Uscatorul de rufe - cum il folosesc?
Mi-am luat de o luna masina de spalat Hotpoint Aqualtis cu uscator. Am folosit de 2 ori uscatorul, prima data am bagat rufe colorate si a fost un dezastru: o esarfa a reusit sa-mi pateze toate celalte haine.
Hainele nu au iesit uscate complet (cred ca au stat vreo 2h la uscat in masina).
Cand am folosit programul de 3h au iesit complet uscate, dar de data aceasta am pus numai rufe albe pt ca sa nu mai repet experienta anterioara. Rufele au iesit extrem de sifonate, nicigand sa le pot pune asa in sifonier. Unele cred ca nici nu s-au putut calca ...
Este normal ce mi se intampla? Trebuie sa pun ceva in cuva la uscare (nu mai miros deloc a balsam dupa uscare)?
Oare nu merge f bine masina aceasta? Sau nu fac eu ceva corect? Ca am pritene prin strainatate care spun ca ele le scot din uscator, nici nu mai trebuie calcate si tup in dulap ... la mine nu prea merge asa
Raspunsuri
carolinah spune:
Eu spal si usuc numai culori similare: albe si pastel deschis, rosii cu variantiile de roz inchis si portocaliu, negru cu bleumarin si verde si maro f inchis, galben cu verde deschis etc etc.
Usuc in uscator numai rufele care au pe eticheta semnul ca e permisa uscarea in uscator. Nu usuc la uscator camasi.
Am uscator Bosch si usuc pe programele de "pus rufele in dulap direct" (e un semn cu o usa de dulap) sau acelasi dar cu + pt prosoape, adica nu pe cel maxim (care usuca f tare), ci pe urmatoarele.
Si, intr-adevar, daca le scot imediat cum termina uscatorul, sunt bune de pus in dulap. daca le las acolo mai multe ore se sifoneaza fioros.
Si miros chiar f tare a balsam dupa uscare...
Citeste inca odata instructiunile uscatorului, poate te lamuresti mai bine.
ioanadara spune:
Cred ca nu ai ales corect programul daca nu le-a uscat dupa asa mult timp sau ai apasat din greseala vreun buton de comanda suplimentara.
Eu aceeasi combinatie de haine ce intra in masina de spalat o pun apoi in masina de uscat si niciodata nu s-au amestecat culorile.Daca se amesteca, se amesteca inca de la spalatDaca nu s-au amestecat acolo, nu se vor amesteca nici la uscat.De sifonate ies asa de sifonate cum ar fi fost si de pe sarma , adica tot de la spalat li se trage cred , nu de la uscat.
Ceea ce calcam inainte cald si acum de cand folosesc uscator si ceea ce nu calcam inainte nici acum nu calc(sosete, prosoape, dresuri, sutiene nu calc).
Mai incearca, nu renunta.E un mare ajutor.
ioanadara spune:
Si eu tot Bosch am si usuc tot timpul pe "uscare rapida" 37 de minute.
Am uitat sa spun: singurul neajuns pe care l-am observat eu este ca hainele de bumbac se micsoreaza mai mult la uscator decat la masina de spalat.Treningurile copiilor de exemplu le cumpar mai mari, le spal, le usuc (de vreo doua ori) si apoi le dau la purtat pentru ca altfel risc sa le iau numarul bun si sa le poarte doar de vreo doua ori .
roxanaz spune:
eu am tot un hotpoint ariston, mai vechi.
iata cum folosesc uscatorul: nu pun uscarea automata dupa ce spal rufele. ci, in functie de ce am spalat, usuc doar lucrurile greu de uscat - cearsafuri, prosoape, bluze, etc.
am mare grija la etichete - trebuie specificat ca se pot usca.
usuc doar rufe de aceeasi culoare.
le usuc la programe de 2 ore, cel de 3 ore nu cred ca lam folosit vreodata. si eu am indicativele "cupboard dry" "iron dry" si "hanger dry" - il folosesc pe cel de iron mai ales, ptr ca eu oricum calc mai toate rufele (exceptie fac prosoapele de exemplu, care-s ok de pus in dulap).
pe de alta parte stiu ca uscatoarele din US functioneaza altfel si intr-adevar se reduce calcatul.
nu te descuraja, mai incearca diverse variante si o sa fie ok.
