Nu vrea sa invete poezii
Raspunsuri - Pagina 2
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/emanouela/emanouela.jpg)
emanouela spune:
asta cu "cererea" de poezii in fam ma termina....copilul va invata din joaca, pt ca el e la varsta de joaca nu de invatat...iti spun si fetele mai sus....fa ca pt el sa fie o placere...daca ii zici...hai sa te invat o poezie, logic ca va zice NU, cuv invat tre sa dispara...hai sa citim, hai sa vedem ce se intampla in aceasta poezie...succes
ps. eu una n-am sa-mi scot copilul in fata familiei sa spuna poezii...is eu mai cu alte principii
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
EllaX spune:
Mie imi place poezia, imi placea de copil (bunicul matern imi recita mult, mai ales Toparceanu). Drept urmare, una-doua ii recit Anei ceva (potrivit cu momentul) sau ii pun pe muzica o poezioara. Se prinde in joc repede, ca mai si dansam pe ce cantam si o distreaza.
Apoi i-am cumparat carti cu poezii pentru copii - dar poezii scrise de poeti romani cunoscuti, nu din acelea "populare" (le stim si pe alea). Ii citesc poezii des (si zilnic), in momente in care vrem sa ne linistim sau imi cere sa-i citesc ceva. Totul a fost de placere, nu ca sa invete - dar m-am trezit ca stie si vrea sa-mi recite o gramada, incepand cu "Joc de creion" de Arghezi si "In tara lui Mura-n Gura" de Nina Cassian, care-s preferatele ei. Recita cu placere si imitand-mi inclusiv mimica, nu doar gesturile. Nu stiu daca placerea poeziei este vreun pic genetica (asa, ca placerea de a citi) sau este invatata din mediu, dar cred ca invatatul "pentru ca trebuie" o face sa nu mai fie placere. Cei care afirma ca "trebuie" invatate poezii sa faca bine sa le invete ei.
Atat timp cat copilul tine minte alte lucruri (deci memoria ii e ok, potrivita cu varsta lui), nicio grija - nu tuturor ne plac aceleasi lucuri.
Clipele mele de vara (am poze in concurs!): www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe de vara 2010&page=10" target="_blank">elx-1, elx-2
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/kariguld/kariguld.jpg)
kariguld spune:
eu nu mi-am batut capul niciodata sa-i invat pe copii poezii sau alte alea. daca a venit de la ei, daca au aratat interes ptr ceva, atunci da.
sunt multe alte lucruri care il intereseaza pe copil, sunt sigura de asta.
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
![](bonjovi.gif)
Speranta si incredere pentru David
![](bonjovi.gif)
_M-am nascut pentru succes!
Nicoleta spune:
Hmmm, ma enerveaza teribil intrebarile de genul: Cum te cheama pe tine? Si cati ani ai? Stii tu vreo poezie? (intregul pachet, zic). De ce musai sa stie poezii? Poeziile intr-adevar stimuleaza memoria, imbogatesc vocabularul (daca le sunt explicate cuvintele noi...), dar pot lipsi cu desavarsire din "bagajul" unui copil, serios!
-------------------------------------
Hai la drum si-om vedea noi ce si cum!
Anka74 spune:
Hei..stati ca mai urmeaza si chestia cu "te duci la gradinita aia degeaba, ca nu inveti nicio poezie"!
In alta ordine de idei, copil cu memorie excelenta si cu un vocabular mai mult decat bogat...nici pic atras de poezii. Le invata pe cele de la serbare si atat. Si le invata extraordinar de repede si de usor, de-asta nici nu-mi fac griji. Da pune-l sa-ti cante imnul Rapidului, CFRului si al lui Dinamo...si sa vezi cum le zice! Pana si pe al celor de la FC Vaslui il stie! Acum eu ce sa ii fac? Cu forta poezii pe gat nu pot sa ii bag, nici macar nu inteleg de ce la gradi au tot avut poezii triste, dar triste rau de tot...de'l apuca plansul cand i le citeam eu acasa. Asa ca asta e, ignoram frumos sa raspundem la intrebarea legata de poezii si schimbam tacticos vorba!
