Viatza in Germania (cap. 63)
Raspunsuri - Pagina 9
Panseluta spune:
Alyana, eu am schimbat pana acum 2 medici genecologi, in perioada in care nu eram gravida. Pur si simplu mi-am facut programare la altul si apoi acolo am completat fisa cu datele personale, etc...procedura uzuala de luare in evidenta.
Suna pur si simplu direct pt un Termin si acolo vezi tu cum vei proceda, platesti la o adica taxa trimestiala de 10 eur dar macar stii ca te vei linisti, ca esti pe maini bune. In locul tau chiar as mentiona ca sunt gravida, caci atunci poate primesti un Termin mai rapid. Banuiesc ca ai deja Mutterpass, doctorul iti va spune daca e posibil sa te ia in evidenta la el sau nu. Daca te intreaba de ce iti schimbi medicul, ii poti spune adevarul, ca nu te-ai inteles cu celalalt. E dreptul tau sa iti alegi medicul si nimeni nu are dreptul sa te retina cu forta intr-un cabinet. Mai mult decat atat, poti merge la cabinetul unde ai fost pana acum si poti cere sa ti se dea actele tale (de pacient)- "die Akte aushändigen". Sunt obligati sa ti le dea iar tu nu esti obligata sa dai vreo explicatie de ce pleci...
Panseluta spune:
Hai ca iar am revenit, nu citisem mesajul trimis de Alayna...
ALayna, deci hai sa iti spun cum decurge o vizita la medic, ca sa iti faci un pic o idee despre ce inseamna "normal", dupa parerea mea.
Cand merg la medic prima intrebare e "cum va simtiti?" Intrebarea nu e pusa din politete, medicul vrea sa stie daca sunt ok, daca am avut ceva probleme. Ii raspund, dupa caz, sunt ok...sau ca am de ex.arsuri la stomac, el imi spune ce as putea face impotriva lor. La inceputul/sfarsitul consultatiei ma intreaba daca mai am ceva intrebari pt el.
Imi aduc aminte ca odata l-am intrebat de problemele mele cu mainile (ma dor, imi amortesc niste degete, etc) si l-am vazut ca era stresat caci statea la usa un card de paciente...si desi nu mi-a raspuns clar la intrebare nici nu mi-a zis "sa nu vin la el cu astfel de intrebari". Pur si simplu a trecut peste si a relatat altceva...si chiar nu m-a jignit atitudinea lui.
Cum mai spunea cineva aici, la prima consultatie ti se explica ce analize se fac pe perioada sarcinii (la ce ai dreptul, platit de casa de sanatate), precum si alte analize pt care platesti privat, daca vrei sa le faci. El mi-a dat o lista cu aceste din urma analize si am bifat ce am vrut eu sa fac. Mi-a explicat chiar de ce sunt importante.
Stiam de la inceput, exact, cate echografii si cand exact se fac, pe durata sarcinii.
Consultatii la medic ar tb.sa ai o data pe luna, cand sarcina avanseaza chiar de 2 ori pe luna, mai tarziu chiar saptamanal.
Eu pt ca am diabet acum, ma cheama la cabinet de 2 ori pe saptamana cu masuratorile de glicemie (le fac eu acasa cu un aparat si le centralizez intr-un tabel) si cu aceasta ocazie imi face si CTG, desi am inteles de la altele ca CTG s-ar face doar o data pe saptamana.
Tu spui ca ramai la doctorul tau? Pai ce te faci daca in sarcina apar probleme? Iti asumi riscul de a fi tratata cu indiferenta intr-o astfel de situatie? vrei sa traiesti in permanenta cu starea asta de nemultumire si cu frustrarea de a nu a putea pune intrebari sau de a nu ti se raspunde la intrebari?
Eu zic intr-o prima faza ca ai putea sa te informezi macar cum e cu mersul la alt medic si apoi sa iei o decizie in aceasta privinta. Cu cat o faci mai devreme cu atat mai bine, pt tine si bebe.
