Help! blat de tort ratat -caut reteta sigura
fetelor! help!!
nu stiu ce fac de nu imi iese bine blatul de tort. blestem curat
m-am anuntat maine la petrecerea de rev cu un tort de porto si deja am dat kix cu blatul
albusurile nu s-au batut. uneori nu creste si imi iese de marimea unei cutii de chibrituri. acum nu s-au batut albusurile, nu stiu de ce. dar le-am pus asa batute aiurea cum au fost si astept sa vad ce iasa. daca o iesi ceva. dau in balbaiala. crema mi-a iesit foarte buna.
cat e 300 gr convertit in linguri?
dar 250 gr?
eu cred ca gresesc si la cantitati, adica pun ochimetric, o lingura de faina la ou, la fel si pt zahar. e ok asa?
are cineva o reteta de blat fara cantitati in grame? please help!
Raspunsuri
Darria spune:
Nu am timp sa scriu acum dar intra pe blogul Laurei Adamache si o sa gasesti explicatiile necesare. Gasesti reteta si explicatii pt. pandispan(simplu sau cu cacao).
szivarvany spune:
Eu folosesc "marele clasic": cate oo atatea linguri de faina/zahar, daca pun cacao, inlocuiesc o lingura faina cu una de cacao.
Pt un blat mare pun 8 oua, bat albusurile bine-bine, adaug galbenusurile pe rand una cate una, apoi zaharul, 8 linguri, apoi 8 linguri faina + 1 praf de copt.
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
*** Concursul KloraneBaby *** www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic bebe - klorane baby&page=5" target="_blank">mam.jpg ***
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mamagiuliei Eu folosesc "marele clasic": cate oo atatea linguri de faina/zahar, daca pun cacao, inlocuiesc o lingura faina cu una de cacao. Pt un blat mare pun 8 oua, bat albusurile bine-bine, adaug galbenusurile pe rand una cate una, apoi zaharul, 8 linguri, apoi 8 linguri faina + 1 praf de copt. Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela _"Meglio sole, che mall`accompagnate !" *** Concursul KloraneBaby *** www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic bebe - klorane baby&page=5" target="_blank">mam.jpg *** |
Asa fac si eu(mai modific cantitatzile in functzie de dimensiunea tortului)!
Citeva tricuri Mindy,pe care si eu le-am invatzat de la altzii:
-cind batzi albusurile pui putzina sare(sincer nu am auzit pina acum sa nu se bata albusurile,cum adica nu s-au batut???)
-ca sa vezi daca sunt batute bine,intorci castronul in care le batzi(ca si cum l-ai rasturna,itzi dai seama daca o "ia la vale "sau nu compozitzia!!)Cind sunt bine batute,stau tzepene poe fundul castronului!(albusurile adica)
-faina o adaugi treptata ,amesteci cu lingura de lemn de jos in sus,asa iese pufos(deci pina aici folosesti mixerul,faina se adauga la urma,cu lingura de lemn)
Cam asta ce-mi amintesc acum in fuga,o lingura are cam aproximativ 10g!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Mindy spune:
merci mult fetelor de ajutor. mai nou cern si faina ca sa fiu sigura ca nu e prea densa sau cu cocolase. respect proportile ou-lingura de faina dar cred ca pun lingura de faina cu varf prea mare.
nu stiu de ce nu s-au batut ouale, au iesit ca o zeama multa cu bulbuci.
bineinteles ca nu e bun blatul, il putem manca la mic dejun ca are aspect de omleta.
ma apuc acum de altul, trebuie sa aiba ceva timp sa stea insiropat si cu crema in el.
apa si ulei nu puneti deloc in el? nu as vrea sa iasa sec.
de 8 oo il fac.
va zic cum a iesit.
szivarvany spune:
Apa nu pun. Ulei pun in chec.
Reteta data de mine si completata de Andacos e una simpla de pandispan.
Mult, mult succes
Si la multi ani
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
*** Concursul KloraneBaby *** www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic bebe - klorane baby&page=5" target="_blank">mam.jpg ***
Mindy spune:
La multi ani si An Nou fericit!
a iesit minunat blatul. am urmat instructiunile de blat 'marele clasic' de la mamagiuliei si am urmat tricurile de rigoare date de andacos. a iesit perfect iar tortul f bun si laudat. am mai salvat cateva felii sa avem dimineata la cafea. de acum sunt sigura ca o sa imi iasa bine blaturile.
multumesc!!
andacos spune:
Mindy,ce ma bucur ca tzi-am putut fi de folos!
Important e ca tzi-a iesit blatul,tortul asa cum tzi-ai dorit!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Burtocika spune:
Sa va dau si eu reteta mea de blat, cu care merg la sigur.
8 oua
8 linguri de zahar
8 linguri de faina
arome (vanilie, rom)
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se bat albusurile spuma, cu spiralele de la mixer. Ca sa se bata bine, albusurile trebuie sa fie RECI si sa le bati initial cu o turatie mare a mixerului. Cand s-au legat se poate reduce viteza. Cand stau tepene se adauga ZAHARUL, treptat si in ploaie, nu tot odata, ca se lasa albusurile. Se amesteca pana se omogenizeaza bine. (compozitia astfel formata poate fi folosita pt bezele, daca vreti). Tot acum se adauga zaharul vanilat si romul.
Separat se bat galbenusurile cu un varf de zare. Galbenusurile se bat mai bine caldute (la temperatura camerei). Se bat cu paleta cu care se face maioneza, pana se omogenizeaza si fac basicute (5 minute)
Apoi se inglobeaza faina in albusuri, putin cate putin, in ploaie, ca sa nu se lase spuma de albusuri, si se amesteca orizontal, din acelasi motiv. La urma galbenusurile se adauga in compozitie.
Se pune tot in forma de blat tapetata cu hartie cerata si se lasa circa 30 minute la 180 grade, fara sa deschideti cuptorul, pana capata o culoare aurie. Ca sa fiti siguri ca e gata se incearca cu o scobitoare; daca iese curata e gata, daca raman urme de aluat pe ea mai trebuie sa stea.
*****************************
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele
olim spune:
am si eu o intrebare
am gasit o reteta a mamei de blat de tort, dar e trecut si 7 linguri de apa, dar nu stiu daca sa le pun dupa ce bat albusurile sau dupa ce frec galbenusurile cu zahar?
poate imi dati un sfat va rog
am sa incerc si eu retetele voatre
vikinga spune:
Acum ma apuc de tort, sper sa-mi iasa blatul, ca intotdeauna imi ies niste bombe de tot risu-plinsu:))O crema gen diplomat, mai simpluta asa, are cineva?Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo