Somnul de dupamasa la copilul de 4 ani: da sau nu?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Zina spune:

Accept, ce imi pune semne de intrebare este faptul ca mi-a spus ca-l doare capul (asta de la oboseala) si ma gandesc ca poate nu este chiar totusi ok ca renunta la somul de zi. Am citit ca un copil este gata sa renunte la somnul de dupamasa, atunci cand seara nu este agitat, foarte obosit, face crize de la oboseala (asta nu s-antamplat la noi), dar mai agitat este, si-l vad cum incepe sa se maraie saracutul...si-apoi si orele de masa se cam schimba...in fine, asta nu este chiar o problema.
Ce ma framanta este ca seara este prea obosit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns trischa spune:

Zina,pe bona o doare capul,pe copil il doare capul..eu aici as vedea problema.
Cat despre somnul de pranz,eu nu sunt adepta lui si mai ales la 4 ani.Seara la ora 20 copila mea e in pat si dimineata la 7,30 e desteptarea.
Eu personal mi-as face griji daca as culca copilul la ora 23 sau 24.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Zina, si eu cred ca ar trebui sa il intrebi daca chiar il doare capul sau repeta ce a spus bona. Nasa Victoriei i-a spus o data ca nu mai poate sta pe jos sa se joace cu ea, ca o dor coapsele si de atunci Victoria imi tot spune ca o dor coapsele daca sta 5 minute in fund pe jos. Am intrebat-o daca intr-adevar o dor sau doar spune asa ca asa spune nasa si a zambit si a spus ca asa spune nasha. Uite, si Victoria acum doarme... desi eu as prefera sa nu doarma de amiaza ca parca vad ca iar ne apuca ora 11 pana adoarme deseara. Eu nici nu am intrebat-o azi daca vrea sa doarma, mi-a spus ea ca e obosita si am mers in pat.

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Zina

Ce ma framanta este ca seara este prea obosit.

Eu cred ca daca era prea obosit nu adormea in 10 minute. Mi se pare ideal asa. Daca totusi esti convinsa ca e prea obosit il poti culca si mai devreme de 8, la 7, 7 jumate. Dar repet, faptul ca a adormit in 10 minute imi da de crezut ca s-a culcat tocmai la timp.

Eu am observat ca si atunci cand a trebuit sa-l culci singur te-ai framantat foarte mult pe motiv ca nu sta invelit. Si doarme in pijama cu totul, si spui ca maraie...pijamalele cu totul si maraitul sunt specifice bebelusilor nu baieteilor de 4 ani. Eu am o fetita de 3 ani si nu mi-o pot nici imagina in pijama cu totul. Mi se pare ca incerci sa-l ti bebelus si sa-ti ocupi toata ziua cu el astfel incat sa nu ramai singura cu sotul. Sper sa nu te superi, asa se vad lucrurile la mine pe monitor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Fata mea (3 ani jumate) nu mai doarme la pranz de pe la doi ani. In momentul in care a inceput sa fie chin somnul de dupa-amiaza (adica lalait in pat cate o ora pana adormea) iar somnul de seara s-a decalat catre ora 10 pm, am hotarat sa ii ascult organismul ei. Si organismul ei a decis ca nu are nevoie de somn la pranz ci de culcat mai devreme seara (iarna la ora 8 seara, vara pe la 9).

In primul rand ca mi se pare mai grav faptul ca un copil se culca dupa 10 seara (ore precum 24 la culcare mi se par SF, eu dorm deja la ora aia ca muncesc, deci ora 24 ma mai apuca in weekend) si pt copil si pt dinamica familiei.

Eu daca n-am seara o ora doua pt mine si pt noi doi ca si cuplu, cand vorbim, ne dragalim, discutam, ne facem planuri si vise fara maini pline de magiun tragandu-ne de izmene, nu ma simt om. Ma simt mama si atat, extenuata. Deci din punct de vedere al dinamicii familiei, faptul ca cea mica se culca la 8 si cel mare (9 ani) la 9 seara e perfect pt toti.

In plus vad ca baiatul tau merge la gradinita. Gandeste-te ce odihna e aia sa se culce la ora 24 si sa se trezeasca la 7-8 pentru gradi. Pai scuza-ma dar nici eu nu pot functiona asa, d'apoi un praslea mic.

