Ce vei gati pentru masa de Craciun? (Concurs)
Raspunsuri - Pagina 12
![](images/user_woman.png)
ingerasnebun spune:
eu voi face curcan la cuptor umplut cu legume
un curcan
3cartofi
2morcovi
500g mazare
1 mar
sos de rosii
ulei,sare,piper,verdeata
fierbem curcanul si legumele din apa in care fierbem putem face o supa
bagam toate legumele in curcan in ungem cu sos de rosi si cu ulei si deasupra punem verdeata.
daca vreti sa fie carnea foarte frageda puteti inveli curcanul in folie de aluminiu
pofta buna
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
bvalyvi spune:
Anul acesta ma gandesc sa fac impreuna cu iubita cornulete cu rahat pentru ca mi-e dor de gustul de altadata.
CORNULETE CU RAHAT
ingrediente:
cam 100 gr de untura proaspata
500gr faina alba
sare
zahar vanilat
rahat (diferite culori)
Se amesteca toate (fara rahat)pana ce devine un aluat usor de intins,apoi se taie in forma de patratele.Fiecare patratel se ruleaza cu rahat.
Se baga la cuptor 30/35 min
Cand sunt scoase se presara zaharul vanilat
Cred ca am zis bine reteta,asta o stiu de la mama ,deabia astept sa savurez
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
gabis77 spune:
Buna seara . Eu voi face cornulete cu nuci care sunt foarte buneeee. iata reteta - 350 g faina
350 g nuci macinate
150 g zahar
o margarina sau unt
2 linguri smantana .
Toate se amesteca , apoi se formeaza cornulete mici care se dau la cuptor . Se coc foarte repede apoi se dau prin zahar pudra . Cand la mananci se topesc in gura si sunt minunate . merita sa incercati si voi .
Craciun fericit cu sanatate multa tuturor !!!!!!!!!!!!!!!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Dynana spune:
GLOBULETE DE CRACIUN
-400 gr chec sau blat de tort sau piscoturi sau cozonac
-1 banana
-3 sticulte esenta de rom
-100 gr ciocolata menaj
-1 (250gr) plic de cacao
-100 gr margarina sau unt
-2 linguri zahar pudra
-ornamente pentru decor ca de ex fulgi nuca de cocos
Margarina se tine un timp la temp. camerei pana se inmoaie putin, apoi se amesteca cu cacao si zaharul pudra pana se omogenizeaza. Checul sau cozonacul se rupe in bucati mici si se insiropeaza putin cu apa si esenta de rom si se amesteca. Toata aceasta compozitie se amesteca cu margarina omogenizata (cu cacao si zahar) plus banana taiata cubulete si se portioneaza formand mici gobulete ce se lasa la rece.
Ciocolata menaj se topeste si adauga putina esenta de rom, se toarna calda peste globulete, care se introduc in frigider sa se intareasca ciocolata. Se orneaza apoi cu nuca de cocos sau alte ornamente.
Pofta buna si Sarbatori Fericite!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
rekaalina spune:
Anul acesta nu voi pregati o masa obisnuita de Craciun adica sarmale,piftie,cozonac etc. ci ,m-am gandit la aperitiv sa fac salata de vinete,de ton cu ceapa,de fasole verde,de ciuperci ,la fel pricipal sa fac un pui la rotisor si un pui umplut cu ficatei si pipote la cuptor cu garnitura de legume la cuptor,iar ca desert sa fac chec.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
tisha934 spune:
Sunt si eu noua pe aici si ma bucur ca am gasit o comunitate de mamici foarte gospodine ...pei in fiecare an de Craciun obisnuim sa facem un tort si mai mereu acesta era de ciocolata asa ca anul asta m-am decis sa fac unul mai special adica un tort cu fructe pentru ca dupa parerea mea este si mai sanatos si vreau sa fiu sincera o sa iau reteta din Cartea Inteligenta de Bucate DC.
Tort cu fructe
Ingrediente:1 kg frisca vegetala (Hulala)
12-15 piscoturi
6 oua
30g gelatina (o prefer pe cea romaneasca)
3-4 linguri zahar
100-200g stafide
La alegere 2 variante insa eu o aleg pe a doua ..
