diferenta dintre ingeri si sfinti
Raspunsuri - Pagina 2
Katya spune:
Pai cine-a zis ca ma uit la poze toata ziua?Cind trec pe linga poze zimbesc,ii iubesc si mai tare pe ai mei.Si cine sta toata ziua sa venereze moaste?Daca e vreun pelerinaj si ajung,bine,daca nu,nu(uite de ex vinerea trecuta au fost la Mtl moaste ale sf Nectarie,ce am ajuns,n-am ajuns).
Ideea e ca ortodocsii au aceste elemente in plus,deci cine are evlavie,f bine,cine nu,se priveaza,nu-i obligatoriu nici sa te rogi la sfinti,nici sa saruti icoane,nici sa venerezi moaste.Stii cum e vorba romanului despre bani in gen?Ii iei,nu-i dai.
Asa si cu elementele de mai sus.Bine ca-s in plus si nu-i ceva in minus!
Sint oameni care au mers la Ierusalim si s-au rugat la locul acela de pe drumul Crucii pe care s-a sprijinit Iisus si care a ramas asa,ca si topit in acel loc(nici carbon 14 sau cum ii zice,ca nu stiu ce-i ala,dar stiu ca-i infailibil in cercetari nu poate explica eroziunea pietrei)si care au simtit harul si prezenta Domnului,pai ce,putem spune ca oamenii venereaza zid care zid emana energie minerala?
Bine ca-s in plus si nu in minus,toate acestea dau omului intarire si curaj,dar nu-i obligatoriu ca toti sa simtim la fel fata de anumite lucruri.
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui roxy Patou iarta-ma ca indraznesc sa-mi exprim ceea ce cred eu in legatura cu rugaciunile oamenilor la sfintele Moaste.Cei care se roaga de fapt nu se roaga la niste haine, sa zicem, ca asta sunt de fapt, ci ele ne trimit cu gandul la cel care le-a purtat, ne fac sa fim cu mintea alaturi de acesta si a incercam sa fim mai buni .Este daca imi permiti asemanarea, cum te rogi la o fotografie cu chipul cuiva foarte drag intiparit pe ea.De fapt nu petecu ala de hartie il strangi cu dor la piept , ci persoana pe care o reprezinta, de care iti e foarte dor si pe care ai vrea sa o ai aproape. Sa-mi fie iertata daca am spus prostii, dar eu asa vad lucrurile.Deci nu acele haine sunt cheia, ci cel care le-a purtat , si care ne ajuta sa fim mai aproape de Cel de Sus. roxy mamica lui Alex (17 august 2007)si Cristi (05 iunie 2000) |
Isus a spus : ferice de cei care nu ma vad si Cred. Cand esti la o mare nevoie sa nu te gindesti niciodata ca daca nu ai o icoana in fata...nu te poti ruga la Dumnezeu. Noi oamenii avem nevoie de ceva , sa vedem , sa atingem ...ca sa credem...Dumenzeu vrea ca, credinta noastra sa treaca de aceste bariere.
Cand spune clar sa nu facem chip cioplit, sa nu ne inchinam la el...oare la ce s-a referit? Ar mai fi poruncit asta Dumnezeu daca nu ar fi stiut dinainte natura noastra, pacatoasa?
In Biblie,oamenii aveau tendinta sa se inchine la cei care faceau miracole...dar de ex. apostolii interziceau asta.
Cand undeva , nu mai stiu cine exact...a vrut sa se inchine Ingerului Gabriel-acesta refuzat.
Deci sunt multe exemple de acest fel care sunt ignorate.
Doar printr-un stiudiu al Bibliei poti sa gasesti raspunsul.Sa vezi daca undeva a mai fost aceasta practica si care a fost repercursiunea, daca a placut sau nu Domnului.
michelle
Katya spune:
Si de fapt am vrut doar sa arat ca moastele au referinta biblica,atita tot,ca sa nu mai ziceti atita de Biblie.daca niste oase au facut minuni si scrie la Biblie,unii crestini le venereaza,e dreptul lor.
Si-apoi michelle intreba ca unde scrie in Biblie ca n-ai voie 2 botezuri?asa intreb si eu:unde scrie ca n-ai voie sa venerezi moaste?
