De ce atit de multe operatii cezariene in RO?(2)
Raspunsuri - Pagina 18
mira_m spune:
Din pacate, atunci cand nasti natural esti tratata ca la stana (ma refer la momentul propri-zis al nasterii. In cazul cezarienei se schimba putin lucrurile.
Si mai e ceva epiziotomia e cvasi obligatorie. Desi multe fete o lauda eu cred ca e un act barbar!
Don't talk unless you can improve the silence!
Mami & minunea mea ( mai 2004)
mirela0521 spune:
parerea mea este ca in romania chiar nu se merita sa nasti normal. cel putin la mine in oras, in pitesti, toti medicii gasesc diferite metode/pretexte de a te convinge sa nasti prin cezariana pt ca lozul este mai mare decat la nasterea normala. de la cei care nici macar nu se sinchisesc sa vina sa spital cand nasti, pe motiv ca sunt liberi si nu se deranjeaza ei sa isi schimbe programul pt tine, la cei care sunt de garda si care nu isi deranjeaza somnul dulce, pana la cei care din diverse motive nu sunt de gasit cu nici un chip, desi 9 luni de zile te-au asigurat ca vor fi acolo cand va veni momentul. te amagesc 9 luni de zile si te obliga sa treci pe la ei luna de luna si chiar mai des in ultimele luni de sarcina, pt ca au tot interesul sa iti incaseze consultatia la cabinetele lor particulare de 500mii lei (daca faci un calcul simplu observi ca ti-ai platit nasterea de mult cu toate consultatiile astea), iar daca nu vii la "consultatii" nici nu te mai primesc la nastere pt ca nu ai contribuit pe perioada asta si te trezesti in postura ca trebuie sa nasti cu cine gasesti prezent la spital: fie cu medicul de garda (care se uita cu coada ochiului pt ca nu esti pacienta lui, asa ca de cele mai multe ori nu ai parte nici de el), fie cu moasele (si daca nu ai pe cineva cu tine, sot sau parinti, care sa impinga la buzunarele moaselor nici macar astea nu se uita la tine). cam asta ar fi povestea cu nasterea normala la mine in oras. cu cezariana mai ai totusi o sansa de reusita sa nasti in conditii cat de cat omenesti pt ca lumea isi da un pic mai mult interesul fiind vorba de o procedura mai complicata si cu un risc mai mare. eu sunt insarcinata in 17 saptamani si ma gandesc cu groaza ce ma asteapta (am schimbat deja primul dr pt ca, desi ma duceam la cabinetul lui particular cu cotizam cu cei 500mii, nici macar atunci nu aveau bunul simt sa ma trateze omeneste). acum sunt la o dr si astept sa vad cum va decurge a 2-a intalnire (daca nu imi onvine, o schimb si pe asta). slava domnului acum sunt destui medici si ai de unde alege (ca doar au iesit pe banda rulanta) si banii nu ii refuza nici unul, corect? conteaza sa te simti bine cu propriul medic indiferent cum decizi sa nasti si nu mi se pare mormal ca ei sa faca legea atata timp cat tu ii platesti. ar trebui sa stea la picioarele pacientilor nu sa ii trateze cu atata dezinteres cum se practica in general.
simonela spune:
Buna! Hop si eu cu o parere...
Desi initial mi-am zis ca s-a dezbatut destul subiectul in 25 de pagini (recunosc, n-am avut rabdare sa citesc toate mesajele) nu ma pot abtine sa nu sustin si eu o opinie minoritara, din cite vad, in acest forum!
Eu am nascut natural, destul de usor as spune, in urma cu 11 luni su daca voi mai fi vreodata insarcinata - ceea ce imi doresc - si nu vor fi probleme cu copilul, vreau sa nasc tot asa!
Sustin din toata inima nasterea naturala, este nasterea "normala" cum ii spun eu...
Nu vreau sa jignesc pe nimeni si cred, fireste, ca fiecare face ce vrea cu viata ei si cu corpul ei, dar tin sa subliniez ca nasterea poate fi o experienta netraumatizanta, chiar daca se face pe cale naturala, ca acum 10.000 de ani, si nu dupa ultimele descoperiri ale stiintei, adica prin cezariana.
