Suedia (3)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Foxy-le spune:

Felicitari LiliG pt bebe. cam cand e temenul? Si nu, n-o sa mai prea ai timp de forumit, de abia de dormit. dar lasa ca iti tinem locul cald
Iti raspund eu in locul Florysyei - e mai usor sa facem certificatul aici. pt cei care nu pot pleca in tara si sa stea acolo sa astepte.Aici depui actele si cand e gata, e gata. tu iti vezi de servici, scoala, etc.si noi il facem aici.
Mai cu vara asta eu zic ca e pe aproape. ieri am iesit in tricou . M-am readaptat vremurilor mai reci (ca in Bv) Eu dupa nastere am oricum calduri, asa ca... nu va bazati pe opinia mea.
Miha.- mi-e dor de scoala... de nu mai pot!Asa mi-ar fi placut sa continui...dar cu bb mic sugaci e greu. poate la tura urmatoare.
Bafta studiosilor, zile frumoase va doresc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliGrigore spune:

Buna dimineata, tuturor, multumesc pentru urari. Si eu sper ca totul va fi bine. M-a cam alergat moasa cu ecografiile in ultima vreme ca i se parea ei ca e bebe prea mic, dar eu cred ca e normal pentru dimensiunile mele. Oricum ar fi nu mai e mult si iese, mic sau nu ce sa mai imi fac ganduri acum?
Pana atunci scoala ca incerc sa termin cu toate scrierile pe care le mai am sa termin cu SV2 A asta si dupa aia cred k o sa ma interesez de testul acela Tisus ca mi-a cam trecut pofta de atata scoala.

In rest, bine ca vine primavara. Cum bine zice Mihaela aici la 10 grade incepe vara. Nu credeam vreodata ca la 10 grade voi simti nevoia sa ma imbrac mai usor cum ar fi o jacheta peste maneca scurta, iar eu sunt o friguroasa. Iar acolo mai la nord, Tanti Zavaidoc...brrrrrrr, cred ca e mai rau.
O saptamana buna va urez!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Asa si noi, am facut ieri grill, primul pe anul asta. Erau 5 grade afara, cu vant(curtea e insa destul de ferita de case) dar la soare erau aproape 20. Nu am stat in tricou, in schimb am lenevit la soare cat de mult am putut, pe scaune...era atat de placut dupa iarna asta lunga. Eu pe la 14 grade ma dezbrac in tricou...:). Nu va mai spun de fete, ele chiar ca sunt "de-ale nordului" deja :)).

liliana, esti la SAS A inteleg. Atunci ai trecut prin SAS grund. E asa cum am scris eu si la voi, ca sa isi faca tanti Z o parere unanima. Nu stiu de ce tot am impresia ca poate in alte scoli e altfel...
Bafta la TISUS daca asa iti doresti. Nu stiu cum e..Insa mie SAS B mi s-a parut greu, am trecut prin toata literatura de liceu a lor, pe langa o driaoe de carti ce le-am avut de citit, referate de facut, teste orale, etc. Apoi am dat National prov care a fost identic cu cel dat absolventilor de liceu suedezi. N-am luat decat G si ca atare am luat VG doar pe SAS B dar nu m-a mai interesat, atat de mult voiam sa termin odata! SAS A in schimb mi s-a parut cel mai lejer, nu am avut national prov dupa si n-a fost atat de stresant.

Foxy te cred ca iti e dor de scoala, dar acum Kristian e mai important. Poate din august gasesti o solutie, cineva sa stea cu el pana tu mergi la scoala...

...fug la ale mele ca am lenevit azi si dupamasa merg la Kalmar. Mai am una-alta de facut prin casa, inclusiv de terminat un curs de conspectat(am lipsit de la föreläsning si trebuie sa il conspectez singura...e criminal caci manualele sunt in engleza si eu trebuie sa scriu in suedeza ).

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Buna ziua tuturor! Am retinut ideea cu SAS G. Lili si Mihaela, voi v-ati luat si alte obiecte de studiu in afara de suedeza? Ati facut la zi, sau la distanta? Mie optiunea la distanta mi se pare interesanta, desi usor nu e, pentru ca e ingrozitor de mult de lucru-evident, fara indrumare.
Lili, Tisus e destul de dificil din ce am vazut eu, plus ca e si cam scump. Am intrebat azi la scoala si nu mi se pare ok sa dau 5 000 kr, cand pot sa mai invat cateva luni. In fine, nu e o solutie pentru mine si se pare ca e si devreme (in ce ma priveste).
Si da, se pare ca m-a auzit cineva, ca a venit primavara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florysya spune:

