Diabet gestational
Raspunsuri - Pagina 4
Fleurdelise spune:
Elena, eu am foi imprimate pe care trebuie sa imi scriu glicemiile de 4 ori pe zi. Valorile acceptate aici ca normale sunt:
- pe nemancate: 4-5.2
- la o ora dupa mese:5-7.7 (am rotunjit eu la 8)
Seara sunt ok, in jur de 6.5-6.9,pe nemancate ok dar aproape de limita de sus: 5.0-5.2-5.3, in schimb dimineata dupa micul dejun si uneori dupa pranz (dar mai rar) valorile sunt mari. De 3 zile dupa micul dejun am constant 9.5-10, cu tot cu doza de insulina, crescuta zilnic cu cate 2 unitati (azi am injectat 36 de unitati dimineata). Si eu am primit explicatia cu hormonii, totusi mi-e ciuda ca nu reusesc sa o controlez cum trebuie dimineata.
Am eliminat demult cerealele si eu, orezul alb, cartofi maxim daca mananc odata pe saptamana, dar trec si multe saptamani fara. De paine nu pot sa ma lipsesc, iau de secara sau grau integral dar nu am gasit-o inca pe cea ideala.
Eu nu reusesc sa numar sau sa cantaresc carbohidratii cum au scris fetele din anii trecuti, mi se pare stresant si nici nu am timp. Dar ma uit pe etichete si aleg produse cu cantitate minima de carbohidrati, glucide, zahar, si stiu ca la fiecare masa am voie maxim 2 portii de carbohidrati pe zi, si am idee si cat e o portie. In general evit sa combin carbohidratii ca vad ca au efect mai intens combinati intre ei decat 2 portii de acelasi fel. Deci nu cartofi+ paine, paste+ paine etc.
Aseara de ex. am mancat f mult zic eu, dupa simteam ca imi pocneste burta, asa: o portie marisoara de bors(cu 1 ciocanel de pui si legume in ea, dreasa cu smantana), o pulpa intreaga si o aripioara de pui la cuptor cu cartofi la cuptor (pregatiti in sosul lasat de pui), salata asortata (verde, rosii, castraveti, ceapa verde, ridichi). Glicemia dupa: 6.9.
Incerc si eu sa iau gustari intre mese, cred ca ajuta, doar pt glicemia dupa mic dejun nu au cum, ca aia e prima masa. Mananc multe fructe intre (niciodata asociate cu mesele principale): struguri, pepene rosu, galben, mango, piersici in apa fara zahar, si chiar fructe uscate mi s-a spus ca sunt bune: smochine, cranberries (merisoare?), prune si nuci (denumire generica, de fapt: migdale, caju, etc; din astea n-am mai cumparat demult)
Voiam sa pun o intrebare aici, dar evident am uitat-o.
Sper sa mai intre si alte fete cu diabet, experienta fiecareia conteaza!
30 + Eric Ioan
"Copiii sunt mesajele vii pe care le trimitem unor vremuri pe care nu le vom vedea" (John W. Whitehead)
elena_gd spune:
Fleur eu am primit o gentuta speciala pentru gravidele cu diabet in care sunt 2 carticele in care informeaza despre diabetul de sarcina si ce dieta se tine, dar cum sunt in poloneza nu pricep mai nimic. Una din ele are paginile cu tabelul in care sa notez valorile glicemiei.
Eu nu numar carbohidratii pentru ca nu sar de 120 dupa mese decat f rar, in special dupa masa de dimineata si cea de seara (cand mai mananc cate o jumatate de pizza). Cumpar produse de la raionul pentru diabetici, in special biscuiti pentru ca nu pot manca intre mese doar fructe, imi creeaza aciditate si dureri de stomac si gem.
Ce te pot sfatui ca sa reduci glicemia de dupa micul dejun este sa il papi mai putin consistent. Eu de exemplu mananc dimineata branza degresata cu o rosie, o felie de sunca de curcan slaba, o felie de paine integrala si o cana de ceai, cateodata recunosc ca mai pun cate o lingurita de miere, desi nu ar trebui. Mai variez cu ardei gras sau masline in loc de rosie, un ou fiert in loc de sunca. Oricum mananc neaparat carne sau ou pentru ca avem nevoie de proteina pentru bebei.
Si eu evit combinatiile bomba cartof+paine si paste+paine.
In ceea ce priveste fructele uscate, eu mancam dimineata prune uscate lasate peste noapte in apa, dar a trebuit sa le scot pentru ca imi cresteau glicemia. In carticica mea minune scrie ca fructele confiate/uscate au index glicemic mare.
Seminte pap si eu: mai ales de floarea soarelui si de dovleac.
Lactatele sunt recomandate cele light si extra-light.
Ca si tine am sesizat si eu ca varza imi scade glicemia semnificativ, dar am inceput sa o evit pentru ca ma baloneaza si imi da o stare sporita de disconfort de cand e sarcina mai marisoara.
Aaaa si dupa mese cel mai bine este sa nu te asezi ci sa faci o scurta plimbarica sau treburi casnice. Oricum e indicata o plimbare de jumatate de ora cel putin zilnic.
Daca mai imi vine ceva in cap mai scriu.
Elena 33+ cu Bebster AMR 6+
elena_gd spune:
Buna fetelor!
Liniste la acest subiect.
Voiam sa va spun ca astazi, odata cu analizele de trim 3 am facut si hemoglobina glicolizata, mi-a iesit ok 5,5 % (valori normale 4,5-5,9%), deci se pare ca dieta mea a fost buna. Valoarea aceasta ar insemna ca in ultimele 3 luni valoarea medie a glicemiei mele a fost undeva pe la 118.
Voi ati facut acest test? Cum v-a iesit?
Elena 35+ cu Bebster AMR 4+
Fleurdelise spune:
Elena, stii cum e, no news good news.
Inseamna ca putine fete sunt atinse de aceasta problema, ceea ce, in sine, e un lucru bun.
Mie teama mi-e insa ca procentul de diagnosticare este foarte mic.
Am observat, si la mine in odisee, si la voi si la altele, ca nu prea se da importanta, nu este obligatoriu si nici nu se cer testele de diagnostic (TTG si asta cu hemoglobina). Totusi diabetul de sarcina netinut sub control poate fi foarte periculos, pentru fat in special, si nu zic asta ca sa sperii rarele fete care mai intra la subiect, dar asa e, poate duce pana la moartea subita a fatului la nastere sau in luni f avansate de sarcina.
Am impresia ca problema e neglijata de medici in primul rand, asta in Romania, cel putin (ca aici, de ex, toate gravidele fara exceptie sunt testate), si normal ca gravidele nu dau importanta nici ele. Deh, asta e, hai ca m-am ambalat.
Asa ca, vorbim intre noi ce sa facem.
Mi s-a facut si mie testul cu hemoglobina glicolizata chiar de 2 ori pana acum (sper sa nu vb prostii, ca nu mi-au spus explicit cum se cheama, dar mi-au explicat ce e). Primul a indicat mare 7 si ceva nu mai stiu, al 2 lea exact ca la tine 5.5 acum vreo 2 luni deja. Nu stiu cat de sigur indicator este, indica o medie de fapt, ca eu mai am valori mari ale glicemiei inca, dupa micul dejun. Deci e posibil sa mai ai surprize cu glicemia, atentie, nu te culca pe o ureche. Orice glicemie marita inseamna ca se "injecteaza" zahar direct lui bb, deci ca media e buna nu e neaparat suficient.
Eu imi autodozez in continuare insulina (am ajuns acum la 56 dimineata) si vreau sa fac schimbari radicale la micul dejun (de exemplu: salata si nu laptele si felia de paine uzuale).
Am si eu o intrebare Elena: tu esti monitorizata periodic, faci testul ala de non-stres, ecografii mai dese? Cum se prezinta bb-ul tau? Eu am inceput NST saptamanal de la 29 saptamani, iar ieri la eco am constatat ca bb-ul meu ia serios proportii: aproape 2.3 kg la 32 sapt. 3 zile. M-am speriat un pic ca va fi urias la final. Asa ca, dieta stricta scrie pe mine, nu vreau sa ma inec ca tiganul la mal.
32 + Eric Ioan
"Copiii sunt mesajele vii pe care le trimitem unor vremuri pe care nu le vom vedea" (John W. Whitehead)
elena_gd spune:
Fleur eu am facut control+eco toata sarcina la intervale de 3-4 sapt. Bebe aproape mereu a fost in urma fata de UM, cand cu o saptamana, cand cu mai putin, abia la ultimele ecografii e pe varsta sarcinii. Ca si greutate a evoluat astfel:
30w1d - 1480 g
31w4d - 1742 g (eco facuta la alt medic)
33w1d - 2411 g (eco facuta de dr mea, dar mi s-a parut ca la masurat a rotunjit mult in plus)
35w1d - 2614 g
E normal ca dupa 32 w sa ia cate 200-250 g pe saptamana. Doctorita mea spune ca daca se mentine ritmul de crestere la termen va avea 3,500 g.