Si nu in ultimul rind in acel post unde apar moastele,nu moastele sint ideea centrala,ci trecerea unui protestant la ortodoxie(cu tot ce inseamna ea,inclusiv moaste).
Sper sa nu genereze si acest sb in discutii interreligioase,eu chiar am vrut sa raspund un rind despre aceste moaste ca sa-ti spun ca nu-s de energie moarta sau cum ai zis tu.Nu ma deranjeaza ca asa crezi,ca doar asa cred majoritatea crestinilor si a necrestinilor ci repet,am vrut sa zic ca scrie la Biblie despre ele.
Katya spune:
Sigur ca te poti ruga la Dumnezeu fara icoana,asta-i buna!
In acelasi timp Iisus S-a intrupat!S-a facut om,precum tu si cu mine,I S-a vazut chipul,evanghelistul ioan L-a si pictat,ce, Iisus e chip cioplit?A luat cineva un material-lut,aur etc si a facut un zeu al cuiva sau vreun vitel sau vreun idol?
De aceea,din Treime,avem doar reprezentarea lui Iisus nu si a Tatalui de ex.
In fine,am zis ca nu mai discut si iacata-ma-s iar,am plecat.
edit:nu mai zic ca,daca Domnul nu ar fi agreat icoanele,nu crezi ca le-ar fi facut praf si pulbere?le-ar fi dat puteri vindecatoare?Sint icoane care au ramas neatinse chiar daca a ars biserica de n-a ramas nimic din ea,sint icoane care,daca nu vor sa plece dintr-un loc,se fac grele si nu le poate urni nimeni,icoane care pling,care raspindesc miros,care cearta sau zimbesc omului,sint atitea marturii ale oamenilor contemporani,au adresa si nr de tel,pot dovedi,la fel minuni cu moaste,ei,cite nu sint?Ochi si urechi nu sint,in rest...
Katya spune:
Tot eu,ca nu pot sa trec,draga michelle,peste o rastalmacire:Iisus nu zice "ferice de cei ce nu Ma vad si cred",ci zice,a propos de Toma necredinciosul,care a vrut musai sa pipaie ranile Mintuitorului:"ferice de cei ce n-au vazut,dar au crezut"-adica ferice de cei ce cred in El fara sa aiba dovezi fizice(asa cum zic oamenii:nu cred decit in ceea ce vad,asta era invatatura...)asa ca nu mai face tu legaturi cu icoanele...
michelle-usa spune:
citat din mesajul lui Katya Sigur ca te poti ruga la Dumnezeu fara icoana,asta-i buna! In acelasi timp Iisus S-a intrupat!S-a facut om,precum tu si cu mine,I S-a vazut chipul,evanghelistul ioan L-a si pictat,ce, Iisus e chip cioplit?A luat cineva un material-lut,aur etc si a facut un zeu al cuiva sau vreun vitel sau vreun idol? De aceea,din Treime,avem doar reprezentarea lui Iisus nu si a Tatalui de ex. In fine,am zis ca nu mai discut si iacata-ma-s iar,am plecat. edit:nu mai zic ca,daca Domnul nu ar fi agreat icoanele,nu crezi ca le-ar fi facut praf si pulbere?le-ar fi dat puteri vindecatoare?Sint icoane care au ramas neatinse chiar daca a ars biserica de n-a ramas nimic din ea,sint icoane care,daca nu vor sa plece dintr-un loc,se fac grele si nu le poate urni nimeni,icoane care pling,care raspindesc miros,care cearta sau zimbesc omului,sint atitea marturii ale oamenilor contemporani,au adresa si nr de tel,pot dovedi,la fel minuni cu moaste,ei,cite nu sint?Ochi si urechi nu sint,in rest... |
problema mai sta in faptul ca veneram creatia si nu Creatorul.
michelle
ionella3003 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui patou
si daca-as trai o mie de ani tot n-as putea intelege una ca asta daca-ai fi spus un izvor de energie negativa, de moarte... as mai fi inteles si eu dar asa.... www.pasipecaleacredintei.wordpress.com" target="_blank">pe cont propriu |
Doamne cat de bine va inteleg tocmai pentru ca am trecut si eu pe aici si am avut aceleasi intrebari... de fapt printre primele intrebari pe care le-am pus duhovnicului a fost cum sa reusesc sa ma inchin in fata Sfintelor moaste daca eu nu cred in asa ceva? Sau cum sa ma inchin Sfintei Fecioare daca eu nu cosider ca e corect? Recomandarea a fost sa ma rog... si m-am rugat si am inceput intai sa simt si incetul cu incetul sa inteleg...
si inca ma straduiesc sa inteleg din taine... si nu cred ca-mi va ajunge viata asta sa inteleg nici 1%...
