Rulare cozonac
cum sa-i rulez ca sa nu mi se desfaca cand ii tai,sa stea felia intreaga ,sa nu fie fasie fasie?
am incercat cu masa infainata apoi doar unsa cu putin ulei si acelasi efect -felii ..dezmembrate ceva sugestii aveti?.... sa am si io de Craciun cozonac , cum vad pe bloguriNIMENI NU MOARE VIRGIN...VIATA I-O TRAGE FIECARUIA CEL PUTIN O DATA
Raspunsuri
lulu77 spune:
Eu cred ca depinde de reteta cozonacului.
Eu fac mereu aceeasi reteta de cozonac.In primele doua zile (daca rezista)felia nu poate fi taiata decat ff lata, efectiv se rupe fasiute(noua asa ne place) .Dupa 2 zile, se taie fff bine.
Fenomenul nu il pot explica.
Alina, mamica lui LUCA GABRIEL (20.08.2007)
bazar umanitar
EllaX spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lulu77 Eu cred ca depinde de reteta cozonacului. Eu fac mereu aceeasi reteta de cozonac.In primele doua zile (daca rezista)felia nu poate fi taiata decat ff lata, efectiv se rupe fasiute(noua asa ne place) .Dupa 2 zile, se taie fff bine. Fenomenul nu il pot explica. Alina, mamica lui LUCA GABRIEL (20.08.2007) bazar umanitar |
lulu, scrie si reteta, te rog! Daca tot ne faci pofta...
Si ai mei se taie felii, dar nu sunt pufosi.
lulu77 spune:
COZONAC PUFOS
Ingrediente:
Pentru aluat:250 ml lapte cald
2 oua
100 g zahar
30 g margarina/unt(eu folosesc numai unt)
500 g faina alba
7 g de drojdie uscata
3 g sare
esenta de lamaie sau rom
Pentru umplutura:150 g nuci macinate
60 g zahar
2-3 linguri de lapte
Sau stafide/rahat/Fineti
Pentru glasat:1 ou
Se pun ingredientele pentru aluat in cuva de la masina de paine si se selecteaza programul de framantat si dospit.
Se scoate apoi aluatul pe o masa unsa cu ulei, si se taie in cate bucati vrei.Fiecare bucata se umple cu ce doriti, se ruleaza si se pune in tava in care ii coacem inca 20-30 minute la crescut in loc ferit de frig, curent, apoi ii coacem 30 minute la foc potrivit.
Eu ii fac uneori numai cu nuca si putina cacao. umplu toata bucata, o rulez si apoi o tai bucati late de 4-5 cm si le pun in tava cu taietura in sus, cu o distanta de 2 cm intre ele.Ies ca niste melcisori.Uite poze inaite de dospit, dupa dospit in tava si dupa copt
http://picasaweb.google.com/comenzi.hainutze/LUCA#5543927412495607266
Uneori tai in 3 parti egale si umplu fiecare parte cu ceva-una cu finetti, una cu rahat si una cu nuci, le rulez si apoi impletesc in 3 si las la dospit in tava cu hartie de copt.Apoi glasat cu ou si pus la copt.
Poti umple cum vrei/ cu ce vrei.
Pofta Buna!
bazar umanitar
maya_m spune:
LULU seamana reteta ta cu a mea,difera doar cantitatea de lapte-io pun doar 200ml,si cea de unt -io pun 50 gr.
si tot la masina de paine framantat oare nu asta o fi problema cu taiatul, ca e prea pufos ?NIMENI NU MOARE VIRGIN...VIATA I-O TRAGE FIECARUIA CEL PUTIN O DATA
lulu77 spune:
maya, eu mai stiu ca niciodata sa nu tai cozonacul cald, trebuie lasat sa se raceasca.Nu stiu ce sa zic...noi oricum il preferam pufos, rupt fasii
bazar umanitar
roxanaz spune:
desfacutul in fasii inseamna aluat bine framantat - si asa trebuie sa fie cozonacul, dupa parerea mea. deci nu l-as considera un punct negativ, dimpotriva.
spor la cozonacit!