Ce ma ingrijoreaza pe mine este ca de la 33w1d placenta e grad 3 si lichidul AFI=7. Din ce am citit la gravidutele cu diabet de sarcina placenta imbatraneste prematur.
La ultimele ecografii doctorita mi-a masurat fluxul pe artera cerebrala a lui bebe (MCA) si pe cea ombilicala, ca sa vada daca bebe nu e cumva in suferinta fetala. Acum la 35w mi-a spus ca de acum daca mi se pare ca ceva este in neregula (gen bebe nu misca destul, etc) sa ma prezint la urgente pentru testul non-stress.
Incepand cu 36w implinite voi merge saptamanal la cabinet pentru NST si urmatorul control+eco o sa fie la 37w.
Fleurdelise spune:
Elena, mersi de raspuns .
M-am mai linistit un pic, vad ca si al tau era marisor la 33w. Dupa ritmul de crestere zis de dr. ta, al meu ar avea un pic peste 4kg la termen 40w. N-ar fi iesit din comun, doar mare .
Oricum astea sunt doar estimari, am vazut ca la odiseea voastra, fata cu bb estimat de 4.5 kg l-a nascut la termen cu 3.5 kg. Bine, ea nu avea diabet...
Oricum aici la cele cu diabet se practica inducerea la maxim 39w ca sa nu creasca prea mult bb la termen. Sa vedem, nu stiu daca imi place ideea. Asa mai bine ar fi cu cezariana programata, dar la termen.
Foarte bine ca esti des monitorizata. Imi amintesc ca in februarie cand am inceput sa merg saptamanal la doctor(mai precis la clinica pt gravide diabetice) eram suparata si frustrata din cauza asta. Intre timp mi-am dat seama cat e de bine sa fie urmarita evolutia bb-ilor si a noastra bineinteles.
Inca o data, mersi pentru informatii, ne tinem la curent, da?
Edit: de placenta nu mi s-a zis la ecografii decat ca e anterioara, sus, nimic de imbatranire sau altceva. La fluid scrie mereu - normal. Ce inseamna 7 la lichid?
32 + Eric Ioan
elena_gd spune:
Cu lichidul sta cam asa treaba, cel putin din ce am vazut eu ca mi-a masurat ultimele 2 dati, imi masoara grosimea stratului de lichid in partea de sus si cea de jos a uterului si insumeaza valorile, de ex. ultima oara aveam dreapta sus 5,4 cm si stanga jos 2,3 cm, si mi-a scris ca AFI (Amniotic Fluid Index)=7. Stiu ca minim e 5 si maxim 20 parca. Oricum masuratoarea cea mai buna a lichidului se face impartind uterul in 4 cadrana si masurand in fiecare grosimea stratului de lichid, dar cand sarcina e mare presupun ca masoara unde mai vede pungi cu lichid.
Treaba ca fetele cu copii aprox la 4,5 kg si nascuti la mai putin nu e neaparat ca nu au avut diabet, eu vad situatia mai degraba ca poate nici nu au fost testate. In Romania li se face in cel mai bun caz doar glicemia pe nemancate si astfel cele mai multe cazuri de prediabet sau diabet gestational nici nu sunt descoperite.
Eu sunt in situatia de prediabet (toleranta alterata) de sarcina, pe care-l tin in frau doar din regim, dar recunosc ca neavand glicemii mari nu prea mai masor glicemia, am ajuns sa o mai masor o data pe zi/o data la 2 zile. Eu de vreo 3-4 sapt am aceeasi greutate si bebe se dezvolta normal, nu pare sa fie mare, dar cel mai sigur o sa vedem la termen. Doamne ajuta!
Normal ca tinem legatura, pacat ca celelalte fete cu probleme similare nu vor sa ne scrie nimic.
gyan spune:
Mersi,Elena,de invitatie,nici n am stiut ca exista subiectul asta aici. Pacat ca nu-s mai multe persoane ca sa putem schimba impresii.Eu,in locul tau, nici nu m-as stresa cu ce valori ai.Dr ta e un pic mai severa ca iti impune glic.max 120,aici e 140 la o ora postprandial.Pt AFI,din cite stiu eu, masuratoarea corecta e in cele 4 cadrane din stg si dr de sus si de jos si adunate cele 4 (da o cautare pe net).La mine asa face mereu.Iar limitele sint intre 5-25 ,iar daca la tine aduna doar 2 valori d aia cred ca ti iese doar 7.Hemoglobina glicozilata am facut-o si eu prin ian.si a fost 5, ceea ce ma face sa ma gindesc ca inainte de sarcina nu am avut probleme. As fi curioasa sa o repet acum dar nu depinde de mine.Si tu va trebui dupa nastere sa repeti TTGO anual.
