America (211)
Raspunsuri - Pagina 9
Nedda spune:
Apropo de gifted, nu imi e prea clar cum e prin alte parti, daca scolile organizeaza in mod independent clasele astea sau e ceva organizat la nivel de district scolar. Orasul nostru e mic. Are cam 100,000 locuitori, 11 scoli elementare, 3 (sau 4?) middle-schools si 2 licee in sistemul public. Mai sunt cateva scoli private, liceul arondat universitatii etc. Testarea pentru programul gifted e generala, adica se da in fiecare an in acelasi timp in toate scolile, cand copiii sunt in clasa I. Se stie perioada testelor etc., si selectia se face pe baza scorului obtinut pentru ca locurile sunt putine. Cine nu intra de prima data poate incerca anul urmator. Copiii selectati incep programul anul urmator celui in care au trecut testul cand chiar se muta fizic in alta scoala unde sunt clasele astea. Sunt vreo 4 clase de gifted in tot orasul dintre care doua sunt combinate, in sensul ca au 10 copii de clasa II-a si 10 de a III-a la aceeasi invatatoare. Clasele de gifted sunt in cele mai nasoale scoli, cotate cel mai jos, dar se lucreaza ca lumea cu ei, fiind predata materia cu un an inainte si avand si varfuri adevarate (rare!!) in copii de clasa a II-a care merg sa faca matematica cu cei de-a V-a.
Mai e si chestia numita 'enrichment' care se pare ca e organizata in fiecare scoala si asta inseamna copii (selectati tot pe baza scorului la testul dat pentru gifted program dar care nu au punctat suficient de mult ca sa intre la gifted) luati o ora sau doua pe saptamana si pusi sa lucreze separat de restul clasei. Inteleg de la voi ca sunt scoli care organizeaza independent clase gifted, adica testul se da in scoala si se formeaza o asa-zisa "clasa A" din scolile romanesti de pe vremurile noastre? :)
Ma speriati cu cotoroantele de invatatoare!! Noroc ca fiica-mea n-are d'astea ca s-ar inhiba imediat. Sper nici sa nu aiba dar e bine de stiut cum se procedeaza cu ele. :)
ruxij spune:
Cum am mai zis, la noi in district nu's clase/programe de "gifted" si nici programe de enrichment, doar se fac grupuri in clase. Credem ca din pricina ca la noi sunt f multi A type parents, cu Ph.D., jumate de scoala merge la Kumon si nu s-ar putea face O CLASA de gifted. Toata lumea e gifted Ori esti gifted ori esti repetent lol E f. concurential si presiune, nu ca ar fi scoala buna, ci din cauza parintilor.
Ocebine, deci zici sa ma duc la principal? Adica nu sa vb intai cu ele? Sau intai vb cu ele (cum a fost cu taiereea cuvintelor alora corecte) si apoi ma duc la principal, sau sa ma duc sa zic ca tb sa fie mai encouraging sa faca aia aia si aia, sa vb la general de problemele pe care le avem cu invatatoarea actuala? Calm adica sa zic ea e bunaa, ii pregateste pe copii f. bineeee, daaa, dar as vrea asta sau asta sau asta huh? Bai ma stresez, aia de anu trecut a fost mega buna, ne-a lasat dreq in pace, ne-a dat note bune si nu ne-a criticat/deranjat/abuzat. A corectat corect si a fost intelegatoare. Asta insa ma irita orice face.
Sanzi, nu stiu buna, dar e o scoala Montessori care merge pana la a 6a. E aproape de casa. Am considerat sa il dau acolo pe fi-miu in K, cand am avut o alta mega zgriptzu'. Dar am inceput sa ne intelegem cu zgriptzu', am pupat-o in posterior si l-a lasat in pace pe fi-miu. Iar apoi am avut invatatoare OK. Da' Montessori aia e pe bani
sinzi_ana spune:
Lia, pai daca e pana in clasa 6-a...nu's daca merita, nu??? Si eu cochetam cu ideea la inceput....dar...in primul rand, scoala asta e gratis, si apoi imi place!!! Am avut noroc de profe ok, si colegi (desi multi spanioliti) foarte bine crescuti, fara bullying si alte alea...
Poate daca nu gasesc un middle sa imi placa...o sa incerc atunci montessori (asta unde a fost el in prek si K au clase pana in a 8-a).
E super tare Bogdan la mate...!!! Eu nu stiu ce-s alea reductii de fractii...tre sa fac un efort mare sa imi aduc aminte...pituuu!!!! As incerca si eu Kumon, deocamdata suntem tot cu Imacs....(desi a fost cam scump anul asta)....poate din primavara....
David e foarte logic, si are o minte buna pentru rezolvari de probleme....eu ii dau culegeri din Romania si lucreaza suplimentar din ele...
Nedda, din cate am inteles (de la parinti, o sa intreb si invatatoarea cand am conferinta)...anul trecut au avut 3 tipuri de teste (SAT pe care le da toata lumea, apoi fiind scoala charter, ca sa functioneze copiii sunt testati de stat in fiecare an, si fiind un "lant" de "imagine" schools, sunt testati si de ei....scolile imagine...), si din cele 9 clase de a 2-a, au fost alesi primii 15 copiii si s-a facut clasa asta de "gifted"....
Nu stiu daca au fost testati in plus, fata de astea 3 tipuri ....o sa intreb ca sunt si eu curioasa!!!!
