Scoala in Canada/N. America
Am nevoie de ajutorul vostru. Stiu ca sunt fete care predau in Canada (si cunosc sistemul din interior), stiu ca cei mai multi aveti experiente cu scolile copiilor vostri.
Incerc sa inteleg daca lipsa de organizare care o vad la scoala fetei mele e ceva “normal”, sau e o problema administrativa izolata a scolii la care merge Diana. Incerc sa aflu daca vorbind la School Board sau la minister (??) am sanse sa se schimbe ceva in bine, sau mai bine imi economisesc nervii si energiile si caut sa ne mutam cat de curand in alta parte, ori nu are oricum rost sa ma agit ca asta e sistemul.
In primul rand, un scurt istoric: Diana are 7 ani si tocmai a inceput clasa a 2-a. Acum 3 ani am avut un accident de masina, de atunci Diana e paralizata, are nevoie de ventilator pentru a respira si de un insotitor permanent ca sa o ajute cu orice are ea nevoie. Am apreciat enorm cand, dupa ce am fost externati, social workers si cadre medicale din comunitate ne-au sustinut si indrumat cu toti pasii necesari astfel incat sa o inscriem pe Diana la scoala din cartier. La momentul ala noi, familia, inca ne luptam cu noua realitate, cu nevoile speciale de zi cu zi ale unui copil de 5 ani care depinde brusc de noi 100%, 24/7, care pe langa ingrijirile medicale deosebite vrea inca sa se si joace ca orice copil normal (dar nu poate, asa ca tot noi trebuie sa ne si jucam pentru ea, la indicatiile ei). Faptul ca sistemul de aici ne-a facilitat drumul pentru a o inscrie la scoala ne-a lasat extrem de placut surprinsi si foarte recunoscatori.
Scoala, deja accesibila pentru scaunele pe rotile, a primit la inceput suport financiar ca sa monteze un lift si un pat nou in sala de prim ajutor, loc in care Diana urma sa fie schimbata o data pe zi.
Anul 1- Kindergarten: Diana era super fericita sa fie in fiecare zi cu copii de varsta ei, profesoarele (lucreaza cate 2, cate una in zile diferite ale saptamanii) au fost ok, fata mea a legat prietenii, am avut suport medical permanent la scoala (asistente din comunitate), din parte scolii era si o SSW (pe care eu o inteleg ca un intermediar intre ea cu nevoile ei speciale si scoala, SSW care s-a ocupat sa-i faca cat mai accesibil totul in cadrul scolii, asttfel ca Diana sa poate participa la activitatile clasei, in sala de ore, in sala de sport, pe terenul de sport sau in mini excursiile facute in afarta scolii). A fost un an bun dpdv al educatiei, Diana a invatat bine si era printre primii in clasa.
Anul 2- Clasa 1: S-au schimbat profesoarele cu alte 2, care peste inca o luna s-au schimbat din nou cu alte 2. Profesoara pentru ESL (Enghlish as a Second Language, de care Diana cred eu nu avea absoluta nevoie, impresia mea e ca e de ajutor scolii sa aiba mai multi copii inscrisi la ESL, pentru ca atunci primesc aprobare pentru un post intreg, dar pe de alta parte poate impresia mea e gresita) din Kindergarten s-a schimbat si ea. Jumatate din colegi s-au schimbat si ei, doar o parte din copilasi din vechea clasa din Kindergarte mai era in aceeasi clasa, au aparut in schimb altii noi. A aparut o a doua SSW, cea din anul precedent lucreaza cu Diana doar jumatate de norma (2 zile jumatate pe saptamana, ca are si ea copilasi care au inceput scoala si are nevoie de mai mult timp liber). Nici o problema, si a doua SSW e draguta si lucreaza bine cu Diana, se plac, nu e capat de tara. Din motive economice generale, plus alte motive pe care nu le-am inteles (mi s-a pomenit de Unions), SSW-urile nu mai pot sta cu Diana in pauza de pranz ca trebuie sa-si ia si ele pauza (dar nu pot lua una mai devreme si una mai tarziu?) , Diana nu mai poate iesi ora respectiva afara pe terenul de sport unde se joaca ceilalti copii doar cu asistenta. Hmmm…aici explicatiile care mi s-au dat mi s-au parut schioape, dar am zis iarasi ca pana la urma asa o fi, in zilele ploioase oricum nu ar fi putut iesi afara ca sa uda echipamentul, iar SSW-urile s-au organizat ele si cand era vreme ok, la recess o insoteau cate 15 minute pe Diana in curtea scolii. Dpdv al educatiei, la majoritatea materiilor Diana a mers bine, mi-a fost laudata chiar la matematica si stiinte. Engleza (English Art?) insa a inceput sa schioapete. Cam de neinteles pentru mine, in conditiile in care pe Diana a fost printre cei buni la citire in K, si ar fi trebuit ca acum sa fie urmarita si ajutata la scoala atat de profesoarele clasei, cat si de ESL si de SSW!
