Cine s-a intors in Ro?

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Depinde foarte mult de familie, mediu, job, etc. Eu am o familie olandeza foarte calda, si nu stam in sud, ba chiar in Nord. Da, nu stau cu baietii mei bunicii, decat asa pentru socializare si in vacante 3-4 zile, dar mie imi place asa. Stilul lor detasat de a-si trai viata. Si ce daca nu-si varsa sufletul la munca, exact la fel fac si eu. Nu fac overtime aiurea ca sa ma pupe seful pe frunte, am o viata pe care vreau sa mi-o traiesc din plin.

Dupa cum am mai scris pe forum eu am lucrat si in Romania (pentru firma olandeza) si acum in Olanda. De departe mi se par olandezii mai eficienti, si eram pe partea de logistica si zau ca se descurcau brici. Acum sa nu cadem in partea cealalta cum ca olandezii sunt asa si pe dincolo. Se stie clar ca este una dintre tarile cu foarte multe inventii, ei mereu sunt ocupati sa-si fac viata mai usoara. Eu nu-i condamn pentru asta, ii admir.

Si da nu plang la inmormantari, si eu as vrea la fel, sa fie o mare petrecere in cinstea mea ca am dus o viata misto. Nu inteleg de ce trebuie sa-i comparam cu romanii, sunt culturi totalmente diferite. Nu stiu de cat timp e fiecare pe aici, dar eu am ajuns sa-i inteleg. Nici eu nu sunt o persoana d-aia sa planga la telenovele sau mai stiu eu ce. Sunt practica si cerebrala (cam ca ei).

Invatamantul olandez cu toate tarele lui este creativ, foarte creativ comparandu-l cu ala romanesc, au proiecte de sustinut la scoala. Si la liceu e misto, baiatul cel mare e incantat si e ceva presiune ca e la invatamantul de 6 ani, dar totusi o face cu placere, nu ma tin eu de fundul lui sa invete. Deci daca ar fi asa nasol, nu cred ca s-ar duce copiii cu placere la scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Eu sustin un lucru, da i olandezului un motiv sa castige bani si vei ramane surprins de creativitatea mintii....eu vad la sotu, care i proiectmanager....cateodata simt ca locuiesc in dumbrava minunata:-) Logistica si olandezul, apa si pestele...sunt maestrii in asta, primii din lume, aduc peste proaspat din etiopia care ajunge la client a 2a zi...

Sincer, imi pare rau ca baiatul meu nu creste in sistemul lor de invatamant, este o durere ascunsa de a mea...iar sistemul universitar formeaza minti libere si indraznete. Daca merg in romania, mi am propus sa pun pe picioare o scoala olandeza cu profesori nativi olandezi.....este visul meu,cp ca baiatul meu sacreasca cu mentalitatea lor...eu am urmat invatamantul superior acolo si stiu ce formeaza ei, skills nu neaparat enciclopedie d
e informatii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Danyce, este vorba de comunicarea multiculturala despre care se stie ca este un 'issue', adica sunt experti care se ocupa de domeniul asta si prin ei putem sa intelegem de ce ne consideram unii pe altii mai prosti sau mai destepti. Sunt convinsa ca la baza comunicatiei sta paradigma in care ai crescut si invatat. Am o metafora frumoasa legata de acest subiect: un roman mi-a povestit ca a avut intr-o seara niste invitati, colegi de servici din IT, si ca se uitau la un program despre Romania. Era un documentar transmis la Tv olandeza. Colegii erau de diferite nationalitati, printre care si olandezi, turci,polonezi samd. La un moment dat era vorba in acel documentar despre hingheri si cum prindeau ei cainii de pe strada. Un hingher alerga dupa un caine dar un om a iesit din casa si i-a spus sa lase cainele in pace. Atunci hingherul i-a spus:' bagati cainele in casa,
nu intelegeti, SUNTETI TURC?' Mi-a povestit de reactiile diferite a invitatilor, incepand de la ras, la stupefiere, la naivitate, samd....In orice comunicare exista structura mentala a culturii in care am fost crescuti. Si cateodata chestiile astea se ciocnesc. De multe ori in comunicarea cu sotul ne intrebam 'ce vrei sa spui de fapt?' si ne reformulam intrebarile sau modul de a comunica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danyce spune:

