Bebe nu vrea sa pape mancarica si are 5 luni
Raspunsuri - Pagina 4
mamitzica spune:
Raluca daca nu se trezeste noaptea nu o trezi tu;in jurul virstei de 6 luni bebelasii nu mai maninca noaptea.Am impresia ca fetita ta stie foarte bine ce are de facut.
Aici s-au scos gelurile de dinti pentru ca au ajuns la concluzia ca nu sint sanatoase asa ca daca mai bine nu ii da.Eu una nu i-am dat copilului niciodata.Faptul ca isi baga jucarii in gura e normal si va mai face asta mult timp indiferent daca ii iasa sau nu dinti.
raton spune:
Raluca, bravo, ce copil minunat ai! Cred ca te-ai lamurit deja ca nu e cazul sa-i dai nimic inainte de 6 luni, daca alaptezi. Diversificarea incepe mai devreme (dupa 4 luni) la copiii alimentati artificial, adica cu lapte praf, pentru ca laptele praf nu le poate asigura toti nutrientii, asa cum o face laptele de mama.
As mai vrea sa-ti zic despre ce m-a ajutat pe mine la capitolul diversificare. in primul rand pediatra care m-a lamurit ca mancarea se propune copilului, nu se impune. Adica, dupa 6 luni, ii oferi cate o ligurita din alimente potrivite varstei (de ex cereale de bebe, piure de fructe, piure de legume...) sa experimenteze gusturi, texturi, mirosuri, chiar sa se obisnuiasca cu ideea ca mancarea poate proveni si din alta sursa decat tzitzi. dar in nici un caz nu-i indesi mancarea pe gura ca s-o manance. Copilul o sa manance cand o sa fie pregatit, iar asta se intampla la unii dupa primele lingurite, la altii poate sa dureze si pana dupa 9 luni. Nu te concentra pe bagatul mancarii in copil (scuze de exprimare), ca se descurca linistit doar cu laptele de la tine, cat pe a-l ajuta sa descopere mancarea. Lasa-l sa se joace cu mancarea, sa-si bage manutele in castron si sa si le linga pe urma, mancati impreuna ca sa te vada si pe tine mancand, da-i in manuta cate o leguma fiarta (ca sa fie moale, in caz ca musca din ea), de ex morcov fiert, sau brocoli.
Dar pana la 6 luni mai ai, o sa vezi atunci.
Important e sa alaptezi in continuare, nu te gandi ca ramai fara lapte. Daca nu intri la vreun regim alimentare drastic, in mod normal n-ai de ce sa pierzi laptele.
Si la mine a fost la fel - un san mai producator decat celalalt. Culmea e ca ala mai mic producea mai mult si se umfla mult mai tare decat sanul mai mare. Cand ma mulgeam (faceam asta ca sa donez din lapte pentru alt bebe) din sanul mai laptos tasnea laptele de umpleam 100 ml imediat, din celalat abia scoteam cateva picaturi. Totusi, lactatia s-a mentinut la ambii sani pana dupa 2 ani jumate ai fiica-mii. Nu-ti face griji, nu se compara nicio pompa cu suptul copilului, daca suge de la ambii sani, ambii o sa aiba lapte, desi in cantitati diferite.
A, si cu dormitul noaptea: norocoaso!!!!!! profita cat poti si lasa copilul sa doarma. se scoala singura garantat daca ii e foame, sete sau orice altceva. nu-ti face griji. Bebelusii sunt foarte bine construiti ![]()
Ne votati, va rugam? rat1 si rat 2 http://www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=24
Raluca- spune:
Multumesc Raton pt ajutor
eu ii tot dadeam noaptea sa pape ca ma gandeam ca poate ii este foame dar nu se trezeste ea,dar de acum o las sa doarma nu ii mai dau sa pape noaptea! Dar daca ai alaptat fetita pana la 2 ani jumate,a acceptat biberonul?? bea ceai sau suc din biberon?? mie imi e teama ca daca ii dau DOAR de la tztatzica sa pape cum o sa-i dau mai tarziu sa bea sucuri sau apa din biberon,sau daca nu va accepta nici canita cu cioc???Sau eu pana acum nu am stat mai mult de 2-3 ore cu ea plecata pe undeva de teama ca i-i se face foame,tu ai alaptat in public?? daca da,cum?? pt ca eu de multe ori am patit sa i-i se faca fomica prin parc sau prin magazine si trebuia sa ma grabesc acasa sa-i dau sa pape,de aceea am tot insistat sa-i dau biberonul ca asa poate papa oriunde!
Sabina spune:
:) pai daca i se face foame gassti un loc unde te poti aseza si ii dai sa suga....acu e mai greu ca e vremea rece, e adevarat, dar totusi.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
lavi02 spune:
Raluca, eu am alaptat pana la 1 an si 2 luni si atunci i-am introdus direct canita. Am incercat si cu cioc si fara cioc, initial nu voia sa bea din niciuna asa ca am renuntat la cioc si i-am dat din canita normala.