Fata mea incepe scoala in septembrie cand preconizez ca se va culca in jur de ora 19,30 pentru ca va fi extenuata dupa 6 ore de scoala, stimulare, zbenguiala, etc. Nici n-as concepe sa se culce la ora 24 doar ca sa imi fac eu ambitia sa o culc la ora 15 ca asa era pe vremuri, nu se concepea fara somn de pranz.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

In Franta, copiii de 4 ani merg la gradinita in grupa mijlocie. Si daca in grupa mica dorm dupa amiaza, dupa aceea nu mai dorm deloc. Adica au o perioada de repaus, 30-40 minute, intinsi toti pe saltele in clasa, unii mai atipesc, ideea e ca stau linistiti, fara galagie. Insa chiar daca ar vrea tot n-ar mai putea dormi, ca au activitati dupa masa. Mie, obisnuita cu somnul de dupa amiaza sacrosant din România, mi se parea ca vor fi prea obositi, dar dupa citeva zile mai grele, de la inceputul anului scolar, cind adormeau la cina cu nasu-n farfurie, pe urma s-au obisnuit foarte bine cu noul ritm. Bineinteles, seara la 8 jumate sint in pat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaGoji spune:

Cred ca fiecare copil renunta la somnul de dupa-masa cand e pregatit, nu exista o varsta anumita si nu am intalnit nicaieri scris despr importanta somnului de amiaza, atata timp cat copilul doarme per total un anumit numar de ore, care si acesta difera de la copil la copil, de la cat de solicitat este in timpul zilei, etc. Baiatul meu a inceput sa renunte la somnul de dupa-masa putin inainte de 2 ani, dar atunci se intampla rar sa nu doarma, la 3 ani deja se intampla rar sa mai doarma (1-2 ori/luna). Acum nu mai adoarme dupa-masa deloc, are 4 ani si 3 luni. Fata de vreo cateva luni a renuntat si ea la somnul de pranz. In schimb la 6-6.30 seara se culca si se trezeste la 8-8.30 dimineata. Baiatul se culca in jur de 7-7.30 si cam la 7.30-8 se trezeste.

Mami de Daria (21.04.2008) si Vladic (17.10.2006)
Vladic
Daria

"We do not stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."

Author unknown

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Zina spune:

S-a trezit la ora 1 noaptea, pentru ca avea nasul putin infundat si-a inceput sa planga. I-am dat cu spray, dar a inceput sa tuseasca. Asa ca a adormit dupa vreo jumatate de ora si s-a trezit la 7.30. Deci a adormit in jur de 11, 11 ore si jumatate. Este bine. Nu stiu cum va fi astazi, la gradi nu l-am dus, ca sa vad cum se simte, sper sa nu-l ia vreo raceala. Mi-am spus ca daca nu vrea sa doarma la amiaza, ii dau pace, dar diseara il culc pe la 7.30, pentru ca vor fi 12 ore de cand s-a trezit.
Numai sa nu fie virusat de la gradi, ca vad ca de-abia au iesit din vacanta si hop din nou cu stranuturi si tuse.

Off topic:
Apropo, cine utilizeaza la copil mierea de manuka, ati avut ceva alergii? Eu i-am dat baietelului meu vreo 2 zile, si-apoi am vazut pe piept, bubite multe, marunte, facuse alergie. I-as da si acum pentru gatut, dar mi-e teama sa nu faca din nou. Nu va spun ca si eu am luat vreo 3 zile acum aceasta miere, pentru ca ma durea gatul si nu mai am nimic (eu care trebuia sa incep cu antibiotic la durerea si racaiala care am avut-o in gat acum).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Mie una mi-ar conveni cand sunt acasa sa doarma si cel mare la amiaza, mai mult pt ca e nevoit sa pastreze linistea ca doarme frate-sau.
Dar nici asa nu-mi pun atatea probleme. Doarme bine, nu doarme, treaba lui.
Parerea mea e ca la 4 ani nu mai e cazul sa-i tratam ca pe niste bebelusi.
La faza cu nasul infundat, eu nu l-as fi tinut acasa...dar daca nu ai o problema si ai cu cine-l lasa, ok.
Despre mierea de Manuka nu stiu decat ce am mai citit p'aici pe DC. Noi folosim miere autohtona, direct din stup si face minuni. Le dau in fiecare zi 1 lingurita pe stomacul gol si vad ca ne ocolesc racelile de multa vreme.

Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)

Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

A, si cu durerea de cap...mai mult ca sigur vine de la bona.
Daca maica-mea le zice "mai incet cu galagia ca ma doare capul"..aud si de la ei peste 1-2 zile acelasi text.

Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)

Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)

Mergi la inceput