Panseluta spune:
Ah, super! pai daca nu ai Mutterpass fa-ti repede Termin la alt medic! Nu te mai duce la medicul tau. Vezi intai ce rezolvi la noul medic si apoi, daca esti multumita cum a decurs sedinta, poti sa anulezi Terminul de la medicul initial. Daca insa nu esti decisa...fi fata desteapta, amana Terminul pe alta data, pana gasesti tu un alt medic (poti spune ca esti plecata din tara, asa castigi mai mult timp). Nu esti tu obligata sa dai explicatii, dar daca te simti tu mai bine, poti da o astfel de justificare.
helbi spune:
Alyana, nu trebuie sa ramii la un dr. , daca nu esti multumita de el. Eu ce am vrut sa precizez, si cred ca aici potzi sa imi dai dreptate, este ca, el un neprofesionist nu este. Ai fost la el 3 ani, si, daca era asa, i-l schimbai de mult. Insa, ce l-a determinat sa adopte o asa atitudine, nu stiu. Tu ai dreptul, asa cuma zis Panseluta, sa-tzi iei actele de la el, nu dai nici o explicatie......te mutzi la altcineva. E f importan ca info sa le ai de la dr. si nu de la prieteni sau de pe net. Nu conteaza ca e prima sau a n-a sarcina, e dreptul tau sa intrebi si sa tzi se raspunda.
Suna sapt. viitoare si cere un termin. 1 octombrie e vineri,nu cred ca, chiar itzi da pina vineri, astfel incit sa mai platesti odata cei 10 Euro. Eu cred ca va vetzi intelege, parerea mea e ca vb f bine si engleza, ca stiu ca mereu participa la conferinte si multe sunt in engleza. Chiar te rog sa-mi spui daca ai ajuns si cum tzi se pare.
Sotzul tau nu poate merge macar prima data cu tine? A, inca ceva.......Fr. Dr. e numai dimineata intre 7.30 sau 8 si pina la 14 ca cabinet. Tzi-am zis ca are 2 gemeni.....
Daca ai nevoie de ajutor, m-am mai oferit si alta data si o mai fac inca odata, spune. In masura in care imi permite timpul si stiu, te pot ajuta.
Mentruatie e Periode:-)) O sa te intrebe probabil asistenta la telefon:
- atzi mai fost vreodata la noi?
- data nasterii
- casa de sanatate
- wann haben Sie die letze Period gehabt?
Asistentei ii potzi spune ca tu presupui ca esti insarcinata dupa sympthome si schwangerschaftstesten, dar ca vrei confirmare. Apoi, dritei, explicai clar situatia, nu.tzi fie teama.
Eu am trimis-o si pe prietena mea (pt control anual) la ea is ma- sunat sa-mi spuna ca a fost tare multumita (si nici ea nu vb bine germana:-))
Cu lucratul in perioada sarcinii, eu stiu asa: ca sa beneficiezi de "avantajele" ca esti insarcinata, trebuie sa anuntzi angajatorul cit mai repede. Dina cel moment tu esti, pt el, "gravida". Stiu ca femeile care presteaza o munca mai grea, nu au voie sa lucreze noaptea, si nu mai mult de 6 ore. Aveam un extras din lege, daca crezi ca te ajuta, incerc sa-l caut pe WE, sper sa-l mai si gasesc.
helbi spune:
Roxy, numai ca sa itzi faci o idee, ai aici o tabela dupa care se calculeaza locul la gradi.
E in funbctie de venitul anual al familiei, de citzi copii sunt in familie, si de citzi sunt in gradi (pt ca fratzii beneficiaza de un tarif mai redus).
http://www.bit-ev.de/dokumente/Ortssatzungen/EntgOKita.pdf
Si DA, se ocupa de ei si la stat. Fata mea e laHort la o gradi de stat. Jos e gradi si-i vad ca se ocupa de copii, fac activitatzi cu ei, ii scot afara....sunt 2 educatoare la grupa. De Hort.ul de stat, am numai cuvinte de lauda. Fata ar fi putut ca acum , de la clasa a 5-a sa nu se mai duca in Hort, pt ca e singura de clasa a 5-a. restul dunt micutzi. Cind a fost sa dam Kündigung-ul stii ce mi-a zis: Mama, vreau sa merg macar odata pe sapt. Nu ma püot desparti de educatori. Asa ca, merge vinerea in continuare la Hort, iar pe vacante poate merge toata vacanta. Mi s-a facut un alt contract, pt ca, eu anuntind ca ea merge vinerea in HOrt, ea in acea perioada este asigurata prin Hort. Daca nu se duce, si nu anunt, si Dne Fereste are un accident, primii care sunt luatzi la raspundere sunt cei de la Hort.
