Salata de toamna?

Salata de toamna? | Autor: Androix

Link direct la acest mesaj

Acum multi ani am facut o salata de pus la borcane foarte buna: era ceva de genul ardei, gogosar, morcov, telina, ceapa care se opareau in ceva amestec de otet cu apa si apoi se lasau bine la scurs. Se adauga un dressing de mustar cu ulei. Problema e ca nu mai stiu cantitati. Imi amintesc ca a fost ceva de munca la ea sa toc toate legumele si am zis atunci ca nu mai fac, dar anul trecut am primit de la cineva un borcanel si mi-am amintit ce buna este. Ma puteti ajuta si pe mine cu cantitatile? Multumesc!

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns helen75 spune:

Buna,
Eu fac cam de 10 ani dupa aceasta reteta: 1kg morcovi se spala, se curata si se rade pe razatoarea mare, 1 kg gogonele, 1 kg gogosari sau ardei rosii, 1 kg ceapa, se taie toate solzisori( fideluta) . Pui 3l de apa la care adaugi 0.500l otet sau mai mult + zahar dupa gust la fiert timp de 20 min. Apo pui in ordine morcovii, gogonelele, gogosarii, ceapa.Se da un clocot. Se strecoara compozitia, dupa care se amesteca cu un borcan de mustar de 300g si 300 ml ulei. Se pune in borcane si se leaga.
Eu ,pt. iarna. dupa ce o pun in borcane, o sterilizez la cuptor.
Spor la treaba !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Asta e! Multumesc Helen! O s-o fac si eu anul asta, abia astept

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IRA_LIZA spune:

Androix, eu am facut-o anul asta, mai exacty acum 2 sapt, dupa ce mi-am tot facut curaj vreo 12 ani A iesit magnifica! insa recunosc k, daca nu aveam mixerul k sa toace morcovii si telina ramaneam cu traume.

La reteta mea cantitatile parca as spune k sunt putin diferite, o sa ma uit dupa masa de pranz.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helen75 spune:

Am uitat de sare : se pune sare mare,(dupa gust, ochi) in lichidul preparat, odata cu zaharul.

Si eu mai aveam pe undeva o reteta de salata, care avea si varza si telina, dar ear fara mustar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IRA_LIZA spune:

Iata si retetele mele (ca's doo )

(1) SALATA DE IARNA:
2,5 KG GOGONELE
2,5 KG GOGOSARI;
1,5 KG MORCOVI
1 TELINA MARE
1,5 KG CEAPA
1 L OTET DE 9 GRADE diluat in 2 L APA
CATE O LINGURA DE SARE MARE DE MURATURI (adica neiodata) LA FIECARE L DE LICHID
CATE O LINGURA DE MIERE DE ALBINE LA FIECARE L DE LICHID
PIPER BOABE
FRUNZE DE DAFIN
1 BORCAN DE MUSTAR DE 420 GR
750 ML ULEI
Gogonelele se taie in felii sau sferturi ded felii; gogosarii se taie fidelutza; morcovii si telina se dau pe razatoarea mare (eu - la mixer k innebuneam sa dau 4 kg pe razatoare la 1 noaptea!) ; ceapa se taie julien.
Se pun la fiert otetul cu apa, sarea sio mierea; cand fierbe amestecul se adauga legumele pe raqnd si se oparesc (eu le-am lasat cca 10 min pe fiecare) apoi se strecoara si se pun intr-un vas mare (eu am pus in trei, k oale asa mari nu am, poate imi iau pt la anu').
dupa ce s-au oparit toate legumele se amesteca bine si se lasa cateva ore/peste noapte sa-si ia gustul una de la alta (kitchen chemistry...)
Se face o "maioneza" dintr-un borcan de mustar de 420 g si 750 ml ulei, apoi maioneza se adauga la amestecul de legume.
Se pune salata in borcane. Eu nu am mai sterilizat-o. sa vedem cat o sa tina...Nu am pus capace k ma enerveaza rau gustul de coclit de la ele, sunt fan celofan (fan celofan??? deh, am copilu' racit si dorm iepureste de vineri incoace, mai scriu brambura...)
Se consuma maxim in ianuarie - februarie.

Salata preparata din cantitatile de mai sus mi-a iesit multa, am umplut la refuz 10 borcane de 800 g si 5 borcane de 420 g (asta k sa stii si cate borcane ti-ar trebui). Sa vezi trai pe noi la iarna cu atata salata!!

Din greseala eu am cantarit morcovii si ceapa gata curatate, insa faptul k au fost in cantitate mai mare nu a schimbat gustul salatei.

(2) SALATA DE IARNA CU GHEBE:
2,5 KG GHEBE
2,5 KG GOGOSARI
1 TELINA MARE CU TOT CU FRUNZE
1,5 KG CEAPA
1 L OTET DE 9 GRADE diluat in 2 L APA
CATE O LINGURA DE SARE MARE DE MURATURI (adica neiodata) LA FIECARE L DE LICHID
CATE O LINGURA DE MIERE DE ALBINE LA FIECARE L DE LICHID
PIPER BOABE
FRUNZE DE DAFIN
250 ML ULEI

Se amesteca otetul cu uleiul, cu apa, piperul, dafinul, sarea si mierea si se pune amestecul la fiert.
Se taie fidelutza gogosarii, ghebele se lasa intregi sau se taie in jumatati, ceapa - julien, telina - -pe razatoare, frunzele de telina se taie si ele marunt. Se opareasc legumele pe rand cate 10 min fiecare, se strecoara, se amesteca la final apoi se pun in borcane de 400 g sau 800 g si se acopeca cu capace sau celofan.

Eu inca nu am apucat sa fac reteta asta insa a tot facut-o mama mea ani la rand si e minunata!

Mergi la inceput