In privinta regimului la gravide,spre deosebire de ceilalti diabetici, dieteticiana mi a zis ca pot sa maninc ORICE dar depinde cantitatea, momentul ales si combinatia.Pt ca de ex daca am pofta sa maninc ciocolata normala e posibil numai ca tre sa fie la gustare,vreo 2-3 patratele si nu o cioco intreaga si cam aia e gustarea,in functie de citi CH si zahar are(mai greu in RO ca nu e scris pe toate produsele exact).Bineinteles ca e de evitat dulciurile concentrate pt ca ar creste glic rapid si tot asa scade dar nu e nici o nenorocire sa le gusti.
Fleur, tu ziceai Mananc multe fructe intre (niciodata asociate cu mesele principale): struguri, pepene rosu, galben, mango, piersici in apa fara zahar, si chiar fructe uscate mi s-a spus ca sunt bune: smochine, cranberries (merisoare?), prune Dar cam astea-s pe lista cu "atentie" . Sint f curioasa,poate faci o verificare la o ora dupa gustarea cu fructe,cum e ? Felicitari pt bb ca e bine.Inainte te stresai ca e micut iar acum ca e prea mare Daca tu iti faci datoria cu regimul si trat.,restul nu mai depinde de tine.
elena_gd spune:
Gyan, mie nu mi-a dat sa fac hemoglobina glicolizata in saptamana 25, cand mi-a iesit aiurea testul de rezistenta la glucoza, desi acum realizez ca ar fi trebuit, ca sa-mi dau seama daca era o problema anterioara sarcinii, iar acum mai mult eu am cerut sa fac aceasta analiza.
In ceea ce priveste conduita de dupa nastere, doctorita mea mi-a spus ca astept 6 saptamani in care sa mananc normal, fara regim si sa refac testul de rezistenta la glucoza. In functie de cum o sa iasa sa ma adresez unui diabetolog.
In legatura cu fructele, eu cam evit strugurii, pepenele galben, rosu, piersicile, dar asta nu inseamna ca nu mai pap din candin cand cate una. Pap si cate un patrat sau doua de ciocolata neagra si cate o lingura-doua de inghetata, dar evit prajiturile cu blat si creme, am sesizat de exemplu ca dupa 2 felii de chec si 2 felii de grepfruit m-am trezit cu glicemia la 1 h de 126, asa ca adio chec, desi imi place f mult.
Din categoria ce am sesizat ca imi scade glicemia, este otetul, deci la masa de pranz pap salata verde in care pun otet.
Fleurdelise spune:
Gyan, voi verifica efectul fructelor la glicemie. Eu sunt mare mancatoare de fructe (si legume), de fructe chiar nu ma pot lipsi.
Nu am primit nici o lista cu "atentie" la dietetician, doar ca alimente interzise sau de evitat: tot ceea ce contine zaharuri rafinate + orice suc de fructe (inclusiv cele naturale, fara adaos de zahar). Nu am mai pus gura pe suc de fructe de prin ianuarie.
Mi s-a spus ca adaug fructe uscate (stafide, cranberries-care, apropo sunt f acrisoare - prune, etc) la gustari sau dimineata la cereale (intre timp am renuntat la cereale au un efect f nefast la mine ). Am intrebat ce fructe pot sa mananc mi s-a raspuns: orice fruct, dar nu cu mesele principale, ci separat ca snack, respectand cu strictete portiile (de ex. 1/2 banana = o portie) si combinandu-le cu un lactat sau proterina (ex cubulet de cascaval + boabe de struguri). Recunosc ca mi-e greu sa respect portiile la pepene rosu si struguri, care imi plac la nebunie...
Eu personal nu cred ca fructele, cel putin in cazul meu, fac rau la glicemie, dar voi verifica mai exact si va spun.
Sper si eu ca vor prinde curaj si alte fete, de la odiseile mai mici, care ajung treptat la 24 saptamani si sunt testate si dovedite cu diabet de sarcina, sa posteze si ele aici din experienta lor.
PS Un truc la masurarea glicemiei: cand va intepati in deget asigurati-va ca aveti mainile perfect curate, au am gasit abateri mari cand am uitat sa ma spal pe maini exact inainte. Cand ma gandesc cate valori fals f mari am notat, si ca iau doze de insulina probabil prea mari din cauza asta....
32 + Eric Ioan