Nu te speria asa, crede-ma ca nu e rau nici la stat!
roxy spune:
buna in nou.Multumesc helbi pentru ca esti asa draguta si raspunzi asa prompt..Inca ma mai gandesc da inclin sa cred ca il voi da aici la gradinita, sper sa fie alegerea buna.Dar am o alta intrebare pentru fetele nemtoaice, exista o varsta limita minima de la care poti lasa copii singuri in casa pentru un anumit interval de timp? De exemplu baiatul meu cel mare are 10 ani , pare mare ca varsta da nu e chiar asa ca fel de a fi, este mai copilaros, dar pentru o ora jumatate la amiaza de la ora 1 jumatate de cand vine de la scoala cu Schulbussul pana vine cineva acasa la ora 3 ar trebui sa stea singur in casa , eventual sa-i dau cheie sa intre, el venind pana acasa de unde il lasa Bussul.Pana aacum am fost eu acasa, dar pana in noiembrie nu sunt in aceasta perioada si nu am cum sa-l iau eu de la scoala sau sa fiu acasa cand vine.Este ceva legal care ar interzice lasatul copiilor singuri? Sau depinde doar de copil...
aschiutza spune:
Alayna, doctorul poate sa fie profesionist, dar daca nu face"click", nu se merita stresul. In doctor trebuie sa ai incredere si sa poti sa vorbesti cu el macarun pic, nu sa te informezi pe internet , pt ca ai sa gasesti uneori informatii false. Primul meu doctor mi-a interzis sa ma uit pe internet cind mi-a gasit un fibrom . Iar eu doctorului i-am spus in fata sa imi spuna tot ce considera el necesar sa fac, ca eu platesc daca trebuie .
Eu am schimbat doctorul prin mutare. Nu a fost bai. Dar eu zic sa il schimbi pina iti faci mutterpass, pt ca in el iti scrie numele doctorului. De asemenea cauta-ti o moasa, sau informeaza-te dinainte daca noul cabinet are una. Si moasele stiu multe despre sarcina, ele iti dau mai mult sfaturi "alternative" (homeopatie, acupunctura).
Apoi cu sericiul: cind nu mai poti vorbeste cu doctorul sa iti dea Beschäftigungsverbot. Salariul il primesti daca nu ma insel. Beschäftigungsverbot poate sa fie si partial (adica sa lucrezi 3/4 sau juma de norma).
In legea pt protectia gravidelor (Mutterschutzgesetz http://www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/muschg/gesamt.pdf)scrie :
"§ 4 Weitere Beschäftigungsverbote
(1) Werdende Mütter dürfen nicht mit schweren körperlichen Arbeiten und nicht
mit Arbeiten beschäftigt werden, bei denen sie schädlichen Einwirkungen von
gesundheitsgefährdenden Stoffen oder Strahlen von Staub, Gasen oder Dämpfen, von Hitze,
Kälte oder Nässe, von Erschütterungen oder Lärm ausgesetzt sind.
(2) Werdende Mütter dürfen insbesondere nicht beschäftigt werden
1. mit Arbeiten, bei denen regelmäßig Lasten von mehr als fünf kg Gewicht oder
gelegentlich Lasten von mehr als zehn kg Gewicht ohne mechanische Hilfsmittel
von Hand gehoben, bewegt oder befördert werden. Sollen größere Lasten mit
mechanischen Hilfsmitteln von Hand gehoben, bewegt oder befördert werden, so
darf die körperliche Beanspruchung der werdenden Mutter nicht größer sein als bei
Arbeiten nach Satz 1,
2. nach Ablauf des fünften Monats der Schwangerschaft mit Arbeiten, bei denen
sie ständig stehen müssen, soweit diese Beschäftigung täglich vier Stunden
überschreitet,
3. mit Arbeiten, bei denen sie sich häufig erheblich strecken oder beugen oder bei
denen sie dauernd hocken oder sich gebückt halten müssen,
4. mit der Bedienung von Geräten und Maschinen aller Art mit hoher Fußbeanspruchung,
insbesondere von solchen mit Fußantrieb,
5. mit dem Schälen von Holz,
6. mit Arbeiten, bei denen sie infolge ihrer Schwangerschaft in besonderem Maße der
Gefahr, an einer Berufskrankheit zu erkranken, ausgesetzt sind oder bei denen durch
das Risiko der Entstehung einer Berufskrankheit eine erhöhte Gefährdung für die
werdende Mutter oder eine Gefahr für die Leibesfrucht besteht,
7. nach Ablauf des dritten Monats der Schwangerschaft auf Beförderungsmitteln,
8. mit Arbeiten, bei denen sie erhöhten Unfallgefahren, insbesondere der Gefahr
auszugleiten, zu fallen oder abzustürzen, ausgesetzt sind."
