ne intoarcem in Romania sau nu?
Raspunsuri - Pagina 13
![](images/user_woman.png)
valen spune:
[quote]citat din mesajul lui XIODeci suntem cu totii de acord ca in Canada,America, nu se pun bazele unei culturi generale ca aici, dar totodata nu se admite ca invatamantul din Ro e mai ...sa zicem mult/greu.Nu, eu cel putin nu sunt de acord cu asta, pentru ca am alta perceptie. Intre invatamantul din Romania (experimentat pe proprie piele) si cel de aici din Canada (pe care ma pregatesc sa-l experimentez din postura de mama) diferenta este ca: in Romania i se baga copilului informatie multa pe gat, iar el, copilu' trebuie s-o inghita chiar de-i place, chiar de nu, chiar de-l intereseaza chiar de nu, pentru ca asa trebuie si asa este si asa a fost mereu si asa se invata carte, ca trebuie sa aiba cultura si cum altfel sa aiba cultura generala, daca nu memoreaza zeci si sute de pagini.Aici, (cel putin asta este senzatia mea) se pune accent pe dezvoltatea autonomiei copilului si a increderii in sine. Si cand copilul e sigur de capacitatile sale si e convins ca poate, abia atunci incepi sa lucrezi cu el. Eu imi amintesc asa bine cate mii de pagini am memorat in generala si liceu si cum toate informatiile alea au zburat din mintea mea imediat dupa teza/examen. Am ramas cu foarte putin, pentru ca n-am invatat logic ci am tocit si a trebuit sa recuperez mult mai tarziu, cand chiar am vrut sa-mi insusesc bine anumite informatii. Eu vreau sa va felicit pe toate cele care scrieti la topicul asta si puteti declara ca aveti o vasta cultura generala datorita sistemului de invatamant romanesc. Bravo!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ab5174 Xio - parca am citit ca ai terminat facultatea - Felicitari!!! Sfatul meu este ca este timpul sa mai ai si pareri personale. E timpul sa-ti traiesti viata , sa o ' testezi' cu bune si rele, si sa te opresti prin a vedea "REALITATEA" prin 'rude'. Sa stii ca e chiar fain sa dai cu capul de pragul de sus....... Si crede-ma nu numai romanii stiu geografie, istorie , etc.......Depinde foarte mult de cercurile in care te invirti.Mult succes in viata! |
pai asta e; foarte multi romani fac munci sub calificarea lor, si mediul e in consecinta, unii la inceputul viatii peste hotare, altii toata viata (imi amintesc povestile lui barbatu-meu despre colegii din imprimeria unde a lucrat vreo trei luni cind am venit aici, unde discutiile se invirteau in jurul potului, al locului si semnificatiei tatuajului si marcii de motociclete din posesie); nici salariatii din hala fabricii din Romania unde am lucrat nu aveau habar de capitala tarii X din coltul nu stiu care de lume;
se uita ca cei ajunsi aici (imigranti) sunt in general peste media nivelului general, si mediul in care intra este sub mediul lor (unii), de unde toti canadienii/americanii e prosti si inculti;
daca ajungi sa te invirtii in alte medii se schimba situatia, si descoperi ca astia-i cunosc pe Tristan Tzara, Ionesco sau Cioran (de ex) mai bine decit tine.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
ari spune:
Valen, eu am facut scoala in Romania, e drept, inainte de 1989. Nu pot sa spun ca am iesit din scoala *culta*. Cultura generala mi-am format-o eu singura, cu limitele date de natura intereselor mele. N-am fost niciodata curioasa, spre exemplu, sa stiu mai multa fizica sau chimie sau economie si multe, multe altele. M-am *cultivat* asadar in domeniile care m-au interesat, care mi-au placut. Si n-as vrea sa indrazneasca cineva sa ma catalogheze de inculta pentru ca nu stiu care e formula spirtului medicinal.