Anul 3- Clasa a 2-a: abia a inceput saptamana asta. Alta serie de alte (2) profesoare, clasa din nou impartita, de data asta jumatate din copii sunt de clasa a 2-a, jumatate de clasa 1 (!!!???); de ce oare cand cealalta jumatate din fosta ei clasa are si ea jumatate de elevi din clasa 1?! Din colegii cu care Diana a fost mai apropiata anul trecut, acum au ramas doar 2, cei mai buni 2 prieteni sunt “dincolo”. In schimb s-a regasit cu o fost colega de acum 2 ani. Are alta ESL. Iar SSW are acum…3! SSW1 are inca jumatate de norma cu fata mea, SSW2 va lucra in restul zilelor jumatate de zi cu ea, cealalta jumatate va lucra cu SSW3 (despre care stiu ca nu e prea buna, a lucrat rar cu Diana si anul trecut, cand SSW 1 si 2 au fost amandoua bolnave). Bombonica pe coliva, SSW-ul de azi i-a spus asistentei ca ele nu vor mai putea sa o insoteasca pe Diana afara nici la recess anul asta.
Nu stiu daca am fost prea clara in descrierea situatiei, acum sunt un car de nervi, mi s-a ridicat tensiunea si inca nu stiu ce sa fac, daca pot sa fac ceva. Directorul scolii mi se pare ca fie nu vrea, fie nu poate sa faca nimic ca sa organizeze mai bine clasele si resursele. Am discutat anul trecut de cateva ori pentru cateva din problemele mentionate mai sus si mi-a spus ca de vina sunt reducerile la buget, Union-ul, Vancouver School Board, oricine numai el nu. Eu am insa alt feeling, dar ce pot face? Daca ma duc la el cu gura mare stiu ca nu va rezolva nimic. Oare e cineva (VSB, Ministerul) care il poate organiza pe director, care are autoritate asupra lui?
Sistemul asta de invatamant in care in fiecare an se schimba colegii si profesorii la clasele K-4 e asa peste tot in Canada, in Nord America? Clase amestecate Kindergaren cu Grades 1, sau Grades 1 cu Grades 2 mai sunt si in alte parti?
Multumesc pentru rabdarea de a ma citi
_______________________________________________________________________________________
Bucataria lui mami ***********************************************************Puterea din noi
Raspunsuri
oanagabriela spune:
Laura, tot ce pot sa-ti spun este ca in Quebec copiii si profesorii se schimba si aici in fiecare an. Deci pot fii ani buni (sa le placa profesorul si/sau copiii) sau ani mai putin buni...La Antonia, din cei 6 ani facuti pina acum la aceeasi scoala (privata!), un an a fost f.prost (o profesoara sub orice critica si total antipatica), un an prost (o profesoara indolenta) si 4 ani f.buni (cu profesoare f.bune). Legat de copii, au fost ani cind a avut mai multe prietene in aceeasi clasa si ani cind a fost mai singurica si a trebuit sa-si faca alte prietene. In anul ei sint 4 clase si probabil ca a fost macar odata in clasa cu fiecare din copii. In rest legat de administartie si organizare, nici noi nu sintem totdeauna multumiti, dar ce poti sa faci, este greu sa te muti la alta scoala, mai ales ca nu ai nici o garantie ca va fii mai bine. Sigur ca in situatia Dianei este mai complicat si ai nevoie de mai multe servicii/suport. Din pacate ca si sanatatea, invatamintul de stat cam scirtie peste tot...Va urez din suflet sa gasiti cea mai buna solutie pentru Diana
Laura B spune:
Oana, iti multumesc penstru raspuns.
Cel putin acum mi-e clar ca nu numai la scoala noastra e sistemul asta cu schimbatul colegilor si al invatatorilor an de an. Sunt curioasa daca exista vreo explicatie buna pentru asta- copiii oare au nevoie mai mult sa invete ca totul in jurul nostru se schimba si ca si ei trebuie sa fie adaptabili si flexibili de mici, ori la varsta lor mai importante sunt stabilitatea si prieteniile stranse (unele pe viata, cum se intampla deseori pe vremea mea)? Mda, eu sunt sigur subiectiva acum.