Daca tu ai parte la serviciu de asta (cred ca pct 3 sau 4 s-ar putea sa se aplice la tine, fii atenta si la pct 2 despre cita greutate ai voie sa tragi), trebuie sa vorbesti cu seful sa iti usureze munca. Daca el nu e de acord, sa iti dea doctorul Beschäftigungsverbot.
helbi spune:
Aschiutza, ce face bb Florian?
Da, asta e legea. Insa, stiu sigur ca ea trebuie aplicata de angajator, din momentul in care i s-a adus la cunnostinta. E aopate sa stiu de acum o luna ca e gravida, daca insa isi anunta seful in luna a 4-a de sarcina, pt el de atunci intra legea in vigoare. Deci, cu cit mai repede, cu atit mai bine ptr ea.
Alyana, aici ai si despre Kündigung in perioada asta:
9 Kündigungsverbot
(1) Die Kündigung gegenüber einer Frau während der Schwangerschaft und bis zum Ablauf von vier Monaten nach der Entbindung ist unzulässig, wenn dem Arbeitgeber zur Zeit der Kündigung die Schwangerschaft oder Entbindung bekannt war oder innerhalb zweier Wochen nach Zugang der Kündigung mitgeteilt wird; das Überschreiten dieser Frist ist unschädlich, wenn es auf einem von der Frau nicht zu vertretenden Grund beruht und die Mitteilung unverzüglich nachgeholt wird. Die Vorschrift des Satzes 1 gilt für Frauen, die den in Heimarbeit Beschäftigten gleichgestellt sind, nur, wenn sich die Gleichstellung auch auf den Neunten Abschnitt - Kündigung - des Heimarbeitsgesetzes vom 14. März 1951 (BGBl. I S. 191) erstreckt.
(2) Kündigt eine schwangere Frau, gilt § 5 Abs. 1 Satz 3 entsprechend.
(3) Die für den Arbeitsschutz zuständige oberste Landesbehörde oder die von ihr bestimmte Stelle kann in besonderen Fällen, die nicht mit dem Zustand einer Frau während der Schwangerschaft oder ihrer Lage bis zum Ablauf von vier Monaten nach der Entbindung in Zusammenhang stehen, ausnahmsweise die Kündigung für zulässig erklären. Die Kündigung bedarf der schriftlichen Form und sie muss den zulässigen Kündigungsgrund angeben.
(4) In Heimarbeit Beschäftigte und ihnen Gleichgestellte dürfen während der Schwangerschaft und bis zum Ablauf von vier Monaten nach der Entbindung nicht gegen ihren Willen bei der Ausgabe von Heimarbeit ausgeschlossen werden; die Vorschriften der §§ 3, 4, 6 und 8 Abs. 5 bleiben unberührt.
§ 15 Sonstige Leistungen bei Schwangerschaft und Mutterschaft
Frauen, die in der gesetzlichen Krankenversicherung versichert sind, erhalten auch die folgenden Leistungen bei Schwangerschaft und Mutterschaft nach den Vorschriften der Reichsversicherungsordnung oder des Gesetzes über die Krankenversicherung der Landwirte:
1.
ärztliche Betreuung und Hebammenhilfe,
2.
Versorgung mit Arznei-, Verband- und Heilmitteln,
3.
stationäre Entbindung,
4.
häusliche Pflege,
5.
Haushaltshilfe.
Nichtamtliches Inhaltsverzeichnis
§ 16 Freistellung für Untersuchungen
Der Arbeitgeber hat die Frau für die Zeit freizustellen, die zur Durchführung der Untersuchungen im Rahmen der Leistungen der gesetzlichen Krankenversicherung bei Schwangerschaft und Mutterschaft erforderlich ist. Entsprechendes gilt zugunsten der Frau, die nicht in der gesetzlichen Krankenversicherung versichert ist. Ein Entgeltausfall darf hierdurch nicht eintreten.
Nichtamtliches Inhaltsverzeichnis
§ 17 Erholungsurlaub
Für den Anspruch auf bezahlten Erholungsurlaub und dessen Dauer gelten die Ausfallzeiten wegen mutterschutzrechtlicher Beschäftigungsverbote als Beschäftigungszeiten. Hat die Frau ihren Urlaub vor Beginn der Beschäftigungsverbote nicht oder nicht vollständig erhalten, so kann sie nach Ablauf der Fristen den Resturlaub im laufenden oder im nächsten Urlaubsjahr beanspruchen.
aschiutza spune:
Andreia, bebe tipa si tipa. Acu e la sot in wrap si tot tipa . Da ne-a lasat 7 ore sa dormim . Iar eu pe de-asupra am avut saptamina asta si Milchstau...