DESPRE SARCINA EXTRAUTERINA
Sarcina care se dezvolta in afara cavitatii uterine. O sarcina extrauterina (S.E.U.) apare cam In 2% din sarcini.
DIFERITE TIPURI DE SARCINA EXTRAUTERINA. In 96% dintre cazuri, oul se implanteaza in trompa lui Fallopio (sarcina tubara). Alte localizari, mai rare, tuboovariene sau peritoneale (In cavitatea abdominala).
FACTORI DE RISC. Factorii de risc care explica cresterea frecventei sarcinilor extrauterine se grupeazai in mai multe categorii. Frecventa crescânda a bolilor cu transmitere sexulala (B.T.S.) este un factor important: un antecedent de infectie multiplica de 6 ori riscul de sarcina extrauterina prin suprimarea cililor (prelungiri filiforme ale celulelor) care, in mod normal, tapeteaza trompa si faciliteaza deplasarea ovului. Steriletul, desi atât de eficace in calite de contraceptiv, creste de 3 ori riscul de sarcina extrauterina in raport cu metodele de contraceptie orala. Steriletele continând progesteron cresc riscul de 6-7ori. Acest risc, care creste dupa doi ani de utilizare a steriletului, este reversibil atunci când steriletul este indepartat. In schimb, steriletele nu cresc frecventa sarcinilor extrauterine in raport cu o populatie de femei care nu folosesc contraceptia. Tutunul este un factor de risc de sarcina extrauterina; cu cat o femeie fumeaza mai mult, cu atat creste riscul. Vârsta mamei este o problema: riscul este de 2 ori mai mare pentru femeile Intre 35 si 39 ani si aproape de 4 ori mai mare peste vârsta de 40 ani. Chirurgia sterilitatii, chiar daca restabileste permeabilitatea unei trompe, lasa in mod obligatoriu cicatrice si nu repara leziunile preeexistene ale mucoasei. Procreatia asistata medical, adica fecundatia In Vitro si transferul intratubar al gametilor (constând in introducerea spermatozoizilor si ovulului intr-o trompa), creste de doua ori riscul unei sarcini extrauterine. Alti factori de crestere a frecventei sarcinilor extrauterine micropilulele (contraceptive orale slab dozate) si faptul de a fi avut deja un astfel de tip de sarcina.
SIMPTOME SI SEMNE. O sarcina extrauterina se manifesta prin dureri abdominale si hemoragii uterine survenind dupa o intrzierea a fluxului menstrual intre 3 si 6 saptamâni, in general. In fapt, oul se dezvolta intr-un tesut care nu este facut pentru a-l primi si pe care il intinde. Atunci când oul este grefat in ampula tubara, sarcina poate sa continue mai mult timp, embrionul putând sa-si continue dezvoltarea in abdomen.
DIAGNOSTIC SI EVOLUTIE. Diagnosticarea precoce a unei sarcini extrautrine este asigurata prin doua examene, asociate de multe ori, practicate in mediul spitalicesc. Dozarea, in urina sau in plasma sanguina, a hormonului specific al sarcinii, hormonul corionic gonadotrofic (h.C.G.), secretat de catre corion intâi, apoi de catre placenta, organe de hranire a oului, indica un nivel, in general, inferior nivelului asteptat pentru vârsta gestationala. Ecografia poate pune in evidenta o activitate cardiaca embrionara in afara uterului. In afara acestui semn direct, examenul poate pune in evidenta un gol uterin care nu corespunde cu varsta sarcinii. Pericolul unei sarcini extrauterine rezida in ruperea trompei, care poate antrena o hemoragie interna de importanta mai mare sau mai mica si se afla la originea leziunilor ireversibile. Totusi, aceasta complicatie, care constituie o urgenta chirurgicala a devenit exceptionala.
TRATAMENT SI PROGNOSTIC. O sarcina extrauterina pe cale de regresie spontana trebuie sa fie supravegheata din cauza riscurilor de rupere a trompei. Toate celelalte cazuri necesita un tratament chirurgical, fie radical (ablatia trompei), fie conservator (pastrarea trompei), dupa caz. Deschiderea abdomenului este indicata atunci când o hemoragie interna mare urmeaza ruperii bruste a trompei sau când o efuziune sanguina s-a inchistat si când sau creat aderente. Sarcinile ovariana si abdominala au ca indicatie deschiderea abdomenului. In alte cazuri, celiochirurgia (interventia practica sub control endoscopic) permite sa se intervina fara a practica incizii mari. Mai recent, unele echipe chirurgicale au tratat sarcini extrauterine prin punctie sub supraveghere ecografica, asociata cu injectarea locala a unui medicament antimitotic (impiedica diviziunea si dezvoltarea oului), destinat sa distruga celulele sarcinii extrauterine. Atunci când este pus acest diagnostic, pacienta trebuie sa fie spitalizata de urgenta, cu scopul de a preveni o eventuala complicate (ruperea trompei, in particular)
Raspunsuri
Oana_B spune:
Sursa: http://www.pentrufemei.ro/articole/sarcina-si-parintii/sarcina/complicatii/sarcina-extrauterina---2254.htm
I♥pink
crete_mer spune:
DEVINE SI MAI INTERESANT ARTICOLASUL, CAND ALTUL CARE TRAIESTE?IN S.U.A STIE*(
CUNOASTE) TOT CE SE SCRIE IN ROMANIA SI GHICESTE AUTORUL PARAFRAZAT
.
AUTORUL ACELA INSA, NU SCRIE NICAIERI PE RESPECTIVUL SITE CA
AR FI "CUMPARAT" DREPTUL DE AUTOR DECI LEGAL NU ESTE "AUTOR".
NU POATE IN JUDECATA INVOCAND ACEST DREPT PE CARE , NICI PRACTIC SI NICI TEORETIC NU IL ARE, POATE FI TOT UN COPY-PASTE SAU O TRADUCERE DIN SITE STRAIN(AUTOR NECUNOSCUT).
..............................
OANA_B, AM INTREBAT UN AVOCAT DACA AM VOIE SA POSTEZ CEVA COPIAT DE PE ALT SITE SI MI-A RASPUNS CA MAJORITATEA "AUTORILOR" FAC IN MARE ASTA , NICI O LEGE NU IMPUNE SCRIEREA SURSEI. DREPTUL LA COPY RIGHT SI-L REVENDICA AUTORUL DOAR PRINTR-O SPECIFICATIE EXPRESA PE ACEL SITE.
....................................
NU SUNTEM LA EXAMENUL DE LICENTA.
.......................................
TRIMITETI CATRE ACEST RASPUNS PENTRU CELE(CEI) CARE VOR O EXPLICATIE.IN PRIMUL RAND SITE-ULUI O DATORAM...
marius spune:
crete_mer - as dori sa precizez, sa intelegi si daca doresti sa aplici iar daca nu doresti sa aplici atunci sa nu publici materiale de pe alte website-uri in cadrul acestui forum. Asa cum scrie in regulamentul de utilizare punctul 12
"Odata cu publicarea pe acest forum, toate mesajele/contributiile intra in proprietatea intelectuala a Desprecopii.com. Desprecopii.com isi rezerva dreptul de a le publica pe site sau in orice alta forma de publicatie autorizata de Desprecopii.com"
Insa noi nu ne rezervam obligatia de a cauta daca utilizatorul a respectat sau nu dreptul la copyright prin copierea si proliferarea ilegala a informatiilor insa daca admitem publicarea lor in mod indirect afirmand ca aceste informatii devin proprietate intelectuala a www.desprecopii.com suntem in ilegalitate. Asa incat am precizat ca ne rezervam dreptul de a NU publica materialele daca NU e respectata conditia de precizare a sursei de provenienta.
In consecinta te atentionez sa iei o decizie personala in urmatoarele conditii precizate OFICIAL catre tine sau catre orice alt utilizator:
Ori precizezi sursa de provenienta a informatiilor publicate pe acest forum in cazul in care acestea sunt copiate ori nu le publici deloc. In cazul in care nu respecti aceasta conditie ne vom rezerva dreptul de a renunta la contributiile tale pe acest forum. Nu dorim absolut deloc sa nu respectam drepturile de copyright nu agreem persoanele care nu respecta aceste drepturi pentru ca si noi suntem in situatia de a avea propriile contributii asa incat dincolo de legalitate tinem si la respectarea bunului simt.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
irinabobe spune:
oricum pana la urma ce se doreste cu acest subiect? ne-ai dat un copy paste la un articol si gata. ce ar trebui sa intelegem de aici? e pe undeva vreo concluzie,ceva?
crete_mer spune:
Buna intrebare!
Ma mira insa ca vine din partea unui membru matur.
Se adreseaza strict femeilor care au pierdut o sarcina sau mai multe,desi s-a scris suficient despre asta,conteaza felul in care ti se transmite mesajul
.In mod clar trebuie sa specific si numele D-rului care se exprima la acest mod .
.....................
OK, inteleg perfect ce inseamna "proprietatea site-ului, dar cine a spus ca doresc sa devina"proprietatea"site-ului articolul unui doctor bun(renumit) care poate nici nu permite sa fie reinterpretata recomandarea sa?
...............
Poate foarte bine sa nu apara pe acest site (DC) deoarece este doar un fragment pe care eu il transmit numai persoanelor care au intr-adevar nevoie de acesta.
Mai corect era sa fi fost pus ca simplu mesaj ( subiect) si nu blog.
Rog stergerea acestuia in cazul in care el se repeta sau devine deranjant.
Cred ca era suficienta specificarea numelui D-rului si nu trimitere catre site-uri cusubiecte pentru "adulti" /PAREREA MEA.
marius spune:
Cred ca am fost foarte clar in ceea ce am solicitat. Nu este loc de interpretare, este cerinta de utilizare a acestui forum si este obligativa daca doresti sa publici informatii care nu-ti apartin. sau daca nu esti de acord nu publici.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
irinabobe spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui crete_mer Buna intrebare! Ma mira insa ca vine din partea unui membru matur. Se adreseaza strict femeilor care au pierdut o sarcina sau mai multe,desi s-a scris suficient despre asta,conteaza felul in care ti se transmite mesajul . |
cred ca mai degraba sa adreseaza celor care nu au pierdut nicio sarcina, pt ca cele care au pierdut in mare majoritate stiu exact ce este o sarcina extrauterina, si de obicei cand deschizi un subiect spui si ce doresti...
PS (sunt una dintre acele femei care au pierdut cateva sarcini si am stat internata in spital ca suspecta de SEU si chiar nu gasesc nimic atat de deosebit in acest articol, sau in mod cert nu gasesc ceva ce nu stiam deja...)
Androix spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui crete_mer ..................... OK, inteleg perfect ce inseamna "proprietatea site-ului, dar cine a spus ca doresc sa devina"proprietatea"site-ului articolul unui doctor bun(renumit) care poate nici nu permite sa fie reinterpretata recomandarea sa? ............... |
Pai chiar tu ai spus cand ai acceptat "termenii si conditiile" la inscrierea pe acest forum.
Incearca un subiect original, nu in sensul de inedit
daca ai ceva interesant de impartasit te vor citi destui membri de toate felurile dar asa numai cu subiecte d-astea in doi peri luate cu copy/paste de pe net n-o sa aduni prea multe stelute www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!