Ceea ce mi-a dat mult curaj a fost faptul ca m-am informat mult pe perioada sarcinii si despre nasterea naturala si despre cezariana si am urmat cursuri Lamaze. Cursurile astea, despre care probabil ati auzit, sunt foarte utile, zic eu... Pe linga faptul ca te invata mai multe metode de relaxare si respiratie, ca sa treci cu bine prin travaliu, iti arata si-ti demonstreaza ca nasterea vaginala este cea sanatoasa, normala, fireasca. Poate daca femeile ar fi mai informate despre ceea ce se petrece cu mama si cu copilul in timpul nasterii, n-ar mai privi cu atita teama un lucru absolut natural - hai, ca deja incep sa ma repet!
Nu cred ca am convins pe nimeni si nici nu mi-am propus, am incercat doar o scurta pledoarie pentru nasterea naturala (care este clar majoritara in Occident si in SUA) si pentru cursurile Lamaze care sunt accesibile oricarei mamici, cel putin in Bucuresti.
Nu ma refer in aceste rinduri la cazurile in care cezariana este absolut necesara din motive medicale, ci la cazurile in care pacientele doresc cezariana, pentru ca e mai "simplu" sa nu simti nimic, si cazurile in care doctorii doresc cezariana, asa cum s-a mai spus si mai sus, unul dintre motive fiind cel financiar - primesc mai multi bani!
Eu am nascut fara epidurala, pentru ca dr. mea este contra acestei proceduri. Ea spune ca in 90 % dintre cazuri epidurala se termina cu forcepsul sau mai nou, cu vacuumul (tot un procedeu de scos bebelusii) pentru ca mama nu mai simte contractiile, se relaxeaza si nu mai impinge. Am fost de acord ca decit sa sufere bebelusul la nastere mai bine sufar eu.
E adevarat, am avut o sarcina relativ usoara, fara greturi, varsaturi, pofte, fara complicatii - de genul cerclaj sau stat la pat luni de zile - copilul s-a intors din timp, etc. Singura mea problema a fost o infectie urinara pe care am tratat-o cu antibiotice si am avut emotii ca nu cumva sa afecteze fatul, dar daca n-o tratam era mai rau...
Pe scurt, ca deja v-am plictisit destul (am scris mai mult decit mi-am propus) mie mi s-au rupt membranele noaptea la 12. La 3 am plecat la spital. Doctorita mea a venit abia dimineata, intre timp m-a vazut medicul de garda care a recomdanta cezariana pentru ca nu aveam contractii. Am refuzat si mi-am sunat din nou dr. La ora 10 dimineata, doctorita mi-a dat doua linguri de ulei de ricin si mi-a zis ca daca nici asa nu pornesc contractiile incercam si alte metode. In juma de ora au inceput contractiile si, dupa un travaliu suportabil de patru ore, am nascut o fetita de 2,500 si 47 cm, Apgar 10.
Cam asta ar fi...Va doresc tuturor mult curaj si o nastere usoara! S-auzim numai de bine!
Simona M.