I. o cutie de ananas + orice fructe doriti in afara de portocale care dau un gust prea acrisor in ce cantitate doriti (de preferat cam 3 banane, 2 mere mari, 2 nectarine, cirese, 2-3 kiwi etc)
II. 2 cutii de Cokteil de fruncte
Mod de preparare:
Se separa ouale. Galbenusurile se freaca cu zaharul si se pun pe foc cu sucul din cutia de ananas sau cu sucul dintr-o cutie de Cokteil de fructe. Se lasa la foc mic si aveti grija sa nu se prinda. In acest timp gelatina se amesteca cu 3-4 linguri de apa clocotita si se pune in copozitia de oua si suc de pe foc. Se mesteca pana la primul clocot si se pune la racit. Atentie la cocoloase .
IMPORTANT: vedeti sa nu raciti compozitia prea tare.
Se bate frisca. Se bat albusurile spuma tare si se amesteca cu frisca si cu compozitia de galbenusuri dupa ce se raceste, se adauga si stafidele.
Intr-un vas incapator puneti folie de plastic ca sa ii acoperiti peretii. Pe fund puneti in forma de stea piscoturile si intre ele fructe (fructele se taie bucatele mici ... sau dupa preferinta). Peste acestea se pune jumatate de compozitie. Se repeta operatiunea ... piscoturi in stea, fructe peste care restul compozitiei si iar piscoturi si restul de fructe.
Se acopera si se lasa la rece, de preferat mai multe ore.( se face seara si se lasa pana a 2-a zi la frigider)
Dupa ce s-a racit il puneti pe un platou prin rasturnare si indepartati folia. Radeti un pic de ciocolata pe el sau il ornati cum doriti.
Mod de servire:
Se serveste rece cu ciocolata rasa deasupra.
Numai cand am citit reteta si deja mi sa facut o pofta ..abia astept sa-l prepar da si mai mult astept sa-l pap alatur de cei dragi la masa de Craciun langa bradul cel frumos impodobit si ascultand colinde
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Yvon spune:
Pentru Craciun, prajitura asta :
Deliciu de mere cu crema de zahar ars
Caramel :
- 1 cana zahar (250 ml)
- 6-8 mere mari
Blat :
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- O budinca de vanilie
Crema de zahar ars :
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 600 ml lapte
- esenta de vanilie
Intr-o tava pui zaharul,picuri putina apa,apoi asezi la foc mic si amesteci continuu pana obtii un caramel limpede si deschis la culoare pe care-l intinzi pe fundul tavii si-l lasi sa se intrareasca.Peste caramel adaugi merele taiate felii,apoi dai tava la cuptor
15-20 minute.
Intre timp prepari compozitia pt.crema de zahar ars.Intr-un castron freci cu mixerul ouale intregi cu zaharul si esenta de vanilie,apoi adaugi laptele rece.
Scoti tava din cuptor si torni deasupra crema de zahar ars.O introduci la cuptor pana crema s-a inchegat,dar mai este putin moale.
Pentru blat separi albusurile de galbenusuri si le bati pana se intaresc,apoi adaugi treptat zaharu,apoi treptat adaugi galbenusurile.,iar la urma praful de budinca.Torni aceasta compozitie peste crema de zahar ars din cuptor,dai la foc mic circa 20-30 minute.
Lasi tava la racit pana ziua urmatoare.A 2 a zi rastori tava pe un platou si deasupra torni 300 ml frisca lichida (pe care ai pregatit-o ziua anterioara).
Este cea mai delicioasa prajitura din cate am mancat pana in prezent !!!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
kandra spune:
Vor fi traditionalele mancaruri din carne de porc, insa friptura va fi si din carne de caprioara iar mama ma va ajuta sa fac un tort diplomat la rece din frisca, gelatina alimentara si fructe.. :)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/koko_1/koko_1.jpg)
koko_1 spune:
Pentru masa de Craciun vreau sa pregatesc asa: ciorba perisoare, sarmale in foi de varza, salata boeuf, pui la punga si cighir moldovenesc.
Ciorba de perisoare cu piept de pui dreasa cu smantana
Pentru perisoare: 1 kg piept de pui, 1 ceasca orez, 1 lingurita gris, 1 ou, o ceapa mica, sare si piper dupa gust, patrunjel,
Supa: 2 morcovi mari, 1 ardei, 1 pastarnac, 1 ceapa mare, 2 linguri de bulion, 1 lamaie, o legatura patrunjel, 300 gr. smantana.
