Copil de 11 ani schimba tara si limba a 2-a oara

Am nevoie de parerile celor cu experiente similare sau pareri ale psihologilor, lingvistilor....pareri informate...
Acum 3 ani ne-am mutat din Noua Zeelanda in Austria. Baiatul meu cel mare avea aproape 8 ani si vorbea engleza si romana. A inceput scoala germana iar acum e fluent in toate cele 3 limbi.
El e un copil sensibil si recalcitrant la schimbari, destul de inflexibil la nou, totusi s-a adaptat destul de bine, nu i-a fost usor la inceput insa acum are prieteni si e destul de integrat, zic eu.
S-ar putea sa ne mutam acum in alta tara, de alta limba si nu stiu daca aceasta mutare va fi benefica pt el... Stiu ca dupa o anumita virsta, adica dupa 8-9 ani o limba straina nu se mai asimileaza cu la fel de multa naturalete si usurinta ca pina atunci, nu stiu daca va reusi sa stapineasca inca o limba atit de bine incit sa continue studiile in acea limba si sa nu fie in dezavantaj fata de vorbitorii nativi.
In plus, nu stiu ce impact ar putea sa aiba asupra lui inca o mutare, alta tara, alta limba, alta scoala si alti colegi.... Lui i-a fost greu sa schimbe scoala odata ce a terminat clasa a 4-a , desi are multi colegi din fosta clasa cu el acum.
Mi-e teama sa nu-i periclitez viitorul....
Raspunsuri

hristina spune:
Cat de noua e limba cea "noua"? nu se apropie de nici una dintre cele 3 stiute si vb de el?

lai spune:
Eu cred ca, la 11 ani si vorbind deja fluent trei limbi, baietelul tau are toate sansele sa asimileze ff bine si destul de rapid si o a patra limba. Poate nu exact ca un vorbitor nativ din toate punctele de vedere, dar cu siguranta fluent. Acum depinde si cat de diferita este de cele trei limbi pe care le vorbeste acum (daca este o limba latina sau germanica, sau nu). Si integrarea lui poate ca depinde si de cat de deschisi catre straini, prietenosi, dornici sa-l ajute si sa si-l faca prieten vor fi noii lui colegi. Daca totusi intampinati probleme, poate ca exista alternativa sa mearga la o scoala in limba engleza sau germana in noua tara (desi, daca se poate si nu devine prea stresant pentru el, ar fi extraordinar sa profite de oportunitate si sa devina fluent intr-o a patra limba). Sau, poate ca, mergand la scoala in noua limba, poate in acelasi timp sa mergeti si in cercuri vorbitoare de engleza, germana si/sau romana, astfel pastreaza si primele trei limbi si poate i-ar fi mai usor sa isi faca prieteni pentru inceput.
Mult succes in noua voastra aventura!
Lai

marimar spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Porumbita aveti varianta sa ramaneti in austri sau sau sa mergeti inapoi in NZ? |
Da, toate trei variantele sint deschise si posibile

marimar spune:
citat din mesajul lui hristina Cat de noua e limba cea "noua"? nu se apropie de nici una dintre cele 3 stiute si vb de el? |
Nu stim inca nici noi , totul e doar teoretic in acest moment

Porumbita spune:
eu am lucrat cativa ani cu sotii de expati aici in Ro;
ele si implicit copii lor schimba tara odata la cativa ani datorita jobului sotului;
majoritatea insa duceau copii la scoli internationale dupa 9-10 ani
sau asa mi-au spus

Lali spune:
Si mie mi se pare interesant ce a spus Porumbita.
Poate incercati o scoala internationala intr-una din limbile pe care copilul le stie deja. Copilul va avea colegi trecuti, poate, prin aceeasi situatie cu el, si va avea si colegi localnici care vor avea "greutatile" lui de adaptare la sistem. Asa ca nu se va simti altfel si poate va accepta mai usor schimbarile din viata voastra.
Iar copilul poate lua contact cu limba din tara respectiva, mai ales ca ar fi a patra pentru el (adica creierasul lui e deja bine antrenat pe problema asta) si in alte contexte decat scoala.

