cum sa prepari laptele praf la bebe
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
raton spune:
Ca sa nu strici compozitia laptelui, e important sa nu-l incalzesti dupa preparare si sa nu-l prepari cu apa prea calda, sa nu "oparesti" praful.
Ca sa fie ok apa, poti sa prepari cu apa de la robinet daca in prealabil ai fiert-o, neaparat, pentru ca in Romania, in multe localitati nu e chiar sterila, nu atat ca ar pleca cu "bazdaganii" in ea de la furnizor, cat din faptul ca instalatiile, tevile, nu unt in regula. Apoi, in unele zone, apa de la robinet poate sa aiba concentratie destul de mare de minerale, ca asa e sursa, iar daca o mai si fierbi creste concentratia lor. de aceea eu zic sa folosesti, fara sa fierbi inainte, apa plata cu continut scazut de minerale. Pana acum, din tot ce am vazut pe piata, Dorna plata are continutul cel mai scazut. ca sa fii sigura, citeste eticheta - trebuie sa aiba cifre cat mai mici la "cationi", mai ales Ca (calciu) si Na (sodiu). Apa plata imbuteliata e sterila, deci nu e nevoie s-o fierbi.
Din pacate la noi nu e aceeasi situatie ca in alte tari, unde apa de la robinet e complet standardizata, la noi difera mult de la o localitate la alta.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Luna1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui raton Apa plata imbuteliata e sterila, deci nu e nevoie s-o fierbi. |
Cine ti-a dat info asta? ai ceva linkuri sa vaz si io?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
raton spune:
Luna: am o oarescare tangenta cu domeniul.
Recunosc ca din greseala am folosit un termen impropriu, "sterila" - care are biologic doua semnificatii: fie inseamna ca a trecut prin procesul de sterilizare, fie ca nu poate sustine dezvoltarea oricarei forme de viata. Tehnic vorbind, intr-adevar, apa plata nu este "sterila", ci doar "microbiologic pura", adica nu contine "chestii vii si rele" in ea. de unde stim, daca n-a trecut printr-un proces de sterilizare? Pai, uite de aici stim: apa plata = apa minerala naturala, care ca sa fie imbuteliata si vanduta ca atare trebuie sa respecte HG 1020/2005 (si alte norme, dar asta e aia de baza):
" Apele minerale naturale sunt apele extrase de pe teritoriul tarii, recunoscute de autoritatea competenta conform legii ca fiind ape minerale naturale. Apele minerale importate sunt recunoscute ca atare numai daca autoritatea competenta din tara de extractie certifica acest fapt, durata de valabilitate a certificarii fiind de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii. O apa minerala, asa cum se prezinta la sursa, nu poate face obiectul nici unei alte adaugari decat incorporarea de dioxid de carbon in conditiile legii. La sursa si in timpul comercializarii, apele minerale naturale nu trebuie sa contina paraziti si microorganisme patogene, Escherichia coli si alte bacterii coliforme si streptococi fecali (in 250 ml de esantion examinat), bacterii anaerobe sulfitoreducatoare cu inmultire prin spori (in 50 ml de esantion examinat), pseudomonas aeruginosa (in 250 ml de esantion examinat). Apa minerala naturala se imbuteliaza si se ambaleaza astfel incat sa nu fie permisa modificarea calitatilor sale initiale. (...)In scopul prevenirii pericolului de alterare a surselor de apa, in jurul lucrarilor de captare, a constructiilor si instalatiilor destinate alimentarii cu apa potabila, a surselor de apa potabila destinata imbutelierii si a surselor de ape minerale se instituie zone de protectie sanitara. Caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara sunt reglementate de Normele speciale aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 930/2005."
Cand am avut eu insami dilema apa de la robinet sau apa imbuteliata a contat pentru mine faptul ca la apa imbuteliata aveam ceva informatii despre ea (daca e minerala naturala, din ce sursa, ce compozitie are) pe cand la apa de la robinet nu. Sigur, poti sa ceri o analiza a apei de la robinetul tau, dar n-as avea cum sa fac asta pentru fiecare loc in care ajung cu copilul. Repet, in Romania variaza mult calitatea apei de la robinet si starea tevilor prin care trece.
Dar, mea culpa pentru termenul folosit incorect tehnic. Corect era "microbiologic pura".
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Luna1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui raton Cand am avut eu insami dilema apa de la robinet sau apa imbuteliata a contat pentru mine faptul ca la apa imbuteliata aveam ceva informatii despre ea (daca e minerala naturala, din ce sursa, ce compozitie are) pe cand la apa de la robinet nu. Sigur, poti sa ceri o analiza a apei de la robinetul tau, dar n-as avea cum sa fac asta pentru fiecare loc in care ajung cu copilul. Repet, in Romania variaza mult calitatea apei de la robinet si starea tevilor prin care trece. Dar, mea culpa pentru termenul folosit incorect tehnic. Corect era "microbiologic pura". |
Deci nu e sterila. Caci mie tocmai asta mi s-a explicat, laptele praf nu e steril asa ca trebuie preparat cu apa fiarta.
