Romania vazuta din America
Raspunsuri - Pagina 6
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Edip
Hai mai Ana nici macar ceaiul double double de la Tim Hortons nu te-a impresionat? :) |
nu l-am incercat, nu beau ceai, dar sunt cafengie inraita; in saracia din Canada pot trai la nevoie doar cu piine si cafea
![](icon_smile_wink.gif)
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Ica 1975 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui miereamara Apropo de cafea, mi-a venit randul intr-o dimineata sa fac cafeaua pentu tot biroul (inutil de spus ca de regula nu beau cafeaua acolo din motive lesne de inteles, e o apa chiora colorata maro). Si le-am facut o cafea tzapana (tocmai cumparasem niste cafea italieneasca de pe Amazon ![]() www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator Listen to your children when they're young, and they'll listen to you when they're old. |
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Acum sunt in Romania.
Urma sa va scriu impresiile unor prieteni, ce au vizitat anul acesta Romania dupa 7 ani.
E clar ca au fost impresionati de toate schimbarile pe care le-au observat. Soselele li s-au parut foarte bune atat in Bucuresti cat si in tara si nu i-a deranjat lipsa autostrazilor. Au ramas surprinsi de cum arata Mamaia si de drumul spre Gura Humorului, de mancare, de restaurante, de Mall-uri, de supermarketuri de abundenta de produse, de branza si fructele din piata. De evolutia buna pe care au constatat-o in multe domenii. De viata de pe litoral, de linistea si mirosul de la tara. Neplacut impresionati au fost de mimica romanului, de gestica, de reactii: tristi, abrutizati, certareti, imbatraniti, insensibili la nevoile celor din jur. Tot la capitolul neplacut impresionat au mai trecut emisiunile TV, presa scrisa cu a lor lipsa de etica si morala profesionala.
Se vor mai intoarce cu siguranta.
Inainte de a pleca am vorbit despre scoala si despre educatia copilului si adolescentului American. Ei au acel dosar (ceva similar vrea sa faca si Funar sub numele de cazier scolar) in care sunt trecute, si au o importanta foarte mare, si activitatile extrascolare pentru si in sanul comunitatii. Daca 2 elevi au aceleasi rezultate preferat este cel care are o suma mai mare de astfel de activitati.
- Activitati impreuna cu biserica: strangere de fonduri, de imbracaminte, pentru cei nevoiasi, asistarea celor in varsta – fac mici cumparaturi, stau cu ei, le citesc carti, le canta la pian samd.
- Diverse activitati la biblioteca: citesc cainelui – copiii de clasa a III-a a IV-a citesc povesti cainelui, in prezenta prescolarilor si scolarilor mici pentru a le deschide apetitul pentru lectura intr-un mod haios.
- Activitati la ferme: Unde interactioneaza cu animalele, invata despre nevoiele lor si sunt invatati sa respecte viata lor.
- Activitati cu primaria: prim ajutor. (m-am dus si eu 2 zile sa vad ce se intampla!)
- Activitati la gradinite: entertainment pentru copiii mici.
- Activitati cu politia: ii invata pe cei mici legile, regulile, sa-i ajute pe cei de langa ei si li se explica si de ce aceste gesturi sunt necesare a fi facute in viata de zi cu zi indifferent de culoare, sex, varsta, statut social.
Toate aceste activitati sunt facute sustinut, si nu in doru’ lelii pentru a fi doar bifate. Acolo totul este luat in serios.
Eu vorbesc prost engleza – nu din punct de vedere grammatical ci al pronuntiei (deh, sunt vorbitoare de franceza) – si nu am auzit decat: “vai dar’ ce bine vorbesti?” pana am ajuns sa cred ca sunt grozava. Si sincer sentimentul este unul tare placut.
Intamplarile pe care le-au descris fetele din America referitoare la corectitudine si bunavointa sunt perfect adevarate. As putea spune ca am o traista plina.
- Mi-am uitat cardul la magazin si l-am gasit dupa o ora.
- Si-a aruncat finutul meu suzeta pe jos, a venit o supraveghetoare, a luat-o , a spalat-o si mi-a adus-o intr-un servetel steril (mi-a fost jena sa-i spun ca mai am vreo 3 la mine)
- Am cumparat ultimul bax de 6 sticle ( Mojito, ca tare imi place!) din care lipsea o sticla. Pana am ajuns la casa mi-a fost atrasa atentia de nu stiu cate ori ca trebuie sa am grija ca imi lipseste o sticla. Casierul nu stia ce pret sa imi faca, si a intervenit un domn,care si-a dat seama ca sunt turista si a negociat in locul meu pretul. Baxul era 10 dolari / 6 sticle si pana la urma am luat 5 sticle/5 dolari si am fost intrebata daca sunt multumita si daca am sa ma mai intorc.
