Plecarea medicilor si solutii
Raspunsuri - Pagina 16
![](images/user_woman.png)
EllaX spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulianm 1.Pai, Xio, a stii unde sa cauti informatia e basic/se subintelege in cazul oricarui absolvent de invatamint superior. In fine, nu ies docenti, dar cam au pretentii la salar de docent ![]() 2.Referitor la congrese, in ce conditii se aproba mersul la un congres si cine, cum deconteaza? Ce trebuie sa faca un rezident ori un medic specialist pt a fi aprobat sa mearga? Cum se deconteaza cheltuielile si in ce masura, care anume? 3. Si legat de viata rezidentului in Ro, ai listat tu undeva (la alt subiect) salar mic vs necesitati. Am inteles cele legate de spital (halat, echipament de protectie in unele cazuri, parte de instrumentar). Mincare am inteles, chirie, cu rezerve, ca aici mai stau si cite 4, ori inchriaza o chichineata la spital (spatiu minim, pret mic, avantaj ca nu consuma timp cu drumurile si au timp mai mult sa se odihneasca, cind ies pe usa, ies, vorba aceea, in spital). 4. La sfirsit celularul si Internetul, cu care personal nu sunt de acord, nu le vad ca necesitati. 5. Insa, intre PPE&instrumentar si mobil&internet, ai scris "monton" sau caam asa ceva. Am inteles ca se foloseste la temperaturi scazute. E parte din echipamentul de spital, parte din instrumentar, ce-i cu montonul asta? |
iulianm, nu sunt XIO, dar sunt medic si pot sa-ti raspund eu. XIO, sper ca nu te superi!
1. Nimeni n-are pretentii la salariu de doctor docent. Mi se pare normal ca un absolvent de invatamant superior care lucreaza full-time in domeniul absolvit sa primeasca un salariu din care sa se poata intretina si sa-si poata plati cheltuielile generate de insusi jobul lui. Doar atat cere lumea pe aici.
2. Cu extrem de rare exceptii, mersul la congrese este platit de catre medicul care merge acolo, din veniturile lui. Nu se deconteaza nimic, desi uneori mersul la congrese este dictat de catre sef si acelasi mers la congrese si la cursuri diverse este obligatoriu pentru obtinerea punctajului necesar desfasurarii activitatii de medic (creditele de Educatie Medicala Continua). Nici macar nu se acorda zile libere pentru pregatirea participarii la congrese sau pregatirea examenelor din timpul specializarii.
3. Si aici stau cate 4... 5... 6...7...8, chiar, in apartamente inchiriate, ca un stagiar/rezident nu-si poate plati o chirie echivalenta cu (sau mai mare decat) salariul lui pe o luna. Nu se poate inchiria nici o camaruta de la spital, nu exista asa ceva - sunt locuri in care nu ai nici dulapul tau, la spital. Sunt universitati de medicina si farmacie care au cateva apartamente tip ANL - este si cazul Clujului - in care intra efectiv cativa oameni. Ce te faci cu miile ramase?...
4. Celularul este absolut necesar. In multe spitale, cand esti de garda si nu numai, iti folosesti telefonul propriu pentru a suna si a fi sunat in interes de serviciu. Pe cheltuiala proprie. Internetul... in conditiile in care bibliotecile universitare au, macar vara, program pana la 15 - daca nu-s inchise de tot! - este necesar invatarii, studierii pietei de munca, studierii legislatiei, cautarii unui loc de munca in strainatate
![](icon_smile.gif)
5. Este vorba de un halat gros, dintr-un material pufos (pe vremuri un fel de patura, actualmente fleece), pe care personalul medical il poarta peste uniforma, prin spital si in drumul catre alte clinici. Da' stii ca si halatele trebuie cumparate, asa-i?
Aici, nu se dau credite pentru perioada studiilor. Nu esti creditabil, ca ai salariu mic si contract de munca pe perioada determinata. Pe perioada cat eram stagiara si rezidenta de an mic (ca dupa aia m-am maritat
![](icon_smile_big.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Ana, taica-miu s-a dus in Canad cu diploma de inginer si a gasit de lucru, i-a fost recunoscuta diploma, nu a dat vreun examen, nu a facut vreun curs.
In Toronto.
Iulia, a spus Lia ce e cu congresele. Cu mentiunea ca la cele la care sunt ceva workshopuri unde mai si inveti diverse tehnici scoti si 4000 de euro.
Telefonul este crucial pt. ca pe el te contacteaza pacientii , sefii, colegii.
