Romania vazuta din America

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Oh, am citit ce a spus Ioanadara.

Si are dreptate pentru ca in timp ce in SUA majoritatea problemelor apar in anumite comunitati si in anumite medii sociale bine delimitate la noi au depasit bariera educationala si de clasa sociala.
De unde si nedumerirea.



Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Pe mine ma deranjeaza faptul ca romanii nu vad ca se pot scoate si singuri din rahat.

Sa luam, de exemplu, cazul inundatiilor.

In fiecare an vad cum oamenii isi pierd agoniseala de-o viata, ba chiar si viata, din cauza apelor. Si cum plang si dispera si sunt ajutati de stat. Unii sunt chiar furiosi, "ca statu' n-o facut si n-o dres".

Ce nu inteleg este de ce trebuie sa astepti sa vina apele peste tine, in loc sa iei din timp masuri? Oricine locuieste langa un curs de apa risca sa iasa apa din matca in caz de ploi abundente si sa-i intre in casa. Nu este logic sa iti iei din timp masuri de precautie? Omul chibzuit cica isi face iarna car si vara sanie. Pai apuca-te si mobilizeaza oamenii sa faceti din timp un baraj, un dig, ceva, ca sa fiti feriti in caz de inundatii.

Sau cei care umplu noapte de noapte barurile si-si beau mintile, ca cica au necazuri si-l injura pe primar, pe prefect, guvernul, pe Base. Injuri statul, da' tu ce pisicu' faci pentru statul ala? Ce fel de cetatean esti pentru statul ala?

E coruptie, se fura. OK, si?

Poti alege sa fii tu altfel. Be the change you want to see in the world.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=Selene_Bunnx" target="_blank">Daria pe coperta!

Particip la bazaruri - periodic produse noi, nu uitati sa verificati!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui petra

Citat:
citat din mesajul lui michelle-usa

America este locul unde din aeroport imi spune: Welcome home! iar in Romania trebuie sa-mi pazesc geanta.

michelle


Ce mi-a placut expresia asta !Si din pacate asa este.

La toti numai bine!



Si mie mi-a placut.
Atat in USA cand, la sosire am fost intrebata ´´cum se spune bun venit pe romaneste?´´ cat si in Romania cand, de cateva ori, am fost intampinata cu ´´bine ati venit acasa, doamna´´.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Citat:
citat din mesajul lui ioanadara

Iti imaginezi tu daca pe noi ne socheaza debandada asta din scoli ce am fost nascuti si crescuti aici , cat de mult ii nedumireste asta pe straini? Asta ca tot vorbim de Romania vazuta din afara.Noroc ca nu stiu sa caute pe you tube in romaneste ca ne-am face de tot rasul cu asemenea scene din licee.
Acum nu vreau sa fac antologia DC dar trebuie sa spun ca tot mai demult(mai demult parca decat subiectul cu voluntariatul) a fost aici un subiect despre o profesoara ce se dadea in stamba pe you tube si foarte multi parinti din Romania au spus ca nu vad nici o problema in asta pentru ca este libera sa faca ce vrea in afara scolii.Eu am fost mai socata de raspunsuri tin minte atunci decat de clipul in sine.Ma gandeam: OK e o ticnita, e doar una si o dau afara si gata, dar cand mi-am dat seama ca lumea considera normal ceea ce a facut. mi-am lasat sperantele la usa si m-am dus pe campuri .


Ideea principala a chestiei cu profesoara era faptul ca perintii, cetatenii romani sunt de acord cu ea.De aceea nu se va schimba nimic in urmatorii ani ci va prolifera chiar situatia respectiva pentru ca nu este incriminata de catre majoritate.Sau cel putin la data respectiva nu era. Si acum e mai rau deja.
Diferenta e data de faptul ca da,sunt si in America, Australia, Spania sau Anglia sunt sigura cazuri din acestea dar populatia majoritara vede in asta o problema ce trebuie rezolvata.Si atunci se iau masuri pentru ca cei ce iau masuri vor voturi de la parintii respectivi. Daca nici acum nu-i clar...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Viviana, multumesc pentru subiectul asta, frumos relatat si, mai ales, cu drag impartasit ( se citeste!).
Mi-ar fi placut sa pot trai in US.
In America.
Din pacate nu mi-a "picat fisa" la timp, am ales alt drum si astfel am hotarit pentru toate generatiile care vor urma dupa mine si
nu stiu, sincer, daca am ales bine.
As scrie mai multe dar sint dezorientata si nu cred ca as vrea sa imi las tastele sa lucreze doar asa...de dragul de-a lucra.

Pe scurt: frumos scris.
Nu lasa cuvintele sa ti se adune sub degete, scrie, scrie, scrie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

ramona , e vina mea, nu m-am exprimat explicit.
eu din mesajul lui bird am inteles ca in australia unele servicii ( printre care salvamarii si pompierii ) sunt formate exclusiv din voluntari.
eu asta nu am inteles , cum e posibil ca un serviciu pe care il fac pompierii sa fie alcatuit doar din persoane voluntare?
data viitoare o sa incerc sa formulez mai bine


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Si pentru ca tot a inceput scoala, cate ceva despre scoala din US.