Buna ziua.Nu am mai intrat de mult ca am fost cam ocupata.
Lili cum ti-a zis si Foxy nu merg in tara pt ca acolo trebuie sa stau intre 3-9 luni pana imi da certificatul si nu se merita zic eu.Si in perioada asta nu poti sa mai pleci din tara.Asa ca sper sa ajung sa-l fac aici chiar daca mai tarziu.
Foxy nu am reusit sa trimit la Migration desi am vb la ei si nu ala este cica formularul ci altul.Dar la cat de ametiti sunt nici nu stiu ce sa mai cred.Eu am depus actele odata cu sotul pt dreptul de sedere si lui i-a venit si mie si baiatului mare nu.Si cand am sunat bineinteles ca noi nu avem drept de sedere.Acum trebuie sa aplicam si noi odata cu bb mic.Si mai trebuie sa fac o serie de copii si nu am imprimanta trebuie sa ajung la cineva.Ce ma enerveaza chestia asta sa rog pe cineva sa ma ajute.Dar adevarul este ca acum nu-mi permit o imprimanta ca l-am trimis pe socru-meu in Romania si am ramas cam lefteri.Sotului i-a taiat din ore ca au facut ei un bilant si vezi Doamne li s-a parut ca au lucrat prea multe ore asa ca luna asta a luat doar vreo 2500 de coroane tot salariul.Va dati seama ce Paste fericit ne asteapta.Baiatul cel mare este foarte trist ca a plecat tasu-mare si nu vrea sa manance si plange noaptea de ma dispera.
Parca abia astept sa vine vremea sa merg si eu la scoala sa mai interactionez cu oameni ca ma salbaticesc de tot in casa.Ieri am iesit si noi in curte ca a fost tare frumos.Oare chiar sa vina primavara?

Mergi la inceput

Da, eu am luat cand am inceput SAS grund(pentru ca era numai 100 puncte) si alte trei materii ca sa imi completeze pana la 400 de puncte. Asta e punctajul minim pentru banii de la CSN. Asa ca am luat Samhällskunskap, Religion A si B(fiecare era 50 puncte) si...Matematik grunnd. :)) Asta ultima a fost in balanta cu Engelska grund, dar in acel moment, dupa abia un termin de suedeza nu ma simteam in stare sa combin si engleza. Facusem in scoala dar subtire si nu o folosisem deloc apoi, trecusera asadar 20 de ani si o luam destul de jos, uitasem si gramatica, etc. Religion B era la distanta si nu am mai avut timp de ea, am luat numai 350 de puncte la final de termin si am dat inapoi niste banuti la CSN.

SAS A si B eu le-am facut la närdistans. Nu pentru ca am vrut, ci pentru ca nu am avut incotro. Erau putini elevi si ne intalneam cu proful o ora jumate o zi pe saptamana. Restul studiam tot acasa, citeam, scriam, trimiteam pe email, primeam inapoi la corectat tot asa...stabileam intalniri cu proful cand dadeam testele scrise sau cele orale cu el, doar eu si el. Mie mi-ar fi placut mai mult la scoala, m-as mai fi intalnit cu unii cu altii, mai povesteam, era si chestie de socializare. Dar pe de alta parte mi-a prins bine ca incepusem practica(inca de la grund) si aveam posibilitate sa merg doua zile pe saptamana la practica, ceea ce stiu sigur acum ca m-a ajutat de mii de ori mai mult decat daca ma duceam la scoala. Referitor la limba, desigur, dar nu numai. Si dupa ce am terminat SAS A am primit si primul meu job de vara, iar apoi am mai lucrat cand aveau nevoie de mine. Deci toate au avut un rost cred eu :)).
Paralel cu SAS A si B am luat engleza grund(tot din motive de CSN...SAS A ca si SAS B erau 300 de puncte, deci a ajuns engleza doar ca si completare) iar la engleza a fost o adevarata poveste...in fine, am terminat cu bine si desi am facut numai grund am dat si test de Engelska A asa pe nepusa masa si am luat. Eu am numai povesti de succes , sa va ambitionez si pe voi.

Tanti, asta am facut eu, eu zic sa faci cum simti. Inteleg ca te pregatesti de ceva job? Atunci recomand la distanta, va fi mai greu dar mergi in ritmul tau. Trebuie sa fii mai organizata ca sa termini la timp daca vrei sa faci etapa si terminul(eu mergeam doua zile la practica si nu invatam nimic, nu mai aveam cand, apoi trei zile "bagam" engleza si suedeza, carti citeam in we-uri). Altfel poti merge si mai lejer, nu iti da absolut nimeni in cap. De fapt asta e si scopul scolii la distanta, posibilitatea ca fiecare sa isi foloseasca timpul liber dupa bunul plac, sa nu fie impus nimic. Cel putin eu asa am constatat. Nu vorbesc la nivel universitar, caci acolo ai termene pe care trebuie sa le respecti daca vrei sa termini cursul(am facut si eu un curs universitar la distanta) dar la Komvux e altceva. Noi nu am avut termene, eu il anuntam pe prof cand eram pregatita sa dau cate un test, dar imi facusem planificare frumos pe saptamani ca sa ma incadrez. Si ma tineam cu dintii de ele :)). Cel putin(ma repet, stiu :)) asa a fost aici la mine.