lara_c spune:
citat din mesajul lui marimar Am nevoie de parerile celor cu experiente similare sau pareri ale psihologilor, lingvistilor....pareri informate... Acum 3 ani ne-am mutat din Noua Zeelanda in Austria. Baiatul meu cel mare avea aproape 8 ani si vorbea engleza si romana. A inceput scoala germana iar acum e fluent in toate cele 3 limbi. El e un copil sensibil si recalcitrant la schimbari, destul de inflexibil la nou, totusi s-a adaptat destul de bine, nu i-a fost usor la inceput insa acum are prieteni si e destul de integrat, zic eu. S-ar putea sa ne mutam acum in alta tara, de alta limba si nu stiu daca aceasta mutare va fi benefica pt el... Stiu ca dupa o anumita virsta, adica dupa 8-9 ani o limba straina nu se mai asimileaza cu la fel de multa naturalete si usurinta ca pina atunci, nu stiu daca va reusi sa stapineasca inca o limba atit de bine incit sa continue studiile in acea limba si sa nu fie in dezavantaj fata de vorbitorii nativi. In plus, nu stiu ce impact ar putea sa aiba asupra lui inca o mutare, alta tara, alta limba, alta scoala si alti colegi.... Lui i-a fost greu sa schimbe scoala odata ce a terminat clasa a 4-a , desi are multi colegi din fosta clasa cu el acum. Mi-e teama sa nu-i periclitez viitorul.... ------- mamica fericita de M(2000), M-R( 2004) si MV (2008) si iremediabil indragostita de Noua Zeelanda .......... Alaptati cit de mult, incepeti diversificarea de la 6 luni si mare atentie la ce alimente dati copilului! Nu va jucati, repercursiunile in timp pot sa fie iremediabile ! We do not INHERIT the EARTH from our ancestors; We BORROW IT from our CHILDREN" ( Native American Proverb) |
Marimar,
Sunt foarte multi copii care schimba tara f frecvent.
Atata timp cat in tara in care te duci ii oferi fiului tau conditii , scoala buna, acces la un sistem de sanatate bun, nu este absolut nicio problema.
Eu si sotul lucram in diplomatie si schimbam tara la fiecare 3 ani. Copiii mei sunt mici dar asa vor creste. Am colegi cu copii mai mari 16-18 ani care nu au locuit niciodata intr-o tara mai mult de 3 ani. Inafara de faptul ca sunt foarte sociabili, si discuta degajat atat cu cei de varsta lor cat si cu adultii( unii oameni in functii f importante) si de faptul ca vorbesc in general multe libi straine sunt la fel ca si orice alt copil/ tanar de varsta lor.
Eu imi fac ceva griji ca ai mei nu vor invata romana, sau nu suficient de bine. Fiul tau deja vorbeste fluent, mare lucru.
Si diin experienta personala:la varsta fiului tau locuiam in Africa, a fost mai mult decat Ok.Copiii se adapteaza f f usor. Noua ne e un pic mai greu.
Voi unde va mutati?
Lara mami de Errie si Jamie
Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali * India*Nepal

beshter spune:
La 11 ani, the window of opportunity pentru achizitia limbii tocmai incepe sa se inchida. Asta nu inseamna ca nu mai e posibila achizitia unei limbi noi. In cazul vostru chiar dimpotriva - cu atat mai mult cu cat copilul e fluent in 3 limbi iar resetarea parametrilor se face cu atat mai usor cu cat copilul penduleaza intre mai multe limbi. Inseamna doar ca efortul constient de invatare a limbii e mai mare, iar daca respectivului copil nu-i plac schimbarile si noutatile, efortul se dubleaza.
Si eu cred ca poate merge la o scoala pentru copii de expati - cu predare in engleza sau germana. Limba nativilor o va invata oricum in comunitate - doar daca nu veti locui in gated communities.
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

kariguld spune:
copii mei au facut primii trei ani de scoala in Romania. apoi au mers la scoala in Elvetia, unde au invatat in limba engleaza si germana-aia greoaie vb de elvetieni. primele saptamani au fost mai dificile, predarea in doua limbi. dar s-au acomodat repede.
in primavara se fac trei ani de cand frecventeaza scoala in Germania, cu predare numai in limba germana.
vb trei limbi, romana, engleza si germana. de scris scriu cel mai bine in germana apoi in engleza. limba romana n-o mai folosesc decat uneori, chiar au inceput sa uite cuvinte. nici nu insist pe invatarea ei scrisa, pentruca nu cred ca le va folosi in viitor prea mult.
mai au colegi in clasa, unii chiar mai umblati ca ei. doi colegi s-au mutat din doi in doi ani (jobul parintilor) in alta tara. copii aceia vb 5 limbi la 13, 14 ani. nu le stapanesc pe toate bine, dar se descurca bine in trei din ele poloneza, engleza si germana. mai stiu franceza si italiana.
pot sa spun ca le cunosc colegii cat de cat, sunt copii deschisi, sociabili, prietenosi.
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA

Speranta si incredere pentru David

_M-am nascut pentru succes!