Nu mai avea niciun rost sa ii introduc biberonul la varsta aia, era apoi mai mare bataie de cap sa o dezvat de biberon peste inca vreun an. A invatat direct din cana.
Alaptat in public - da, pe o banca mai retrasa in parc, la magazin am cerut voie vanzatoarelor si am alaptat intr-o cabina de proba :), se gasesc solutii in caz de nevoie.
In situatii din astea poarta bluze cu decolteu adanc sau nasturi + sutien de alaptat din bumbac ca sa nu trebuiasca sa ridici bluza pt alaptat. Eventual ia si o esarfa subtirica cu care sa acoperi sanul si alaptezi "incognito" [:8]
Diversificarea - ia-o incet, dupa 6 luni, putin cate putin. Pana pe la 8-9-10 luni nu e nicio problema daca mancarea de baza ramane laptele.
Daca alaptezi ceai nu are rost sa-i dai, apa plata numai vara cand e canicula ceea ce nu-i cazul acum.
Asa ca bucura-te ca ai laptic, e cel mai bun dar pe care i-l poti da copilului la varsta asta!
Raluca- spune:
Dar toata lumea ma "dispera" sa incep sa-i dau sa pape mancare ca apoi mai tarziu va fii mofturoasa si nu o sa pape mancare! Eu am 2 verisori unul de 4 ani iar celalalt are 2 ani,cel mare aproape ca nu mananca nimik toata ziua,mananca f multa paine iar cel micut mananca mult dar nu mananca paine deloc
Si tot imi spune bunica sa incep sa-i dau mancare ca apoi nu va manca si ca,chiar daca refuza mancarea la inceput sa insist intr-una ca paba la urma va manca! Dar eu nu vreau sa fortez fetita sa pape daca ea inca nu vrea mancarica.Dupa toate raspunsurile care mi-i le-ati dat am vazut ca diversificarea incepe dupa 6 luni sau multe dintre mamici au inceput si mai tarziu,asa ca m-am calmat! Iar in legatura cu alaptatul in public voi incerca cu esarfa![]()
ina.click spune:
Nu mai asculta toate babele, chiar daca par bine intentionate. N-are nici o legatura intreruptul alaptatului cu "moftul" la mancare.
Nu uita ca generatia asta mult laudata de bunicute si vecine e aceeasi care infunda copii cu bors la 6 luni, lapte de vaca la 3 luni, infasatul tip scandura, infofolitul cu 6 perechi de strampi in luna mai, nu aerisesc cu saptamanile de frica "curentului" si descanta sau dau in bobi cand are colici cel mic.
Dar daca le intrebi de cate ori se spala pe dinti sau cand au facut ultimul consult ginecologic se inverzesc de parca le-ai injurat de stramosi.
Recomand sa schimbi brusc subiectul. De obicei cei / cele care sfatuiesc ca sa aiba de ce vorbi au si atentia foarte scurta. Cand incepe cate una sa te baraie cu vreun sfat de pe vremea lui Cuza Voda, schimba brusc discutia: "Ai auzit ca preoteasa din artier a fugit cu paracliserul in Italia?"
Ai sa vezi ca brusc dispare interesul pentru copilul tau si puhoiul de sfaturi cu "baga paine in el sa nu faca mofturi"
23 + 
lavi02 spune:
Raluca bine a spus Ina, foarte haios!
Ideea e ca in timp si pediatria si puericultura au evoluat, daca citesti ce scria in Mama si copilul din anii 70 - e cu totul altceva fata de ce se scrie acum.
Asa ca femeile mai in varsta din jurul tau probabil sunt binevoitoare dar nu sunt la curent cu ce se recomanda azi.
Nu e nicio legatura intre inceperea diversificarii si cat de mofturos e copilul. Eu am doua fete: prima are aproape 9 ani, am inceput sa-i dau suc de fructe de la 3 luni cum mi-a recomandat drita de familie atunci, apoi de pe la 4 luni supa, etc. Atunci, pe moment, le-a acceptat foarte bine. Azi e o mofturoasa. Cam dupa varsta de 1 an si ceva a inceput cu mofturile. Abia acum, dupa 8 ani a inceput in sfarsit sa manance ceva mai bine, dar ani buni nu stiu cu ce a trait copilul asta.
La cea mica (are 5 ani) am inceput diversificarea la 5 luni si 3 saptamani cum mi-a recomandat pediatra la care merg acum. Mananca foarte bine, n-am avut niciodata probleme cu ea.
Pe cea mare am intarcat-o la 7 luni, pe cea mica la 1 an si 2 luni.
Deci exact invers de cum zic "babele".
Ilinca_M. spune:
Raluca, pe femeile acelea le atzitza ca esti atat de tanara si simt nevoia sa "te educe", sa-ti impartasasca din "vasta lor experienta". Ai mai multe solutii: sa schimbi subiectul, cum a zis Ina; sa le tai macaroana scurt- "va rog, eu stiu cum procedez cu copilul, am surse foarte bune de informare" sau sa aprobi constiincioasa tot ce zic ele, dadada, bine ziceti!- dar sa faci exact asa cum vrei tu si copilul. Eu ultima varianta o aplicam cu doctorita de familie, asta putea fi mai rau ca babele tale ("supica "pe legume" de la 2 luni incolo; ficatzel la 4 luni; de la 6 luni INTERZIS alaptatul si trecut pe lapte de vaca; la 7 luni plasat in "rotobil":)))). In sinea mea eram shocata de asemenea ineptii, dar ea nu observa ca gogonez ochii a stupoare caci murmuram ascultatoare "sigur ca da, asa fac; asa voi face"
Caci cine poate pune cal batran in buiestru?(desi doctorita mea are sub 50 si in afara acestor conceptii e f. moderna) N-ai cum sa le schimbi lor conceptiile daaaar...nu trebuie sa lasi nici sa ti le schimbe ele tie!
Fii sigura pe tine si pe ce faci si lasa-le sa toace povestile lor nemuritoare cat vor, pe principiul "foaie verde loboda, gura lumii sloboda".
Apoi- ideal e sa alaptezi oriunde ti-o cere copilul; eu nu am putut, am avut bariere psihologice peste care nu am putut si nu pot trece, asa ca am facut ca tine: mai mult de 3 ore nu am lipsit de acasa. Nici acum nu lipsesc mai mult de 4 in imprejurari exceptionale, nu simt oricum lipsa iesirilor mai lungi de atat, cam la 2 ore mi se face un dor nebun de ea, numai mutra ei o vad in fatza
.
Cu bautul apei, n-ai nicio grija; cel mai simplu e cu cana pentru copii cu pai. La 8 luni, cand am inceput sa-i dau apa (caci atunci a inceput sa manance) i-am dat cana cu cioc moale, a fost buna, nu zic nu, dar cand am luat de-asta cu pai mi-am dat seama ca e ideala.
mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
Manole forever
Sovata
raton spune:
Raluca, nu-ti mai face atatea griji
. Ai incredere in copil si lasa-te un pic condusa si de ea, ca uite ce desteapta e! Copiii nu sunt mecanisme, daca faci aia, atunci automat reactioneaza intr-un fel. O sa vezi, pas cu pas, cum s-o indrumi si s-o ajuti.
Ca sa raspund mai concret la intrebari: fiica-mea n-a baut niciodata din biberon. Am inceput sa-i dau apa, daca-mi amintesc corect, pe la 9 luni (pana atunci doar a supt) si i-am dat din cana cu "cioc" moale si din de-aia a continuat sa bea pana pe la 2 ani, dupa care a inceput sa prefere bautul cu paiul si sticlele cu dop de-ala din care sugi (sportscap cred ca le zice). Acum, la 3 ani si un pic, bea normal din cana/pahar. Dar copiii, cum ziceam, sunt foarte diferiti. Nepoatele mele amandoua au baut doar din cani cu cioc tare si apoi cu pai, baietelul unei colege bea doar din sticla direct (pet de 0,5l) de la 11 luni, nici nu s-a atins de canite si alte chestii ajutatoare...O sa vezi, cand o sa fie cazul, din ce prefera sa bea - sunt o gramada de optiuni. Plus ca s-ar putea sa aiba optiuni in functie de lichid - laptele sa-l bea dintr-un soi de recipient, apa din altceva, sucul de fructe din altceva.... A mea, cel putin, asa a facut o perioada, fereasca sfantu sa-i dau lapte in cana de apa! ![]()
De alaptat, am alaptat cu nesimtire pe unde o apuca foamea - in parc, in oras, pe plaja, oriunde. Sigur, in principiu am incercat mereu sa gasesc un loc mai retras, nu atat ca sa nu se oripileze trecatorii, cat mai ales ca sa poata manca in liniste (desi ea chiar ca manca oriunde). Pentru usurinta, purtam bluze mai decoltate si un fel de sal, sau bluze mai largi pe care le puteam ridica usor. Sutien n-am prea purtat niciodata, ca n-am nevoie, imi stau sanii foarte bine si singuri
. Iarna la fel, doar ca descheiam haina de deasupra, desigur.
Treaba cu "invatatul" cu diverse mancaruri ca sa le manance mai tarziu e o prostie. Fiica-mea la 8 luni radea castroane intregi de dovlecei si spanac, acum nu se mai atinge de niciunul. Pe de alta parte, pana la 2 ani nu s-a atins de cartofi (detecta si cea mai mica urma de cartof in piure si-l scuipa), iar acum mananca fara probleme. Si sunt destule exemple in sensul asta.
In rest, cate prostii o sa mai auzi, sa fii tu sanatoasa! Si chiar daca unele sfaturi n-ar fi ele chiar prostii, s-ar putea sa nu i se potriveasca fetitei tale. o sa descoperi tu treptat ce si cum sa faci. cat timp o alaptezi, deja ai facut lucrul cel mai important.
Ne votati, va rugam? rat1 si rat 2 http://www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=24