Eu aceasta am simtit ca este deosebirea majora dintre religia protestanta si cea ortodoxa: cea protestanta te invata sa iti manifesti/marturisesti credinta urmand ca prin aceasta sa ajungi sa simti, sa traiesti credinta pe cand cea ortodoxa te invata sa intri in camaruta inimii tale, sa te "ascunzi de lume" pentru ca sa te descoperi pe tine cu adevarat sa faci curatenie in inima ta si apoi... harul vine pe nesimtite si e asa de frumos!... Si fara sa vrei asta te schimba si incepi pe nevazute sa martusisesti ceea ce traiesti prin viata ta, prin atitudinea ta...
Nu spun ca un drum e bun si altul e rau: daca cautarea noastra este sincera si tinta noastra este mantuirea atunci drumul este bun si adevarurile ni se vor descoperi pe masura ce urcam scara... oricum fiecare vom fi judecati dupa masura care ni s-a dat de catre un Dumnezeu iubitor si drept...
Ionela si Alex (DN 21.09.2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=69542" target="_blank">Cu drag, MAMA
Spune-mi ceva frumos... din dragoste!...
Iasmin08 spune:
Michelle, no offence, dar tu intrebi chestiuni de dogmatica pura. N-ar fi mai bine sa mergi tu la izvor sa te adapi singurica? Ce tot intrebi pe cei care au baut apa ''cum e, ca eu nu pricep''. Fata draga, sunt atatea carti, sunt atatia preoti cu multi multi ani de teologie, cat nu cred ca o sa poti pricepe vreodata... Daca ne intrebi pe noi, noi nu suntem izvorul, desi stim bine cine e. Cel mai bine e sa te informezi, pentru ca este evident ca esti taaaaree neinformata asupra ortodoxiei (vorbesc despre profunzimea lucrurilor). Nu este suficient sa vezi o mancare sa stii cum se face. Asa ca... lasa prozelitismul ca n-ai sa vezi aici ortodox practicant sa fie ''iluminat'' de cuvintele tale (care nu vor fi veci atat de cu miez ca a sfintilor- aceia pe care este mai mult decat evident ca nu ii cunosti deloc).
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
mamabear spune:
citat din mesajul lui Iasmin08 Michelle, no offence, dar tu intrebi chestiuni de dogmatica pura. N-ar fi mai bine sa mergi tu la izvor sa te adapi singurica? Ce tot intrebi pe cei care au baut apa ''cum e, ca eu nu pricep''. Fata draga, sunt atatea carti, sunt atatia preoti cu multi multi ani de teologie, cat nu cred ca o sa poti pricepe vreodata... Daca ne intrebi pe noi, noi nu suntem izvorul, desi stim bine cine e. Cel mai bine e sa te informezi, pentru ca este evident ca esti taaaaree neinformata asupra ortodoxiei (vorbesc despre profunzimea lucrurilor). Nu este suficient sa vezi o mancare sa stii cum se face. Asa ca... lasa prozelitismul ca n-ai sa vezi aici ortodox practicant sa fie ''iluminat'' de cuvintele tale (care nu vor fi veci atat de cu miez ca a sfintilor- aceia pe care este mai mult decat evident ca nu ii cunosti deloc). Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
patou spune:
Si de fapt am vrut doar sa arat ca moastele au referinta biblica,atita tot,ca sa nu mai ziceti atita de Biblie.daca niste oase au facut minuni si scrie la Biblie,unii crestini le venereaza,e dreptul lor. |
si toiagul lui Moise a facut minuni, insa cand evreii au inceput sa i se inchine stim cu totii ce s-a intamplat.
Nu toiagul si nici moastele nu fac minuni, ci numai si numai Duhul Sfant.