Interpretare examen oftalmologic

Interpretare examen oftalmologic | Autor: Laura B

Link direct la acest mesaj

Azi am fost cu Diana (7 ani jumatate) la un examen oftalmologic. Am plecat cu recomandarea de a-i lua ochelari
Drept: -2.75 +1.75 85
Stang: -3.50 +2.0 90

Am inteles ca ochelarii sunt pentru vederea la distanta, de aproape vede bine (am auzit-o pe doctorita discutand cu profesorul ca are vederea de aproape foarte buna, 20/20 ce o mai fi insemnand si asta, iar nu stiu???).

Poate cineva sa-mi explice, va rog, ce inseamna rezultatul asta, cat e de rau? La mine in familie, parintii si bunicii au purtat ochelari numai datorita varstei, nu am avut pana acum curiozitatea sau ocazia sa aflu prea multe despre dioptrii, vedere de aproape/de departe etc.

Din pacate astazi nu am fost nici pregatita, nici suficient de organizata cu intrebarile pentru medic, si nu-mi va fi usor sa ma duc din nou la ea la cabinet ca sa-i cer explicatii.

Nici macar nu stiu daca ochelarii trebuiesc purtati tot timpul sau numai la scoala

_______________________________________________________________________________________

Bucataria lui mami ***********************************************************Puterea din noi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns EllaX spune:

Laura, nu sunt oftalmolog, dar pare sa fie un astigmatism miopic.

"Astigmatism" inseamna ca exista niste neregularitati ale corneei (stratul transparent care acopera partea din fata a globului ocular) sau ale cristalinului (care este "lentila" ochiului). Corneea si cristalinul trebuie sa fie regulate, netede, astfel incat lumina sa patrunda bine si in aceeasi directie prin ea. Daca sunt neregulate, lumina se disperseaza, se formeaza mai multe imagini optice - vezi lentilele de la fizica, clasa a... 11-a? - si persoana respectiva vede neclar).
"Miopic" inseamna ca exista, asociat astigmatismului, si o problema anatomica+/-de adaptare a ochiului la vederea la distanta, care duce la scaderea "vederii la distanta". E posibil ca fetita ta sa vada bine de aproape, dar, daca are astigmatism, ochelarii trebuie purtati - altfel, vederea e neclara, sunt dificultati la tot ceea ce necesita vedere buna (adica aproape tot, inclusiv citit/invatat), se poate sa o doara capul, sa fie ametita...

Da' de ce nu intrebi tu medicul ce are fetita? Si iti poate spune si daca e operabil sau nu, asta daca n-o sa vrea sa poarte ochelari. Eu sunt ochelarista - uneori ma deranjeaza ochelarii, da' ma ajuta sa par de incredere. Si miopii sunt, in general, inteligenti.

Clipele mele de vara (am poze in concurs!): www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe de vara 2010&page=9" target="_blank">elx-1, elx-2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Iti multumesc pentru raspuns, EllaX. Sigur, mai tin minte cate ceva de la optica invatata in scoala ( desi au trecut muuulti ani de atunci).
Ce nu am priceput dupa reteta primita e ce inseamna seriile de numere insirate acolo, si cat de rau vede acum fata mea, fara ochelarii astia.

La oftalmolog am ajuns dupa o programare facuta de acum 2 luni- era cu seful departamentului oftalmologic de la spitalul de copii de aici. Programarea nici nu am facut-o noi, ci pediatrul nostru.
Din cate am vazut cat am asteptat sa intram, oftalmologul-sef-profesor e cand in vreun cabinet, cand pleaca rapid la urgente, iar din notele de pe peretii spitalului am mai inteles ca el e si chirurg, deci opereaza si are pacienti internati in spital.
Examenul propriu-zis (in cazul nostru) a fost facut de o doctorita, eleva a profesorului; el a venit la final, cat sa sa mai uite o data la ochii Dianei si sa-i verifice numerele elevei.
Eu in timpul asta am fost ocupata cu fata mea, care vroia acasa, nu la doctor.
In plus, in mintea mea era ca un dat ca Diana nu are sigur nici o problema cu vederea, pentru ca stiam ca vede foarte bine de aproape. Nu mi-a dat prin cap nici o secunda ca vederea la distanta poate fi cu totul si cu totul alta poveste
Una peste alta, nu am reusit sa fiu ieri pe faza cu intrebarile pe care in mod normal le-as fi pus doctorului. E complicat si peste mana sa mai il caut acum inca o data, ca sa-i pun "n"-spe intrebari. Ne-a spus insa ca ne vom vedea de acum incolo in fiecare an, deci mai am cateva sanse sa-i cer detalii. Sper ca pana atunci insa sa inteleg si eu mai multe si sa cunosc termenii de baza.

Cu siguranta ca am sa-i cer explicatii si opticianului la care vom merge sa facem ochelarii. As fi vrut insa sa aflu cat mai repede si cat mai multe despre ce inseamna dioptriile respective, sa imi fac o idee cam cum ne va afecta.

_

Bucataria lui mami ***********************************************************Puterea din noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puisorul spune:

Ca si dioptrii sunt destul de mari. Eu am un pic mai putin si vad foarte rau fara ochelari. Mai ales astigmatismul te face sa vezi neclar, scrisul dublat la televizor. Eu ii port tot timpul, fara ei nu prea functionez.

Important e ca ati descoperit problema si ca se poat remedia

Ani de Stefana (23.01.2008)
ZERO toleranta pt lipsa de toleranta fata de copii

Mergi la inceput