Scola generala este alcatuita din 2 cicluri: primar care are 5 ani cuprinzand si clasa a V-a si ciclul gimnazial cu clasele 6,7,8.
High School - liceul: se studiaza 4 materii obligatorii: matematica, engleza, istorie, geografie iar celelalte materii si le alege elevul in functie de ce ar vrea sa faca mai departe. Dar nu sunt mai mut de 10 obiecte de studiu.
Daca la testele finale (foarte importante sunt rezultatele si testele clasei a Xi-a, dar nu am inteles de ce) SAT se obtine scorul maxim elevul poate merge ma departe direct la o universitate buna, dar astea sunt cazuri rare.

Colegiile sunt de 2 ani sau de 4 ani.

Colegiul de 2 ani este obligatoriu (daca vrei sa studiezi mai departe) si se mai numeste si "general education". Dupa absolvire esti undergraduate - nu stiu sa traduc, dar pe scurt nu esti nci cal nici magar. Si de fapt umpli golurile din highschool. Multi dintre copii fac acesti 2 ani, dupa ce trec in clasa a XI-a ca studii in timpul verii pentru a economisi din timp.
Dupa acesti 2 ani poti urma 4 ani cursuri universitare.

Daca absolvi colegiul de 4 ani: esti bachelor graduate - in general se aplica la activitatile liberale: marketing, designer, pictor, scriitor,unele ramuri ale ingineriei etc.

Medicina: obligatoriu se urmeaza 4 ani pre-med school. Se studiaza, chimie, fizica, biochimie, anatomie, fiziologie si alte materii necesare in medicina. Dupa acesti 4 ani urmeaza teste foarte grele si daca sunt trecute cu scoruri foarte mari studentul este admis la Medical-School. Atunci el are impresia ca este un geniu, dar o data ajuns acolo da nas in nas cu genii mai mari (sic!). Banii nu garanteaza intrarea la Medical-School. Medical-School are 4 ani.

Daca nu esti primit la Medical-School, dupa absolvirea celor 4 ani la pre-med school poti fi: biochimist, antropolog, poti lucra in cercetare sau activa ca paramedic.

Deci practic medicina are 8 ani se invata extraordinar de mult si de aceea diplomele de prin Europa nu sunt recunoscute acolo.
Un medic roman ce reuseste sa-i fie rcunoscta diploma in SUA nu are acces mai deloc la anumite ramuri ale medicinei: chirurgie, anestezie, ginecologie.

Asta asa pe scurt.



Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena_R spune:

Viviana, as avea cateva completari daca imi permiti

Nu e obligatoriu ca un student sa faca cei 4 ani de pre-med. Intrarea la medical school este conditionata de un scor f bun la MCAT, iar pre-medul pt asta te pregateste de fapt, sa poti trece testul ala. Daca un student este pregatit pt MCAT inca din anul 2 de pre-med, atunci in urma unui scor bun, poate intra direct la medical school. Se poate si fara pre-med complet, cunosc o persoana care a intrat direct la medicina fara sa fi trecut prin pre-med, dar omul e un geniu, un caz aparte...

La fel si cu Dreptul. Ei cer un undergraduate degree inainte sa poti aplica la law school, dar, la fel ca la medicina, daca ai un LSAT scor exceptional, fi sigura ca studentul acela va intra la drept si fara cei 4 ani "obligatori"

Iarasi ma enerveaza la Americani lipsa distinctiei intre universitate si colegiu. Una e sa fi intr-o universitate si alta e sa fi la colegiu, cu toate ca la amandoua poti face 4 ani de studiu. La colegiu nu poti lua bachelor. Dar ei zic colegiu la orice e peste HS.

Mai mult, legat de medici, eu cunosc f multi medici romani care profeseaza aici, de la medicina interna pana la chirurgie. Nu e usor sa iti echivalezi studiile, si sa mai mergi alti nu stiu cati ani la scoala/practica, dar se poate. Iar cei care sunt descurajati de reguli de la bun inceput normal ca nu pot face mare lucru. Insa aici intervine si chestia de nevoie, pt ca in State este o criza de doctori in anumite domenii si atunci imigrantii gasesc mai usor de lucru in acele domenii, dar asta nu inseamna ca nu pot profesa de loc. Cunosc personal o doamna doctor romanca ce profesa ca si pediatru cred in Romania si aici si-a gasit mai usor in geriartrie...

Oricum, si eu apreciez faptul ca te-au interesat atat de multe lucruri in calatoria ta in US. Sunt multi imigranti care sunt aici de ani de zile si nu stiu nici macar jumate din cate sti tu despre tara asta, pe bune! Dar din cauza asta nici nu au reusit sa faca nimic aici, stau tot printre romani tot timpul, de-abia vorbesc engleza, nu se pot adapta la societatea de aici... De aceea poate sunt multi americani care au fost placut impresionati si de engleza ta si de faptul ca esti asa interesata de viata lor. Bravo tie! Continua sa scri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

In USa din cate stiu nu se recunosc diplomele din afara, indiferent de tara.
Examenul de echivalare consta in 3 stepuri (da, stepuri=examene), grile, in decurs de 1 an toate. Deci daca inveti, intri.
Nu stiu cat de greu se ajunge in domeniile scrise de tine pt. ca stiu cativa medici plecati din Ro care au ajuns pe chirurgie si chirurgie plastica.
Acum sunt discutii intense pt. a recunoaste si diplomele din UE.


***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alintaroma spune:

Elena si in RO exista acum colegii, care sunt clasate peste HS, si mi se pare si normal sa fie asa :) si universitati care sunt superioare ca rang so to say, deci mie nu mi se pare a fi nimic diferit

Mergi la inceput