Fotografia ca si arta
Nu stiu daca mai exista alt subiect pe tema asta, eu nu l-am gasit.
De vreo 2 ani am intrat (si eu) in febra DSLR-urilor. Mai intai am avut un Sony Alpha 300 cu care m-am inteles nemaipomenit dar pe care l-am depasit oarecum, sau cum zice englezu' l-am outgrown. Asa ca de curand am achizitionat in Canon 50D si binenteles ca inca imi prind urechile.
Cum un DSLR e pacat sa fie tinut pe Auto, ma joc zilnic cu cei trei parametrii de baza , ISO, shutter speed si aperture, dar mai am mult de invatat.
Vreau vara viitoare sa fac si un curs in directia asta, nu doresc sa profesez ci e doar o pasiune de-a mea, imi place enorm, fotografiez tot ce prind si, zic unii ca as avea ceva talent.
Asa ca, daca mai e cineva pasionat de fotografie il invit aici sa schimbam impresii despre ISO si shutter speed, despre composure si ce mai implca asta.
Va astept.
Raspunsuri
desprecopii spune:
voi citi cu placere, pentru ca imi imaginez si eu ca in alta viata am fost fotograf ... si am o pasiune pentru fotografie.
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
adi2003 spune:
Si eu sunt pasionata de fotografie, de o luna mi-am schimbat aparatul, eram la un pas sa imi iau un DSRL, insa am ales totusi un aparat compact, Canon SX 20is.
Fiindca l-am luat tocmai in mijlocul toamnei, nu prea am avut ce sa pozez deocamdata, insa abia astept sa vina primavara, florile, verdeata, ca sa-l testez mai bine.
La mine e doar un hobby, n-am facut nici un curs in acest sens, insa nu pot sa las zilele sa treaca fara sa fac fotografii indiferent care ar fi subiectul de fotografiat.
Luna1 spune:
Mirela mi-am permis sa arunc un ochi pe blogul tau si sa stii ca pozele puse acolo sunt superb realiazate, nu stiu cine e fotograful dar se pricepe. Si apropos, succes in Cipru, am fost si noi acum 3 ani si planuim sa ajungem iar vara viitoare, socrii au un apt in Larnaca. Mi-a placut sa citesc ce scrii de Cipru, mi-am amintit cu mare placere, mi s-a facut dor. In plus vreau sa-l trag in poze cu un aparat pe masura.
adi2003 ce te-a facut sa alegi compact versus DSLR? Asa sunt si eu acum, n-apuc inca sa ies prea mult, dar trebuie sa ies la fotografiat. Vreau sa ies in weekend.
adi2003 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Luna1 adi2003 ce te-a facut sa alegi compact versus DSLR? Asa sunt si eu acum, n-apuc inca sa ies prea mult, dar trebuie sa ies la fotografiat. Vreau sa ies in weekend. |
1. Bugetul alocat unui aparat foto.
2. Am vrut un aparat cu care sa ies usor pe strada fara sa fac prea multe manevre, montat-demontat obiectiv si sa si filmeze. Cel mai mult m-a atras la el zoom-ul mare.
Primele 7 fotografii din acest album sunt facute cu el, restul cu aparatul vechi (Canon A610)
http://www.flickr.com/photos/25707265@N06/
Ambele aparate au setari manuale, numai sa am rabdare sa ma joc cu ele.
Luna1 spune:
Adi2003 foarte frumoase fotografiile, ai un aparat care stie ce face. Intradevar DSLR-urile sunt cam scumpe, mai ales cand incepi si cumperi obiectiv dupa obiectiv.
Eu am noroc ca am achizitionat Canonul asta cu un obiectiv super, e perfect si pentru portrete si pentru landscape, 18-200.
Am sa incarc si eu fotografii, momentan am albumul privat insa am sa aleg cateva foto si am sa le pun pe public.
Asaaaa... ma gandeam sa scriem si niste detalii tehnice in caz ca are cineva nevoie de ajutor (si apreciez si eu daca apare cineva mai experimentat decat mine si ne da mai multe info).
Cei trei parametrii de baza principali sunt, din cate am inteles eu, urmatorii:
-ISO
-shutter speed
-apreture
Cu ISO m-am jucat putin si am inteles asa: ca este "in charge" cu sensibilitatea sezorului de imagine, si iti permite sa faci fotografii si in luminozitate scazuta. Adica cu cat este mai intuneric cu atat ISO trebuie sa fie mai mare, si invers. Atentie insa, la Canon cel putin, dupa ISO 2000 fotografia este arsa (sau pixelata in limbaj romglish) in engleza se numeste "noise". Mai mult despre ISO www.photoxels.com/tutorial_iso.html" target="_blank">AICI
Revin cu info (sau mai bine zis ce am inteles eu) despre shutter speed si aperture curand.
Sper sa mai apara pasionati de foto pe aici intre timp.
adi2003 spune:
In urma cu o saptamana am vrut sa fotografiez apusul de soare, insa in loc de el am dat de nori si culori.
Album 1 + Album 2
Edip spune:
citat din mesajul lui Luna1 Adi2003 foarte frumoase fotografiile, ai un aparat care stie ce face. Intradevar DSLR-urile sunt cam scumpe, mai ales cand incepi si cumperi obiectiv dupa obiectiv. Eu am noroc ca am achizitionat Canonul asta cu un obiectiv super, e perfect si pentru portrete si pentru landscape, 18-200. Am sa incarc si eu fotografii, momentan am albumul privat insa am sa aleg cateva foto si am sa le pun pe public. Asaaaa... ma gandeam sa scriem si niste detalii tehnice in caz ca are cineva nevoie de ajutor (si apreciez si eu daca apare cineva mai experimentat decat mine si ne da mai multe info). Cei trei parametrii de baza principali sunt, din cate am inteles eu, urmatorii: -ISO -shutter speed -apreture Cu ISO m-am jucat putin si am inteles asa: ca este "in charge" cu sensibilitatea sezorului de imagine, si iti permite sa faci fotografii si in luminozitate scazuta. Adica cu cat este mai intuneric cu atat ISO trebuie sa fie mai mare, si invers. Atentie insa, la Canon cel putin, dupa ISO 2000 fotografia este arsa (sau pixelata in limbaj romglish) in engleza se numeste "noise". Mai mult despre ISO www.photoxels.com/tutorial_iso.html" target="_blank">AICI Revin cu info (sau mai bine zis ce am inteles eu) despre shutter speed si aperture curand. Sper sa mai apara pasionati de foto pe aici intre timp. |
Daca intradevar vrei sa inveti cumpara un canon 50mm 1.8 care trebuie sa fie f. ieftin.. aici il gasesti si pe la $80-100. 18-200 pe care il ai nu te va invata f. multe. Dupa asta incearca un flash... face "minuni" la fotografia de interior. Cu timpul vezi ce tip de fotografie iti place si iti imbunatatesti colectia de lentile pe baza tipului de foto care iti place.. UWA, fixe, etc...
uite aici un site despre canon.. gasesti discutii de la lentile, aparate pana la fotografii specifice.. portret, peisaj, etc...
http://photography-on-the.net/forum/
Parerea mea e sa nu arunci banii pe cursuri... cea mai sfanta metoda e sa citesti, practici si corectezi pana iti imbunatatesti tehnica.. Citeste de la biblioteca "Understanding Exposure" de Bryan Peterson.
Oana_B spune:
Adi ce poze faine, www.flickr.com/photos/25707265@N06/2483392642/" target="_blank">pelargonium si www.flickr.com/photos/25707265@N06/2483770618/" target="_blank">echinopsis le-as face tablouri agatate pe pereti ce frumoase sunt.
adi2003 spune:
citat din mesajul lui Oana_B Adi ce poze faine, www.flickr.com/photos/25707265@N06/2483392642/" target="_blank">pelargonium si www.flickr.com/photos/25707265@N06/2483770618/" target="_blank">echinopsis le-as face tablouri agatate pe pereti ce frumoase sunt. |
Si cand ma gandesc ca alea le-am facut cu aparatul vechi si cu vreo 2-3 ani in urma.
De curand am fotografiat luna si vreau sa prind vreme buna si cand e luna plina.
Sabina spune:
depinde ce curs....:) despre cum sa folosesti aparatul insa nu merita un curs singular, ci unul care sa te invete despre cum se organizeaza o imagine pdv idei si compozitie, si de fapt, nici asa ceva nu exista, ci exista doar anumite prinpicii pextrase dupa studiul mai multor fotografii f bune.
(in categoria asta intra pt mine prea rar peisajele, macro, portretele prea simple, de genul buletin)
mie imi place f mult sa fotografiez cu ob fix, cat mai normal, am un 31 pe pentax de exemplu, dar si un zoom cu plaja mai mica de focale e bun si acopera destuil situatii (eu am un 16-45)
un zoom asa imens e bun poate pt inceput si cred ca si pt fotografia de strada, unde poti pierde momentul daca tot schimbi obiectivele
(eu prefer sa ma apropii de subiect insa)
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo