Baietelul meu are 11 luni.
Nu a luat nici un antibiotic de curand. Doar Aerius si Tantum Verde.
Cu vreo doua luni in urma am observat ca are niste depuneri galbene pe limbuta. L-a vazut pediatra si ne-a spus sa il stergem cu comprese sterile imbibiate in apa+bicarbonat. Am incercat asa, se lua ceva "mizerie" pe compresa, s-a curatat cat de cat limbuta, insa nu de tot. La baza ei au ramas depunerile, probabil si pt ca nu ajungeam cu degetul infasat in compresa pana acolo.
Oricum, fiecare incercare de "curatare" se lasa cu urlete groaznice. In general nu ne lasa sa ne apropiem de gura lui.
Acum am vazut ca e din nou foarte incarcata limbuta...un galben inchis spre maroniu! Are ca o crusta pe ea.
Nici nu stiu cum sa explic, dar mi se pare cumplit!
Ce am mai observat: ca dupa ce mananca (lapte, legume, fructe), are ca un fel de reflux (ragaie, si cred ca ii ajunge parte din mancare inapoi in gurita, pt ca inghite ceva...). Oare are asta vreo legatura cu "scoarta" de pe limbuta lui?
Nu cred ca refluxul are vreo treaba cu depunerile de pe limbuta...s-ar putea sa fie o candidoza.De regula depunerile si aftele din gurita se curata cu glicerina cu nistatin...de apa cu bicarbonat nu am auzit pana acum...
Cel mai bine intrebi un medic pediatru in prima faza...poate unul mai competent decat cel pe care il ai acum si care poate recomanda altceva in afara de apa cu bicarbonat.
Baietelul meu a avut candida in gurita. Limba era incarcata si de culoare alb spre galbui. L-am sters cu glicerina cu nistatin si in cateva zile am scapat de ea. La el aparuse si la fund si l-am tratat cu canesten. Eu l-am depistat ca are candida in urma unui exudat. Poti sa-i faci si tu si asa esti sigura daca are vreo bacterie in gurita.