Salut,
Stie cineva daca exista vreun test care poate indica daca fierul din alimente este asimilat sau nu?
Am un bebelus de 1 an si o luna, caruia tocmai i-am facut un set de analize la sange, iar la fier (sideremie) a iest o valoare f mica, 10!!! E o splendorea de fata, zambareata si f activa, are 10 kg si 200g, 78 cm...nu exista niciun semn de anemie ..vizibil, mananca f bine si saptamanal are in alimentatie produse care contin fier (ou, ficat, carne rosie etc.) si cu toate astea analizele indica anemie!
Pediatra zice ca nu exista astfel de teste, va intreb pe voi poate totusi exista ceva, caci nu as vrea sa-ncep sa-i dau picaturi si problema sa fie in alta parte.
Multumesc!
Buna. Noi am avut probleme de genul asta. Baietelul meu, in jurul varstei de un an a avut o anemie feripriva atat de severa incat am facut multe teste pentru talasemie. Valoarea initiala a sideremiei nu o voi stii niciodata. Dupa 2 luni de fier intensiv, ajunsese la 27. Si cand spun intensiv, spun 30 pic/zi. Dar el avea toate analizele modificate: hemoglobina, hematocrit, dimensiunile si forma hematiilor. In rest, fizic era ok. Multa vreme l-am tratat. Se pusese si la noi problema unei probleme de digestie, insa nu i-am mai facut testul (nu stiu exact in ce consta testul respectiv), fiindca taras grapis am adus fierul aproape de normal (dupa vreo jumate de an de tratament, avea sideremia aproape 40).
In locul tau as repeta in primul rand sideremia, sa nu fie gresita. Restul analizelor nu sunt modificate? Sanatate.