, exact genul asta de retete caut, ai inteles perfect. Te rog sa pui ( cind ai timp, bineinteles )
toate retetele pomenite ( cu wassa chiar m-ai nimerit, imi place de nu mai pot). Biscuitii indulciti cu stafide si curmale sau alte fruncte uscate sint iarasi ceva ce mi-ar placea sa stiu sa fac.

ni-na, asa e, dar nu am cum sa ajung la moara si de aceea chiar am intrebat daca cineva foloseste faina din piata, ma gindeam ca e cam acelasi lucru.


ML, pare grozava reteta, abia astept sa o incerc(am tuci!).
Cloche nu am ( e din ceramica, nu? ) si banuiesc ca nu il pot impoviza dintr-un ghiveci de ceramica arsa. Sau pot?
Deindata ce ma pun la punct cu ingredientele, trec la executat ( si poate pun si poze daca iese ceva bun de aratat).




Citat:
citat din mesajul lui ML
Scuza-ma daca stii toate cele deja, eu nu le cunosteam atunci cand am lasat masina de paine si m-am dedat risipei .

La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)



eu una sint foarte recunoscatoare cind primesc explicatii detaliate si toate aceste amanunte sint pentru mine ca niste mici secrete pentru reusita.

Pentru consumul zilnic cumpar un tip de piine neagra, rotunda, asa... mai necrescuta, tare, cu coaja groasa si care pare veche imediat cum s-a racit, asa e piinea care-mi place mie. Sigur, pot minca si piine alba, nu fac mofturi dar nu ma dau in vint dupa ea.
N-o sa-mi iasa mie piinea asa cum e cea pe care o cumpar dar vreau sa diversific in primul rind si ma gindesc ca e bine sa ai un pachet de retete pe care le faci frecvent in casa si sa stii ca dai copiilor ceva de calitate. Si sint si pofticioasa!





Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput
Mergi la inceput