- La alt magazin, unde nu aveam card de reducere si-a oferit cardul o persoana din spatele meu si am beneficiat de o reducere de 10%.
Trist este ca astfel de gesturi ajung sa fie povesti la intoarcerea in tara. Ajungem sa ne minunam de ceva ce ar trebui sa faca parte din normalitate.
Recesiune e si in America. Au ramas multi fara serviciu, dintre cei pe care ii cunosc. Dupa ce sunt dati afara primesc drept compensatie salariul intreg timp de 6 luni. Pot gasi serviciu in 6 luni sau nu. Uneori gasesc in alt stat si se muta.
Cei ramasi fara serviciu (din fericire, printre cunoscutii mei doar cate unul dintre soti) isi schimba obiceiurile si renunta la diferite servicii: nu mai cumpara alimente organice sau oua cage free, au renuntat la HBO, au ramas doar cu un singur cellular, nu isi mai uda gradinile, nu mai folosesc piscina, nu mai merg la restaurante. Au un soi de disciplina si intelegere a fenomenului si nu se plang.
Este adevarat ca si sistemul ajuta.
Am cunoscut un caz al unor tineri care au reusit sa faca datorii pe credit card de vreo 60000 USD. Si au ajuns in situatia de a nu mai putea plati. Au trecut printr-un process juridic de declarare a falimentului. Au avut cateva infatisari si apoi datoria le-a fost stearsa. Mi-au spus ca aceasta cerere de faliment nu o poti face decat o singura data in viata si apoi dupa o perioada de asteptare de cateva luni isi pot reface creditul in momentul in care isi gasesc serviciu.
Piata imobiliara a scazut si acolo. Dar unele banci fac refinantare. Asta se petrece in modul urmator: sa spunem ca ai cumparat o casa cu 600.000 USD, cu o dobanda anuala de 6,1%. Acum casa valoreaza 450.000 USD. Banca scade si ea pretul casei si coboara dobanda la 4.8%. Se recalculeaza totul si primesti inapoi diferenta, dupa o perioada de asteptare.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
blackpanterro spune:
Cand declari faliment ramane in credit report 7 ani asa ca e cam greu sa iti refaci creditul in cateva luni...nu prea vei gasi banci care sa iti dea vreun imprumut.
Adriana 40+ Isabelle Marie si Aidan Alexander - 5 ani
A ticket to hell has never been funnier
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Asa este. Credit report pentru informatii negative e 7 ani si pentru faliment 10, insa acesti tineri si-au gasit job bun, s-au mutat intr-un alt stat unde platesc numai taxe federale (ceeace le usureaza cheltuielile) si au gasit o banca care le-a spus ca dupa cateva luni cand se vor convinge ca jobul este stabil le va reface creditul.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
petra spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Acum sunt in Romania. Urma sa va scriu impresiile unor prieteni, ce au vizitat anul acesta Romania dupa 7 ani. E clar ca au fost impresionati de toate schimbarile pe care le-au observat. Soselele li s-au parut foarte bune atat in Bucuresti cat si in tara si nu i-a deranjat lipsa autostrazilor. Au ramas surprinsi de cum arata Mamaia si de drumul spre Gura Humorului, de mancare, de restaurante, de Mall-uri, de supermarketuri de abundenta de produse, de branza si fructele din piata. De evolutia buna pe care au constatat-o in multe domenii. De viata de pe litoral, de linistea si mirosul de la tara. Neplacut impresionati au fost de mimica romanului, de gestica, de reactii: tristi, abrutizati, certareti, imbatraniti, insensibili la nevoile celor din jur. Tot la capitolul neplacut impresionat au mai trecut emisiunile TV, presa scrisa cu a lor lipsa de etica si morala profesionala. Se vor mai intoarce cu siguranta. Inainte de a pleca am vorbit despre scoala si despre educatia copilului si adolescentului American. Ei au acel dosar (ceva similar vrea sa faca si Funar sub numele de cazier scolar) in care sunt trecute, si au o importanta foarte mare, si activitatile extrascolare pentru si in sanul comunitatii. Daca 2 elevi au aceleasi rezultate preferat este cel care are o suma mai mare de astfel de activitati. - Activitati impreuna cu biserica: strangere de fonduri, de imbracaminte, pentru cei nevoiasi, asistarea celor in varsta – fac mici