Cum faceti curatenie generala?
Nu se leaga doar de bucatarie dar nu am gasit unde sa postez aceasta intrebare :)
M-am apucat de o curatenie generala, m-am oprit acum sa rasuflu si vroiam sa intreb daca aveti o "ordine" favorita.
Eu incep cu bucataria, apoi baia, pardoseala, trec in camera (garsoniera)
O ordine a mea ar fi curatat obiecte sanitare + aragaz, vase - > maturat / aspirat - > spalat podea / parchet - > geamuri - > mobila la sfarsit.
Daca ma mai tine avantul muncitoresc am sa intru si un jungla mea numita balcon unde s-au aglomerat un hatis de cutii, cutiute, borcane, carti.....
Voi cum faceti curatenia generala?
Edit: multumesc frumos cui mi-a mutat topicul unde trebuia, eu n-am nimerit desi am scotocit o vreme.
20
Raspunsuri
ioanadara spune:
Esti plina de avant pentru o graviduta de 20 de saptamani.
Eu fac mai intai ordine "la suprafata" peste tot si curatenie normala in casa.Adica, baia spalata normal, bucataria la fel curatata normal si camerele mopuite pe jos asa cum o fac la o curatenie obisnuita.
Asta pentru ca sa nu ma grabesc cu ceea ce incep la "curatenia mare".
Mai clar, curat tota casa asa cum o fac de obicei dupa care incep intotdeauna cu ultimul loc pe care l-am avut data trecuta la generala.
Adica, daca acum trei luni (eu cam la trei luni mut tot) am lasat balconul ultimul, acum il iau primul.
Apoi, in timp ce curat bine balconul de exemplu ma gandesc eu cam ce e in cea mai mare nevoie in casa si urmeaza pe lista.La mine de obicei este dulapul de haine al fetitei mai mici.(nu pentru ca ar fi dezordonata dar e cea mai cuminte si are cel mai stramt dulapior pentru ca nu face nazuri asa ca de multe ori e greu dimineata pentru ea si le mai infunda prin spatele rafturilor).Si tot asa.
Eu bucataria o mut complet(tras aragaz , canapea, dulap) aproape saptamanal asa ca o las codasa la curatenia generala pentru ca stiu ca e intotdeauna in regula.
Deci, le iau in ordinea in care mi se pare ca sunt in cat mai mare neoranduiala.
Cand ma plictisesc, ma opresc , spal geamurile si la revedere, termin.Macar stiu insa ca am facut ce era mai urgent chiar daca nu tot.
Spor la lucru.
ina.click spune:
Eh pai am fost foarte somnoroasa / lenesa recunosc in ultima luna, am dormit ca un hamster si s-au adunat, o oala ici, o soseta dincoace, o carte pe jos...si uite asa in doua saptamani s-a facut vraiste totul.
Nu cred ca pot sa mut chestii ca nu prea am ce muta, garsoniera noastra e mobilata foarte....aerisit sa zicem.
Gata si a doua pauza...multumesc de urari :)
20
Deus spune:
cand fac curat folosesc saci/cutii mari: 1 lucrurile care sunt stricate, goale, nu le-am folosit de 2-3 ani si nu le pot dona nimanui ca-s uzate le arunc, 2 lucrurile care nu-si au locul unde le-am gasit le pun in sac/cutie...si cand termin curatenia le caut si lor locul potrivit, daca nu le gasesc loc sau utilizare, dar sunt bune, le dau cui consider ca-i folosesc:-)
devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/
Va rog sa-l ajutati pe ALEX! http://dianalaura.wblog.ro/.
mihaela_ce spune:
Eu incep intotdeauna cu bucataria,pentru ca imi place cel mai putin,imi ia cel mai mult timp si daca as lasa-o la sfarsit probabil ca as da rasoleala pe ici pe colo.
Dupa ce termin bucataria incep cu sifonierele,apoi geamurile si restul.
Camera Anei urmeaza dupa bucatarie sa nu-mi piers entuziasmul.
oricum nu reusesc niciodata sa termin intr-o zi(am 3 camere).