Si *cultivarea* mea va continua atata timp cat voi trai, pentru ca mereu si mereu voi fi curioasa sa stiu mai multe despre cele care ma intereseaza.
elaga spune:
N-am fost plecata din tara, asa ca nu pot intelege dorul de tara dar eu as sta acolo. Prietenele mele care locuiesc in alte state vin de dor acasa si dupa o saptamana incep sa le loveasca realitatea. Una dintre ele sta un an in Roamnaia, altul in Canada si tot asa. Daca ai stat atat de mult intr-un mediu civilizat mi-e frica ca nu-ti vei gasi locul nici aici. Iar de sistemul sanitar nu-ti pot spune decat povesti de groaza.
valen spune:
Pai cam asa ziceam si eu Ari, dar aici avem asa: una bucata domn care nu stie o boaba de geografie (din cauza sistemului de invatamant canadian ) si una bucata domn cu cultura generala,(multumita sistemului de invatamant romanesc) pentru ca stie sa arate Romania pe harta.Acestea fiind datele problemei, ce poate face oare Medeea?
ari spune:
Pai eu i-am raspuns...Cred ca e mai bine sa se intoarca, pentru ca, cum zicea cineva pe o pagina anterioara, nu orice tara este buna pentru oricine. Si e evident ca Medeei nu-i prieste viata aici.
Oana C spune:
Problema unilor romani ramasi in tara este ca ei CRED ca le stiu pe toate si sint culti, doar citind ziarul sau uitindu-se la telejurnal (sau cum s-o mai chema acum). Nu pot sa recunoasca, "dom'le nu stiu", ci doar isi dau cu parerea (vezi XIO) ca sa creada lumea ca-s culti. Toate astea se schimba cind pleaca si locuiesc in alta ara.
XIO, dar daca seful tatalui tau l-ar fi intrebat pe tatal tau ce parere are despre ultimul turnament de golf si citiva baseball sau football players care au facut istorie aici, sau altceva despre istoria Americii, crezi ca stia sa dea raspunsul? Crezi ca americanilor le pasa unde este Romania??? Ce forta internationala este Romania?
Si da, romanii plecati din tara poate sint mai culti si mai destepti decit multi americani sau alti straini, dar asta pentru ca nu orice "cumatru Partzopoi" de la lunca din vale a plecat din tara. Ci marea majoritate a romanilor plecati (si muncesc, nu cei care au fugit la furat si cersit) sint oameni cu studii, destepti si civilizati.
Medeea, draga, dupa cum scrii despre Canada, fa-ti bagajele si fugi in Romania! Daca ti se va imbolnavi copilul vreodata, fugi la XIO, la spital ... oops, parca anunta si ea la un alt subiect ca pleaca din tara, ca sa cistige mai bine si sa fie respectata profesional (sau n-am inteles eu bine?) Mi se pare ridicol sa pui iesirile cu prietenii la terasa, la o bericica, inaintea viitorului copilului.
Eu am venit in US de peste 10 ani si niciodata nu mi s-a facut dor de familie sau prieteni, cit sa ma faca sa ma intorc. Numai cind ma gindesc la hotii din tramvaie, la tiganii care mergeau dimineata in grupuri, cu sacosele goale pt acoperit la furat, la mesele inumane din spitale, la praful in care trebuie sa se joace copiii mei in parcuri, la fumul de tizgara si rautatea vinzatoarelor de la magazine ... ma apuca bucuria ca nu mai sint acolo si ca pot sa le ofer fetelor mele o viata mai buna aici.
Rufus you rock!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
Am scris un mesaj lung si 'profund' si l-am pierdut.
Legat de scoala, copiii merg mai repede la scoala aici, deci corect ar fi sa se compare ce face un copil de 8 ani, sau 9 ani la scoala si nu unul de clasa a 2-a sau a 3-a. Pentru ca daca in Romania la 7 ani copiii inca mai stau atarnati de fustele mamei, bunicii sau bonei, aici sunt deja in clasa a 2-a, iar daca in Romania la 20-21 de ani abia termina liceul, aici termina facultatea. Si fiica-mea a fost pusa in clasa a 3-a la 7 ani si 4 luni desi in Romania nu facuse scoala deloc. Din cauza varstei nu din cauza geniului sau cunostintelor.
Legat de cultura, eu vreau sa stiu cate instrumente a invatat XIO la scoala, si cate stie de muzica si arta. Sunt sigura ca fiica-mea de 15 ani o baga in buzunar pentru ca la scoala ei se face obligatoriu un instrument cu coarde in clasa a 3-a (vioara, etc) si unul de suflat in clasa a 5-a (trompeta, saxofon, flaut, etc). Majoritatea copiilor continua macar unul din instrumente. Muzica se face serios, la fel ca si arta. Sunt curioasa cati romani stiu sa citeasca o partitura sau sa recunoasca o pictura sau o sculptura celebra. Dar bag de seama ca a arata Romania pe harta e considerat cultura. Cum zicea cineva, Romania e de dimensiunea si importanta statului Oregon, cati romani stiu sa arate Oregonul pe harta?
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
eeda2008 spune:
Multumesc mult pentru toate raspunsurile....
Imi pare totusi rau ca nu m-am facut destul de inteleasa....Imi cer scuze celor de aici din Canada daca i-am ofensat cu ceva, nu a fost nici pe departe intentia mea, cum am mai spus am toata admiratia pentru cei ce reusesc sa se acomodeze aici si sa considere Canada casa lor, tocmai pentru faptul ca stiu ca nu e putin lucru.
Citeodata vrei sa spui multe intr-un timp scurt si spatiu restrins si din diferite motive vorbele tale nu suna asa cum ti-ai fi dorit...partea mai "sufleteasca" a istoriei nu se poate insira pe hirtie....Nu incerc sa ma scuz, am vrut doar sa elaborez subiectul intr-un fel, sa ma fac mai inteleasa...
Cum zicea cineva odata, acasa e locul unde te simti tu bine inconjurat de persoanele care reprezinta cel mai mult in viata ta.
Inca odata multumesc...intr-un fel m-ati ajutat enorm, nici nu realizati....si nu sunt mai "in ceata" decit eram cind am inceput acest topic, ba dimpotriva, incet incet mi se intaresc niste convingeri pe care le aveam de mult...
Numai bine tuturor!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maru/maru.jpg)
maru spune:
am vrut sa iti raspund inainted e a citi mesajul de mai jos. Apoi am zis ca nu are rost: ai reusit sa jignesti enorm de multa lume printre care si pe mine. Sa ma explic:
unu: traiesc in Kitchener. Si daca nu ai fost aici niciodata, nu o judeca pe sefa ta care a ales sa faca un we aici, pentru ca denota ca nu ai nici o idee despre cultura/geografia Ontario-ului. Habar n-ai de St Jacobs si menonite country! de, e la tara si cam pute pentru Toronto, nu?
doi: lucrez in Toronto si da, 401 e uneori slow, dar sub nici o forma nu citesti ziarul, si de fapt traficul e slow in Gardine Express si Don Valley, care sunt in Toronto, nu?
trei: casele de lemn, nu merita nici macar un comentariu...sincer!
patru: tu nu ti-ai invitat parintii aici sa aiba o vacanta? sa isi vada nepotul? pai banii nu sunt o problema, nu?
eh, sincer, nu are rost sa continui, nu-i asa?!
asa cum zicea si Ana, intoarce-te acasa, sunt 2 feluri de emingranti: cei care raman emigranti toata viata, in suflet si purtare si cei ce se integreaza, incep sa cunoasca cultura tarii in care au ales sa isi traiasca viata.
datoria pentru parinti nu o aveati si cand ati emigrat?
Citat: |
citat din mesajul lui eeda2008 Acum revenind la "oile" mele....vorba romanului. 1.Oricit de ciudat o sa va para, pentru mine familia mea nu inseamna numai sotul si copilul meu. Ginditi-va asa....copiii vostri o sa creasca, o sa plece de linga voi si o sa spuna..."sorry dar familia mea e sotul/sotia si copiii." Cum v-ar place? Eu una am o datorie morala fata de parintii mei cum de altfel mi se pare normal pentru fiecare. De adus parintii aici nici nu se pune problema, nu ca ei nu ar veni....dar am vazut destui parinti nefericiti aici, plimbindu-si nepotii prin parc plingind dupa casa lor. Nu am auzit nici un parinte venit aici sa se acomodeze. Imaginati-va voi care traiti o viata intr-o tara ca la pensie emigrati...alte obiceiuri...alta limba...si tot asa. Vi se pare putin lucru? Acu' o sa ma intrebati de ce am plecat? Nu am stiut ca asa o sa fie? Raspuns: NU Cind emigrezi te gindesti cumva ca o sa iei viata de la inceput, dar nu chiar de la inceputul inceputului.....cind trebuie sa inveti sa vorbesti, sa mergi cu sistemul de transport in comun....sa te reorientezi cu job-ul, sa inveti sa comanzi ceva la magazin sau chiar sa chemi un taxi...par lucruri simple...dar sunt diferite de cum esti obisnuit.... Cum traiesc canadienii bine? Majoritatea