Amonar si Saskia, inteleg prea bine ce vreti sa spuneti.
Dar sustin ca nu toti olandezii sunt la fel, asa cum nici romanii sunt la fel. Eu am incercat sa vin exemple concrete, pe care le cunosc..Daca eu cunosc un olandez care e destept sau care poate fi creativ, nu inseamna ca toti sunt la fel. Si nici scoala nu e perfecta. Si mie imi place libertatea si faptul ca se merge pe evidentierea talentelor, urasc in schimb tiparele si standardele dupa care masoara/evalueaza totul.
Si nu cred ca toti sunt neaparat stimulati de bani, normal asa ar trebui. Nu ii putem pune pe toti in aceeasi oala, asa cum nici pe romani nu-i putem pune in aceeasi oala.
Firmele de Logistica din NL sunt foarte puternice, e drept. Sunt deschizatori de drumuri la acest capitol. Stiti insa cati straini lucreaza in firmele astea?? Nu vreau sa ma laud, dar pentru munca pe care o depun am scris manuale si am instruit pana acum o multime de olandezi. Am colegi italieni, chinezi, francezi, etc...nu olandezii exceleaza. Datorita rezultatelor bune pe care le-am obtinut, au angajat in ultimii doi ani inca 4 romani in firma, toti pe post de Management Trainee (viitorii lideri ai firmei)..Au acum o preferinta anume pentru romani. Curios, nu? Daca ar fi romanii asa de putin dezghetati la minte, nu cred ca ar mai fi preferati la interviuri.

Sa fie clar un lucru: nu am vrut sa critic toti olandezii, dar nu sunt nici genul de persoana care sa ramana extaziata de capacitatea olandezilor..Recunosc valoarea oricui, indiferent de natie. Nu ii vad pur si simplu mai cu mot decat pe romani.
Stiai ca aproape toate cadrele didactice de la Universitatea Tehnica din Eindhoven sunt romani? Asta a propos de invatamant.
La fel, in Olanda exista o multime de cercetatori romani si de alte natii din estul Europei, daca e sa ne referim la stiinta.

Fiecare are dreptul la parerea lui. Eu locuiesc de 10 ani si jumatate in tara asta si consider ca am ajuns sa cunosc destule aspecte inainte sa-mi exprim parerea..Eu am venit si cu argumente sau exemple.

Gata, ma opresc aici. Nu vreau sa creez polemici.




Daniela Veuger 17+ cu si Alma Bianca 21 octombrie 2004



www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Ma faci sa zambesc, eu sunt prima care le-am luat partea romanilor pe forumul asta, dar sa-mi vii cu exemple de la Universitatea din Eindhoven, ha, pai asa si la TU Delft sunt o gramada de romani, ca sa nu mai spun ca la Universitatea Twente din Enschede si mai multi.

Lasand la o parte competentele tale profesionale, carora nu le vad rostul in cadrul discutiei, si eu tot romanca sunt si firma la care am lucrat in Romania tot romani au angajat. Asa si? Asta nu demonstreaza nimic.

Eu locuiesc de mai mult de 15 ani, se fac 16 in curand si mi-am terminat studiile universitare aici, deci cam stiu cu ce se mananca invatamantul olandez. Poate nu ti se potriveste tie, dar zau asa, per total Olanda e inaintea Romaniei ca status economic, de dezvoltare, etc. Asta arata ca au scos de pe bancile lor ceva specialisti. Oricat de mult iubesc Romania, asta e o evidenta si atat!

Nu stiu despre ce tipare sau standarde vorbesti, bine s-ar putea ca tu sa ai aceasta viziune asupra Olandei din perspectiva unui orasel de provincie. Eu am lucrat in Utrecht si in Bucuresti, acolo unde companiile multinationale au parte doar de angajati cautati prin head hunting. Astia de obicei sunt foarte open minded si nu au prejudecati de niciun fel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danyce spune:

Saskia, eu ma simt bine in Olanda, n-am spus ca nu mi se potriveste, ma simt ca pestele in apa in mediul in care sunt. Am spus doar ce nu-mi place in tara asta.Si da, eu prefer persoanele latine,temperamentul si caldura lor, mereu am avut o preferinta pentru asta.

E cunoscut status-ul economic al acestei tari pretutindeni. Si ce-i cu asta? Sunt specialisti destui. Si? Nu toti sunt olandezi. Presupun ca stii si cati straini locuiesc in tara asta. Si nu vorbesc de strainii aia pe care ei ii promoveaza la stiri la spart de bancomate.
Si vorbeam de firma olandeza din NL care a preferat sa angajeze romani, nu in Romania.

Locuiesc intr-un oras de provincie, dar lucrez in alt oras si am colegi si cunostinte din toate colturile Olandei. Nu mi se pare relevanta concluzia si comparatia ta.