Messa spune:
Hai sa rezum, ca de 3 zile citesc printre picaturi la threadul asta (si nu zic "nastere naturala" vs. "nastere prin cezariana" pentru ca din punctul meu de vedere e la fel de naturala si cezariana ca si nasterea vaginala, e tot nastere - rezultatul final e cam tot ala - mami fericita cu bebelac fomist, dolofan si repede crescator si tati disperat dar mandru nevoie mare):
PRO CEZARIANA:
- bebe nu risca sa aiba probleme neurologice sau sa-si rupa oase sau sa iasa cu forceps/vacuum sau sa iasa mort de efort sau sa nu se "prinda" cei care asista la nastere ca sunt probleme
- nu simti "durerile facerii"
- nu se rupe/taie "pasarica"
- cu epidurala sau rahie, il vezi pe bebe imediat
- poti sta in poponeatza dupa nastere, poti face pipi fara usturimi imediat, poti face chiar si sex destul de repede daca - prin absurd - ai avea chef sau sotzul e, bietul, cam demultisor frustrat si nu te lasa inima sa-l trimiti la plimbare
- daca ai bafta, pleci din spital in doua zile, cam ca si lauzele care nasc vaginal
- bebe nu "ia" pe ochisori nici o infectie posibila aparuta cine stie cum in vaginul mamei (candidoze si alte minuni)
- bebe iese rozaliu si fara efort din partea lui si e scos repede
- mamele cu probleme oculare sunt mai in siguranta asa
- de la o varsta devine mai sigura pentru mama decat nasterea vaginala
- nu presupune manevre si situatii jenante/traumatizante psihic pentru femeile mai sensibile (verificare de dilatatie, lipsa intimitatii intr-o sala de nasteri plina etc)
CONTRA CEZARIANA
- exista riscul minor ca medicul sa atinga bebele cu bisturiul si bebe sa iasa zgariat
- uneori se poate decide anestezia generala care da o mahmureala urata la majoritatea celor care trec prin ea
- anestezia, orice anestezie, presupune niste riscuri
- se taie burtica, adica si peritoneu si perete uterin si muschi si practic orice operatie e o hernie si nu mai ai voie sa ridici chestii grele deci adio mutat cu voinicie mobilier prin casa, de exemplu
- exista riscul infectiilor la locul operatiei si inchiderii colului si deci infectiilor din cauza ca nu se elimina lohiile in timp util
- exista risc de infectii urinare (scazut totusi) de la sonda de urina care se tine cam 24-36 de ore
- exista un risc minor, daca bebe nu e aspirat calumea sau pur si simplu pentru ca nu s-au comprimat plamanii sa aiba ceva probleme respiratorii in primele ore dupa nastere
- in majoritatea cazurilor COSTA mai mult decat nasterea vaginala asistata medical
- lactatia porneste putin mai greu (cca 1-2 zile)
- nu se recomanda mai mult de doua cezariene si sarcina dupa cezariana este mai riscanta
PRO NASTERE VAGINALA
- este modul in care natura a randuit lucrurile si in general ar trebui sa fie orice femeie pregatita pentru asta (graviditatea si nasterea unui copil nu este o boala ci o stare fiziologica naturala respectiv un moment firesc in viata omului)
- unele femei nasc foarte usor
- recuperarea este rapida, sub aspectul deplasabilitatii mamei si abilitatii ei de a se ocupa imediat de bebele ei
- presupune potentiale rupturi/taieturi ale unui muschi, nu si a peretelui uterin etc
- permite sarcini ulterioare multiple, cu risc mai mic decat in cazul nasterii prin cezariana
- lactatia apare aproape imediat
- unele femei se simt mai implinite daca participa activ la actul nasterii
- trecerea bebelui prin vagin ajuta la expulzarea lichidelor din plamanii lui si deci bebe este mai pregatit sa ia viata si aerul in piept
CONTRA NASTERE VAGINALA
- copilul risca sa aiba probleme neurologice, sa se "nasca" mort sau cu oase rupte, sa fie extras cu forcepsul/vacuum, sa nu poata fi monitorizat corect din motive independente de competenta medicilor si asistentelor etc.
- in majoritatea cazurilor se face epiziotomie si, pe langa temerea multor mame a propos de refacerea vaginului si recapatarea tonusului muschiului vaginal mai este si aspectul usturator al mersului la toaleta suficient timp dupa nastere (chiar si o luna?!)
