Cum scap de gandaceii de faina?
Am descoperit azi in dulapul unde tin faina, malaiul si pastele o multime de insecte mici mici, cred ca se numesc gandacei de faina.
Acum curat dulapul si arunc toate cutiile si pungile deschise atacate, va trebui sa iau toata bucataria la curatat prin toate coltisoarele- zilele trecute am vazut o insectuta (nu am inteles ce e cu ea pana azi) intr-un alt raft din bucatarie, in care nici macar nu erau alimente.
Cunoasteti cumva vreo solutie naturala (nu-mi place ideea sa dau cu spray in dulapurile cu mancare) ca sa scap de invadatori?
_______________________________________________________________________________________
Bucataria lui mami ***********************************************************Puterea din noi
Raspunsuri
Mediajust spune:
Scos tot, aspirat, frecat.
Spala rafturile/dulapurile cu o solutie din apa, otet distilat (alb) si bicarbonat de sodiu (cate o lingura din fiecare, multiplici la cata cantitate iti este necesara).
Daca nu gasesti otet alb, merge si cel de vin (miroase mai tare, dar se volatilizeaza), insa nu balsamic (ala pateaza).
Poti depozita apoi fainurile in borcane/cutii inchise, pe fundul carora aseaza cativa catei de usturoi necuratati. La fel, poti pune ici-colo usturoi necuratat (nu miroase foarte tare, si fereste si de spirite rele).
Succes!
Editez pentru o completare: nu stiu cum stai cu chimia, eu foarte prost - pentru ca n-am anticipat reactia acid-baza, si cand a inceput sa "fiarba" m-am speriat rau, am scapat ceasca si am luat-o la fuga. Deci - in plus de curatat!
Mediajust spune:
Si inca ceva (scriu separat ca sa fiu sigura ca vezi, apoi il mut prin editare):
Daca ai o mobila mai speciala, dintr-un material pretios sau mai deosebit, incearca pe un colt ascuns intai solutia, sa nu reactioneze ciudat. Eu sterg de ani de zile cu asta diverse suprafete si n-am avut surprize - dar stii cum este cu paza buna...
Laura B spune:
Mediajust, multumesc pentru informatii
Am inceput inca de ieri sa spal rafturile (mobila obisnuita, nimic deosebit) cu apa cu otet.
Am aruncat tot ce am avut in pungi deschise.
O sa trebuiasca sa cumpar containere care sa se inchida ermetic, pentru tot ce voi deschide de acum incolo.
Am pus in dulapuri catei de usturoi si cateva foi de dafin.
Am sa continui acum sa spal si restul bucaratiei asa cum am inceput, adica numai cu apa cu otet. Peste 2-3 saptamani insa, am de gand sa scot din nou tot din dulapuri ca sa verific daca ganganiile au revenit. Atunci am sa spal rafturile inca o data cu solutia dupa retete data de tine (adica adaug si bicarbonat).
Multumesc si pentru avertizare- meseria mea nu are nici o legatura cu chimia, dupa 20+ de ani de cand am invatat ultima data materia asta am uitat mare parte din ceea ce am facut atunci.
Am gasit si eu intre timp un tip: faina, malaiul, cerealele, de indata ce le-am cumparat si adus acasa, ar fi bine sa le punem intr-o punga inchisa pe care sa o tinem in congelator 5 zile. Frigul omoara eventualele larve sau insecte pe care le-am putea aduce de la magazin.
_
Bucataria lui mami ***********************************************************Puterea din noi