Cand vorbesc de standarde, tipare, rutina, nu ma refer deloc la prejudecati, ci la metodele de lucru a celor din jurul meu (cand au o situatie iesita din comun, care nu corespune standardelor creionate de ei sau alti colegi inainte, nu stiu prea multi sa faca fata pt ca situatia respectica nu apare nicaieri in procedurle de lucru sau pe nici o checklist) si la standardele dupa care se evalueaza totul.. O fi invatamantul superior special, dar invatamantul primar are inca destule lacune si o spun prin ce am trait pe pielea mea.. Dupa ce le-am cerut s-o testeze pe fiica mea, au ajuns la concluzia ca e peste medie, dar pana atunci stiau ca ea nu aude si precis e surda...Cum au ajuns la concluzia asta? Ca urmare a consultarii listei standard de posibilitati pe care o aveau..Cica voiau sa elimine toate posibilitatile, de aia a trebuie sa fie mai intai consultata la urechi..Si eu am fost ca ea cand eram copil, dar la mine s-a prins invatatorul meu roman din prima ca pot mai mult si mi-a dat mereu exercitii suplimentare sa nu ma plictisesc, fara sa ma consulte nimeni la urechi doar pentru ca ma uitam pe pereti de plictiseala si nu in ochii lui, cand vorbea cu alti colegi sau ii testa.
Aici se citeste la cronometru si se spune tabla inmultirii dupa cronometru. Sorry daca-mi permit sa spun ca mi se pare o tampenie. Mi se pare mai important sa citesti bine si corect, sa poti retine informatia, nu viteza. La fel si cu tabla inmultirii.

Tot scoala asta minunata mi-a pierdut copilul in excursie pentru ca au numarat copiii din autocar si au pornit, numarul corespundea cu numarul copiilor din clasa, dar invatatoarea nu s-a gandit nici o clipa sa faca prezenta...in conditiile in care mai erau si frati/surori ai copiilor in autocar. Aceeasi invatatoare o trimise pe Alma la cosul de gunoi sa arunce niste hartii inainte sa porneasca autocarul..Tocmai ea trebuia sa stie ca trebuie sa astepte.

N-ai decat sa razi de ce scriu altii! Sa-ti fie de bine!

Daniela Veuger 17+ cu si Alma Bianca 21 octombrie 2004



www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

E o diferenta majora intre a zambi si a rade, chestie de definitie, dar ma rog.

Nu te ambala, eu vorbesc din prisma mea. E un paradox sa spui cate simti ca peste in apa si dupa imediat sa spui ca tie iti plac persoanele latine, etc. Dar in fine, sa lasam asta.

Copiii mei, cel mic e inca in scoala primara nu au avut parte de ce spui tu, tabla inmultirii nu se invata la crnonometru sau cititul, My God. Nu stiu la ce fel de scoala e fata ta, ai mei sunt la scoala publica, dar intr-o provincie diferita de a ta, desi nu cred ca are relevanta. Eu zic sa ii schimbi scoala, nu seamana deloc cu o scoala olandeza, unde copiii sunt incurajati sa citeasca, se duc cu juf la biblioteca publica, au ore cand mama sau tatal vin sa le citeasca si sa ajute la citit, in grupele mici. Mai logic decat sistemul lor de a invata tabla inmultirii eu nu am vazut pana acum, bine daca tie una iti place memorarea aia tampa care se facea pe vremea comunista, e problema ta. Aici se invata tabla inmultirii in asa fel incat sa o retina, deci nu asa de-a-n boulea.

Bineinteles ca este o tara multi-culturala, dar atunci de ce te iei de olandezi daca zici ca e formata din mai multe natii, pai toate aceste natii care o formeaza atunci sunt reci de-a valma, nu-si arata sentimentele, etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danyce spune:

Citat:
citat din mesajul lui saskia

E o diferenta majora intre a zambi si a rade, chestie de definitie, dar ma rog.

Nu te ambala, eu vorbesc din prisma mea. E un paradox sa spui cate simti ca peste in apa si dupa imediat sa spui ca tie iti plac persoanele latine, etc. Dar in fine, sa lasam asta.

Copiii mei, cel mic e inca in scoala primara nu au avut parte de ce spui tu, tabla inmultirii nu se invata la crnonometru sau cititul, My God. Nu stiu la ce fel de scoala e fata ta, ai mei sunt la scoala publica, dar intr-o provincie diferita de a ta, desi nu cred ca are relevanta. Eu zic sa ii schimbi scoala, nu seamana deloc cu o scoala olandeza, unde copiii sunt incurajati sa citeasca, se duc cu juf la biblioteca publica, au ore cand mama sau tatal vin sa le citeasca si sa ajute la citit, in grupele mici. Mai logic decat sistemul lor de a invata tabla inmultirii eu nu am vazut pana acum, bine daca tie una iti place memorarea aia tampa care se facea pe vremea comunista, e problema ta. Aici se invata tabla inmultirii in asa fel incat sa o retina, deci nu asa de-a-n boulea.

Bineinteles ca este o tara multi-culturala, dar atunci de ce te iei de olandezi daca zici ca e formata din mai multe natii, pai toate aceste natii care o formeaza atunci sunt reci de-a valma, nu-si arata sentimentele, etc.




