Metode-sterilizarea borcanelor cu conserve iarna

Metode-sterilizarea borcanelor cu conserve iarna | Autor: Laura B

Link direct la acest mesaj

Anul asta m-am hotarat sa pun si eu cateva conserve pentru iarna. Acum lucrez la o zacusca si incerc sa ma horarasc pentru o metoda de sterilizare a borcanelor umplute.

Mama, daca imi amintesc bine, fierbea borcanele umplute, inchise cu celofan, nu-stiu-cate-minute intr-un vas cu apa, apoi scoatea borcanele si le baga intre perne si paturi ca sa se raceasca incet. Daca imi amintesc bine, folosea si cutite sub borcane cand turna continutul fierbinte, in fine, metoda era destul de complicata.


Am citit undeva pe internet ca unii pun un strat de ulei peste zacusca...

Altundeva am citit despre alta metoda: dupa ce se umplu borcanele cu compozitia fierbinte, acestea sunt puse (inchise?) intr-o tava la cuptor, pe o carpa imbibata cu apa firebinte.



Voi ce metode de sterilizare stiti si folositi? Ceva tip-uri ca sa sterilizez conservele rapid si eficient aveti?

Ah, si eu voi folosi borcane cu capac cu filet. Oare mai trebuie sa pun si celofan? Daca da, folia e si ea suficient de buna, sau e musai sa folosesc celofan gros, udat, prins cu sfoara, cum facea mama cu ani in urma?


Multumesc

_______________________________________________________________________________________

Bucataria lui mami ***********************************************************Puterea din noi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns elaga spune:

Eu pun compozitia fierbinte in borcane, pun capacul si le invelesc bine. Le las 24 de ore si sunt gata. Nu le-am fiert niciodata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns getik1 spune:

laura eu anul trecut cand am facut zacusca am sterilizat borcanele inainte adica le am spalat cu apa calda si lea m pus in cuptor sa se usuce am scos pe rand cate un borcan l am umplut si lam pus apoi in cuptor cand am terminat cu toate borcanele am pus un pik de ulei pe deasupra cat sa se uniformizeze si apoi am lasat borcaneele fara capac cam o ora in cuptorul c ald le am scos le am capacit si le am pus intro ladica acoperita cu presuri pana sau racit in voie. si am si acu din ea si a tinut perfect.
si cu fiertul borcanelor dupa ce am pus continutul in ele si le am capacit: se pun in cratita imbracate in ziare, pe fundul la cratita se pune tot ziare se completeaza cu apa si se lasa la fiert 30 de minute, dar dupa ce a dat in fiert. se scot si pe pun undeva la sa stea calde intre paturi sau presiruri pana se racesc apoi se pun in camara.
eu asa le fac

getik mamika de
mika minune ariana-ioana 29.12.2009
ary poze si ary povestea unui aricy

poze nunta
am produse la bazar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Biara spune:

Laura, la metoda cu uleiul eu stiu ca se pune uleiul fiebinte, astfel incat cand il torni sfaraie xacusca, si apoi se pune capacul, eu metoda asta o folosesc si nici nu se usuca/scade compozitia

Bianca, mami de Maia Teodora (28.11.2009) Maia Teodora minunea noastra cu ochi de peruzea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Vreau sa incerc mai multe metode, pana ma hotarasc la una pentru mine.
Zacusca de aseara am pus-o in borcane sterilizate in cuptor (borcanele bine spalate si uscate le-am tinut in cuptor 20 de minute, la 100 grade- am citit pe net de metoda asta). Cand am pus compozitia fierbinte, borcanele erau inca calde. Le-am inchis cu capace fierte inainte, ca sa fie si ele sterilizate. Apoi borcanele inchise le-am lasat sa se raceasca in cuptor, pana azi. Nu mi s-a parut foarte complicat, doar sunt curioasa cat de bine tin asa.

Mai vreau sa fac zilele urmatoare zacusca cu fasole, salata de vinete si ardei copti in otet. Voi incerca sterilizarea/ inchiderea borcanelor cu metodele voastre.



Daca mai stiti sau aflati si de alte metode simple, va rog sa imi mai scrieti.

_

Bucataria lui mami ***********************************************************Puterea din noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvi_2005 spune:

Eu am sterilizat (pentru zacusca ) borcanele in cuptor, la 180 de grade pentru 60 minute puteau sa intre si in operatie dupa sterilizarea asta. Am turnat apoi compozitia calda, am pus o pelicula fina de ulei si am infiletat fierbinte sa se faca vid.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AnnaBaby spune:

Eu procedez in felul urmator, cam la orice: un borcanele umplute si cu capacele inchise bine in tava la cuptor, pun apa in tava cam de vreo 2 degete, si apoi le las la 150 de grade, 1.5 sau 2 ore. Apoi le las sa se raceasca ele singure acolo, de obicei pana a doua zi. Cand le scot le verific batand cu degetul in capac, si daca suna a gol inseamna ca nu s-a facut vid inauntru, nu s-a inchis ermetic, asa ca trebuie repetat procedeul.

Anna si Ioana (11.07.2008)
asa creste Ioana
povestea nasterii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andiaroro spune:

Pentru borcanele cu capac cel mai simplu este sa turnati compozitia fierbinte in borcan(cum ati oprit oala), le inchideti bine si le intoarceti imediat invers (cu fundul in sus).De la caldura, capacul se dilata putin si lasa aerul sa iasa, iar pe masura ce continutul se raceste capacul se contracta si se formeaza "vidul"...
Pare banal, dar e f eficient si simplu(fara paturi, ape clocotite, cuptoare, etc)

Trebuie doar sa va asigurati ca borcanele sunt f curate si uscate bine si, eventual, sa fiti mai atente cand umpleti borcanul sa nu se crape :lama unui cutit sub fundul borcanului si apoi pusa trept compozitia ca sa se "obisnuiasca" sticla cu temperaturile inalte.

Comitelul de babe (vecinele mamei) erau neincrezatoare initial...acu nu mai contenesc cu multumirile ca le-am scapat de corvoada si nu li s-au stricat zacustile si dulceturile.

Mergi la inceput