brand de tara
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monabella/monabella.jpg)
Uitati-va cit de redundanta e fatuca aia, ministreasa care a emis ideea.
Citit va rog acest articol superb din Financial Times de azi
http://www.ft.com/cms/s/2/6cabf0fa-b169-11df-b899-00144feabdc0.html
Pentru cei care nu stiu engleza o sa fac o mica sinteza. Printul Charles e indragostit de Romania. A declarat "Transylvania e in singele meu". A cumparat nu stiu cite proprietati, case de oaspeti vrind sa arate vestului cum se traia acum 2 sute de ani. E vorba de puritatea si frumusetea unica a satelor romanesti. Frumusete pe care noi (aka cei ce ne conduc) NU o vedem. si nu ne pasa. Asa ca il lasam pe Charles sa ne faca "brand de tara".
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
josefine spune:
Foarte frumos!
Am avut de curand niste amici (americani get beget) care s-au dus in Romania sa viziteze. Le-am facut un traseu cat am putut de bine, iar impresia lor, printre altele asta a fost:
Citat: |
So after Bucharest we went north by train into Brasov: nice little town, tourist-friendly, etc. But it really got good when we got into the country side... I told you that's the Romania experience I was looking for :) So we got a taxi to drive us from Brasov into this tiny little village called Moeciu de Sus (car rental didn't end up happening... long story, and one I'm sure you'll find funny as a Romanian...) -- Anyway, I bet you can google Moeciu de Sus (I'll also have pictures when I get back.... Anyway, this village was gorgeous -- right in the mountains, green hills all around, awesome little cottages by this creek... We stayed in a very friendly bed & breakfast -- the woman had amazing local cheese, butter, eggs, salami, tomatoes for breakfast, etc. You were right about these Romanian tomatoes, my friend! A whole different level... So Justin and I went for a run in the morning, then rented bikes that afternoon and went up the mountain for a few kilometers, etc. Really great time... |
www.razvanphotography.com
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/valentinag/valentinag.jpg)
valentinag spune:
Sincer,monabella,mie nu mi se pare foarte magulitor sa fim cunoscuti,ca aia unde se traieste ca acum 200 de ani...
Josefine,foarte draguti prietenii tai,sper sa si revina,ca mai au foarte multe de vazut!
"La vita e bella"
www.youtube.com/watch?v=-3fbAZECphs" target="_blank">Explore Romania
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
Mindy spune:
mulumesc Monabella!
si eu sunt indragostita de Transilvania si ma doare tare cand stiu ca in curand farmecul ei de alta data va pieri..
termopanele si constructiile moderne sunt la mare cautare.
Valentina, o sa fim cunoscuti ca niste barbari care am distrus tot frumosul si comorile ce l-am avut. Ne batem joc de tot ce avem mai de valoare.
Vezi cum se construiesc acum si bisericile noi, totul prea modern, totul chicios.
Sau vezi in centrele oraselor mari, cladiri arhitecturale superbe cu un farmec aparte care au fost modernizate la parterul lor (sau in intregime)ca sa de-a loc unor magazine Gap, Zara alte puncte comerciale sau cafenele de fitze.
pasajul asta mi-a atras atentia:
_
Now, in the construction free-for-all of modern Romania, the country’s historic architecture is being rubbed out at a frightening pace, and the sad irony is that its destruction is being made greatly worse by European Union money pouring into the country in the form of agricultural subsidies. Those receiving these grants (often vast sums by local standards) are demolishing their old village houses and using the money to replace them with hideous and incongruous modern buildings, painted in garish orange, luminous yellow or vivid purple, often with windows of mirrored glass and stainless steel railings. It is a kitsch that is infecting the whole country. Even as I write, in a beautiful village that has until now escaped the ravages of the modern world, I can hear the demolition of a huge oak-beamed and terracotta-tiled barn in order to make way for someone’s dream villa. The 18th-century house next to it is apparently soon to follow. It is like living in southern Ireland in the 1960s, when rows of proud Georgian houses were demolished to make way for modern developments. It is almost beyond belief that the Romanian government can allow villages like those in the Saxon area of Transylvania, or in Oltenia near Campulung Muscetel, which are as picturesque as the hill towns of Tuscany or England’s Cotswold villages, to be destroyed in this way. The country’s tourist industry is bound to suffer as a result.
manon spune:
dom'ne, vorbim de o tara, nu de muzeul satului. de ce ar trebui sa fie oropsiti locuitorii din sighisoara sau...mai stiu eu, sa nu aiba termopane, eventual nici termoficare, canalizare...ca sa conserve stilul medieval...
tanara generatie nu stie ca centrul vechi al capitalei era plin de sobolani, locuinte in paragina (multe cu o arhitectura deosebita, e adevarat) dar insalubre, canalizare defectuasa, etc. o fi rece si impersonal centrul civic dar e mai bine decat ce era inainte.
revenind la brand-ul de tara, cred ca nu mai conteaza. in transilvania pamantul e cumparat bucatica cu bucatica de unguri si austrieci (cam suna a imperiu austro-ungar, de data asta cu capitala la budapeste, va garantez!). rezervele naturale sunt ale rusilor si austriecilor (chiar daca unele prin intermediari), comertul, serviciile si industria usoara sunt ale arabilor...
ce ramane al "nostru" ?? pai...pana una-alta...institutiile statului care au un brand complet ignorat la summit-ul de la strasbourg, de exemplu...
ar mai fi ceva sindicalisti nemultumiti (pe buna dreptate!!) si niste agricultori care nu sunt lasati sa faca agricultura, unii nici n-ar putea de batrani si neputinciosi ce sunt...
si-ar mai fi, dadadadadaaa, minoritarii cei mai vocali si cu iuteala de mana, care ne duc faima peste hotare.
brand de tara ?? pai...o cioara blonda usor sasie, tinand in cioc o poseta vuiton, cocotata pe acoperisul unei vile modeste de peste 3000 mp (adica asa cum are orice roman care munceste)...neaparat cu sonor asigurat de guta si printesa ardealului. pe fundal ar putea fi o bancnota de zero lei.
inaioana spune:
Manon, gresesti. Se poate "salubriza" o casa pastrandu-i perfect arhitectura, existe termopane fara rame de plastic oribil ci din lemn antichizat, exista AC care se monteza pe acoperis in zone ascunse ca sa nu strice fatada si asa mai departe. Am vazut nenumarate sate medievale (spre exemplu in Italia) cu farmecul arhitectural intact si cu confortul mileniului al treilea. Se poate fara probleme.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).
blackpanterro spune:
Citat: |
citat din mesajul lui inaioana Manon, gresesti. Se poate "salubriza" o casa pastrandu-i perfect arhitectura, existe termopane fara rame de plastic oribil ci din lemn antichizat, exista AC care se monteza pe acoperis in zone ascunse ca sa nu strice fatada si asa mai departe. Am vazut nenumarate sate medievale (spre exemplu in Italia) cu farmecul arhitectural intact si cu confortul mileniului al treilea. Se poate fara probleme. Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011). |
De acord! Totusi cred ca asta costa mult mai mult.
Adriana 39+
![](fetita.gif)
A ticket to hell has never been funnier
elaga spune:
Unii vad muntii impaduriti, altii vad gropile din sosele sau sosele din gropi, ca uneori nu mai faci diferenta. Toti suntem de acord ca avem o tara frumoasa si atat. Nu avem utilitati, nu avem cosuri de gunoi si daca le avem nu le folosim, ne lipsesc canalizarile pana si in marile orase. Avem toate minunile naturii si nu pretuim nimic.Doar suntem romani, nu ne putem dezminti!
peanut spune:
Mare potential pentru turismul romanesc,dar lasa ca se prinde strainu' repede si scoate el banu'!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monabella/monabella.jpg)
monabella spune:
pe mine m-a socat ca printul charles a transformat acele case in guest houses unde sederea costa 85 lire sterline pe zi toti banii fiind alocati conservarii zonei. Atentie, subliniez, conservarii zonei, adica tot ce a spus cineva mai sus, termopane etc dar pastrind arhitectura intacta. For god sake asta se face aici in sua cu casele lui Frank Lloyd Wright, case muzeu. Nu zice nimeni ca orasenii din alba iulia sau mai stiu eu de unde nu au dreptul sa se modernizeze. e vorba de sate si traditie. la urma urmei nemtii nu au orase istorice? Praga nu are orase istorice, pasaje pietonale? Si inca mare atentie, finetele noastre sint unice in lume. Ati citit ce spune? Unice. Citi dintre noi nu ne-am dus la bunici in vacanta si nu am alergat exact in acele finete. uite inca un link daca acesta nu v-a edificat. Au ajuns strainii sa ne pretuiasca comorile mai mult decit le pretuim noi: http://colorofhay.com/