are casele cumparate prin banca, masina, mobila, televizorul samd....Diferenta fata de Romania e ca isi pot plati ratele, dar sa nu credeti ca le raman grozav de multi bani dupa...Cunosc bastinasi care nu au fost nici macar la New York, care e la 8 ore de Toronto....care cind au auzit ca am fost si am stat la un hotel si am dat 250 $ pe noapte s-au uitat la mine strimb.... Ca sa iti permiti o casa mai mare, idividuala, asa zisul "detached" trebuie sa te muti in suburbii, de unde ca sa vii la servici faci cel putin o ora sofat pe autostrada, la ore de virf....canadienii stiu ce zic 401 in trafic mergi cu 5 km la ora, citesti ziarul....daca mai ai si ghinionul sa prinzi un accident...esti mincat....Si asa iti petreci 2 ore pe zi in trafic...Dar macar ai poze frumoase sa trimiti in Romania cu casa de carton...pe care ai dat jumate de milion de dolari..... Sa vorbim de sistemul de invatamint de aici? Cu ce sa incep? Cu incultura canadienilor care ma intreaba daca vorbesc ruseste desi stiu ca sunt din Romania? Pai ei asa stiu ca Romania Rusia Polonia...sunt cam tot aceeasi mincare de peste....Sau cu copiii care stiu ca puiul de gaina creste la No Frills care e un fel de Carefour....Sau cu cei care se scobesc in dinti la restaurant cu degetele? Intr-adevar string rahatul de la ciini pe strada, de ce? Ca amenda e cam usturatoare...Ce fac ei aici nu fac pentru ca sunt civilizati....ci pentru ca asa sunt "inoculati" sunt aliniati ca niste soldatei.....Stiti cum sunt porecliti canadienii? " Tara mortilor vii" De ce? Pentru ca aproape nu traiesc.....Ei traiesc sa munceasca....Sefa mea canadianca sadea munceste zi lumina ca sa se duca in long weekend in Kitchener, care e un orasel la 70 km de Toronto, sa stea la un hotel de mina a doua unde sotul ei, angajat la guvern are discount...si credeti-ma are salar cu 6 cifre....se imbraca cu ce e mai ieftin posibil, conduce o Toyota de 15 ani.... Of, sunt multe de spus si putin timp.... Nu judec pe nimeni care reuseste sa se acomodeze aici, ba dimpotriva ii felicit! Dupa mine e un sistem lipsit de viata, de acel "personal touch" totul este facut ca asa trebuie....fugim la cumparaturi, fugim acasa, fugim in vacante o data pe an ca nu avem mai mult de atit, in long weekend fugim la o plaja ceva sa inspiram nitel aer poluat la maxim....O chestie care i-am spus-o tatalui meu dauna-zi si mai ca nu m-a crezut, nu imi amintesc sa fi vazut cerul cu stele stralucind aici de cind am venit.....hmmm oare de ce? Va spun ...pentru nu e ca strugurii sunt acri, suntem mult mai realizati aici decit multi romani veniti inaintea noastra.. Eu una cred ca sunt multi care nu admit ca nu sunt fericiti si nici nu au la ce se mai intoarce...parere foarte personala, nu ma judecati. Cum am mai spus jos palaria pentru cei care se acomodeaza si considera Canada "acasa". Despre sistemul de sanatate nici nu vreau sa incep ...se intimpla si aici atitea anomalii....Ultima ar fi ca recent am avut o interventie chirurgicala minora si cind am fost sa imi indeparteze firele de sutura, asistenta canadianca, foarte zimbareata ca toti de aici dealtfel, si foarte increzatoare, mi-a indepartat firele cu un foarfece usor ruginit...luat de pe o masa care avea o mie si una de chestii pe ea... in nici un caz un cimp steril...., cu mina fara manusi, si nici nu s-a spalat inainte....Eram atit de socata ca nici nu am avut timp sa intreb daca foarfeca e sterile.....Si asta e un nimic Oricum asa cum multi ziceau mai inainte motivele trebuie sa fie personale si sa nu generalizam... Multumesc foarte mult de opiniile voastre, sunt de un real ajutor. Medeea. |