Nu am zis nimic de modul in care se invata tabla inmultirii, ci de cum e testata cunoasterea tablei inmultirii. E o mica mare diferenta.Invatam totul prin jocuri, nu memorand (si la scoala si acasa). Asa ca, te rog, nu sugera ce nu spun eu.Eu sunt chiar impotriva memorarii, sunt pro gandire logica. Trebuie inteles sensul, esenta lucrurilor pentru a putea tine minte pe termen lung.

Si la ea la scoala vin parintii sa citeasca. Testele se fac insa dupa cronometru. Eu asta nu inteleg..Am intrebat la mai multe scoli si mai multi parinti cu copii in alte scoli si in alte zone. Cumnata mea locuieste in provincie Brabant si acolo tot la fel el cu testarile.

Mda, sunt un om al paradoxurilor. Fiecare intelege ce vrea.
Ma simt ca un peste in apa, pentru ca sunt apreciata in cercurile in care ma invart si mi-e bine unde sunt din foarte multe puncte de vedere.Cunosc multe persoane de diverse nationalitati si am dezvoltat o preferinta pentru cele provenite din tari latine. Asta nu ma impiedica sa imi exprim parerea despre oameni, mai ales ca vad ca altii ii ridica in slavi.
Ori ca vorbim la modul superlativ sau criticam, niciuna din noi nu putem generaliza.

Vorbeam de olandezii get-beget, nu de cetatenii olandezi de alta natie oricum. La urma urmei si eu sunt olandeza ca am pasaport olandez, prefer sa-mi pastrez insa identitatea.

Enfin, vad ca oricum scriu, totul e interpretabil.

Daniela Veuger 17+ cu si Alma Bianca 21 octombrie 2004



www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Esti romanca chiar daca ai pasaport olandez dar asta e interpretabil (eu referindu-ma la origine, etc, tu la o bucata de hartie).

Zi asa, tu te referi la tempo, eh aici imi pare rau sa te dezamagesc, dar daca fata ta are probleme la a tine pasul la cito-toets, nu ai decat sa exersezi cu ea acasa. Aceste teste sunt valabile la nivel national, deci toti copiii fac acelasi lucru si dau acelasi test. Deci nu e o chestiune legata de scoala in mod deosebit. Si cu cat cresc cu atat creste si tempo si dificultatea intrebarilor. Dar asta e frumusetea invatamantului olandez, nu toti trebuie sa faca facultate sau ceva.

Pai tocmai fiecare priveste din perspectiva ei. Probabil tie nu ti se potriveste Olanda ca stil, daca tot spui ca iti plac oamenii din tarile latine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danyce spune:

Citat:
citat din mesajul lui saskia

Esti romanca chiar daca ai pasaport olandez dar asta e interpretabil (eu referindu-ma la origine, etc, tu la o bucata de hartie).

Zi asa, tu te referi la tempo, eh aici imi pare rau sa te dezamagesc, dar daca fata ta are probleme la a tine pasul la cito-toets, nu ai decat sa exersezi cu ea acasa. Aceste teste sunt valabile la nivel national, deci toti copiii fac acelasi lucru si dau acelasi test. Deci nu e o chestiune legata de scoala in mod deosebit. Si cu cat cresc cu atat creste si tempo si dificultatea intrebarilor. Dar asta e frumusetea invatamantului olandez, nu toti trebuie sa faca facultate sau ceva.

Pai tocmai fiecare priveste din perspectiva ei. Probabil tie nu ti se potriveste Olanda ca stil, daca tot spui ca iti plac oamenii din tarile latine.


Alma n-are probleme la Cito-toets. A avut doar A si un B+.

In raport in schimb, toate rezultatele sunt foarte bune, doar la tempo e doar intre suficient si bine..La acuratete are punctaj maxim.
Si repet cu ea acasa. E vorba de tempo-ul de la scoala, la testele ce la dau in clasa, nu la cito-toets. Copilul primeste mai multe rezultate...Alma ia mereu punctaj maxim la dictari, matematica, orice exercitii face, insa cu mentiunea ca tempo nu e destul de ridicat.
Copilul dadacii, care e in clasa cu ea, are punctaj mediu la orice subiect, insa punctaj maxim la capitolul tempo..

Sunt curioasa cum ti s-ar parea sa-ti citeasca careva o poveste in ritm fulger, fara nici un pic de intonatie...Ar avea punctaj maxim la tempo, nu la acuratete. Enfin, asta devine discutie interminabila.
Oricum interpretezi totul cum vrei tu.
Nu ma refeream la o bucatica de hartie (spuneam doar ca daca e sa ma iau dupa bucatica asta de hartie, ma pot considera olandez),ci subliniam cuvantul "identitate" . Normal ca sunt romanca si asa prefer sa raman, nu mi-e rusine cu asta.

Daniela Veuger 17+ cu si Alma Bianca 21 octombrie 2004



www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei

Mergi la inceput