kita spune:
Simona, nici Andrei nu imi apune nici o poezie; acasa nu am apucat sa il invat, iar la gradi dnele imi tot spun ca el tot trebuie sa stie; am cumparat pt Vladut niste carti dragute, dar sunt in aceeasi colectie si pt Andrei si ii tot citeam celui mic si intr-o seara l-am auzit pe Andrei cum ii spunea una din poezii lui frati'su asa ca sunt convinsa ca o sa mearga si la voi metoda asta; cartile ti le spun pe pm ca sa nu fie sters mesajul sau sa se zica ca fac reclama autorilor;
Nicoleta spune:
Anka, pai ei pot avea memorie excelenta si fara poezii, asta e clar :)!
-------------------------------------
Hai la drum si-om vedea noi ce si cum!
cameliam spune:
Eu am fost un copil caruia nu i-au placut niciodata poeziile. Ma enervau cei care imi pretindeau sa le spun o poezie, de parca erau la spectacol si eu trebuia sa-i 'intretin'. Si cel mai tare ma enerva Mosul, parca nu era de-ajuns c-am fost cuminte tot anul, mai trebuia sa prestez si-o poezie!
Invatam strict pentru serbare/scoala si apoi, asa cum spunea cineva mai sus, mi se stergeau efectiv din memorie. Nici acum nu stiu sa recit o poezie pe de rost, hai o strofa doua din Luceafarul si apoi intru in ceata. Rusinos sau nu, nu stiu. Pentru unii e chestie de cultura generala, pentru mine e incarcarea memoriei cu lucruri inutile, pot oricand sa citesc o poezie daca chiar simt nevoia, de ce s-o stiu pe de rost, la ce-mi foloseste?
Cred ca tine foarte mult de structura fiecaruia, de talent, inclinatii, preferinte. Eu sunt o persoana de formatie tehnica, retin parole, conturi, numere de telefon, stiu CNP-ul tuturor membrilor familiei pe de rost si alte informatii de genul asta, insa poezii... nu-s in stare.
Si pe fiica-mea n-am de gand s-o stresez absolut deloc cu poeziile, daca ea va dori sa le retina bine, daca nu, iarasi foarte bine.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/adra_bell/adra_bell.jpg)
adra_bell spune:
Fii-mea stie poezii doar fiindca le-a retinut pe cele din carticelele ei. Nu o presez eu sa le spuna, le spune ea cand are chef, cand se joaca, in general maimutoilor ei de plus. Si pe mine ma enerveaza cand altii o pun sa spuna poezii, ba chiar i-am facut un tricou si i-am scris pe el "nu spun poezii". Sa se stie
blog
am hainute la bazar
Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce
raton spune:
Simona, e normal ca Vladut nu vrea sa "invete" poezii... Adica sa fie presat sa faca ceva. Poate ca nu are ceva impotriva poeziilor, ci ii e teama ca nu va reusi sa le reproduca la nivelul asteptarilor voastre. De ascultat ii place sa le asculte? Atunci citeste-i sau recita-i tu, vezi care-i plac cel mai mult si cititi-le de multe ori (daca chiar ii plac probabil ca vei ajunge tu sa le urasti de cat de mult te va pune sa i le citesti). Apoi, chiar daca nu va dori sa le reproduca asa, ca pe scena, puteti sa le "cititi" impreuna, adica tu citesti prima parte a versului si el completeaza, sau spune impreuna cu tine. Important e ca totul sa fie ca un joc placut pentru el, sa nu fie activitate "la impuse". iar daca n-o sa vrea in continuare sa reproduca poeziile in fata altora, lasa draga baiatul in pace, ca e om, nu maimuta de circ! (te rog nu te simti jignita de aprecierea de la urma, asa i-am spus eu mamei cand am capatat curaj).
Foarte buna ideea lui adra_bell, bravo, o sa-i fac si eu fiica-mii un tricou de-ala