Deus,buna idee.O voi folosi neaparat.Mereu pierd timp pretios gandindu-ma ce sa fac cu lucruri carora nu le gasesc locul imediat.
Deus spune:
o da, mult timp se pierde cand ne gandim unde sa punem un anumit lucru:-) il pui in cutie si cand esti gata si totu-i luna le gasesti usor locul/sau alta casa
devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/
Va rog sa-l ajutati pe ALEX! http://dianalaura.wblog.ro/.
CorinaDani spune:
eu am un apartament cu doua camere, decomandate, cu balcon la sufragerie
dar curatenia generala e o chestie pe care, daca o fac ca la carte, imi ia cel putin cateva zile, o camera imi ia in medie o jumatate de zi sau chiar o zi intreaga, depinde si daca am copilul acasa sau nu, si daca am sau nu sotul acasa, sa ma ajute cu mutarea lucrurilor mai grele sau alte chestii ce tin de forta :-)
incep cu balconul, pentru ca acolo mereu se gasesc lucruri de aruncat si daca pe balcon e mizerie, o aduc pe talpi inapoi in casa in timpul curateniei generale (mai ies sa scutur ceva ,sa intind rufe pe sarma, etc.); tot la balcon sunt cele mai multe geamuri de sters, pe unele nu prea am cum sa le curat pe exterior pentru ca nu am "unelte" cu coada suficient de lunga si nici nu am curaj sa ma intind/aplec pentru ca stau la etajul 9
urmeaza dormitorul, cel mai mult imi ia aranjarea sifonierului, pentru ca trebuie scoase toate hainele, sortate, puse pe categorii (de pastrat, de dat si de aruncat), impachetate pe anotimpuri si puse la loc
apoi intru in sufragerie, cel mai mult imi ia sortarea si aranjarea maruntisurilor din biblioteca, in special cosmeticele si parfumurile, mai nou am de furca si cu jucariile fetitei, s-au strans milioane, noroc ca le pot depozita in afara locuintei, ca ma napadeau.
urmeaza bucataria, care imi mananca sufletul, aici e cel mai mult de frecat/curatat/migalit. daca avem timp si chef, la curatenia generala tragem si o improspatare a zugravelii (vopsea lavabila alba) din bucatarie si baie, e relativ simplu pentru ca avem peretii imbracati in faianta mai mult de jumatatea inaltimii.
apoi debaraua de pe hol, unde avem incaltamintea si alte maruntisuri depozitate
urmeaza baia, apoi holul apartamentului
la fiecare camera, la curatenia generala, musai sa sterg/spal bine usile, clantele si intrerupatoarele, corpurile de iluminat si becurile, aspiratul prafului de pe pereti, tavane si colturi, mai ales acum toamna intra in casa niste paianjeni mici-mici care isi fac rapid culcus daca nu sunt bagati in seama.
tot la curatenia generala incerc sa dau covorul si mocheta la spalat/curatat, daca nu, incerc sa le curat cat mai temeinic cu una dintre solutiile ce pot fi folosite acasa.
bucataria o las printre ultimele si baia la fel pentru ca aici e cel mai mult de migalit si tot aici ai nevoie mereu sa iei apa pentru spalat pe jos, sa arunci apa murdara de la geamuri/pardoseala/spalatul faiantei, etc.
mi-ar fi placut sa am pe cineva sa ma ajute la curatenia generala sau sa o faca integral, insa nu cunosc pe nimeni (menajera de incredere, sau sa-mi recomande cineva o menajera, adica) si nici nu am curaj sa aduc in casa pe oricine, nu poti sa stii cum sunt oamenii in ziua de astazi si poti avea surprize extrem de neplacute...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
b_irina_c spune:
Eu cer ajutor la curatenia generala facuta in profunzime... in general fac singura, dar e mai simplu cu ajutor
Corina probabil m-am trezit prea tarziu si nu stiu daca mai intri la subiectul asta dar eu i-am folosit www.curatcalacrima.ro/" target="_blank">pe ei si am fost multumita.
Irina, mami de Vlad (26.08.2005) si Bianca (12.10.2010)