Mi-au mai ramas nelamuriri, ca de exemplu e ceva normal, si in alte scoli se amesteca clase de nivel diferit (asa cum am spus, clasa 1 cu clasa a 2-a in acelasi spatiu, aceleasi ore cu aceleasi invatatoare)? Intelegerea mea e ca anul asta sunt 2 divizii (cum sunt numite aici clasele), amandoua au jumatate din elevi de clasa 1, jumatate de clasa a 2-a. Ce ore or face? De nivelul clasei 1, sau de nivelul clasei a 2-a, ori profesoarele petrec jumatate din timp cu jumatate de clasa, jumatate cu cealalta???
_
Bucataria lui mami ***********************************************************Puterea din noi
rocs02 spune:
Off Laura, imi pare tare rau ca aveti probleme la scoala. Am o colega care are un baietel care tot asa are nevoie de insotitor permanent in clasa si la fel, si ea se plingea zilele trecute ca se pare ca anul asta va avea doua persoane part time. O sa o intreb luni cind ma intilnesc cu ea sa vad daca are vreo idee si daca da, te anunt.
Si la noi se reorganizeaza clasele in fiecare an, noi vom afla abia miine cu cine va fi in clasa anul asta. Explicatia care mi s-a dat la scoala pentru asta este ca vor sa obisnuiasca copiii sa socializeze, sa isi faca usor prieteni, sa ii obisnuiasca cu schimbarea si sa evite formarea de grupulete. Ca si la voi, si la noi anul asta vor fi clasa a doua si a treia impreuna, split cum zic ei. Nu stiu inca daca Julia va fi intr-o clasa din asta sau nu, pentru ca numai jumatate vor fi split. Te-am lamurit bustean, nu?
Pupici si sa speram ca exista o cale sa rezolvati macar problema iesitului afara in pauza. E drept ca Union insista de obicei ca angajatii sa isi ia musai pauza dupa un anumit interval de timp lucrat, iar managerul, in cazul asta directorul scoll, trebuie sa le ofere posibilitatea asta, dar o flexibilitate ar trebui sa existe. Daca dai insa de unul care vrea sa mearga strict dupa contract, e cam greu.
cge spune:
Laura, da, si la Victor scoala publica quebecoise se schimba copiii si profesorii.
Si la scoala lui Victor, pentru prima data anul asta sunt clase multi-niveaux, adica copii din clase de acelasi ciclu impreuna.
De ex., pentru clasa a-5-a este o clasa normala, si o clasa multiniveau de clasa a5-a si a-6-a.
Parintii au protestat, nu sunt de acord cu "multiniveaux" dar nu am obtinut nimic, caci nu au copii suficienti sa faca clase distincte.
Bafta multa si nervi tari ca avem nevoie noi parintii !!
Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005
Donia spune:
Laura, si in Ontario tot acelasi sistem e. In fiecare an clasele sunt alcatuite altfel, copiii amestecati, iar explicatia care mi s-a dat mie a fost ca vor sa evite "clicile", care altfel ajung sa fie o problema in clasele mai mari. Asa ca de mici ii amesteca, in asa fel incat prin clasa a patra, cum e fata mea, ajung sa se stie toti destul de bine, indiferent in ce clasa sunt. Iar prietenii se fac, prietena cea mai buna a fetitei mele e in alta scoala, s-au cunoscut in SK, au mai fost impreuna si in clasa 1 si in clasa a 4 sunt in continuare best friends.
Nu mai spun ca anul trecut la Halloween am avut o petrecere cu vreo 20 de copii invitati, pentru ca a trebuit sa le invite pe toate fetele din clasa ei, plus pe cele cu care a fost anul trecut, plus vreo doua dintr-o clasa mai mare cu care se imprietenise... norocul meu ca n-au venit toate, ci doar vreo 15 Oricum, am refuzat sa le invite si pe cele de la scoala veche, insa anul asta mi s-a pus in vedere ca va avea si de acolo 3 invitate!
In privinta claselor "split" eu sunt linistita, pentru ca am facut voluntariat in clasa fetei mele si am vazut ca nu au nimic de pierdut copiii. Daca profesoara preda sounds, de exemplu, le cere copiilor din clasa 1 sa gaseasca 5 cuvinte cu soundul respectiv, iar celor din clasa 2 sa gaseasca 10 cuvinte. Sau cei din clasa 2 au ceva propozitii de facut, in timp ce clasa 1 sta pe covoras cu profesoara si citesc dintr-o carte. Imi imaginez ca e mai greu pentru profesor, insa copiii mi-au parut foarte bine, si am trecut ca voluntara prin doua scoli diferite.