Cat despre apa imbuteliata....mai bine cumpara-ti un filtru de apa si foloseste-l la chiveta, imi aduc aminte ca a fost si in Romania si s-a intamplat si aici, firme care imbuteliau apa direct de la sursa: chiuveta.
![](floare.gif)
![](floare.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
raton spune:
Asa e, laptele praf nu e steril, ca are "chestii vii" in el, de ex. enzime, sau bacterii de tipul bifidus, care ajuta la digestie si care nu trebuie omorate prin oparire. Cat despre filtru, si aici e o discutie... Eu prefer totusi, pentru baut, 2 marci de apa pe care le cunosc, in sensul ca le cunosc sursa, procesul de imbuteliere etc. In rest, pentru preparat mancare, cafea, ceai, pentru toata familia, apa de la robinet!
iar pentru preparea laptelui praf, ca de aici porniram, eu am alaptat pana mai adineauri , adica pana dupa 2 ani jumate, deci pentru cat lapte praf pentru diverse suplimentari am preparat, nu mi-am pus problema de filtru.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/SoriLea/SoriLea.jpg)
SoriLea spune:
Si eu tot apa plata am folosit si folosesc, dar totusi am fiert-o pana la un an. Fiecare face cum crede.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
SoriLea - Mamica fericita
a ingerasului RAZVAN - IONUT
(11 MAI 2009)
http://b2.lilypie.com/GcAYp3.png
http://picasaweb.google.com/sorilea73
Lucrul important este acesta...sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai, pentru ce ai putea sa devii. Charles Dubois
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/clarmai/clarmai.jpg)
clarmai spune:
Eu ii prepar lapte praf fetei mele de cand s-a nascut acum are 2 ani si luna,ii cumpar doar apa plata dorna la recomandarea medicului si am facut mereu cum scrie pe cutie,adik la laptele praf care la avut pana la x luni ca nu mai tin minte scria ca trebuie pus laptele praf in sticluta si turnata apa la temperatura de 38 de grade,caldut ,nici fiert nici rece ca altfel nu se mai elibereaza vitaminele si mineralele din el si agitat cu putere,apoi cand a mai crescut de la x luni pana la 2 ani scrie pe cutie ca invers adica pui apa mai intai tot la aceasi temperatura apoi laptele praf,cantitatea e iti dau ex la laptele care il avem noi: la 150 ml apa ,5 masuri rase lapte praf,apa plata dorna e foarte buna si nu trebuie fiarta in prealabil,doctora mi-a recomandat-o dar daca nu sunt posibilitati apa fiarta si racita pana la temperatura optima nu fiert cand pui laptele ca distrugi vitaminele. Dar am o nelamurire de care lapte ii dai nu are instructiuni,eu am facut cum scria pe cutie nu am ascultat in stanga si in dreapta si lua un kg pe luna.Te pup sper ca te-am ajutat.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/oana_lex82/oana_lex82.jpg)
oana_lex82 spune:
Buna Columba, am un baiat de 4 luni,de la inceput i-am dat doar formula pt ca n-am avut piept..eu ii dau nan 1...Fierb apa plata, o racesc la o temperatura rezonabila pt el si o pun intr-un termos, iar cand prepar formula am grija la cantitatea de lapte praf si apa...agit ff bine biberonul pt omogenizare...de incalzit eu evit cuptorul cu microunde..am auzit ca nu e bine sa incalzesti apa acolo
apa folosesc doar de la Bilbor..e cea mai curata...am incercat o gramada de firme dar m-am oprit la asta si-s ff multumita..Sa-ti traiasca comoara!!!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Lorikay/Lorikay.jpg)
Lorikay spune:
Fiica-mea nu a acceptat laptele nici macar caldut asa ca il preparam cu apa plata la temperatura camerei. Nu am folosit un singur tip de apa ci mai multe.
Noaptea, daca eram prea obosita, imi pregateam inainte de culcare 2 biberoane: unul cu cantitatea de apa si unul cu masurile corespunzatoare de lapte praf. Cand se trezea bebita doar turnam apa peste laptele praf, agitam putin si gata.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/clarmai/clarmai.jpg)
clarmai spune:
Acum uitandu-ma in urma imi pare rau lorikay ca nu am procedat ca tine,mi-e ideea asta nu mi-a venit,eu ma trezeam noaptea si ma duceam la bucatarie si ma lua somnul langa aragaz pana se incalzea apa si mai aprindeam si toate luminile prin casa "de frica"apoi mi-a venit ideea cu termosul,dar niciodata nu gaseam un termos bun care sa mi-o pastreze calda bine pana la 6 cand manca iar.te pup
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)