Conopida la otzet

Conopida la otzet | Autor: andacos

Link direct la acest mesaj

Imi spune cineva proprotziile ,pentru conopida la otze?

De otzet si apa si ma rog restul mirodeniilor ce s emai pun!

Multzumesc!

editez sa specific retzete folosite d evoi,nu de pe stiu ce pagini de net!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Sa-ti spun experienta mea.
Reteta initiala era 1 parte otet si 2 parti apa. In primul an mi s-a parut mult prea acru, asa ca am ajustat.

La un litru de lichid (300 ml otet, 700 ml apa) adaug:
- cateva boabe de coriandru, piper si mustar (poate fi inlocuit cu o bucatica de hrean), o frunza de dafin
- o lingura de sara mare, neiodata
- o lingurita de zahar
- o ramura de telina frunze (optional)

Se fierbe lichidul cu mirodeniile.
Se spala conopida, se desface in buchetele, se lasa un sfert de ora in apa rece cu sare. Apoi se clateste in sita (pentru a nu ramane sare in plus).
Se aseaza in borcane, se toarna lichidul fierbinte, se acopera cu o patura si se lasa la racit.
In borcane mai pun, functie de inspiratie, cateva felii de morcov, telina sau o bucatica de sfecla (conopida va deveni roz/mov!)

Cu aceeasi reteta de lichid fac gogosari umpluti cu conopida, suplimentez doar zaharul (o lingurita in plus). Aici adaug obligatoriu doua "bete" de hrean pe care le asez in cruce la gura borcanului, ca sa n-o ia gogosarii in sus, deasupra lichidului.

Spor la conservarit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Mediajust ,multzumesc!

Exact asa am facut,e deja in borcan"conopida oparita"!

Deci cu acealsi otzet(aromatizat ca mai sus)se pot face si gogosarii?

N-am mai pus de ani d ezile si am uitat!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Cu drag!

Da, la fel!

Cand pun doar gogosari (fara conopida infipta in ei) am o manopera in plus: oparesc feliile (eu ii tai in jumatate sau in sferturi, functie de marime, curatati de cotor).
Deci dau in clocot zeama aromata (mai poti adauga ceva zahar, o lingura in plus, care la conopida nu merge), inchid focul, pravalesc gogosarii si-i las cateva minute. Apoi ii scot, ii asez in borcan, torn lichidul etc.
Avantajul este ca se inmoaie putin (nu se "ofilesc") si se aranjeza mai usor in borcan (adica nu se mai rup, nu pocnesc).
Daca vrei sa umpli gogosari cu conopida (sau cu struguri) nu-i oparesti, pentru ca se umplu apoi foarte greu.

Editez pentru o completare:
Mie imi place mult mai mult conopida murata (in saramura, printre gogonele) decat cea in otet. Mi se pare exact diferenta dintre salata de varza murata (tare buna!) si salata de varza alba cu otet. Sigur, este chestiune de gust - dar parca e mai savuroasa in sare, nu in otet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Asa imi amintesc si eu cu gogosarii si exact asa am s afac!

Cum e cu conopida la murat?In saramura?

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Da, in saramura, la un loc cu gogonele verzi/rosii, sfecla, pepenasi mici, morcovi, telina, sfecla (asta inroseste muraturile - mie imi place), gutuie, ardei capia, varza taiata in sferturi.

Se adauga usturoi, frunze de telina, cateva aschii de hrean. Se mai pun frunze de visin (eu n-am mai avut de unde lua in ultimii ani, si merge si fara), cimbru.

Saramura - 1 lingura mare de sare neiodata la 1 litru de apa.
Saramura se toarna calduta, nu fierbinte.
Se pritoceste cand incepe fermentarea (se "sufla").

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Eiii...gogonele n-am de unde sa iau!De fapt am vazut dar la 8 euro/kg ...a las pagubas!

Am pus si ardeii/gogosari in seara asta,miine pun si castravetzii daca imi vine comanda!

Poate am sa pun asa niste conopida amestecata cu sfecla rosie si morcov in dorul muraturilor!

Multzumecs inca odata1

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Merge si varianta-rezumat!
Nu-ti putem trimite gogonele? (Chiar nu glumesc!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Merge si varianta-rezumat!
Nu-ti putem trimite gogonele? (Chiar nu glumesc!)

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).


sper sa vina tata cu muratura-n traista!Numai buna de mincat!(linga o fasolica cu afumatura)!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Merge si varianta-rezumat!
Nu-ti putem trimite gogonele? (Chiar nu glumesc!)




sper sa vina tata cu muratura-n traista!Numai buna de mincat!(linga o fasolica cu afumatura)!

Dana

Doamne-ajuta, atunci!
Phiii, ce pofta mi-ai facut! Ma duc sa 'moi niste fasole!

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit


Mergi la inceput