pentru fetele din UE - asigurarea parintilor

pentru fetele din UE - asigurarea parintilor | Autor: Carmon

Link direct la acest mesaj

Buna tuturor,

Ma adresez in special celor rezidenti in UE: exista vreo legislatie la nivelul uniunii pentru relocarea parintilor (pensionari) in tara noatra de rezidenta?

Mai exact: locuiesc si lucrez in Austria, platesc asigurari si tot tacamul :). Toamna asta mama mea a iesit la pensie, peste 1.6 ani va iesi si tatal meu. As vrea ca macar 6 luni pe an (toamna-primavara) sa-mi aduc parintii aici. Si ma intereseaza daca o pot face legal, inclusiv (sau mai bine spus is special) preschimbarea/transerul asigurarilor de sanatate din Romania in Austria, daca e posibil. (ambii parinti au peste 30 de ani de contributie la asigurari).

Din pacate germana mea e destul de "basic", lucrez in engleza (research & development), si mi-e cam greu sa caut printre sutele de legi/forumuri germane/austriece. In plus, sunt convinsa ca ar trebui sa existe o legislatie generala la nivelul EU pentru astfel de situatii, numai ca nu stiu unde sa ma interesez.

Daca aveti orice informatie, raman recunoscatoare.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Eu stiu multi care isi tin parintii aici mai mult de 3 luni cit e legal, dar stiu ca asigurarea nu acopera boli cronice, tratamente, acopera numai accidente (daca isi rup un picior de exemplu). Daca cineva stie mai bine ma intereseaza si pe mine, mi-ar conveni sa-mi tin si sa-mi tratez parintii aici, dar ma indoiesc ca se poate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Letitia1

Eu stiu multi care isi tin parintii aici mai mult de 3 luni cit e legal, dar stiu ca asigurarea nu acopera boli cronice, tratamente, acopera numai accidente (daca isi rup un picior de exemplu). Daca cineva stie mai bine ma intereseaza si pe mine, mi-ar conveni sa-mi tin si sa-mi tratez parintii aici, dar ma indoiesc ca se poate.

Se poate crede-ma. Nu pot intra in amanunte prea multe dar sunt cazuri de romani care au parintii aici si se trateaza gratis pe NHS. Si mama e inscrisa ca si dependent insa nu ma mustra constiinta pentru ca mama nu merge la dr, se roaga astia de ea sa-si faca smear test si ea nu si nu, in plus are asigurare europeana, insa nu i-au cerut-o niciodata. Insa stiu parinti care beneficiaza f des de NHS desi nu lucreaza aici, nu cotizeaza, etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmon spune:

Merci de raspunsuri, fetelor :).

Dorinta mea e sa ii tin aici legal - si e doar un plan de viitor, deocamdata nu au stat niciodata mai mult de 2 saptamani. Insa as fi vrut sa stiu care sunt pasii (legali) pentru a le stabili si parintilor rezidenta aici - asta incluzand transferul pensiei si a asigurarilor medicale.

Oricum, ma voi interesa atat aici cat si in tara, si dupa /daca voi sti ceva sigur am sa va spun, daca mai sunt si altii interesati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Luna si cum ii inscrii ca dependenti? Sint tratati si in cazurile bolilor cronice? Poti sa-i faci rezindenti aici daca e cazul?

Da-mi te rog un pm daca stii mai multe amanunte sau macar sursa de unde pot afla. Multunesc mult si te .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris1511 spune:

Sunt si eu interesata de un caz concret legat de cu asigurarea parintilor, dar pentru Italia. Sora-mii care locuieste acolo, i s-a spus la spital, ca poate plati o asigurare de vreo 300 EUR, care acopera orice problema de sanatate. A mai aflat, si de varianta de transfer a asigurarii de sanatate din Romania, cu formularul E121, dar care dureaza mai mult. Din ce inteleg eu, formularul e folosit in cazul in care se schimba resedinta.
Am gasit un link legat de acest formular.

www.cnas.ro/download/516/Form_E_121.pdf

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Letitia ai PM.

Fetelor cred ca depinde de la tara la tara, mai ales daca sistemul e de stat sau privat. Aici sistemul e de stat asa ca se pot face anumite artificii pentru a beneficia de el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zuzi.simona spune:

mama beneficiaza de asig. de sanatate aici, are card ca si mine, de AOK, asta obtii cu formularul E121, daca ai schimbat resedinta in UE si esti pensionat cu vechime integrala, nu stiu exact daca se poate si pt. cei pensionati medical sau anticipat, formularul se completeaza de casa de asig de sanatate din judetul de domiciliu si de casa de pensii, se prezinta la casa de asig. de la noua resedinta si la noi intr-o luna parca am primit cardul
carmon nici eu nu stiam germana cand am fost sa intreb, dar au inteles cumva si mi-au spus doar atat: E121
succes!

gradina
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)

Mergi la inceput