isi scutura capul - cum sa ii raspundem?

Liviu (8,6 ani), mai demult a inceput sa se planga de dureri de cap (uneori)...asociate, cu o scuturatura din cap, zicea el sa verifice daca il mai doare capul. Din pacate nu pot sa imi dau seama perioada exacta cand a inceput povestea. Sigur este dupa venirea pe lume a lui Victor (17 luni). Imi amintesc doar ca uneori, venind de la scoala daaca il vedeam ca scutura odata din cap il intrebam daca il doare capul si imi spunea ori ca da ori ca nu. La fel, nu pot sa imi mai aduc aminte perioadele, dar stiu ca pentru ceva mai multa vreme a avut parul un pic mai lung si ma gandeam ca probabil ii facea placere sa isi simta parul zgaltaindu-se pe langa urechi. Chiar nu am dat prea multa importanta manifestarilor, durerile de cap le-am privit ca pe ceva normal, m-am gandit ca poate a fost prea obosit, s-a culcat tarziu cu o noapte in urma, poate a stat prea mult pe playstation sau alte chestii de genul asta. Frecventa durerilor, o data, uneori de doua ori pe saptamana, sau alteori deloc in timpul unei saptamani. Am intrebat doctorul mai tarziu si ne-a spus ca e normal la varsta lui sa mai aiba uneori dureri de cap, se rezolva cu odihna, timp petrecut in aer curat, activitati fizice etc. Durerile ca durerile nu par a mai fi o problema, insa a ramas scuturatul din cap. La un moment dat am vazut ca o face chiar mult prea des si am inceput sa imi pierd calmul. Dupa ce l-am intrebat de ce o face (mai demult imi raspundea ca vrea sa verifice daca il doare capul) si mi-a raspuns ca nu stie am inceput sa fac comentarii de genul ca ce ar fi sa ma apuc si eu sa fac la fiecare 5 minute cate un gest, sa incep pe strada, oriunde ma aflu sa sar int-un picior sau mai stiu eu ce... Am tot comentat, m-am scandalizat dar degeaba, parca mai rau o face. Acum, evident ca ne-am gandit si noi care este motivul. Are un fratior de aproape 18 luni pe care il iubeste si cu care se joaca foarte frumos. Dar cine stie, Liviu, poate odata cu venirea fratiorului a simtit ca nu mai e el buricul familiei, ca sa spun asa, poate in interiorul lui a simtit ca nu mai am aceeasi disponibilitate ca inainte desi imi dau toata silinita sa ii spun zilnic cuvinte frumoase, de incurajare, gesturi de afectiune etc. Tatal la fel, incearca sa petreaca atat cat de mult timp poate cu el, ies la film, in parc la fotbal, joaca diverse jocuri impreuna, mergem in vacanta, il laudam si ne mandrim cu rezultatele lui scolare. Incercam sa folosim cat mai mult o educatie pozitiva dar mai apar si momente de tensiune, mai apar uneori si pedepse cu confiscarea jocurilor electroniceNu stiu... tind totusi sa cred ca e o forma de a cere si mai multa atentie si nu stiu ce am mai putea face. Nu exista posibilitatea de a-l lasa pe cel mic undeva nici pentru 2 ore ca sa petrecem noi parintii tot acel timp cu cel mare. Deci intotdeauna unul din parinti va fi cu cel mic.Am mai observat ca daca este in compania unor copii si se joaca foarte prins in acel joc, pentru mai multe ore, nu isi mai scutura capul insa daca o face, o face o data poate...siii ne cauata cu privirea. Acum nu stiu daca o face de teama ca iar il intrebam de ce o face sau pur si simplu sa se asigure ca il vedem. Tind totusi sa cred ca o face ostentativ. Pentru ca de exemplu cand ne asezam la masa cu totii, deci cu siguranta il vedemm amandoi parintii, da din cap de cele mai multe ori. De fiecare data ne spune ca nu stie de ce o face. De vreo 2 saptamani am renuntat sa il mai intrebam si sa mai comentam. Efectiv ne facem ca nu vedem gandindu-ne ca poate in felul asta nu il mai intaratam sa o faca. Dar totusi de ce o face? Si ce trebuie sa facem noi parintii sa il ajutam sa scape de asta. Este o cerere de mai multa atentie sau e altceva? Poate cineva ma ajuta cu sfaturi caci noi nu prea mai stim cum sa reactionam.Edit: Bineinteles ca mai apar discutii (eu sunt "mama rea" ca il pun sa faca teme, sa mai scrie un text de 10 randuri sau sa rezolve o pagina de exercitii la matematica) pentru ca e in clasa a II a si de la scoala nu li se da decat de citit. Poate fi si asta o problmea in mintea lui... de ce colegii mei nu fac acasa homework si mie imi dau parintii si de citit dar si de lucrat cate ceva. Ma rog de citit aduce de la scoala. Ideea e sa citeasca daca se poate in fiecare seara si sa vina zilnic cu carti de la scoala. Uneori schimba cartile la doua zile, mai sarim o zi sau doua sau mai multe de citit, poate nu citeste cartile de la scoala dar citeste altceva. Deci nu e obligatoriu, nu facem zilnic obligatoriu niciuna din activitati. Dar am stabilit un program pe care daca putem il respectam, daca nu, nu e o tragedie : o zi matematica si citit, o zi scris si citit. Asa ca ne cam ciondanim pe tema asta desi i-am explicat si eu si tatal de ce trebuie sa faca teme acasa. I-am mai spus ca se va trezi brusc in clasa a VI cu foarte multe teme de facut dintr-o data si nefiind obisnuit se va simti coplesit.In fine cam astea sunt problemele noastre, sper sa gasesc un ajutor aici.
my deviantArt Gallery
Raspunsuri

ina.click spune:
Scuturatul capului este "triggerul" care iti declanseaza tie atentia, grija, culpabilitatea in ochii sai.
"Ce ai, te doare capul? Te simti bine? Esti ok?"
Probabil initial chiar dintr-un disconfort fizic a scuturat din cap; acum a ramas cu un tic. Dar nu orice fel de tic ci unul care-i aduce atentie
Eu mi-as continua comportamentul normal ignorand complet scuturatul din cap.25 +
Panicoasa undercover.

ioanadara spune:
Lucia, eu in primul rand as intreba-o pe invatatoarea lui daca la scoala unde nu sunteti voi repeta asta si apoi as lua legatura cu o persoana specializata.

LauraNicole spune:
Lucia, nu vreau sa te sperii dar scuturatul din cap poate sa fie si ceva neurologic asa ca mai bine afla daca isi scutura capul numai in prezenta voastra sau si la scoala/ afara/ cand voi nu sunteti de fata si daca raspunsul este DA, eu l-as duce la un control profesionist. Cum sa fie normal ca un copil de varsta lui sa aiba dureri de cap de doua ori pe saptamana? Multa bafta!
----------------------------------------------
Povestile Alexei: http://forum.desprecopii.com/forum/log.asp?log_id=148914
O palma nu inseamna educatie!O palma inseamna ABUZ emotional si fizic asupra copilului !ZERO TOLERANTA PENTRU CEI/CELE CARE-SI LOVESC COPILUL FIZIC SAU PSIHIC !
PUTETI AJUTA CU O JUCARIE,O HAINUTA,UN BANUT AICI:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=152788&whichpage=11

light spune:
Va multumesc pentru sfaturi.Incerc sa dau de profesoara dar lipseste de o saptamana cu probleme de sanatate, sper sa vina curand ca apoi vine vacanta.
my deviantArt Gallery