- daca nu se face epiziotomie, muschiul oricum se rupe singur in general
- chiar si cu anestezie, epiziotomia tot se face, deci doare oricum dupa
- sexul dupa epiziotomie presupune asteptare ceva mai indelungata
- mama risca sa ajunga la cezariana de urgenta din cauza de travaliu prelungit, probleme nedepistate la consulturi etc
- unele situatii pot fi traumatizante psihic si umilitoare pentru mama in timpul nasterii (verificari dilatatii, mutrele asistentelor, imaginea a mai multor femei in suferinta, tipand de durere etc)
Cam astea ar fi concluziile a ceea ce ati spus voi pe 25 de pagini si primele prouri sunt cele care determina multe femei sa aleaga cezariana :)
Si cred ca am decis ce voi face, pentru ca eu vad ca riscurile sunt cam 50%-50% - astept declansarea travaliului si, daca bebe iese rapid, ok, vaginal; daca nu iese rapid, sau daca simt ca doare cam tare ca sa fie ok si ca-mi pleznesc ochii, cezariana cu anestezie de oricare numai generala nu si medic vrand-nevrand langa mine de la inceput pana la sfarsit.
Si sper sa fie totul bine. Ca daca e sa fie ceasul rau si pisica 13, nici o masura de siguranta din lume nu te scapa. Daca e insa sa ai noroc, pai scapi oricum.
Bafta fetelor, cele care aveti deja comori / scafandri / plutitori / mormoloci / bebelushi / bb-i / puiuti / brotacei in burtici / burtzocuri / burticele (mamaaa, ce-mi place sa ma prostesc, capra de 29 de ani ce sunt!) si tineti-mi pumnii sa imi iasa toate analizele bine, sa am noroc sa am un medic bun si calm care sa ma suporte cu cele 5603457780001 de intrebari cu care il voi asasina si sa raman si eu insarcinata asa, pe la sfarsitul anului astuia de pregatire :) si apoi sa fac un bebe cum nu s-a mai vazut (decat pe la voi, bineinteles :) )
cataghe spune:
Ai uitat sa mentionezi la cezariana riscul hemoragic intraoperator - din start la cezariana se pierde cam 1l de sange, fata de 500 ml la nasterea normala, insa in unele situatii cantitatea e si mai insemnata, impunand ulterior transfuzarea. De asemenea, riscul unui sindrom aderential ulterior care face mult mai dificila orice interventie pe abdomen, inclusiv a doua cezariana, lasand la o parte disconfortul pe care il poate crea. Riscul tromboflebitelor si al emboliei pulmonare e mai mare decat in cazul nasterii naturale. Nu este insa adevarat ca orice operatie e o "hernie", ca nu mai poti ridica, etc. Poti ridica dupa ce se vindeca operatia. Este insa adevarat ca orice operatie are un risc ulterior de eventratie, care depinde atat de felul in care se fac suturile cat si de calitatea materialului de sutura cat si de calitatea "materialului clientului". Un alt risc la cezariana programata este dat de potentiale erori de datare ale sarcinii urmate de efectuarea cezarienei mai repede decat ar trebui.
In replica, la nasterea naturala se adauga riscul complicatiilor unei rupturi de perineu/epiziotomii largi prost rezolvate: tulburari de statica pelvina (prolapsuri), incontinenta urinara, fistule.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
pisi_ella spune:
Messa, foarte fumos!!!
Iti dorim multa, multa bafta sa ramai cat mai curand!!
_Ella, Emma & Matei
Povestea nasterii lui Matei ;)
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58237
Deschide bratele spre schimbare, dar nu-ti pierde din valorile tale.
mira_m spune:
Messa, o parere pertinenta!
Don't talk unless you can improve the silence!
Mami & minunea mea ( mai 2004)
carrmmmen spune:
OPTEZ PENTRU CEZARIANA PENTRU CA SUNT FOARTE INSPAIMANTATA DE TOT CEEA CE PRESUNUNE O NASTERE NORMALA,SINCER NU CRED CA SUNT PREGATITA DIN PUNCT DE VEDERE PSIHIC...SUNT IN 7 LUNI IAR IN LUNA A SASEA AM AVUT CATEVA CONTRACTII CARE SINCER M AU SPERIAT SI M AU INGROZIT.CRED CU CONVINGERE CA FIECARE ARE DREPTUL DE A ALEGE MODUL IN CARE VA ADUCE PE LUME COMOARA MULT ASTEPTATA,EU M AM HOTARAT,CEZARIANA VA FI.VA SARUT SI SUCCES TUTUROR...CARMEN