Acte necesare
Buna ziua!
Stie cineva de ce acte am nevoie pentru succesiune? Tatal meu a murit in primavara iar acum trebuie sa facem succesiunea. Dosarul trebuie depus la un notariat din provincie, unde ajungem numai in weekend, cand notariatele sunt inchise, deci nu ma pot consulta cu nici un notar de acolo. Mi-ar fi de mare ajutor sa stiu ce acte sa pregatesc, ca sa nu ma invoiesc prea des pentru a merge acolo in timpul saptamanii.
Multumesc anticipat!
Raspunsuri
miki68 spune:
Nu stiu exact ce contine masa succesorala (patrimoniul succesiunii), asa ca iti zic ca, in principal, trebuie sa aveti actele originale ale proprietatilor mobile si imobile care compun masa succesorala, actele de identitate ale succesorilor si certificatul de deces in original al de cujusului (decedatului). In cazul succesorilor care nu mai poarta numele de familie al cujusului trebuie prezentat si certificatul de casatorie sau alt act care atesta schimbarea numelui.
Iti recomand insa sa iei legatura telefonic cu un notar din localitatea in care deschideti succesiunea (sau daca sunt mai multi, cu cati poti), pentru ca notarii au onorarii diferite si, in felul asta poti gasi unul mai putin lacom.
LE: cabinetele notarilor le gasesti pe site-ul camerei notarilor din judetul respectiv.
cristina d.
"Idealurile se aseamana cu stelele: nu poti ajunge la ele, in schimb te poti orienta" (Constantin Tanase)
Tisina spune:
Multumesc mult, Cristina!
Indraznesc sa mai pun o intrebare: Este vorba doar de un apartament cu doua camere in care locuieste mama. Ma gandeam (de fapt la sugestia ei), daca tot ne apucam de "plimbat hartii", sa ma puna si pe mine co-proprietar, in ideea ca dupa moartea ei sa nu mai o luam de la capat cu alergatura. Este posibil asa ceva? Si daca da, dupa moartea mamei, eu ca co-proprietar mai trebuie sa fac ceva, sau imi revine automat "mostenirea"?
A, si inca ceva: in oras este si o judecatorie, iar mama zice ca a auzit ca putem incheia actele si acolo, iar lucrurile ar decurge mai usor si mai repede. Stii ceva despre asta?
Inca o data, mii de multumiri!
miki68 spune:
Tisina, daca succesorii tatalui tau sunteti doar tu si mama ta, iar parintii tai sunt coproprietari ai apartamentului, masa succesorala o constituie jumatatea de apartament ce-i revenea conform legii tatalui tau. Dupa succesiune, mama ta o sa detina 3/4 din apartament, iar tu 1/4 (fiecare din voi doua va intra in posesia a cate o "jumatate a jumatatii", mama ta in plus avand deja jumatatea ei care nu face acum obiectul succesiunii - sper ca ai inteles ceva ). Dupa moartea ei oricum trebuie sa o iei de la capat pentru cele 3/4 din apartament care vor apartine mamei tale. Singura posibilitate ar fi ca dupa ce finalizati succesiunea, mama ta sa-ti doneze partea ei (sau sa ti-o vanda), caz in care nu mai e nevoie de succesiune la moartea ei decat daca dobandeste noi bunuri.
Cat despre judecatorie, nu puteti face asta decat daca puteti dovedi ca nu va intelegeti amiabil asupra cotei succesorale ce revine fiecareia (adica sa faceti un pic de tiganeala de genul eu vreau mai mult, mama nu-i de acord...) Nu cred ca decurg mai usor si mai repede lucrurile, ci doar cu niste costuri mai reduse si multa "umblatura".
In concluzie, dupa incheierea succesiunii si tu vei fi proprietar al apartamentului, insa doar pe un sfert din el. Nici una din voi doua nu va putea instraina apartamentul fara acordul celeilalte.
cristina d.
"Idealurile se aseamana cu stelele: nu poti ajunge la ele, in schimb te poti orienta" (Constantin Tanase)
Rufus spune:
Mai exista o varianta...tisina renunta la partea ei de 1/4, la succesiune, iar mama ei ramane proprietar pe intreaga mostenire.
La ce ajuta asta? La probleme birocratice, cauzate de "doi proprietari".
Evident, dupa ce decedeaza mama, urmeaza o noua succesiune, dar asta urmeaza oricum, si cu si fara tisina coproprietar.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
Tisina spune:
Rufus, treaba cu doi proprietari am fi facut-o in ideea ca dupa aia nu mai e nevoie iar de alergatura si hartogaraie. Dar daca e tot asa.... nu are rost. Eu nu sunt interesata catusi de putin de apartamentul acela, sa nu fiu inteleasa gresit. Dar e o formalitate pe care trebuie sa o facem (succesiunea). Si daca tot ne apucam sa intocmim si sa plimbam dosare, speram sa terminam definitiv acum, ulterior sa nu mai fie nevoie de o noua alergatura.
Mai venise cineva cu ideea de a trece casa pe numele meu (adica cum ar fi sa renunte mama in favoarea mea) iar apoi sa ii fac mamei imputernicire pe toate cele. Asta e posibil?
Incerc toate variantele pentru a face totul o singura data, insa imi e teama ca oricum am da-o, tot acelasi lucru iese.
miki68 spune:
Ti-am scris deja ca daca mama ta vrea sa fii tu unica proprietara a apartamentului, dupa succesiune (musai dupa), ea iti doneaza sau vinde partea ei (3/4 din apartament). Sa-l treaca direct pe numele tau nu se poate pentru ca ea nu e proprietara decat pe partea ei (jumatate). Deci, trebuie dezbatuta succesiunea mai intai (pentru jumatatea tatalui tau). Si da, dupa asta poti face o procura pentru ca mama ta te reprezinte in relatia cu furnizori de utilitati, finantele etc.
Daca cumva renuntati a mai deschide acum succesiunea (sa vrei s-o faci abia dupa moartea mamei tale pentru tot apartamentul), trebuie sa stii ca daca de la moartea tatalui tau trec mai mult de 2 ani, veti plati impozit pentru aceasta tranzactie imobiliara. Pana in 2 ani, sunt scutite.
cristina d.
Tisina spune:
Multumesc mult, Cristina! M-am lamurit. O facem acum, si gata. Cred ca ne vom lua o sapt. de concediu si speram sa nu dureze mai mult.