Roxana
EllaX spune:
citat din mesajul lui lulu77 COZONAC PUFOS Ingrediente: Pentru aluat:250 ml lapte cald 2 oua 100 g zahar 30 g margarina/unt(eu folosesc numai unt) 500 g faina alba 7 g de drojdie uscata 3 g sare esenta de lamaie sau rom Pentru umplutura:150 g nuci macinate 60 g zahar 2-3 linguri de lapte Sau stafide/rahat/Fineti Pentru glasat:1 ou Se pun ingredientele pentru aluat in cuva de la masina de paine si se selecteaza programul de framantat si dospit. Se scoate apoi aluatul pe o masa unsa cu ulei, si se taie in cate bucati vrei.Fiecare bucata se umple cu ce doriti, se ruleaza si se pune in tava in care ii coacem inca 20-30 minute la crescut in loc ferit de frig, curent, apoi ii coacem 30 minute la foc potrivit. Eu ii fac uneori numai cu nuca si putina cacao. umplu toata bucata, o rulez si apoi o tai bucati late de 4-5 cm si le pun in tava cu taietura in sus, cu o distanta de 2 cm intre ele.Ies ca niste melcisori.Uite poze inaite de dospit, dupa dospit in tava si dupa copt http://picasaweb.google.com/comenzi.hainutze/LUCA#5543927412495607266 Uneori tai in 3 parti egale si umplu fiecare parte cu ceva-una cu finetti, una cu rahat si una cu nuci, le rulez si apoi impletesc in 3 si las la dospit in tava cu hartie de copt.Apoi glasat cu ou si pus la copt. Poti umple cum vrei/ cu ce vrei. Pofta Buna! Alina, mamica lui LUCA GABRIEL (20.08.2007) bazar umanitar |
Multam fain! Am salvat reteta si o aplic, anul asta. Doar ca framantata cu mana.
maya_m spune:
citat din mesajul lui roxanaz desfacutul in fasii inseamna aluat bine framantat - si asa trebuie sa fie cozonacul, dupa parerea mea. deci nu l-as considera un punct negativ, dimpotriva. spor la cozonacit! Roxana |
NIMENI NU MOARE VIRGIN...VIATA I-O TRAGE FIECARUIA CEL PUTIN O DATA
maria_alexia spune:
Maya, spui ca problema sunt golurile de aer? Poate fi chestiune de tehnica atunci.
Reteta mea:
1. Framantat bine, lasat la dospit 1 ora, pana cand isi cam tripleaza volumul. (fazele acestea se poate face cu masina de paine)
2. Luat la tranta aluatul . Dat cu el de masa. Asa se sparg bulele de aer si iese pufos dar fara gauri.
Pus in forme incat sa le umple de 1/3.
2. Lasat la dospit in forma inca vreo 30 min, pana cand isi dubleaza volumul.
3. Pus la copt. Mai creste si in cuptor, incat se va revarsa exact cat trebuie peste marginile tavii.
Spor la cozonacit!
petra spune:
Pe langa ce a spus Maria inaintea mea, eu va dau un truc verificat si rasverificat de o matusa de a mea- foarte priceputa la cozonaci, si aluaturi in special. De fiecare data cand facea cozonaci, ea intepa cu un ac aluatul dupa ce erau cozonacii dospiti, dupa care ii ungea cu ou si ii dadea la cuptor. De cand ma stiu ea avea legat de sort un ac cu ata mare rosie, si nu stiam de ce , dar dupa ce am vazut odata procesul mi-am dat seama de ce avea mereu acul ala cu ata rosie. Am intrebat-o de ce nu foloseste scobitoare si mi-a spus ca ies gaurile prea mari !Avea ea secretele ei! si ce cozonaci buni, pufosi si crescuti avea de fiecare data la masa !
Eu nu prea cozonacesc , dar cand fac nu uit niciodata de intepatul cozonacilor dospiti si nu prea am avut goluri intre coaja cozonacului si umplutura.
Am citit undeva ca daca se unge aluatul inainte de a pune umplutura, cu ou nu se mai fac gauri .
Succes!