Greva foamei de 63 de zile?(2)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Edip, nu am zis ca stiu, am zis ca ma intreb, pt ca chiar nu stiu care e situatia acolo.



Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC


Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

Laura, inteleg constrangerile materiale, ai perfecta dreptate, dar ideea in sine e proasta sau rea, asta cu pregatitoarea si clasa a 9-a in generala? Cu pregatitoarea eu personal sunt contra, nu inteleg de ce trebuie neaparat redusa varsta de scolarizare si institutionalizat copilul de la o varsta mica. Cu a 9-a nu am nici o parere.

Cu 12 clase la fel nu am nici o parere, ar tb sa inceapa sa fie pe piata muncii copii la 16 ani si ar trebui reglementate conditiile pentru ca legal sunt inca minori.

Despre invatamantul in limba materna cred ca statul ar trebui sa sustina invatamantul si gata. Faptul ca in anumite zone invatamantul e in limba materna mi se pare un ajutor dat copiilor. In ziua de azi traim in societati multiculturale, eu una lucrez intr-o companie fantastica din punct de vedere al modului in care sunt integrate nationalitatile, in fapt nationalitatea e strict o chestiune de viza cat de greu poti muta un om de la A la B, in rest notiunea de nationalitate pur si simplu nu exista.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Tot ca info apropos de legea educatiei... Nu stiu de ce ti se pare incorect sa ai 12 clase... ca o comparatie si in Canada fac multi 12 clase.. diferenta e ca la terminare unii pot sa mearga la facultate, unii doar la colegiu iar altii doar la scoli de meserii... Asta depinde de ce complexitate au avut cursurile luate in liceu... nu toti trebuie sa invete fizica nucleara in clasa a 12-a.... Imi aduc aminte de o colega care e profesoara in US la o universitate acum si care era terorizata de fizica si mate in clasa a 12-a cand pe ea nu o interesa sub nici o forma asta... Dupa parerea mea, ar fi trebuit sa aibe o optiune de cursuri de fizica si mate la nivel mai elementar... Aici e buba zic eu:) Invatamantul romanesc trateaza toti elevii la fel... mentalitate comunista in care toti erau " la fel"... nu, oamenii sunt diferiti si au nevoie de ceva personalizat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Daca parintii lor vor ca ai loc copii sa invete in limba materna si ei sunt clientii acestui serviciu cat si electoratul partidului care a propus aceasta varianta, nu e cat se poate de firesc sa o poata face? Ce sa iti povestesc, ce il macina grija de lesina pe Stat ca nu o sa isi gaseasca ala loc de munca la Bucuresti ca nu stie romaneste. ca altfel ii asigura Statul de la ma-sa din buzunar loc de munca...

Am citit legea pe diagonala, ca de cand am citit-o eu s-au mai adus amendamente. Eu am inteles dimpotriva, ca fac invatamant obligatoriu de doar 10 ani, unde intra si pregatitoarea deci pana la clasa a 9-a inclusiv, care clasa intra la gimnaziu. Prin urmare liceul nu va mai fi obligatoriu.
Ceea ce mi se pare iarasi o idee de mult asteptata si binevenita este ca finantarea va urma elevul, astfel incat daca elevul doreste la scoala privata, statul va deconta o parte (in jur de 1000E/an) din suma platita. Asta va da avant scolilor private, fiind benefic pentru tot sistemul.
Prost mi se pare ca au lasat religia in trunchiul comun (desi facultativa, adica poti opta sa nu faca),ca in continuare nu permit homeschooling si ca tin cu dintii de curricula unica de stat ceea ce face imposibile alternativele educationale.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Ma intreb in Canada sau in America, cati unguri/romani/polonezi/ chinezi invata in scolile americane /canadiene in limba materna.


Exista programe bilingve, nu stiu sa-ti spun procentual cite, dar numarul e in crestere (si la nivelul lui 2004 existau peste 400 de programe bilingve). Ca limbi: spaniola (majoritatea), coreana, cantoneza, arabice, franceza, japoneza, nativa/Navajo, portugheza, rusa. Mai exista scoli particulare, de sfirsit de saptamina. Trebuie insa sa tii cont de faptul ca US nu are o limba oficiala.

Legat de salariile profesorilor in preuniversitar, variaza in fct de stat si de oras (plus anii de experienta, tipul de scoala). In mare, se situeaza aproape de salariul median statal, intre 103% (California) si 66% (New Hampshire). Ori (anual brut) 60K in Cal si 35K in Soth Dakota. Incepatorii au in jur de 30-35K, dupa 20 de ani se ajunge la 55-60K. Median vorbind.

Vinzatorii (retail) cistiga comparabil, cam 30K-55K; politistii, in fct de studii, companie angajatoare, ani de experienta, stat, oras, etc., se situeaza intre 30K-90K (anual). Tot median.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Citat:
citat din mesajul lui Edip
De exemplu un profesor aici nu va ajunge nici ca director de scoala sa castige cat castiga un sudor.. si ala nu are decat 10-12 clase si vreo 4 ani de calificare la locul de munca cu scoala 2 saptamani pe an. Multi profesori abia de vor atinge salariul unui instalator... sau electrician... dar asta dupa multa vechime in sistem.


Edip, nu pot sa cred ca in Canada sudorul sau electricianul sunt bugetari.Si ca intra pe grila de salarizare.
Nu trebuie confundate lucrurile.Eu vorbeam de bugetari.
Nu vorbesc de cel ce este la patron si isi negociaza salariul sau de cel ce e el inusi patron.
Directorul de scoala are spor mare .Asta e alta smecherie in Romania cu sporurile dar am mai vorbit de ea si pe la alte subiecte .

