Copil cuminte = copil timid = copil nestiutor ?
Nici nu stiu cum sa incep, sa nu fiu iar etichetata drept nebuna/exagerata/etc. Va rog eu sa va abtinesti de la comentarii rautacioase, sunt foarte, foarte preocupata.
In acest weekend am avut o revelatie in ceea ce-mi priveste copilul.
Copilul cel cuminte, rabdator, pasnic, mut.
Copilul cu care poti colabora, negocia, pe care il poti convinge, ii poti cere, il poti ruga. Copilul care poate sta 40 de minute in cabinetul stomatologic sa-mi termine mie medicul plombele - de xemplu.
Copilul care la iesirea din bazinul de inot, ramane in urma pt ca i-am spus ca mai vine o clasa (s-a integrat perfect cu trupa de clasa a II-a
), isi pune frumos slapii, halatul si se aseaza si sta si asteapta cuminte. Atat de cuminte incat antrenoarea m-a intrebat ce e cu ea, ca nu i-a facut nicio observatie, nimic.
Copilul care accepta autoritatea oricarui antrenor de orice fel daca ii place ce face.
Dau exemplul cu inotul pt ca asta am observat mai mult. Dar la fel e si la gimnastica unde antrenoarea este mai autoritara si mai exigenta. Ea nu spune nimic.
Nu spune nimic niciodata.
Ei bine, sambata mi-am dat seama de ce: pentru ca nu stie cum sa spuna, pentru ca ii este teama sa vorbeasca, pentru ca nu stie daca stie sau pur si simplu nu vrea nici sa incerce macar sa spuna.
Am luat acasa caietele speciale de la gradi. Si am parcurs paginile. Copilul raspundea cu juma` de voce si juma` de gura. La fel ca la gradi. Desi stie si mai mereu vine acasa cu buline, stelute, etc, incat a doua zi abia asteapta sa mearga din nou.
Si este foarte inceata. La ea nu exista graba, viteza, nu exista repede. Ea are ritmul ei care e foarte incet si care sigur nu o va avantaja la scoala.
Intrebarea este: cum sa o fac sa-si dea drumul la grai ???
Sa o ajut sa se poata exprima in cuvinte.
Am citit aseara 1/4 din “Alba ca zapada” - la alegerea ei - si i-am cerut sa-mi povesteasca repede despre ce i-am citit si stia deja oricum. Raspuns: nu vreau, tot asa cu juma` de gura. I-am spus eu rapid rezumatul, apoi, dupa mai multe incurajari, mi-a spus si ea. I-am cerut sa vorbeasca mai tare, mai clar, sa vorbeasca pt ca a spus cu cuvintele ei rezumatul si l-a spus bine.
Ce sa fac sa o ajut sa se exprime ???
De cand a inceput sa vorbeasca ... de fapt nici nu stiu daca a inceput vreodata, a rostit cuvintele exact in momentul in care le-a rostit corect. A invatat singura literele, stie scrie si citi si e tare mandra, dar cu vorbitul ... mereu am avut aceasta problema. Si nu stiu daca e doar timiditate. Acum nu mai stiu daca e timiditatea sau lipsa unor cunostinte de baza. Nu mai stiu.
Si vreau sa o ajut sa recuperam, sa-i fie usoara integrarea la scoala.
Edit ca uitai: nu e lider, dar e inconjurata mereu de copii, parca are magnet.
Sambata la "lectii" a stat si a rezolvat frumos si ordonat si incet ... pana i-am spus ca dupa x ore de grafica si desen poate sa mareasca viteza si a ras
Dar i-a palcut sa faca oficial "temele".
Deci nu stiu daca starea asta "Zen" pe care arata sa o aibe, e din interior sau din nestiinta
nu stiu.
E genul de copil care nu are nimic de spus, de povestit, de zis si nu cred ca e ok asta, nu mai cred ce mi-a spus acu` 3 ani medicul psiholog la care am fost cu ea.
Daria & felina fioroasa
GIULIA(2004 08 16) cu
Sela
_____________________"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
Raspunsuri
monica70 spune:
Cum sa fie nestiutoare daca stie atatea?
Dupa mine e doar chestie de temperament.Tu sau taica-su cum sunteti? Poate seamana pe vreunul din voi asa mai tacuta/timida.
La noi Diana a fost si este fix invers: nerabdatoare,face totul in mare viteza,a inceput sa vorbeasca de foarte devreme chiar daca intai pocit,turuie toata ziua de te doare capul,e incapatanata,face numai ce, cum si cand vrea ea,foarte greu o convingi sa faca ce nu vrea,ba uneori e asa de colerica/nervoasa de te iei de cap . In schimb la gradinita sau la inot ca tot ai pomenit de el,e ascultatoare si cooperanta,daca nu ii convine ceva de pe-acolo comenteaza mai mult acasa.
Nu prea am ce face ca nici noi nu suntem niciunul prea calmi,eu sunt aia ce face totul "in viteza",sotul ala mai coleric,amandoi mai vorbareti si uite ce-a iesit 
Nu cred ca ai de ce sa te agiti si nici nu cred ca o poti face mai vorbareata daca nu e ,asa cum nici noi nu o putem face pe Diana tacuta ... chit ca ii zicem de n ori pe zi "da' mai taci un pic"
mai ales ca are obiceiul sa vorbeasca "peste noi", sa ne tot intrerupa,sa vrea sa imi zica ceva (fara nicio importanta) exact cand vorbesc la telefon etc.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI
marius spune:
Parerea mea este sa nu-ti faci griji speciale. Situatia face ca noi sa ne cunoastem in viata reala asa incat am remarcat si eu ca nu este vorbarteata, dar nu exista un standard cat de guraliv sa fi sau nu. Asa este ea, asa va fi probabil toata viata. Eu nu vad nimci rau in faptul ca nu vrobeste prea mult sau prea tare. In spate insa, este extrem de rationala. So... e totul Ok.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
viviana spune:
Mamagiuliei cred ca mai degraba este un copil timid si retras.
Poate este introvertita?
Timiditatea nu trebuie confundata cu introvertirea.
Poate face lucurile fara graba pentru ca doreste sa le faca bine.
Sunt copii care atunci cand vad o gaura se reped si baga degetul in ea in timp ce altii se uita, gandesc se intreaba ce o fi acolo, daca e bine sa bage degetul sau nu.
Cum e ea?
Cum se comporta cu prietenii si colegii cand nu esti tu de fata?
Dar cand esti de fata?
Cat de reactiva este fata de mediul exterior?
Sa fie o dovada de neincredere in sine?
Una peste alta cum consideri tu ca este?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Dorsilia spune:
o, nuuuuuuuu, te-ai "ambalat" rau Daria.....lasa copila in pace ca in nici un caz nu e nestiutoare. Ce, mai nou, daca un copil e bine crescut si docil, daca lucreaza in ritmul lui la activitati dar intelege ce are de facut, daca e un copil linistit care nu loveste, scuipa, sau zgarie, sau nu tipa din adancul plamanilor prin parcuri, daca vorbeste cu un ton scazut in loc sa-ti sparga timpanele si sa-ti bage degetele in ochi E VREO PROBLEMA??? da-mi voie sa te contrazic si sa-ti spun sa las temerile la o parte pt ca se va descurca f bine la scoala si copiii asemeni ei, cu temperament mai linistit, mai echilibrata si mai controlata va fi mai agreata de invatatoare si va progresa. Ai rabdare cu ea si sustine-o in continuare, firea nu i-o poti schimba dar o poti ajuta sa-si puna in evidenta calitatile, care nu-i lipsesc.
Uite un mic ex. Danut a facut deja un progres remarcabil, la gradinita a cerut el singur sa ia cuvantul la o tema, s-a inscris voluntar si chiar daca am avut ceva de munca acasa cu el pt ca am ridicat eu prea mult stacheta, el s-a descurcat bine....si asta pt ca l-am vazut ca ar vrea si el sa prezinte o tema dar se jena sa ridice mana. Tot ce i-am spus a fost sa nu se teama ca o sa-l ajut, si ca daca si doreste sa prezinte o tema sa o faca linistit ca nu au altii doua capuri si el doar unul si nu sunt cu nimic mai speciali si mai grozavi decat el. I-am spus "crezi in tine, ai incredere in mine si vei reusi". Si asa a fost apoi a doua zi foarte mandru de el, sa stii.
deci te rog din suflet scoate-ti din cap ideile astea cu nestiinta, copila ta nu are nici o problema, ar trebui sa fi mandra ca e asa cum e, uita nesiguranta, nu te panica aiurea. E sanatoasa, frumoasa si inteligenta cu siguranta. Depinde de tine sa creasca increzatoare si sa-si foloseasca atuurile in viata. Invat-o, dar cu tact si cu blandete, tine cont de temperamentul ei si nu-i stirbi personalitatea doar ca sa o aliniezi la gramada cu toti ceilalti copii care au cu totul alte temperamente. Fiecare razbate in viata cu firea lui, daca stie sa isi foloseasca calitatile native si sa dobandeasca tehnici de adaptare. Asta e jobul nostru, al parintilor...
szivarvany spune:
Viviana, ea pare foarte, foarte atenta si parca niciodata nu isi urmeaza primul impuls, e foarte precauta.
Cum o vedeam eu ? Inteleapta. Si in echilibru.
Acum nu stiu. Am zis ca reevaluez situatia peste o luna, timp in care incerc sa o fac sa povesteasca, sa se exprime ca la lectii, ca altfel pana acum nu am reusit niciodata !
De socializat socializam mult, zi de zi, mereu suntem la activitati, in parc, la prieteni. Este per ansamblu foarte cuminte. Si este placuta de prietenii ei exact pt ca e destul de cuminte. Insa nici nu rateaza "turma" cand e sa o faca lata cu totii
Edit: de xemplu daca i se distrage atentia si se lasa antrenata in prostii, spre deosebire de ceilalti ea nu mai e pe faza si nu se poate scoate
cum a mai patit la antrenamente.
Ii e usor sa se integreze in grupuri, desi nu incepe niciodata o conversatie sau sa intrebe vreun copil necunoscut ceva; are noroc ca se lipesc altii de ea, altfel ar ramane singura cuc langa multime.
Am observat ca nu-i plac copiii care se pisicesc sau care nu vorbesc corect ![]()
Marius ![]()
Lia, nu a trecut zi in care sa nu-i multumesc celui de sus pt acest copil deosebit si intelegator, dar uite ca nustiu daca e introvertita, timida sau nu stie.
Moni, facem schimb o saptamana 
Daria & felina fioroasa
GIULIA(2004 08 16) cu
Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
szivarvany spune:
Ca exercitiu m-am gandit la citirea unor pasaje si sa o rog sa mi spuna ea ce a inteles.
Aseara a spus ca citeste ea singura ![]()
si sa nu citesc eu si apoi ea sa povesteasca 
Edit: nu e inceata pt ca e perfectionista. Asta cu perfectiunea i-am explicat destul incat nu ne prea pasa.
E inceata ca asta e ritmul ei si am acceptat-o asa cum e, dar la scoala ii va fi greu.
Daria & felina fioroasa
GIULIA(2004 08 16) cu
Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
roxanaz spune:
Daria... nu trebuie sa semene cu tine!! tu esti asa (si eu
) - ai nostri astia mari - nu.
R
monica70 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui mamagiuliei Moni, facem schimb o saptamana ![]() |
Cred ca ti-ar ajunge si doua zile sa te lamuresti ca nu vrei asa ceva
Si Diana are accese de cumintenie,dar ea si cand e cuminte = sta locului, adica daca deseneaza de exemplu nu poate tacea
Incontinuu trebuie sa imi zica ce deseneaza,sa ma intrebe daca imi place,cu ce culoare sa faca aia sau cealalta ,sa se tot ridice de pe scaun sa imi arate fiecare detaliu . Iti imaginezi cum e atunci cand nu e prea cuminte gen ca e catarata pe te miri unde (par example in patutul celui mic stand cu cracii in sus,sau pe toboganul celui mic in pozitia pe spate si cu capul in jos
) si chiuie ,canta, hohoteste sau rage de zor
Hai sa iti pun un filmulet cu ce te-ar astepta

http://www.dropshots.com/moni2010#date/2010-10-01/20:32:48
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
monica70 spune:
DARIA sa stii ca si Diana cat e ea de vorbareata,rar incepe ea prima conversatia cu copii necunoscuti.Si ea are o prietena foarte tacuta si linistita,contrariile se atrag cred.
Legat de perfectionism nu cred ca e legat de viteza scazuta,Diana e cam perfectionista chiar daca e vitezomana.Se enerveaza rau daca nu ii iese ceva cum vrea ea si insista si insista si se enerveaza si nu se lasa nici ajutata
N-o mai uit cum pe la un an jumate se chinuia sa isi puna ciorapii singura si zbiera intruna "Nu pot! Nu pooot!!! "
Buna ideea sa o pui sa iti zica ce a inteles din ce-i citesti.La faza asta nici Diana nu sta grozav,chiar daca eu ii citesc in fiecare seara povesti de cand era mica.Nu prea ii place sa comenteze ea ce i-am citit.Sau poate si din cauza orei ... noi citim de obicei in jurul orei 23 ca ea e pasare de noapte.
Si eu am fost timida cand eram mica.La gradinita si la scoala,sau in public eram foarte cuminte si linistita,dar compensam in familie si intre prieteni
La scoala nu ridicam mana nici daca stiam de 10 + ... intotdeauna am luat note mai mari in scris decat la oral.Dar cu varsta ,asa de pe la 25 de ani incoace ... m-am mai schimbat cat de cat.Chestia e ca Giulia e mai tacuta si cuminte si acasa,asa ca nu stiu daca la ea se mai poate schimba ceva cu varsta.
viviana spune:
I-ai facut vreodata vreun test de temperament?
Ar fi interesant.
Mie mi se pare ca e un copil extraordinar.
Atata timp cat nu are probleme de socializare restul nu mai conteaza.
Sora mea era asa. Este asa si acum. Calma, inceata - face totul temeinic si fara graba -, vorbeste putin dar asculta mult, te poti baza pe ea in orice situatie. Daca ai vreo problema, asculta si nu zice decat mmda. Si apoi te trezesti ca ti-a rezolvat problema
A fost premianta pana a terminat facultatea. Mama nici nu a "stiut" ca are copil in casa. Nu a fost timida ci introvertita si nu i-a placut niciodata sa-si arate valoarea. Azi o fac altii pentru ea..
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi