beneficiile/riscurile consum. de lapte-si derivate
Raspunsuri - Pagina 4
corinadana spune:
Si porcul/porcii ce i cresteau in curte si i taiau cine i manca?
Si gateau cu grasime, hmmmmmmm.
Daca asa sanatos traia strabunica de ce traiau atat de putin, comparat cu logevitatea de acum.
Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA
http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family
denizel spune:
Traiau mai putin pentru ca lipseau medicamentele, pentru ca medicina nu ajunsese la performantele de acum si pentru ca ei nu prea mergeau la doctor :).
Strabunicul meu (care era farmacist!) a murit la 50 si ceva de ani din cauza unei rani care i s-a infectat. Si avea acces la orice medicament. Numai ca medicamentul care l-ar fi salvat pe el nu se descoperise inca...
Before
After
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
pisi-pis spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Ei bine, tocmai daca ne gandim la strabunica, intri in contradictie cu ceea ce afirmi. Adica se manca lapte, smantana, unt, branza, lapte prins, zer. De asemenea carne, de porc, vita sau pasare, pestele nu era chiar la indemana. Slaninuta, carnea in untura din garnita, ouale (cu galbenus cu tot!) nu lipseau din alimentatie. As zice ca alimentatia actuala este departe de a semana cu cea a strabunicii, daca vorbim de proteine; diferenta majora este doar la chimicale si hormoni, cum zici, dar nu de asta era vorba. La tara si in zilele noastre se mananca bogat in proteine si grasimi animale. Dar, vorbind iar de vremea strabunicii, incidenta cancerului era practic zero fata de zilele noastre, cu toate cele consumate. Ceea ma face sa cred ca nu exista nici o legatura. |
Ba nu ma contrazic deloc . Eu n-am afirmat nicaieri ca proteinele sunt otrava, n-am afirmat nici macar ca grasimile saturate sunt otrava, pentru ca nici nu cred asta. Am afirmat doar ca:
1. mancam prea multe proteine - ar trebui sa mancam intre 1 si 1.5 g de proteine pe kg de corp, in functie de activitatea fizica; bunica facea multa activitate fizica, deci putea sa manance 1.5, eu cred ca n-as avea voie nici 1 g . Dar proteinele animale chiar sunt importante, am fost vanatori pana la urma.
2. laptele si ouale sunt sanatoase si importante, dar mancate in loc de carne. Zau ca in afara de boieri, lumea la tara n-avea bani sa puna pe masa si carne si lapte, mancau ori una ori alta.
3. fiecare ar trebui sa manance cum manca strabunica lui. Adica de ex in Ardeal in general mancarea este mai grasa, cu mai multe lactate, mai multa carne. Ceea ce e ok pt cei obisnuiti de-a lungul mai multor generatii cu alimentatia asta. La bunica in Vrancea, mai mult oua, lapte, dar nu exagerat, mai o gaina (Duminica), porc numai de Craciun, multa fasole si buruieni, multa mamaliga, vin . Plus doua posturi drastice pe an.
Si ca un corolar, eu una nu cred in bau-baul cu grasimile saturate. Sunt absolut convinsa ca atata timp cat alimentatia este echilibrata, grasimile saturate isi au rolul lor. Daca e sa mananc lactate, atunci cred ca e infinit mai bine sa mancam lapte integral, branza unt, decat porcariile degresate si ultraprocesate care se gasesc pe piata. Deci cand am zis sa mancam ca strabunica, ma refeream si la asta - mai bine mai putin si mai gras decat mult si plin de chimicale si adausuri (ca sa aiba gust dupa ce e degresat).
Eu nu mananc lactate acum din cauza ca bb e suspect de alergie la proteinele din lapte, nu pentru ca le consider nesanatoase. Le consider consumate in cantitati prea mari, dar orice, chiar si urzici daca am manca in cantitati uriase ar fi daunatoare.
Denizel, multumesc de reteta de lapte vegetal.
Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza
pisi-pis spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alra eu am refuzat produsele din lapte cand aveam in jur de 3 ani, vomitam daca ma fortau. mancam insa prajituri si frisca, lapte sau unt ascuns in diverse si mai apoi puneam smantana in sosuri. si sunt mare fan inghetata!! de cateva luni bune insa am probleme cu sistemul digestiv si singurul lucru pe care am putut sa il punctez ca imi face rau a fost laptele. daca beau un pahar de lapte am probleme foarte mari cu stomacul. testul la intoleranta la lacotza a fost insa negativ insa dr zice ca e o marja de 5% fals negativ si apoi poate fi si o alergie. am eliminat usor absolut orice a fost atins de lapte citind etichetele, inclusiv in anumite soiuri de salam, carnati e pudra de lapte, sau lactoza sau zer. nu mai vorbesc de orice fel de biscuiti, ciocolata, inghetata si mai cate. si in unele medicamente gasiti lactoza. |
alra, daca nu esti intoleranta la lactoza, poate tu faci parte din procentul ala foarte mic de adulti care sunt alergici la proteinele din lapte. Chiar sunt curioasa, cum era in copilarie cand mancai lactate?
pisi-pis spune:
citat din mesajul lui kariguld multumesc de raspunsuri. mi-am facut programare la un medic nutitionist, cu peste 25 de ani experienta, sa vad ce-mi va spune. abia peste doua saptamani ma primeste. pana atunci mai astept si alte pareri de la voi. |
kariguld, pentru probleme de sanatate, eu in primul rand as scoate din alimentatie alimentele procesate, care contin alimente ce nu le putem pastar in camara. Si din pacate sunt o gramada. Cum nu mananc lactate, zilele trecute aveam chef de dulce si am facut un pandispan, simplu, numai oua, faina, zahar. Din curiozitate m-am uitat apoi la un pandispan de la magazin, avea o lista de vreo 20 de ingrediente , care sigur nu aduc nici un beneficiu sanatatii. Multa sanatate!