Roxana
CorinaDani spune:
dragelor, am si eu o nedumerire, va rog sa nu mi-o luati in nume de rau, incerc doar sa ma lamuresc : sa inteleg ca nu aveti unde sa uscati rufele, pentru ca nu aveti balcon sau uscatorie ? sau cum ? de ce preferati sa tineti masina de spalat blocata inca 2-3 ore pe procedeul de uscare, in loc sa intindeti rufele pe sarma si sa puneti altele la spalat ? in ritmul acesta va ia aproape o jumatate de zi spalatul si uscatul unei singure ture de rufe, ceea ce nu ar fi un impediment major daca ar fi vorba de rufe pentru 1-2 persoane, insa intr-o familie de 3 persoane, dintre care unul este copil deci murdareste/pateaza zilnic macar o tinuta, nu mi se pare deloc rentabil, ar insemna ca in fiecare zi sa am rufe la "procesat", ca sa am timp sa spal tot ce se aduna intr-o saptamana...voua nu va creste consumul de curent electric prin folosirea optiunii de uscare?
recunosc ca nu cunosc principiul de functionare, unde se duce apa din rufe in timpul procesului de uscare in masina ? are un sistem suplimentar de evacuare a vaporilor de apa sau umezeala ajunge la final in incaperea unde este montata masina ?
de ex, masina mea de spalat are programul de stoarcere cu maxim 800 rotatii/minut, e mai mult decat suficient, rufele ies aproape uscate, vara se usuca foarte rapid; ca sa nu se sifoneze prea tare, pun mai mult balsam de rufe decat ar fi necesar, iar cand le intind pe sarma le scutur bine si le intind/netezesc cu mana astfel incat sa se indrepte, sacourile si camasile le pun la uscat pe umerase...
ah, si evit sa pun carlige de rufe pentru ca ma enerveaza semnul lasat de acestea pe haine, se cunoaste si nu poate fi eliminat decat prin calcare. cu carlige prind doar prosoape, pijamale, lenjerii de pat, lenjeria intima, iar acestea, recunosc cinstit, nu au facut niciodata cunostinta cu fierul de calcat.
si asa nu prea mai calc rufe, din lipsa acuta de timp, bani nu am sa angajez o tanti pentru menaj, doar impaturesc frumos rufele luate de pe balcon si le pun in dulap; o smecherie prinsa de la altii a fost aceea de a pune la spalat lenjeriile de pat si prosoapele impaturite frumos; in timpul spalarii si al stoarcerii aproape ca nu se mai botesc, raman oarecum impachetate, nu se mai rasucesc unele in jurul altora. in felul acesta reusesc uneori "performanta" de a spala 3 ture de rufe/zi, iar daca nu mai am loc sa le intind pe sarme, apelez la uscatoria blocului sau la uscatorul pliant pe care il montez tot pe balcon.
calc doar hainele pe care vrem sa le imbracam a doua zi, si care prezinta cute; daca nu sunt sifonate, nu le mai calc deloc. si asa mi se pare "cooperativa munca in zadar" sa calci ore in sir bluze, camasi si pantaloni, sa le impachetezi, iar cand le scoti din sifonier sa le mai netezesti o data cu fierul de calcat, pentru ca au dungi de la impachetare sau pentru ca s-au botit manecile de la camasi, de exemplu...ce mi-e ca le calc imediat dupa spalat/uscat, ce mi-e ca le calc inainte de a le imbraca, tot pierdere de timp este, si-atunci ce rost are sa faci acelasi lucru de 2 ori ?
am insa marele noroc ca atat eu cat si sotul nu avem nevoie de camasi sau tinute "scrobite", calcate la dunga, eu imi cumpar in general imbracaminte care sa nu se sifoneze asa usor (adica are in compozitie si material sintetic sau elastan, evit bumbacul 100% si inul, ma dispera cat de rapid de sifoneaza si cat de greu se calca), iar sotul se imbraca casual-sport. si avem suficiente haine de schimb, astfel incat sa spal doar in week-end, nu zilnic sau la cateva zile...
eu ador mirosul rufelor proaspat luate de pe sarma, mai ales in timpul iernii...
si ca sa revin totusi la subiect (scuze de off-topic), cumnata mea are masina de spalat cu uscator, si-a luat-o "de moft" pentru ca are doua balcoane, a folosit de maxim 2-3 ori optiunea de uscare si s-a lasat pagubasa, dura prea mult, se sifonau prea tare, unele i s-au stricat (patat sau micsorat), si nici nu miroseau a rufe proaspat spalate, desi folosea detergent si balsam de cea mai buna calitate...
mai spunea cineva la un subiect mai vechi ca o tura de rufe spalate o imparte in jumatate si asa le pune la programul de uscare, pe "jumatati", pentru a evita sifonarea exagerata.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
roxanaz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui CorinaDani sa inteleg ca nu aveti unde sa uscati rufele, pentru ca nu aveti balcon sau uscatorie ? sau cum ? |
in balcon pe o vreme ca asta de acum, cu 3 grade afara si 80% umiditate se usuca prosoapele in 4 zile. intre timp poate mucegaiesc. in uscatorul masinii sunt uscate in maxim 3 ore.
folosesc uscarea atunci cand am nevoie de ea. si spal si 3 ture de rufe pe zi, asa ca pierderea de timp nu exista.
Roxana
CorinaDani spune:
roxana, am inteles, multumesc. practic tu combini cele doua metode de uscare, in functie de vreme si urgente.
adevarul este ca la voi, in constanta, chiar ca aveti probleme cu umiditatea ridicata in aceasta perioada a anului. dar vara tot voi sunteti de invidiat, cand la noi e canicula, la voi se mai poate respira
sa zicem ca eu am avantajul unui balcon cu aerisire pe doua laturi, deci se face curent, stau si la etajul 9, pe partea cu soarele, intr-un bloc dintr-o zona spre marginea orasului (cam tot timpul bate vantul) asadar ma ajuta putin si natura la uscarea rufelor. mie prosoapele mi se usuca in maxim 2 zile, cand vremea e ploioasa sau geroasa.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
grati.ela spune:
Iriss, cred ca un sfat pertinent primesti de la cei care au masini de spalat cu uscator. Eu am doar uscator de la Electrolux care alege temperatura automat si nu am avut pb cu micsorarea hainelor. Coloratele le spal separat si le usuc separat. Cand nu aveam scurgere directa ma uitam la culoarea apei evacuate si cu siguranta chiar daca nu coloreaza rufele le ineaca pe cele albe.
Oricum eu consider o mare minune uscatorul de rufe si fara sa exagerez am redus la o treime rufele pt calcat (blugii, tricourile, pijamalele par ca acum le-am dat jos de pe mine...nu-s la dunga dar sunt purtabile), camasile se calca foarte usor mai ales in primele doua zile dupa spalare...si faptul ca termin treaba in 5 ore (spalat, uscat, calcat), ca nu mai stau stresata daca mi-am inglodat blugii....are nota 10 de la mine!
iriss27 spune:
Va multumesc mult pt raspunsuri.
CorinaDani, nu iti iau in nume de rau raspunsul, dar personal, consider ca nu isi are rostul aici. Am cerut un sfat de la cele care au masina cu uscator, pt ca aveam o problema reala.
Probabil ca am avut eu un motiv intemeiat pt care am optat pt varianta aceasta. In primul rand nu-mi plac rufele la vedere, chilotii, hainele insirate pe sarma, le urasc la propriu si in al 2-lea rand, uscatoarele la nivel jos nu mai faceau fata pe vremea aceasta. Eu am nevoie de haine repede, uneori in aceeasi zi.
Intre timp m-am mai luminat cu uscarea, va multumesc pt sfaturi. La spalare, am capacitatea de 8kg, la uscare de 5kg si am observat, cu cat sunt mai putine rufe se usuca mai bine si mai nesifonate. Am reusit sa folosesc programul de 1h (spalare+uscare) si mi-au iesit foarte bine, chiar de pus in sifonier. Dar erau maxim 3 kg de haine.
roxanaz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iriss27 am capacitatea de 8kg, la uscare de 5kg si am observat, cu cat sunt mai putine rufe se usuca mai bine si mai nesifonate. Am reusit sa folosesc programul de 1h (spalare+uscare) si mi-au iesit foarte bine, chiar de pus in sifonier. Dar erau maxim 3 kg de haine. |
hehe, exact, bravo!
eu am mai observat ca se spune sa pui rufe de aceeasi dimensiune, si e corect - daca pun cearsafuri si sosete, cearsafurile sunt super, sosetele umede .
Roxana