suzeta

suzeta | Autor: msl1

Link direct la acest mesaj

Cel mai bine ar fi niciuna! Dar intre doua rele mai bine suzeta. Fata mea isi suge degetul de cind sa nascut si acum la 4 ani are dentitia si maxilarul deformat rau. Nu am reusit nici cum sa o fac sa renunte la deget dupa ce a crescut si acum imi pare rau ca nu am insistat cind era mai mica, pt ca acum gura ii este foarte deformata de la deget si in plus cum tot baga degetu in gura nespalat se imbolnaveste des. Pot sa trimit poza cu "before" si "after" pt cine nu crede ca degetul poate deforma gura f tare!

Intrebare sondaj:

suzeta

Cel mai bine ar fi niciuna! Dar intre doua rele mai bine suzeta. Fata mea isi suge degetul de cind sa nascut si acum la 4 ani are dentitia si maxilarul deformat rau. Nu am reusit nici cum sa o fac sa renunte la deget dupa ce a crescut si acum imi pare rau ca nu am insistat cind era mai mica, pt ca acum gura ii este foarte deformata de la deget si in plus cum tot baga degetu in gura nespalat se imbolnaveste des. Pot sa trimit poza cu "before" si "after" pt cine nu crede ca degetul poate deforma gura f tare!

Alege respuns:

suzeta
suzeta

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

ups! am vrut doar sa raspund la subiectu anterior cu suzeta sau degetu...am apasat butonul gresit, rog moderatorii sa corecteze!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nicoleta spune:

Salut.

Imi pare rau ca fetitei tale i s-a deformat maxilarul in urma suptului degetului. Insa stiu ca este un caz rar intalnit (eu mi-am supt degetul pana pe la 4 ani si nu am nicio problema; mai stiu si alti copii care au facut-o si tot asa, fara probleme). Sper sa isi revina in timp sau cu aparat...

--------------------------------------------
A venit Craciunul! A trecut Craciunul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

Buna Nicoleta, la subiectul anterior postasem si eu contra supt deget...am prieten medic stomatolog..unul din cei mai cunoscuti din oras si mai performanti..si mi-a spus ca degetul in gura deformeaza rau dantura...acum daca m-a mintit el..te mint si eu...am copil ff mic, de 7 luni, dar eu l-am intrebat altceva..daca un copul inainte sa-i apara dintii permanenti isi da frecvent cu limba pe gingie in locul in care urmeaza sa erupa dintele, dintele iese stramb, mi-a zis ca nu, dar degetul supt frecvent este una din cauzele pt care dintii ies strambi...Nu vreau sa te contrazic, dar in calitate de parinte cred ca merita sa dam un sfat corect celorlalte mame...ar fi bine ca acelea dintre voi care au indoieli in ce privesc comentariile de aici sa intrebe si un specialist.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nicoleta spune:

Chiar sunt curioasa ce se va mai raspunde. Eu nu din cauza posibilitatii de a i se deforma gingia nu l-am "lasat" pe baiatul cel mare sa isi suga degetul si i-am dat suzeta, ci de teama greutatii lasarii de suptul degetului. Cel mic nu a vrut nici, nici.

Oare mai sunt mamici cu pitici cu gingia deformata? Ar fi de folos si o ancheta, de ce nu...

Eu stiu ca suptul biberonului pana la varste mari da astfel de deformari, aici cunosc un caz concret.

--------------------------------------------
A venit Craciunul! A trecut Craciunul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

La un prim search in google am gasit asta pe un site medical...n-am cautat si citit alte pareri dar sigur mai exista pareri contra degetului in gura si o sa le postez.


Dar despre dentitia copilului?
Este un fapt sigur ca un rezultat al suptului degetului este deformarea dentitiei, prin impingere in fata a dintilor de sus, si impingerea in spate a dintilor de jos. Intinderea pe care se va produce deplasarea dintilor depinde de cat de mult isi suge degetul copilul si de pozitia degetului in gura. Aceasta deplasare a dintilor nu este permanenta, afecteaza doar dentitia de lapte. Dintii definitivi ai copilului apar in jurul varstei de 6 ani. Deci cu cat mai repede va fi scrutata perioada de supt a degetului inaintea varstei de 6 ani, cu atat mai putine probleme cu dintii va avea copilul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

Cei mai multi copii sug policele (degetul mare de la mana), altii pot suge si alte degete, iar unii au si alte activitati in timp ce sug degetul: trag de lobul urechii, rasucesc o suvita de par intre degete sau o bucata de material.

Complicatii
Degetul de cele mai multe ori este plasat deasupra limbii, astfel incat dintii superiori sunt impinsi in afara, iar cei inferiori inauntru. Suptul degetului la copii mai mici de 4 ani nu reprezinta o problema, dar la copiii de peste 5 ani care sug cu intensitate crescuta pot aparea urmatoarele:
• Probleme ale dentitiei, cum ar fi: alinierea anormala a dintilor (malocluzii), ce se poate corecta dupa ce copilul inceteaza sa suga degetul; impingerea dintilor inainte; bolta palatina incepe sa se deformeze. Cu cat este mai lunga perioada de supt, cu atat este mai mare riscul de a fie nevoie de terapie ortodontica;
• Probleme de vorbire: cele mai frecvente sunt problemele de pronuntie, (balbaieli sau scoaterea limbii in afara in momentul pronuntiei cuvintelor);
• Probleme emotionale sau anxietate: aceste fenomene se produc datorita presiunii pe care o exercita degetul mare pe dintii si pe bolta palatina, severitatea fenomenului depinzand de frecventa suptului, de intensitate, de durata si de pozitia in care este aplicat degetul in gura.