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Mihaela, multumesc mult! Prin urmare, singurul nivel unde e nevoie de completari pentru bursa e Grund. Deci cred ca pot sa fiu ticaloasa si sa iau engleza, franceza si inca ceva din ce stiu Deja la SAS A si B ar fi nevoie de doar 100 de puncte, asa ca as putea lua psihiatrie, care are singura 100 de puncte. Dezbat toate astea pentru ca maine trebuie sa decid ce fac si probabil ca va trebui sa ma inscriu si la cursurile astea optionale. Nu stiu daca ma pot inscrie doar la SAS G ca principiu, urmand ca peste ceva timp sa imi iau completari. O sa intreb si asta, dar nu cred.
Referitor la cursurile la distanta, mi se par mai OK, pentru ca nici cele asa-zis de zi nu sunt chiar de zi. De doua ori pe saptamana sa organizeaza lectii pentru cei care au nevoie de explicatii sau ca sa se lamureasca diverse aspecte organizatorice. Pana la urma, tot curs la distanta e si cel de ´zi´. Cel putin asa e aici. Cu socializarea m-am lamurit. Am schimbat vreo 5 grupe de colegi pana acum (am si terminat destul de repede SFI-ul si s-au tot recompus grupele), asa ca nu pot spune ca am socializat cine stie ce. In plus, am avut mai mult colegi rusofoni, care vorbesc ei intre ei, iar eu cu rusa... inteleg vreo 10 cuvinte in total.
Sper sa ma dumiresc maine si sa gasesc cea mai buna solutie, desi ma sperie putin ritmul accelerat in care am trecut prin scoala. De fapt, nu ritmul e problema, ci faptul ca vad ca suedezii pun niste note foarte generoase (calificativele oricum sunt mai imprecise decat notele) iar eu am impresia ca nu sunt tocmai de VG-ul pe care mi-l dau ei, ca abia reusesc sa balbai ceva coerent. De inteles, inteleg (aproape) tot, dar... Ei, stiti si voi cum e

Mergi la inceput

Asa am avut si eu impresia mereu, am luat MVG la SFI la Nationalprov, dupa ce am mers ca trenul trei luni prin SFI C si D si aveam colegi care dadeau a treia, a patra oara testul si nu l-au luat. Cand am inceput grund, abia balbaiam cateva cuvinte(de vorbit mi-a fost cel mai greu sa imi dau drumul, si acum am probleme uneori :)) si ma intrebam mereu daca locul meu e acolo. Nu-ti mai spun cum m-a "incurajat" o colega de a mea rusoaica(ce ti-e si cu rusii astia!) cand mi-a spus inainte de oralul de la nationalprov dupa grund ca "ah, dai prima oara, nu ai nici o sansa...abia a doua sau a treia oara il vei lua, nu-ti fa iluzii). Mda, nu sunt eu ranchiunoasa si razbunatoare dar ar fi meritat sa ii arunc in fata apoi ca eu am luat si ea, dadea a 4-a oara grundul, nu l-a luat! Asa ca ia-te dupa ce simti tu, bafta multa!

Da, asa cum spui cu punctajele. Intreaba insa mai bine la secretariat ca sa nu se fi schimbat punctajele, sau la voi sa fie altele.

Pai si eu am trisat cu matematica . Cand a auzit profa ca sunt inginera, s-a uitat lung la mine si m-a intrebat ce caut la nivel de cl. 7-a . Am terminat in doua luni, am dat national prov si apoi am avut timp liber mai mult. Lucra fiecare in ritmul sau, eu am dat gata manualul si profa mi-a zis sa incerc testul...foarte de treaba.

Gata, fug ca imediat pleaca vaporul.

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliGrigore spune:

Multumesc pentru incurajari.

Ce pot eu sa spun e ca nu am luat cursuri alte materii pentru ca la Scoala asta unde sunt nu se face decat suedeza. In diferite ritmuri, dar aici e locul unde poti sa termini cel mai repede si sa si ramai cu ceva folositor. Dar parca as fi vrut sa fac si altceva.Acum e oricum tardiv.
Insa nu inteleg de ce voi a trebuit sa luati si altele pentru a primi Csn pt ca mie mi-a ajuns punctajul doar cu suedeza. Ciudat sistem mai au! Acum e oricum tardiv.
Tanti Z eu m-am uitat pe net si am vazut ca Tisus asta pe care as vrea sa il dau e 600 de coroane nu 5000. Eu chiar as vrea sa scpa de partea asta cu literatura si uppsats-urile si timpul pe care ti-l ia sa mai faci untermin, ufff...Dar daca e 5000....mai bine as face scoala si as lua si bursa, nu?

multumesc pentru raspuns Foxy. Nu stiam ca dureaza atat de mult sa faci certificatul in tara! E ingrozitor! Dar nici aici nu cred ca dureaza mai putin, nu?

Mergi la inceput

Hallå! Lili, nu te lua dupa ce spun eu, ca e posibil sa ai nevoie de altceva. Intreaba la CVL sau la scoala ta, pentru ca ei stiu cel mai bine ce ti se potriveste. Si ai dreptate, cursurile intensive au de obicei punctaj mai mare. Tu unde te scolesti? Nu am inteles daca tu ai cerut sau nu bursa. A durat mult intre depusul actelor si primirea banilor?

Mergi la inceput