Mai e un sistem in care daca sunt vreo 2-3 clase split, o profesoara preda toata engleza, alta preda toata matematica. Una face mate cu clasa 1, alta face engleza cu clasa 2 in acelasi timp. Copiii se grupeaza intr-o clasa sau alta pentru vreo ora, cum mergeam noi la laboratoare.
O sa fie bine, vei vedea, iar Diana isi va face mai multi prieteni, plus prietenii pe viata.
Unde as insista si eu, ar fi la iesitul la aer. Ai dreptate, SSW ar putea sa isi ia pauza pe rand, s-ar putea gasi o metoda si sper sa reusesti in cazul asta. Daca directorul nu vede o solutie, sau daca nu ai nervi pentru o discutie cu el, mergi direct la Board. Tin pumnii!
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
helbi spune:
Laura, si aici in Frankfurt exista 1-2 scoli in care copii din clasa 1 invata cu cei de a 2-a si a 3-a cu a 4-a Eu n-am auzit lucruri prea incintatoare despre acest sistem, dar.......
Insista pe tema cu scosul Dianei afara. Daca se vrea, se vor gasi solutzii. Dnele alea nu cred ca maninca o ora intreaga, se pot organiza astfel incit sa scoata si copila la aer.
Multa sanatate si succes!
philip spune:
si la noi se schimba profesorii si colegii in fiecare an, insa nu am auzit de clase mixate. asa e peste tot aici in State, cel putin la scolile publice. si Philip are doar 2 colegi din kindergarten in clasa I si ii e dor de prietenii lui.
Laura B spune:
Fetelor, multumesc din suflet pentru raspunsuri. Oarecum am inceput sa inteleg ca nu numai scoala nostra e ciudata (mai degraba sunt eu ciudata, ca nu inteleg cum merg lucrurile aici)
Rocs, chiar m-ati lamurit. Nu pot spune ca-mi place ce se intampla, insa mi-e clar ca degeaba ma iau eu de directorul nostru in ceea ce priveste mutarile copiilor, schimbarile de invatatoare si split-urile claselor. Asa e sistemul aici!
Mai ramane problema SSW-urilor. Ele ar vrea sa faca modificari in ceea ce priveste timing-ul pauzelor lor de masa – sau cel putin asa mi-au spus doua din ele-, directorul scolii nu le lasa. El le-a cerut sa-si ia pauzele exact in timpul lunch break-ului scolii, iar Diana cica poate sa stea intr-o sala cu nurse-ul, ca doar nu sta singura!!! In schimb nurse-ul are pe perioada pauzei un talkie walkie dat de scoala cu care sa ia legatura cu SSW-ul in caz ca e vreo urgenta cu Diana! Ce mi se pare aiurea e ca alti copilasi care au nevoie de insotitor sunt adunati in timpul pauzei intr-o sala unde au (prin rotatie) un/o SSW care ii urmareste. Deci la ei se poate ca scoala sa le asigure pe cineva ca sa-i supravegheze in timpul pauzei de masa de o ora… hmmm…
Helbi, anul trecut SSW-urile au facut cum s-au priceput ele mai bine, si pe perioada recess-ului de 15 minute s-au organizat dupa capul lor si au scos-o pe fata mea afara din cladire, sa se bucure si ea de aer curat si de prezenta celorlati copii. Din spusele asistentei se pare ca anul asta tot directorul s-a pus contra si pentru recess time. O sa merg la scoala in curand, si sunt foarte curioasa care va fi explicaria directorului, de ce anul asta SSW-urile nu se mai pot sa o insoteasca afara din scoala pe Diana nici macar astea 15 minute!
Philip, daca stii cumva, la voi in scoala sunt mai multe clase a I-a paralele, mai multe de a II-a, etc? Adica au suficienti elevi de acelasi nivel cat sa-i schimbe de la un an la altul in clase diferite, fara sa fie nevoie de split (clasa 1 cu clasa 2, etc)?
Cristina, daca nu ar fi fost copii destui pentru o clasa de acelasi nivel, hai sa zic ca as mai intelege. Totusi, din cate mi s-a spus, sunt doua clase split-uite, amandoua au jumatate din elevi de clasa 1, jumatate de clasa a 2-a. Pai nu mai bine ii lasau asa cum erau ei anul trecut, kindergarten-ul sa-l transforme in clasa 1, si clasa 1 in clasa 2? Dupa ce am citit mesajele voastre mie mi-e ca scoala a facut split la clase mai degraba ca sa-i amestece pe copii, ca doar nu trebuie sa se formeze grupulete… In special fie-mea, sa vedeti ce “clica” rea facea impreuna cu Rhadika (o fetita de origine indiana, micuta, subtirica, delicata si tacuta, care anul trecut i-a dedicat si daruit cred ca toate desenele facute fetei mele) si Charles (un baiat de origine asiatica, retras dar care mereu era pe langa Diana, gata sa o ajute, sa-i tina mana, sa o asculte).Mda.
Ai dreptate Donia, am sa organizez anul asta mai multe play date-uri la noi acasa. E pacat ca Diana sa nu se mai intalneasca cu prietenii ei, de care deja ii e dor si-mi spune ca ii vede doar in pauze, nu suficient de mult.
Cat despre cum vor sti invataroarele sa-si gestioneze timpul de ore ca sa se ocupe egal de nivele diferite de elevi, sunt din pacate cam sceptica. Am aflat inca de anul trecut ca invatatoarea care va fi acum la clasa fetei mele 4 zile pe saptamana e foarte priceputa la muzica si arte- nu foarte important pentru Diana, in situatia ei.
Incep sa ma obisnuiesc cu gandul ca Diana va merge la scoala ca sa socializeze, iar ceea ce e de invatat vom face acasa.
Succes la scoala tuturor copilasilor!
_
Bucataria lui mami ***********************************************************Puterea din noi
Daiopri spune:
Laura, tzop si eu
Eu sunt cu nervii creti, ca mi-a trebuit sa incerc sa il mut cu scoala la una mai buna, dar ... m-am trezit si eu cu inscrierea cand m-au enervat alea la gradi nicicum cand trebuia:( (si asa noroc cu rocs ca m-a pornit:))
Si in stilul de aici, desi ni s-a spus ca o sa fim anuntati in prima zi de scoala, a trecut saptamana si eu nu stiu daca au loc si pt noi sau nu.
si dai si suna in fiecare zi, mom in care imi creste tensiunea la maxim.
Eh, deci in concluzie, a mers tot la scoala veche, unde ii numara si roteste, ca nu au clasele formate inca
Si acum astept sa mai verific luni la scoala noua, desi am trecut prin toate starile, de la nervi la renuntare, ca pe bune daca stiam ce stres imi creeaza ma lasam pagubasa.
Si nici sanse mari nu avem
acuma eu cumva sunt de acord cu schimbarea colegilor ca da, poate ii face mai sociabili.
Nu prea imi place faza cu clasele mixte, si inca nu stiu daca o sa fie si la noi sau nu.
Laura, as insista pe scosul lui Diana afara, in rest nu prea ai ce sa faci.
fetele frumoase si curajoase.
Donia spune:
Laura, la scolile prin care am trecut eu am vazut parinti care mergeau in cate o zi doar ca sa observe, stateau vreo 2-3 ore la o masuta intr-un colt si observau ce se petrece in clasa. Eu eram acolo ca voluntara, ca altfel nu as fi stiut ca e posibil sa mergi sa sa faci asta, adica doar sa stai si sa observi.
Banuiesc ca ai putea sa vorbesti cu profesoarele Dianei sa vezi daca poti sa faci si tu asta intr-o zi. Sa vezi exact ce se intampla si poate asta te-ar linisit putin. Eu i-as spune ca vin dintr-un sistem complet diferit si as vrea sa vad cum se desfasoara la ei o ora de clasa, ca sa stiu cum sa imi ajut mai bine copilul. De fapt, chiar asta a fost motivatia mea pentru voluntariat. Sa fiu acolo, sa ma implic si sa invat cum e treaba cu sistemul canadian. Si sincer, mie imi place
Anul asta am semnat ca vreau sa fac parte si din consiliul scolii, asta inseamna ca voi merge in fiecare luna la un meeting, am inteles ca acolo se discuta chestiuni care privesc scoala, se voteaza... mi-am zis ca nu pierd prea mult timp, in schimb mai am ocazia sa invat cate ceva.
Daiopri, succes cu baietelul, am trecut prin asta cu ambii copii si stiu cat de stresant e! Si la anul iar vine o tura cu cel mic, ca locul din scoala de anul asta nu e garantat pana nu ajunge in clasa a doua...
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.