Oricum, si scoala asta, are rezultate excelente la toate clasele si se claseaza printe primele in statul Florida....
Nedda spune:
Ei, ce bine e ca voi aveti scoli asa de bune!! La naiba, daca nu imi vine sa ma mut!! :) Si la noi in oras sunt multi parinti cu PhD, universitate mare etc., da' n-avem scoli publice bune. Cea mai buna e cotata cu 8 parca pe greatschools...sau asa era cand m-am uitat ultima data. Pare scor mare dar nu e chiar asa daca o compari cu scolile private din oras. De fapt aici in oras se cam stie "traseul" de dorit pentru copil: scoala privata pana la clasa a VII-a sau a VIII-a si liceul universitatii (de top!). Dar si asa numai varfurile intra la liceul asta. Trebuie sa fie sclipitori copiii si cu burta pe carte ani de zile. Avem si Montessori in oras dar din cate am inteles eu e alternativa parintilor cu copii pe listele de asteptare la scolile private si tot asa, e pana la clasa a VI-a.
Sanziana, auzisem ca vor sa deschida si aici o scoala charter dar n-au facut-o inca. Am auzit numai lucruri bune despre scolile astea. Dar cum a fost cand l-ati inscris pe David? A fost vreo lista de asteptare? A fost testat?
Ramona J spune:
Ce de copii avansati pe aici, felicitari fetelor!
E tare Eva, Ana mea abia acum isi da drumul la citit. Le vede OK la mate, dar nici acolo nu facuram mare lucru. Eu m-am gindit c-o las sa zburde in primii ani, ca apoi tot n-are de ales si trebuie sa le invete pe toate. Mie mi se pare ca Eva-i undeva pe la clasa a doua.
La fel si Bogdan. Pai stie o multime de chestii, ce-i cu baba de nu-l pune la avansati la mate? Sorry ca n-ai scos-o la capat cu ea. Eu zic sa incerci sa rezolvi intii cu ea, apoi la directoare daca n-ai de ales.
Tare si David, a luat-o el prin surprindere pina si pe Sinzi!
Uitasem sa va zic cu cuvintele alea, sint tare usurele anul asta. Nici nu l-am mai stresat pe Alex sa le aduca acasa, ce sa ne pierdem vremea cu ele? Am vazut testele, le-a luat.
La mate trebuie sa tragem si noi un pic mai tare. Asa-i ca daca te lasi dupa scoala e jale.
ocebine spune:
Ruxij, intii te duci la cotoroanta si explici ce te doare. Apoi faza doi este conferinta in trei: tu, cotoroanta si principal. Spui ca vrei asa pentru a minimaliza "miscommunication" de ambele parti...ca prin magic se rezolva problemele in 3.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
miereamara spune:
Am intrat doar sa va spun ca testele de auz ale lui Aidan sunt normale, si testul de auz propriu zis si cel pt lichid au iesit super, urechile arata f bine, se pare ca a fost doar o pierdere temporara de auz din cauza otitei cronice.
Din pacate a facut un side effect destul de rar la antibioticele pe care le-a luat pe termen lung (tratamentul ala de 6 plus 2 saptamani)-antibiotic-associated colitis, in ultimele 10 zile a facut diaree, uneori si 6-8 scaune pe zi, cu dureri de burta, incet incet l-am pus pe picioare cu probiotice, acum e mai bine. Saracul de cate ori manca ceva, avea imediat scaun, practic nu prea asimila nimic, mancarea iesea nedigerata, antbioticele i-au omorat bacteriile bune din intestin.
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator
buflea spune:
Si eu intrasem sub masa cand am auzit ce copii luminati. Alex al meu abea citeste cuvinte de 3-4 litere si nu are nici o pasiune pentru carti, nu a citit o carte de la cap la coada. I le cam bag pe gat ... ce ma mira este ca nu il deranjeaza ca nu stie sa citeasca. Ma mai intreaba la desene "ce scrie acolo" sau la computer sunt games unde s-ar descurca daca ar stii sa citeasca ... am sperat ca asta il va motiva, dar de unde ...
ruxij spune:
Ocebine, tnx de sfat. Will do.
Ramona, problema nu e neaparat ca nu il pune la advanced la mate, ca l-a pus la reading, iar anul trecut nu a fost pus la advanced la reading, ci doar la mate si nu m-am suparat pt ca overall era OK profa, nu m-am luptat sa fie totul cum vreau/cred eu ca trebuie sa fie. Problema e faptul ca mi se pare abuziva si absolut arbitrara. Tipa la orice mica gresela, taie tot ce e corect fara absolut nici un motiv, e mind boggling, cred ca nu ma credeti pana nu vedeti. In felul asta simt ca pierd controlul si nu e ok deloc.
Ramona J spune:
Miere, ma bucur ca-i bine cu auzul Aidan si-mi pare rau pentru colita. Bine ca se rezolva cu probiotice.
Buflea, cred ca fiecare copil are acel "aha moment". La unii vine mai devreme, la altii mai tirziu. De citit/scris o vor face toti oricum. Dar e ca si mersul pe jos, la unii vine mai repede clipa aia decit la altii. S-ar putea sa gresesc, dar pe mine gindirea asta ma ajuta sa nu intru in panica atunci cind copiii mei nu sint la fel de avansati ca si altii.