Mod de preparare:
Legumele se taie marunt sau se rad si se pun la fiert in 3 litri de apa. Pieptul de pui se toaca la masina de tocat si se amesteca cu orezul, ceapa tocata marunt si celelalte ingrediente.Se adauga cateva fire de patrunjel tocat in compozitia perisoarelor. Se formeaza perisoare cat mai rotunde si apropiate ca marime.
Cand legumele din supa sunt aproape fierte adaugam perisoarele si le lasam sa mai fiarba 10-15 minute.
Dupa ce au fiert si legumele si perisoarele adaugam bulionul,zeama de la o lamaie si la urma smantana (atentie! smantana se amesteca cu ciorba fierbinte inainte de a fi pusa in oala, sa nu se taie).
Adaugam patrunjelul taiat fin si inchidem aragazul.
Cighir moldovenesc
500 g ficat, 300 g splina, 300 g plamani, 300 g limba, 200 g rinichi, 3 cepe, 100 ml ulei, 4 oua, prapur de porc, ulei, marar, sare, piper.
Se spala maruntaiele si se pun la fiert in apa rece cu putina sare. Cand sunt gata, se scot pe o farfurie si se lasa la racit, dupa care se taie cubulete si se dau prin masina de tocat. Separat se caleste ceapa si se adauga peste tocatura impreuna cu marar, sare si piper dupa gust si ouale. Apoi se fac turtite, care se invelesc in prapur si se prajesc in tigaie in ulei incins sau se coc in cuptor.
----------------------------------------------------------------------
mami de Cezar - 22 aprilie 2009 si
29+ cu
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ivantzez spune:
Profiterol din ciocolata
Servire: 6 portii (30 choux)
Ingrediente:
aluat de gogosele (choux reteta aluatului detaliata mai jos)
2 tavi unse cu putin unt si tapetate cu faina
Pentru umplutura:
-275 ml smantana pentru frisca (batuta bine)
Pentru sosul de ciocolata:
225g ciocolata simpla
5 linguri de apa
Pentru aluatul de gogosele:
Acest aluat este unul usor, crocant si aerat, special pentru eclere, profiterol sau gougeres. Aerul se formeaza in gogosi datorita continutului ridicat de apa din aluat, care in timpul coacerii se transforma in abur, fapt care forteaza coaja aluatului si ii ofera goliciuneaeclerului.
Evitati sa umpleti gogosile cand sunt calde sau prea devreme, deoarece vor tinde sa se inmoaie prea tare.
Sfatul meu pentru un aluat perfect:
- folositi o faina buna, bogata in gluten
- marind temperatura cuptorului dupa primele 10 minute, gogosle devin crocante si cresc mult mai bine
- de preferabil sa consumati gogosile in maxim 4 ore dupa ce le-ati copt, in caz contrar se vor inmuia
- umpleti gogosile cu putin timp inainte de a le consuma
- nu deschideti cuptorul cat timp gogosile sunt inauntru
Ingrediente:
¼ l apa
100g unt
125g faina
4 oua
sare
Preparare aluat:
Se topeste untul in apa cu un varf de sare adaugat, iar dupa ce da primul clocot ia tigaia de pe foc si se adauga toata cantitatea de faina dintr-o data si se amesteca repede cu ajutorul unui mixer (sau o lingura de lemn). Se amesteca bine pana cand pasta obtinuta se dezlipeste de fundul tigaii, dupa care se lasa la racit.
Dupa ce compozitia este rece se adauga cate un ou pe rand amestecand bine. Acum puteti forma gogosile si aseza in cuptorul incalzit.
Preparare profiterol:
Incalziti cuptorul la 200 grade C. Cu ajutorul unei lingurite formati micile gogosi pe tava deja pregatita (lasati un spatiu intre ele de aproximativ 2.5 cm) si bagati-o la cuptor pentru 10 minute, apoi mariti imediat temperatura la 220 grade C pentru inca 15-20 minute.
Cat sunt inca calde, gauriti-le cu varful unui cutit la jumatate si lasati-le la racit.
Acum, rupeti ciocolata in bucati mici si topiti-o la abur (deasupra unei tigai cu apa care fierbe la foc mic), impreuna cu 5 linguri de apa - amestecati pana cand se topeste si devine un sos.
Inainte de servire, umpleti fiecare gogoasa cu smantana batuta si turnati sosul cald de ciocolata peste ele.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)