cumparaturi, stau cu ei, le citesc carti, le canta la pian samd. - Diverse activitati la biblioteca: citesc cainelui – copiii de clasa a III-a a IV-a citesc povesti cainelui, in prezenta prescolarilor si scolarilor mici pentru a le deschide apetitul pentru lectura intr-un mod haios. - Activitati la ferme: Unde interactioneaza cu animalele, invata despre nevoiele lor si sunt invatati sa respecte viata lor. - Activitati cu primaria: prim ajutor. (m-am dus si eu 2 zile sa vad ce se intampla!) - Activitati la gradinite: entertainment pentru copiii mici. - Activitati cu politia: ii invata pe cei mici legile, regulile, sa-i ajute pe cei de langa ei si li se explica si de ce aceste gesturi sunt necesare a fi facute in viata de zi cu zi indifferent de culoare, sex, varsta, statut social. Toate aceste activitati sunt facute sustinut, si nu in doru’ lelii pentru a fi doar bifate. Acolo totul este luat in serios. Eu vorbesc prost engleza – nu din punct de vedere grammatical ci al pronuntiei (deh, sunt vorbitoare de franceza) – si nu am auzit decat: “vai dar’ ce bine vorbesti?” pana am ajuns sa cred ca sunt grozava. Si sincer sentimentul este unul tare placut. Intamplarile pe care le-au descris fetele din America referitoare la corectitudine si bunavointa sunt perfect adevarate. As putea spune ca am o traista plina. - Mi-am uitat cardul la magazin si l-am gasit dupa o ora. - Si-a aruncat finutul meu suzeta pe jos, a venit o supraveghetoare, a luat-o , a spalat-o si mi-a adus-o intr-un servetel steril (mi-a fost jena sa-i spun ca mai am vreo 3 la mine) - Am cumparat ultimul bax de 6 sticle ( Mojito, ca tare imi place!) din care lipsea o sticla. Pana am ajuns la casa mi-a fost atrasa atentia de nu stiu cate ori ca trebuie sa am grija ca imi lipseste o sticla. Casierul nu stia ce pret sa imi faca, si a intervenit un domn,care si-a dat seama ca sunt turista si a negociat in locul meu pretul. Baxul era 10 dolari / 6 sticle si pana la urma am luat 5 sticle/5 dolari si am fost intrebata daca sunt multumita si daca am sa ma mai intorc. - La alt magazin, unde nu aveam card de reducere si-a oferit cardul o persoana din spatele meu si am beneficiat de o reducere de 10%. Trist este ca astfel de gesturi ajung sa fie povesti la intoarcerea in tara. Ajungem sa ne minunam de ceva ce ar trebui sa faca parte din normalitate. Recesiune e si in America. Au ramas multi fara serviciu, dintre cei pe care ii cunosc. Dupa ce sunt dati afara primesc drept compensatie salariul intreg timp de 6 luni. Pot gasi serviciu in 6 luni sau nu. Uneori gasesc in alt stat si se muta. Cei ramasi fara serviciu (din fericire, printre cunoscutii mei doar cate unul dintre soti) isi schimba obiceiurile si renunta la diferite servicii: nu mai cumpara alimente organice sau oua cage free, au renuntat la HBO, au ramas doar cu un singur cellular, nu isi mai uda gradinile, nu mai folosesc piscina, nu mai merg la restaurante. Au un soi de disciplina si intelegere a fenomenului si nu se plang. Este adevarat ca si sistemul ajuta. Am cunoscut un caz al unor tineri care au reusit sa faca datorii pe credit card de vreo 60000 USD. Si au ajuns in situatia de a nu mai putea plati. Au trecut printr-un process juridic de declarare a falimentului. Au avut cateva infatisari si apoi datoria le-a fost stearsa. Mi-au spus ca aceasta cerere de faliment nu o poti face decat o singura data in viata si apoi dupa o perioada de asteptare de cateva luni isi pot reface creditul in momentul in care isi gasesc serviciu. Piata imobiliara a scazut si acolo. Dar unele banci fac refinantare. Asta se petrece in modul urmator: sa spunem ca ai cumparat o casa cu 600.000 USD, cu o dobanda anuala de 6,1%. Acum casa valoreaza 450.000 USD. Banca scade si ea pretul casei si coboara dobanda la 4.8%. Se recalculeaza totul si primesti inapoi diferenta, dupa o perioada de asteptare. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Viviana, ai scris foarte frumos dar unele aspecte nu sunt chiar asa de frumoase cum le-ai prins tu , cum le-ai inteles. Nu stiu daca tu ai fost doar in vizita sau ai rezidenta aici in state.
Am sa le iau pe rand , cu precizarea ca eu nu contrazic ceea ce spui tu, doar mai fac cateva aprecieri la niste idei prinse foarte corect de tine :
- eu cred ca cititul la ciine este o adevarata prostie, americanii (parte dintre ei) dau mai multe drepturi animalelor de companie decat copiilor. Pentru a deschide gustul copilasilor spre lectura se poate face in fel de fel de moduri .Dar ma rog, poate cine stie ....
Toate activitatile alea cu batranii, politia, bisericile si de astea sunt activitati de voluntariat, si sunt binevenite dar nu trag in jos un copil bun la invatatura care nu a mai avut timp de voluntariate in favoarea unui alt copil mai slab la invatatura dar cu mai multe ore de voluntariat. Sunt locuri de voluntariat unde te intreaba cum te cheama numai sa stie cum sa te strige pe nume, nu-ti cer informatii ample despre tine in ideea sa raporteze undeva ca cineva anume a dat acolo ajutor. Sunt foarte apreciate actiunile de voluntariat, dar nu sunt cruciale in deciziile sau recordurile scolare. Evaluarea academica a copiilor se face in urma punctajelor obtinute la testarile avute peste an.
Asta cu plata salariului pe 6 luni daca te da afara, este cam cu semnul intrebarii. Este posibil la cine stie ce companie mare care avea asta stipulat in contractul de munca si ai trebuit sa-l respecte., si probabil ca acel contract era facut cu ani in urma cand nu se punea in discutie sa te dea afara asa usor can ziua de azi, si acea clauza (ca iti platesc salarii pe 6 luni in caz de disponibilizare,) era ca o chestie atractiva de fapt. Sunt companii care au dat afara si jumatate din personal din cauza economiei si a problemelor financiare, de unde crezi ca ar mai avea aia sa plateasca pe de-a moaca salarii pe 6 luni si da dea oamenii afara? DAca aveau banii aia , tineau oamenii angajati , le plateau salarii inca 6 luni si acei oameni produceau ceva! Nici somajul nu acopera uneori 75% din salar.
Chestia cu declarerea falimentului pare tare simpla din afara, dar de fapt este o chestie cu multe implicatii. CRedit scorul scade foarte mult si in general creste foarte greu,apare tinicheaua legata de coada timp de 10 ani, si acum mai nou, asa pe tacute angajatorii verifica si ei credit scorul la angajare. Un faliment apare si in background, si acesta este verificat in mod legal la o angajare.Nu-i chiar asa de simplu precum pare , pentru ca nimeni nici o banca , nici o companie de credit carduri nu pierde bani si renunta la ei asa fara consecinte pentru cei care sunt in cauza !
Iar la faza cu casele care s-au devalorizat si imaginea aratata de tine cat de simplu este sa negociezi cu banca, asta este o poveste frumoasa doar pentru cine nu stie cum stau lucurile cu adevarat. Este frumos sa crezi ca poti sta linistit ca banca iti este prieten si te ajuta la necaz. Aici regulile sunt clare - platesti, tii casa , nu platesti ti-o vindem noi ! Asta cu modificarea dobanzii si refinantare este un proces destul de greu. Eu am vrut sa-mi fac refinantare, casa mea, este inca peste valoarea cand am cumparat-o, i-am facut imbunatatiri si am vrut sa-mi scad procentul de dobanda. A fost aproape imposibil, pentru ca banca stie ca eu nu am sa las casa la banca atata timp cat este peste valoarea de cumparare, si am sa platesc dobanza pe care o am si ce interes ar avea ai sa-mi scada mie dobanda ? Nici unul. Mi-au dat o varianta de refinantare unde trebuiam sa platesc costurile de refinantare peste 8 mii de dolari. Pai daca as avea 8 mii acum i-as da la credit si automat mi-ar scadea dobanda. Nu m-au refuzat pentru ca nu aveau motive inteleiate, dar mi-au dar o varianta care mi-a convenit deloc.Si m-au linistit.
Iar cu recalcularea valorii creditului luat pe casa si datul diferentei inapoi, asta sunt baliverne. Unde este banca aia care pierde asa 200.000 dolari doar asa de dragul clinetului. ????? Doar in cazul declararii falimentului sau incapacitatii de plata unde judecatorul incearca o rearanjare a cheltuielilor clientilor, banca obligata in urma unui proces, scade dobanda mai spectaculos, in ideea ca proprietarul casei sa continuie sa plateasca in continuare si sa evite in asa fel lasarea casei la banca sau falimentul.
Chestiile astea cu refinantarile, dobanzile si bancile sunt foarte complicate uneori nu le inteleg nici cei care lucreza de zeci de ani in domeniu. O prietena lucreaza in domeniu de peste 10 ani si acum se gandeste sa se reprofileze pentru ca este atat de complicat sa lucrezi acum cu bancile ceva de speriat.Nu-i simplu deloc.
Viviana, eu ma bucur ca ti-a placut America, si ai avut curiozitatea de a afla atat de multe despre cum stau lucurile aici.
![](floare.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
michelle-usa spune:
ma tot gandeam daca sa raspund la acest subiect sau nu. As avea prea multe de spus si prea putin timp...
am fost in romania pentru 2 ani...si acum m-am intors in America asa ca vad Romania foarte clar
Romania o vad ca locul unde domneste nesimtirea, hotia, mizeria.
Locul de unde multi vor sa plece si putin sa vina.
Unde presedintele...nici cuvinte potrivite parca nu mai pot gasi...completati voi punctele mele.
Are locuri frumoase, pitoresti...care nu le poti vedea de gunoaie, sau sa ajungi la ele ca iti rupi masina...ori trebuie sa-ti iei elicopter.
Pacat de atitea talente care s-au nascut acolo si nu sunt apreciate.
Locul unde oamenii ies pe strada pentru fotbal dar nu sa-si cera drepturile. Locul unde mor copii arsi si nimeni nu sare. Locul unde coruptia e in floare. Locul unde sa fi "hacker" sau dama de companie e o meserie de invidiat. Locul unde la orice pas auzi injuraturi si vezi fete acre. Locul unde sutn palate iar spitalele se darima.....si ar mai fi de spus multe.
America este locul unde din aeroport imi spune: Welcome home! iar in Romania trebuie sa-mi pazesc geanta.
michelle
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Petra, nu sunt rezident in America si nici nu cred ca am sa fiu vreodata. Imi place mai mult statutul de turist!
Stiu ca tot ce am scris nu este chiar atat de simplu. Dar nu pot ca in cateva randuri sa spun totul asa ca o fac la modul general.
Si intelegerea fenomenelor de faliment, credit report, refinantare este grea si ca procedurile sunt destul de complicate.
Persoanele la care am stat eu si-au facut refinantarea exact in perioada sederii mele. Mi-au explicat in mare procedeul care este foarte complex.
Important este ca exista portite legale.
Stiu despre examanele SAT, chiar am cumparat carti pregatitoare pentru mate si engleza (pentru fi-mea). Majoritatea celor de acolo mi-au spus ca aceste activitati de voluntariat conteaza destul de mult. Si la urma urmei important este sa le faci si sa nu treci prin viata ca fulgerul fara a-ti pasa de cei din jur. Asta este cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l invatam.
Cu bune cu rele societatea americana ma va impresiona intotdeauna. Nicaieri in lumea asta nu umbla cainii cu covrigi in coada dar America este deosebita pentru oportunitatile pe care ti le ofera.
Daca nu te descurci si nu ai aptitudini viata va fi grea peste tot.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Neplacut impresionati au fost de mimica romanului, de gestica, de reactii: tristi, abrutizati, certareti, imbatraniti, insensibili la nevoile celor din jur. |
Tocmai am citit un articol despre World giving index http://www.cafonline.org/Default.aspx?page=19428
un clasament al tarilor in functie de procentul oamenilor care doneaza bani sau timp la actiuni caritabile si cei care au ajutat un strain in ultima luna. Australia si Noua Zeelanda ocupa primul loc
![](floare.gif)
![](floare.gif)
![](plang.gif)
![](floare.gif)
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
bird, indexul acela este bazat, logic, pe ceea ce se stie. Nu cred ca ia in calcul zecile de actiuni umanitare DC/alte forumuri, zecile de actiuni umanitare prin intermediul blogurilor si zecile de actiuni anonime, despre care nu se scrie nici pe bloguri, nici pe forumuri...
Pentru ca cei care participa la aceste actiuni nu tin sa fie mentionati niciunde.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=Selene_Bunnx" target="_blank">Daria pe coperta!
Particip la bazaruri - periodic produse noi, nu uitati sa verificati!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)