Internetul se subintelege de ce. Mai esti abonat la diverse reviste medicale, te mai inscrii la un congres, mai citesti ceva noutati.
Ce am scris de costume si alte cele nu e atat de important, ca iti iei 4 costume si le fooosesti 1-2 ani. Mai primesti halate daca particpi la congrese cu firme de medicamente banoase.
Montonul e halatul acela gros de spital fara de care ai ingheta.
sa mai spun ca in garda noaptea am dormit cu montonul pe mine, ca nu se dadea caldura.
Era vorba sa stii in c carte sa cauti, nu sa dai search pe google
Si repet: ca incepator vrei sa fii platit atat cat sa poti trai decent. Ori la cat munceste un rezident e bataie de joc plata.
E bataie de joc si in alte meserii si la pensionari, dar dintr-un moti bine intemeiat in majoritatea tarilor medicii sunt in varful piramidei la "bine platiti".
Deci: solutii?
Ca pana acum ne-am impuns cu betzele ca sa vedem cine e mai tare.
On topic , varianta cu medicii straini vorbitori de engleza pica.
Schimbarea sistemului sanitar e singura posibilitate.
***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lum0880 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lum0880 . Pe langa asta, am avut de platit bani grei, pentru gradinita copilului, care in America pana la 5 ani, nu este gratuita. |
iulianm - aici, am scris, nu mai conteaza, discutia este oricum off topic.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Citat: |
citat din mesajul lui EllaX XIO, am scris in acelasi timp! ![]() |
Esti mai in tema oricum
![](icon_smile_big.gif)
![](floare.gif)
Acum sunt foarte revoltata din cauza rezidentiatului. Cand eram prin anul 3 mi-a spus o profa extrem de una de la fizio ca numai la noi in tara intrebarile pt. rezi si nu numai sunt facute de medici si fiecare alege cat are chef si ce are chef.
Atunci nu m-a interesat, dar acum cand invat mi se pare cel mai tampit examen, nu se evalueaza notiunile dobandite in timpul facultatii ci memoria de elefant/toceala. Sunt efectiv facute intr-un mod penibil, mi-a mai spus cineva ca rezidentiatul e in felul urmator: tot ce mi se pare important e absent, tot ce e neimportant se gaseste in grile.
Mi-a spus profa respectiva ca sunt cativa din cadrul universitatii care se lupta pt. o evaluare mai buna, facuta de oameni priceputi la asta, cum e in alte tari, dar se cam lupta cu morile de vant...
Si tot azi mi-am dat seama ca vreo jumatate din colegii de serie pleaca.
***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
Xio, cred ca stim toti pe DC povestea tatalui tau; vezi ca a scris caro despre Ontario/Canada iar eu despre Quebec/Canada;si-n Alberta e alta poveste, iar in Labrador alta.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
EllaX spune:
Scuze de off-topic: XIO, nu numai ca se testeaza memoratul (care e necesar, pana la un anumit punct), dar esti pus sa memorezi informatii gresite. Cand am dat eu rezi, invatam dintr-un Harrison tradus de oameni care stiau engleza medicala la nivel de absolvent de filologie... sau mai putin. Erau extrem de multe fraze fara sens medical, din care s-au si facut grile pentru examen - grile care, mai apoi, au fost contestate (dupa examen, dupa stres) si excluse din calcularea punctajului. Eu am terminat rezidentiatul si, cum in specialitatea mea nu se lucreaza decat la stat, cu salariu de functionar public in vreme de criza, si oricum nu se scot posturi, ma reorientez profesional.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Ana , draga mea , tu ai scris asta :
"se tot vehiculeaza ca diplomele romanesti sunt recunoscute in toata lumea; nu sunt, mai ales in afara Europei.".
Iar eu ti-am raspuns ca sunt recunoscute, dandu-ti un exemplu. Ca daca doar spuneam evident nu ma credeai.
Ella, da , stiu , am vazut si eu greseli. Partea proasta e ca asa gresite ajung la rezi si nu stiu daca sa dau cu banu' sau sa faca "ala baa portocala". Din grile am retinut ca sunt mai putin importante lucrurile importante, conteaza mai mult sa stiu incidenta, clasificarea cancerelor pe care oricum nu le stie nici un medic, ca se uita in tabel. In fine , poate se schimba ceva mai incolo.
p.S: am dat peste ceva interesant : se estimeaza ca in 1999 cazurile de tuberculoza vor fi mult mai frecvente, nu mai stiu din cap cifra.