Suptul degetului poate afecta legatura dintre maxilarul superior si mandibula si poate determina aparitia unor defecte de pronuntie.

Copiii care continua sa suga degetul si dupa varsta de 5 ani necesita o examinare stomatologica (pentru a identifica neregularitatile aparute la nivelul dintilor, maxilarului sau gingiilor). De asemenea, se evalueaza vorbirea si pronuntia, iar in cazul in care obiceiul este unul sever si pare sa fie insotit de tulburari comportamentale, emotionale, este indicat un consult psihologic.

Conduita terapeutica
Majoritatea copiilor renunta la suptul degetului intre 3-6 ani.
Terapia este foarte variata, iar expertii au opinii diferite. Unii considera ca terapia trebuie inceputa cu participarea copilului, altii considera ca poate fi inceputa si daca copilul nu este de acord. Este important ca terapia sa fie amanata atunci cand copilul trece printr-o perioada stresanta, cum ar fi dupa o boala, pierderea unui animal de casa, dupa mutarea in casa noua sau probleme in familie.
Specialistii au opinii diferite si in ceea ce priveste diferentele intre suptul degetului si suptul suzetei.
Avantajul suzetei este acela ca poate fi indepartata in orice moment, totusi s-a demonstrat ca aceasta creste riscul de dezvoltare a infectiilor la nivelul urechii. Datorita „functiei" suzetei de suplinitor al afectiunii si al atentiei de care au nevoie copiii, folosirea acesteia ar putea induce o dezvoltare redusa a capacitatii de intelegere, deoarece creierul uman se dezvolta in primul an de viata intr-un ritm rapid si are nevoie de stimulare si nu de calmarea pe care o ofera suzeta.

Sfaturi pentru parinti
Pentru a ajuta copilul sa renunte la acest obicei sunt indicate urmatoarele masuri:
• acordarea de mai multa atentie;
• se indeparteaza obiectele pe care copilul le asociaza cu suptul, la inceput pe perioade scurte in timpul zilei;
• distragerea copilului de la acest gest prin implicarea in diferite activitati;
• se instituie masuri in care copilul are un rol activ;
• sunt indicate dispozitive orale ce sunt fixate la nivelul palatului in cavitatea bucala, acestea scazand placerea copilului de a suge degetul;
• se explica efectele pe care le are suptul degetului;
• se instituie un sistem de recompense sau premii;
• se pun manusi pe mainile copilului sau se leaga degetele cu banda adeziva;
• utilizarea unui lac de unghii cu gust amar (se aplica ori de cate ori copilul va suge degetul) - aceasta metoda este incununata de succes atunci cand se asociaza cu un sistem de recompense.

Nu sunt indicate:
• scoaterea degetului din gura copilului cand acesta este treaz, acest lucru se poate face doar cand copilul a adormit;
• nu se pedepseste copilul si nu se folosesc expresii care sa-l jigneasca. Se adopta o pozitie neutra, calma, fara sa se judece copilul atunci cand se discuta cu acesta despre obiceiul de a suge degetul;
• nu se permite altor persoane sa faca haz de copil pentru ca suge degetul.

Se recomanda consultul unui medic specialist in cazul in care terapia efectuata de parinti nu da roade.


Dr. Silvia Ionescu
Medic neonatolog


Deci zic ca e destul de explisit si clar..sunt pareri medicale..nu unul si altul care mai de care mai experimentat...fara suparare..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Serialbastre spune:

Asa cum sunt medici care recomanda diversificarea dupa 5-6 luni si medici care recomanda sucul de fructe la 3-4 saptamani, tot asa sunt si medici care recomanda lacul de unghii cu gust amar pentru dezvatarea de suptul degetului.
Nu spun ca e bine sa-si suga copilul degetul pana la nunta, dar nici cu traumatizarea nu sunt de acord. Si din experienta va pot spune ca aceste chestii cu gust naspa, leucoplast si altele au efecte traumatizante. Mi-am supt degetul (seara la culcare) si dupa dentitia de lapte si am o dantura dreapta si frumoasa; si vorbesc bine, nu am avut probleme nici cu asta. (poate sunt un caz fericit, chiar nu cunosc statistici in acest domeniu)
Imi doresc sa o ajut pe Cezara sa se dezvete de acest obicei, nu stiu inca cum si cat o sa-mi iasa ... va tin la curent.


Andreea si Cezara - Ilinca (2.06.2009)

Cezara e www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=7" target="_blank">chic!


In bucataria mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mindy spune:

Msl, imi pare rau. ai dus-o la stomatolog? se pot corecta total problemele de dentitie si ale maxilarului?

si eu zic ca suzeta e mai buna daca degetul deformeaza dentitia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

De multi ani s-a inventat bibele si suzeta - ortodontice, exact pt a nu deforma nimic, iar cele de silicon nici nu dau alergii.
Nu sunt nici eu de specialitate, noi de-astea am folosit. Eu am o mare problema mentala cu dentitia, a mea e varza, asa ca am mare grija de a fie`mi si la orice problema mergem la stomatolog imediat.

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"


*** Concursul KloraneBaby *** www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic bebe - klorane baby&page=6" target="_blank">mam.jpg ***

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Intinderea pe care se va produce deplasarea dintilor depinde de cat de mult isi suge degetul copilul si de pozitia degetului in gura. Aceasta deplasare a dintilor nu este permanenta, afecteaza doar dentitia de lapte. Dintii definitivi ai copilului apar in jurul varstei de 6 ani.

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever

Mergi la inceput