DULCIURI CU CATINA
Oameni buni, help!
Am facut dulceata de catina in toamna, Eliza mea nu vrea sa o manance asa, din borcan, asa k as face dulciuri la care sa adaug dulceata, poate-poate...
Aveti retete cu dulceata de catina?
Multumesc anticipat pt retete/idei!
...si mult spor la treaba, k am intrat in perioada aia a anului...
Raspunsuri
Darria spune:
Nu este ceea ce ai cerut dar scriu totusi.
Anul trecut i-am pus fetitei catina cu miere la macerat. Pt. ca abia o convingeam sa manance boabele intregi le-am bagat la blender. Spuneam ca e un pireu de fructe(portocale si kiwi) si atunci era bun, cerea peste portie.
Stiu ca nu e indicat sa folosim inox(doar lemn si ceramica) dar daca altfel nu vroia.
Anul acesta am folosit ulei de catina din plafar(hofigal).
IRA_LIZA spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Darria Nu este ceea ce ai cerut dar scriu totusi. Anul trecut i-am pus fetitei catina cu miere la macerat. Pt. ca abia o convingeam sa manance boabele intregi le-am bagat la blender. Spuneam ca e un pireu de fructe(portocale si kiwi) si atunci era bun, cerea peste portie. Stiu ca nu e indicat sa folosim inox(doar lemn si ceramica) dar daca altfel nu vroia. Anul acesta am folosit ulei de catina din plafar(hofigal). |
Darria, mulumesc pt ponturi, incerc si eu, sa vad poate-poate...
Intre timp ma gandesc sa fac fursecuri pe care le lipesc 2 cate 2 cu dulceata sau cu o combinata de dulceata cu ceva. O sa mai pieptan netu' sa caut idei de combinatii intre gem de fructe si alte ingrediente. Ma gandesc ca poate merg nucile, fac o proba cand imi iau nuci si vad...
omibaba spune:
Ira_liza, am eu o reteta la care se adauga gem de orice fel, nu conteaza.
Problema e ca nu tin minte exact cantitatile, dar cuprinde unt, faina, ou, zahar si praf de copt + gemul. E foarte simpla si arata ca un biscuite urias cu gem. Cand fac aceasta reteta mereu fac doua portii, din start se stie ca nu ajunge una.
Se poate manca la mic dejun, cu laptic sau fara, sau in orice alte combintatii si momente ale zilei.
In cazul in care te intereseaza reteta ma uit in carnetelul meu de retete si ti-o comunic.
Numai bine.
omibaba spune:
Am gasit ceva dulce asemanator cu reteta mea - dar asta contine mult mai multe ingrediente. Dar la final arata ceva de genul asta - asa ca sa-ti faci o idee despre reteta mea.
http://ricette.giallozafferano.it/Crostata-speziata-con-confettura-di-fragole.html
IRA_LIZA spune:
Citat: |
citat din mesajul lui omibaba Ira_liza, am eu o reteta la care se adauga gem de orice fel, nu conteaza. Problema e ca nu tin minte exact cantitatile, dar cuprinde unt, faina, ou, zahar si praf de copt + gemul. E foarte simpla si arata ca un biscuite urias cu gem. Cand fac aceasta reteta mereu fac doua portii, din start se stie ca nu ajunge una. Se poate manca la mic dejun, cu laptic sau fara, sau in orice alte combintatii si momente ale zilei. In cazul in care te intereseaza reteta ma uit in carnetelul meu de retete si ti-o comunic. Numai bine. |
Bineinteles k ma intereseaza, abia astept sa o postezi!! multe-multe multumiri!
omibaba spune:
Reteta mea este preluata de la o italianca si se numeste Crostata.
Aveti nevoie de:
250 gr faina
100 gr zahar
100 gr unt
1 ou
o lingurita praf de copt
gem de orice fel (cam un borcanel)
Untul si faina se amesteca bine intre palme pana cand obtineti o compozitie nisipoasa. Se adauga apoi zaharul, oul si praful de copt.
Toate acestea se amesteca foarte bine pana se obtine o coca mai moale dar care nu se lipeste de degete. Daca zaharul nu e dizolvat in totalitate nu va speriati nu o sa aveti vreo problema la final.
In acest punct o impartiti astfel 1/3 si 2/3.
Intr-o tava rotunda de preferat (dar credeti-ma nu-i nici un bai daca e dreptunghiulara sau orice alta forma - eu n-am rotunda) se adauga o bucatica de unt cu care se unge tava. 2/3 din coca se intinde in tava (eu de obicei o apas cu degetele si o uniformizez tot la fel). Peste coca intinsa se adauga un strat de gem. Din cate am auzit gemul facut cu gelfix nu e pentru a fi pus la cuptor ca se lichefiaza, asa ca eu nu am riscat cu asa ceva.
Din 1/3 se fac baghete de aluat ce se aseaza in forma de gratar sau dupa preferinta direct peste gem.
Se da la cuptor pentru aproximativ 25-30 minute cam la 180 grade.
Eu apas coca sa vad daca nu cumva e moale, daca s-a intarit suficient o scot din cuptor si o portionez calda, rece se sfarma mai tare.
Pofta buna.
Apropo, recomand sa faceti doua portii odata, una nu e niciodata suficienta (cel putin la noi).