Nu vreau sa crezi ca vreau sa le iau apararea profilor ce nu isi fac treaba dar iau bani pe ea ci vreau sa spun ceea ce spun si la medici de exemplu: trebuie obligati sa se supuna legii (adica fara spaga, fara meditatii acasa nedeclarate, etc) insa, nu pot fi retribuiti mai prost decat alt bugetar de acelasi rang doar pentru ca e vorba de secretara de la sector care este fiica stiu eu cui si a intrat pe post direct pe treapta "f" de salarizare si cu "n " sporuri..Este injositor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Vezi si tu ce spune Iulia nm mai sus? Nu sunt diferente enorme cum sunt la noi. Si urca cu vechimea, studii facute apoi si adaugate, etc.Nu cu gradul de rudenie cu diferite persoane din inspectorate.Pai toti stim ca sunt politisti care iau si 2000 de euro in mana oficial pe cand un prof viseaza la un sfert.Din acelasi buget.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui ioanadara
Pai toti stim ca sunt politisti care iau si 2000 de euro in mana oficial pe cand un prof viseaza la un sfert.Din acelasi buget.

Stim si multi dinozauri care n-au mai scris vreun articol sau carte de pe vremea lui Ceausescu, dar sunt profesori la doua universitati de stat, cumuland 2000 de euro net fara mare bataie de cap. Un profesor universitar dinozaur lucreaza pentru cele 2000 de euro doar ... 7 ore pe saptamana!!! In niciun caz respectivul nu munceste in afara celor 7 ore, caci altfel si-ar fi actualizat cat de cat materia, sau ar mai fi scris vreun articol (oricum cele scrise cu 30-40 de ani in urma erau plagiate publicate de vreo litografie locala).

PS. Daca mai adaugam si leafa de la vreo universitate particulara la care se taraie pentru a semna condica ajungem lejer la o suta-o sutacincizeci milioane lei! Daca mai e si sef de catedra sau decan la o astfel de fabrica particulara ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Eu ma refer la profii din gimnaziu si Liceu si la invatatori cand vorbesc.
Astia de care spui tu sunt deja trecuti la "smecheri si barosani" in capul meu.
Adica, de cativa ani buni nu mai iei in Romania titlul de profesor universitar daca nu esti in mafie. Iar despre facultatile particulare nici nu discut, sunt afaceri nu facultati.

Edit: astia de la particular nu cred ca sunt platiti din buget, asta inseamna ca un prof platit la stat din buget nu ar trebui aiba dreptul sa mearga si ca particular la o facultate de acest gen. Chiar sunt curioasa, afara unde cunoasteti voi, poate fi aceeasi persoana remunerata si ca bugetar si ca particular? Cum face declaratia pe venit oare intr-o tara europeana cu acest obicei?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Ioana, nu, partea cu gradele de rudenie nu se aplica pe aici . Nu stiu exact cum e in Canada (decit ca vinzatoarele sunt platite mai bine decit la noi!), dar in US electricianul si instalatorul au pret scump pe ora, cum mentiona si Edip. Exemplu, o reparatie (la sistemul de incalzire) ce a durat jumatate de ora, a costat $250, in care au intrat pretul de pornire, manopera si piesa inlocuita (piesa care la magazin costa in jur de $30). Acuma depinde si cite reparatii pe zi are de facut instalatorul/electricianul.

Ma refer la cei ce lucreaza in regim de contractors, nu prea gasesti printre bugetari din astia.

Comparativ, in invatamintul universitar, la nivelul anului trecut, salariul mediu pt cadre didactice cu norma intreaga a fost $79,439. Pe categorii, salarii medii: profesor plin $108,749 (maximele situindu-se intre 178,800 si 192,600), associate prof $76,147, assistant prof (incepator) $63,827 (astea sunt gradele aici, toate trei presupun un PhD in prealabil). La salariu se pot adauga venituri rezultate din cercetare, consultanta, predare de cursuri aditionale, articole pt anumite publicatii. Dar munca serioasa, nu merge cu "ma fac ca muncesc", ori cursuri nerevizuite anual. Plus beneficiile: scutirea de plata taxelor scolare pt dependent, accesul la facilitatile din campus (sala de sport, casa universitarilor, etc.), plata deplasarilor (conferinte, experimente, tot ce tine de cercetare si dezvoltare profesionala, etc), uneori housing si plata pt anul sabbatical.

De asemenea, exista diferente salariale in fct de specialitate, adica dreptul, ingineria, business, medicina sunt mai bine platite fata de umanisti, de exemplu.

Si tot comparativ, poate ar trebui sa adaug ca la nivel de vinzator in retail, cei care ajung sa fie assistant retail manager, au facultate (college degree), o diploma in retail management, stiinte sociale, arte liberale, management, marketing sau business. Salariu mediu 2005 $35K. Retail insemnind orice magazin, de la supermarket la mall/department store.

Revenind la salarizarea profesorilor din preuniversitar, eu am dat informatia la rece. Salariile nu sunt considerate mari. Si in general, in lume, meseria de profesor in preuniversitar nu te imbogateste. La ora actuala, la 15 ani vechime, cel mai bine platiti ar fi cei din Luxembourg ($70,000), apoi Coreea, Elvetia, Germania, Irlanda (in jur de 55,000), UK, US, Australia, Olanda, Dk, Belgia, Spania (40-50K) si restul. Cel mai mic salariu listat: Estonia cu 10K. Ungaria 15K, Cehia ~30K. Romania nu apare. Salarii anuale brute in institutii publice.


Mergi la inceput