kariguld spune:
am citit pe indelete raspunsurile voastre.
programarea la nutritionist am obtinut-o foarte greu, e un timp de asteptare cam de trei luni, deci undeva in februarie avea loc. am insistat si a doua zi m-a sunat asistenta sa-mi spuna ca doar o jumatate de ora imi poate oferi medicul, doar ptr ca altcineva arenuntat la acea jumate de ora. in mod normal o programare dureaza spre doua ore.
boala mea are legatura cu tendoanele si ligamentele, a inceput la maini si de anul asta si la picioare. medical e putin cunoscuta. tendoanele si ligamentele arata de parca ar suferi leziuni si se subtiaza putin cate putin. cand mi-e putin frig, sau fac ceva mai mult efort incep durerile, daca rabd ceva frig atunci am parte de dureri crunte cateva ore. ideal ar fi sa traiesc intr-o tara unde e vesnic soare. numai ca eu ador iarna!
nici tratament nu este, cel putin nu unul eficient, deocamdata.
medicul nu mi-a recomandat dieta, sau abtinere de la anumite alimente.
eu m-am gandit sa caut solutii in privinta alimentatiei. desi mamanc echilibrat, nu fac excese la nimik. chiar si lapte consum ocazional, carne de 3, 4 ori pe saptamana.
intrebare, caju sunt din familia alunelor? eu am alergie la alune, la toate felurile de alune.
nu stiu din toate alimentele care se vand pe piata, care mai este natural nu suta la suta, dar macar 80%. dezvoltarea economica din ultimii 30-40 de ani, a adus cu sine multe substante chimice ce au ajuns in farfuriile si paharele noastre, de acolo evident in organism.
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
_M-am nascut pentru succes!
nushulica spune:
kari in primul rand iti urez multa sanatate si sa iei cea mai buna decizie in privinta alimentatiei!
apoi sa zic de mmineeu sunt o mare consumatoare de lapte,am zile cand beau cate 1l lapte uht,la noi se cumpara lapte cu baxulca sa nu mai zic de branzeturi iaurturi unt si altele,le iubesc mai mult decat carnea asa ca nu lipsesc niciodata din casa...de mica sunt asa si dintotdeauna am avut analizele impecabile,slava domnului,asa ca eu voi continua pe linia asta...poate peste 5-10ani ma voi razgandi daca vor aparea pb de sanatate,dar ma gandesc eu ca daca in 30 de ani de cand fac umbra pamantului nu am patit nimic de la lapte...cred ca nu va fi buba de acum inainte
Mami si 2 printi iubiti: DAVID(24 sept 2008) si STEFAN(24 sept 2010)
HAINUTE 0-4ANI SUPER PRETURI
kariguld spune:
vroiam doar sa va spun ca n-am mai fost la medicul la care am avut programare. o plecare urgenta mi-a dat programarea peste cap.
asta ca raspuns pentru cei ce asteptau sa auda parerea medicului.
sa fim noi sanatoase cu toate si atentie la ce bagam in gura. ca pana la urma, asta cred ca-i secretul unei alimentatii cat de cat sanatoase.
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
_M-am nascut pentru succes!
Burtocika spune:
citat din mesajul lui corinadana Si porcul/porcii ce i cresteau in curte si i taiau cine i manca? |
Si de cate ori pe an stii tu ca se taia porcul intr-o gospodarie obisnuita ? Nu cumva doar de Craciun ?
N-as zice ca in gospodariile taranesti romanesti era asa o abundenta de carne, lapte si oua de puteau sa manance taranii proteine la fiecare masa ! Mai degraba mamaliga cu ceapa sau paine cu magiun ...
On-topic: e prima data cand aud de posibile efecte negative ale lactatelor ... Nu neg ca exista si ceva adevar in teoriile astea, dar pana nu trec un pic de timp peste ele, sunt mai rezervata in a le crede.
Puteti dezvolta un pic teoria cu calciul din oase si osteoporoza ?
Cu Denizel insa sunt de acord in ceea ce priveste exagerarea in consumul de proteine !!! Suntem prea "bogati" si ne permitem prea multe ca sa mai mancam sanatos !!! Eu am prins si "epoca de aur" si fac comparatie cu ce mancam atunci ... Poate dupa Revolutie romanii au simtit ca au rabdat prea mult de foame si s-au repezit in magazine la carne, mezeluri, branzeturi, oua, unt, smantana, la toate produsele care le-au lipsit inainte si care din pacate nu sunt chiar atat de sanatoase ... Nu pot sa nu ma gandesc la asta atunci cand mama mea a murit la 55 de ani de la un cancer la colon ...
Eu personal nu pot bea lapte, nu am nici o alergie sau intoleranta, dar pur si simplu mirosul de lapte cald imi intoarce stomacul pe dos ! Nu mai vorbesc de caimac ! As putea spune ca m-am intarcat natural, de la 2-3 ani nu pot suferi laptele ! L-am redescoperit dupa Revolutie (apropo de teoria mea de mai sus) cand am vazut laptele UHT si in special cel degresat, pe care il pot bea rece. Noroc ca nu ma dau in vant dupa el.
Cu telemeaua e insa alta poveste, imi place de mica si nu pot sta fara ea !
De cateva luni urmez un regim (de slabire) sub supravegherea unui nutritionist. Ce am observat este ca NICIODATA nu-mi da doua tipuri de proteine la o masa ! Nici vorba de carne / oua / lactate in acelasi meniu ! Si obligatoriu 2-3 zile fara carne.
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele