problema cardiologica
Buna!
Sa incep cu inceputul.
Acum 8 ani am avut tensiune maricica, internare in spital, investigatii si m-am pricopsit cu tratament a la long (tratamentele pentru inima stiu ca sunt cam pe viata...) Am avut holter, tensiunea maxima cam 17/9, niste unde aplatizate T pe EKG plus un bloc major de ramura drept, mosteniri de prin familie, tata, bunicii. Diagnostic hipertensiune esentiala. Am facut tratament pana am ramas insarcinata, mi-a mers f bine, apoi sub supraveghere am micsorat dozele pana la 0, a fost ok in sarcina, am nascut si o parte din probleme au disparut ca prin minune, am fost un caz fericit, copilul mi-a reglat niste chestii. Am mai fost la control, o tensiune, un ekg, totul ok pana acum de curand. Deci vreo 6 ani n-am mai luat nimic nimic, m-am simtit foarte bine si n-am mai avut tensiune.
De curand au inceput sa ma deranjeze niste extrasistole, f dese, aveam incontinuu. Am fost saptamana trecuta la control, tensiune ok, 13/7, ekg relativ ok, bloc minor de ramura drept si extrasistolele care sunt izolate. Ei, acum urmeaza smecheria: mi-am facut si o eco de cord si acolo scrie asa: insuficienta mitrala de grad 2 cu usoara balonizare de VMA (valva mitrala anterioara); doctorita mi-a tradus sub denumirea de prolaps de valva mitrala adica, mai pe romaneste, nu prea se inchide valva bine.
Am scris aici toata povestea mea asa detaliat in speranta ca intra cineva specializat si-mi da niste sfaturi.Este grav ce am? De-abia am aflat si nu sunt in cea mai optimista perioada a vietii mele iar extrasistolele-astea ma scot din sarite...
Intrebarea este: un medic cardiolog bun in Bucuresti? Stiu ca fruntea este in Militar si Fundeni, imi puteti recomanda pe cineva? Vad eu cum ajung pe la ei...
Am uitat, mi-am facut si analizele, cu mineralele stau bine, cu toate, si la fel si cu tiroida, stiu ca astea mai pot da extrasistole...acum am o stare de anxietate...of...
Multumesc frumos si sanatate tuturor!
Raspunsuri
DianaR spune:
Prolapsul de VM e destul de frecvent intalnit, si singur, fara regurgitare mitrala nu pune probleme deosebite. Faptul ca la tine se asociaza cu insuficienta mitrala (deocamdata usoara-medie), ii da o oarecare gravitate. Insuficienta mitrala are tendinta de a evolua in timp (lent) si peste un numar de ani, depinde cat de repede evolueaza sau daca apar simptomele impune interventia chirurgicala. Asa ca tu trebuie sa-ti gasesti un cardiolog care te va lua in urmarire, si anual vei face exemene ecocardiografice ca sa vedeti evolutia regurgitarii. Deocamdata cata vreme se mentine moderata si fara simptome nu necesita tratament.
Ptr extrasistole in primul rand trebuie sa renunti la stimulente de gen cafea, alcool, tigari, stress si daca raman in continuare deranjante, merg bine betablocantele.
Trebuie sa fi atenta la anumite manevre sangerande care pot inocula in circulatia ta sanguina microbi de la suprafata tegumentelor si mucoaselor (de genul extractii dentare, interventii chirurgicale etc) trebuie facuta profilaxie cu antibiotic ptr prevenirea endocarditei infectioase. Dar despre astea o sa-ti spuna mai multe cardiologul tau.
Multa sanatate!
Maria_rubi, o mamica DC are nevoie de ajutor!
ingridnen spune:
Mihaela, eu am facut anul trecut o coronarografie la Sp.Militar... in sfarsit, asta a iesit OK, insa la ecografie care am facut-o la externare mi-au "gasit" trei insuficiente, cu grade intre 1-2: mitrala, atriala si tricuspida.
Medicul mi-a spus ca deocamdata nu necesita tratament, insa merg din 6 in 6 luni la ecografie (chiar am fost saptamana trecuta si imi pare bine ca una dintre ele din grad 2 acum a devenit grad 1-2 )
Este foarte important sa mergi mereu la acelasi medic si la acelasi aparat
Eu merg la Dl. Dr.Bolohan de la Spitalul Militar
Te pup
Ingrid si Cristi 7 ani
miflore spune:
Multumesc pentru raspunsuri!!!
Diana, stiu ca esti medic, tu mi-ai dat cateva sfaturi bune si pe cand eram insarcinata, tot in problema inimii. Nu fumez, nu beau alcool, nici macar cafea, stres am cat cuprinde. Stiu, trebuie eliminat pe cat posibil. La mine pe eco scrie insuficienta mitrala si balonizare de VMA. Astea 2 inseamna prolaps? Si inca ceva, cum stiu eu daca e cu regurgitare sau fara? Multumesc mult!
Ingrid, multumesc, , sanatate multa si tie! Cum decurge o coronarografie? Acum c-ai zis, mi-am amintit, am si o insuficienta tricuspida...vai de capul meu.
O sa ma hotarasc la un cardiolog, vreau sa repet oricum ecografia de cord.
ingridnen spune:
Mihaela, am impresia ca aceste insuficiente merg "mana in mana". De aceea am eu trei la numar.
Tot ce putem spera este sa nu evolueze... altfel operatia ne paste
Sau cine stie, peste multi ani mai evolueaza medicina si scapam de operatie
Coronarografie am facut pt. ca aveam crize de angina pectorala si a durat ceva pana am fost luata in serios... Dr. a vrut sa verifice daca sant libere coronarele. Am stat 2 zile internata pt ca este examinare invaziva si trebuie sa stai nemiscat cateva ore bune.
Dar la tine nu este cazul, din cate scrii.
Ingrid si Cristi 7 ani
DianaR spune:
regurgitare=insuficienta, deci la tine e cu regurgitare.
Da, balonizarea valvei mitrale e in mare echivalenta cu prolapsul care poate/nu sa fie insotit de regurgitare (insuficienta mitrala). In formele usoare, minore de prolaps, valva balonizeaza dar ramane inca competenta (ramane inchisa in sistola asa cum e normal) in formele mai serioase valva prolabeaza asa mult incat nu mai poate inchide complet orificiul si apare regurgitarea (adica trecerea unei parti din sangele din ventricolul stang spre atriul stang in sistola, in mod normal el trebuie sa mearga doar spre aorta) care e tot una cu insuficienta mitrala.
Insuficienta tricuspidiana minora are toata lumea, se noteaza pe rezultatul ecocardiografic ptr ca in prezenta unei regurgitari tricuspidiene cat de mici poate fi calculat un anumit parametru (presiunea in inima dreapta si artera pulmonara).
miflore spune:
Diana, Ingrid, multumesc! M-am mai luminat un pic, incep sa inteleg fenomenul.
Ingrid, deci taiem tricuspidiana de pe lista. Fac haz de necaz, ce naiba sa fac.
Diana, multumesc pentru info. Dar tot mai am o intrebare, sunt ca scaiul. Care-i treaba cu sangele care se-ntoarce in atriu? Ce face el pe-acolo? Si unde se duce? Banuiesc eu ceva, probabil se mareste atriul, inima pompeaza mai greu etc etc...hmm.
DianaR spune:
Atriul creste incet incet in dimensiuni, si la fel si ventricolul, dar intr-o proportie mai mica ca sa faca fata volumelor suplimentare vehiculate la fiecare bataie.
ingridnen spune:
Oare avem voie sa facem ceva sport (cu masura...)?
Eu in general ma feresc de eforturi
Ingrid si Cristi 7 ani
DianaR spune:
Da puteti face linistite sport moderat. (adica nu performanta, dar de placere, tonifiere etc da).
miflore spune:
Multumesc frumos Diana pentru raspuns.
Ingrid, si eu m-am gandit la treaba cu sportul, chiar ma gandeam sa ma apuc de ceva dar in limite normale. Ca nu prea fac sport.
Astazi ma duc la un nou consult, ekg si eco de cord, m-am hotarat la medicul cardiolog Rugina de la Fundeni, am auzit numai de bine de dansa. Conteaza sa ai incredere in medicul tau. Asa ca, tineti-mi pumnii pentru diseara, am deja o lista de intrebari.