***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
analuz spune:
In SUA rezidentii nu sunt platiti foarte mult tinand cont de cate ore muncesc (peste 90 de ore, recent s-a legislat sa fie reduse), si cate datorii au. Dar tot sunt platiti $35000-40000/an. Ceea ce nu este foarte mult, dar din banii astia iti permiti sa platesti chiria intr-un apartament decent, si daca pui la un loc cu salariul unui partener, fara copii, este chiar ok. Nu cred ca rezidentii din Romania cer mai mult de atat (raportat la costul de viata). Si unde aici poate induri stiind ca dupa rezidentiat ai un post ok, castigi ok, ai materiale, etc, in Romania ai nevoie de zeci de mii de euro sa cumperi un post, care acum oricum este blocat... Si se alege praful din cariera la care ai visat toata viata...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
EllaX spune:
Stiti voi, asta e un subiect care mie imi rascoleste tristeti si furii...
Eu m-am retras din medicina (bine, tot citesc si gandesc medicina...) si incerc o reorientare profesionala.
Sunt medic specialist din 2008. Pe specialitatea mea, posturile sunt blocate de multi ani. Pe specialitatea mea, e posibil sa ma angajez doar la stat. Deblocarea lor se poate face, in conditii exceptionale, cu pile sau bani - la diversele foruri superioare, nu la medici. Nu vreau sa traiesc din spaga, vreau un servici de la ora X la Y - cu ore suplimentare platite - care sa-mi ceara sa fac z chestii, sa am un salariu din care sa-mi pot asigura o viata decenta - pentru ca sunt o persoana desteapta si instruita si constiincioasa si cu drag de oameni (... si as fi fost un medic bun si de treaba).
Bugetarii se pot schimba, eu sunt sigura de asta, daca:
1. li se ofera salarii si conditii de munca decente (cunosc personal medici care din spaga isi cumpara fire de sutura, lupe etc) - mai, toate cursurile diverse necesare pentru pregatire/perfectionare profesionala si le platesc din buzunarele proprii!
2. Li se fac fise ale postului - care nu exista, efectiv, in multe locuri - si care sa fie clare, corecte;
3. Se instituie un set de reguli de conduita si se stabileste (si se aplica!) clar ce se intampla in cazul nerespectarii lor - de exemplu, daca ai salariu ok si te-a prins cu spaga, iti pierzi jobul+faci puscarie+iti pierzi dreptul de libera practica.
Ce-i lipseste sistemului medical romanesc este un management bun - nu oameni numiti politic, care se schimba in functie de cine vine la putere, care nu stiu nici medicina, nici management, care stiu ca nu vor sta mult si atunci nu-s nici motivati, care vin cu diverse "datorii" politice pe care tre' sa le plateasca. M-am saturat de ministri economisti, care habar n-au care-i circuitul intraspitalicesc al diverselor si diversilor. M-am saturat de ministri medici fara o zi de practica medicala dupa terminarea facultatii, si care nu stiu ca medicina romantica din timpul studentiei e cu totul altceva decat hei-rup-ul de zi-cu-zi, din spitalele lipsite de personal si de medicamente si de feshe, in care oamenii se transforma in caini pentru ca lupta pentru hrana si adapost. Si, cu riscul sa-mi pun in cap mult oameni, m-am saturat sa se scrie de medici doar cand e de injurat, nu si in acele (multe) situatii in care fac bine.
Si-i mai lipseste sistemului medical romanesc educatia medicilor si a pacientilor - a medicilor: sa raspunda intrebarilor si sa comunice cu pacientii si colegii, sa-si respecte pacientii si colegii; a pacientilor sa puna intrebari, cand au nelamuriri (pentru ca au dreptul sa fie informati), sa-si asume tratamentele, sa penalizeze corect si imediat comportamentul necorespunzator al personalului medical, sa respecte personalul medical.
Nu toti medicii au facut medicina ca sa faca bani - exista cai mai rapide de a face bani. Eu, una, m-am dus la medicina cu o caruta de visuri si energie. Si m-am tinut tare si n-am primit nimic pana intr-o zi, cand imi era foame si n-aveam bani deloc-deloc, si mai aveam de stat la munca... si-atunci am luat o ciocolata. N-am cerut-o. E degradant ca, dupa 7-8-9-...n ore de munca sa n-ai bani de mancare, si atunci iubirea de oameni si pasiunea pentru meserie nu te ajuta.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)