Cum sigilam muraturile?
EI bine, vesnica mea intrebare.
Aici in US sint late metode din RO, dar eu fac muraturi dupa retete romanesti. Si habar nu am cum sa le sigilez astfel incit sa nu intre aerul, ca sa nu se strice.
In cartea de bucate zice fie sa le capsez (nu exista aici asa ceva), fie sa le pun celofan.
Urmatorul pas, aici in US, cu toate conservele, este sa le fierbi in apa ca se se formeze vidul de aer.
Ce faceti voi in Ro?
Celofan? Trebuie sa fie celofan adevarat? Am inteles ca in ziua de azi nu se mai gaseste celofan adevarat, facut din plante, ci doar foite facute in plastic?
Sint total confuzionata si nu stiu cum sa-mi termin manopera.
Raspunsuri
crista-s spune:
Muraturile in otet se pun in borcane si se fierb la bain marie (sterilizare).
In timp ce muraturile in saramura se lasa in general cu o farfurioara deasupra (sau un stregar) si se mai vintura citeva zile ( cca 1 saptamina pentru un borcan mare de 10 l) dupa care inchizi borcanul fara sa le mai sterilizezi pentru ca deja borcanul si capacul au fost sterilizate prin fierbere,se toarma saramura fierbinte, pui multa sare si hrean care mentin muraturile. Unii pun si conservant ca sa nu se tulbure zeama si sa nu faca floare.
Pentru conservele italiene muraturi, suc de rosii, dulceturi se mai obisnuieste ca dupa ce ai turnat totul fierbinte in borcane, inchizi cu capac si asezi borcanul cu fundul in sus pe masa, lasi pina se raceste, va face vid. Capacele sunt cele cu partea centrala usor elastica ( speciale pentru conserve), verifici cu degetul daca e tare inseamna ca s-a format vidul.
inaioana spune:
Eu nu fierb nimic. Castravetii si varza le fac in borcane de sticla cu saramura foarte fierbinte, fara niciun vaturat. Sterilizezi borcanele si capacele cu filet, pui legumele si mirodeniile si apoi saramura (1 lingura zdravana de sare la un litru de apa) clocotind de pe foc direct peste ele pana sus. Pui capacul bine si invelesti in paturi ca sa se raceasca incet, in doua zile sau asa. La fel fac si toate celelalte muraturi in saramura (amestecuri de alte legume) si nu mi s-a stricat niciodata nimic.
Gogosarii cu otet ii fac altfel, dar tot fara fiert/sterilizat. Ei spalati si taiati in 4 sau 8 ii amestec cu otet, sare si zahar si ii las de seara pana dimineata. Dimineata au lasat ei exact cata zeama imi trebuie si ii asez frumos in borcane (cu boabe de mustar, piper si frunze de dafin) si torn zeama lor peste ei.Raman tari si buni. Asta e tot.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).
andacos spune:
Nici eu n-am fiert niciodata nimic!Nici in Roamania si nici aici!
Am pus in borcan cu filet si gata!
Si eu mi-am facut probleme ca am zis ca nu e apa/sarea/leguma ca in Romania,dar au tzinut perfect!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
petra spune:
Bic, la mai toate magazinele (de groccery) se gasesc niste borcane de diferite marimi care au niste capace mai smechere asa, adica se desface partea de deasupra (partea rotunda) se pune pe borcan se tine bine si apoi cu cealalta companenta a capacului- in inel cu filet, se infileteaza bine si capacul este destul de etans. Daca pui continutul fierbinte cand se racesc aproape sunt ca si vidate.
cam asa arata:
http://www.meijer.com/s/ball-wide-mouth-mason-canning-jars-12-count/_/R-133576?cmpid=prodads
http://www.kmart.com/shc/s/p_10151_10104_011W111328110001P?vName=For%20the%20Home&cName=KitchenStorage&sName=Storage%20Sets%20&%20Canisters=&ci_src=64119933&ci_sku=011W111328110001P&aff=Y&sid=KAx20061023x272xTier3
EllaX spune:
Bic, dupa ce se inchid borcanele, unii le fierb putin, altii nu. Mama stiu ca le fierbe, dar am am citit pe net destule retete care spun ca se poate si fara fierbere. Eu stiu ca mama a avut conserve foarte bune, mult mai rezistente decat inainte, cand i-am zis sa aiba grija la sa fie foarte curate borcanele si ingredientele conservelor, iar capacele sa le cumpere in fiecare an, ca sa fie noi si neruginite/nedeformate.
Uite, mie imi place de numa' reteta de castraveti bulgaresti (noi ii fierbem vreo 20 min, dupa ce inchidem borcanele; altii nu-i fierb):
Ai nevoie de borcane de 800 ml (sau aproximativ), cu capace cu filet.
Ingrediente:
- castraveti cornichon
- sare (in general, se zice ca e buna cea grunjoasa, neiodata, dar noua ne-au rezistat muraturile si cu sare iodata de masa)
- zahar
- boabe de mustar
- boabe de piper (optional; noi nu punem)
- ceapa
- morcov
- marar uscat (flori de marar, daca se poate)
- frunze de visin (daca ai de unde, aromeaza f bine; merge si fara)
- otet alb
- apa
Se curata ceapa si morcovii. Se spala castravetii, morcovii, ceapa curatata. Ceapa se taie julienne (tai ceapa in jumate, apoi jumatatile feliute), morcovii rondele ca pentru ciorba (deci nu prea groase, dar nu transparente). In fiecare borcan se pun: jumatate de lingurita de boabe de mustar, (+/-cateva boabe de piper) cateva feliute de ceapa (e grozava ceapa murata asa), 3-4 rondele morcov, marar uscat, 1-2 frunze visin.
Se aseaza castravetii in borcan, cat mai bine cu putinta, astfel incat sa ramana cat mai putin spatiu. In fiecare borcan de 800g se pun: o lingura rasa de sare, o lingurita (nu f rasa :)) de zahar, otet de doua degete si se completeaza cu apa. Se inchide borcanul si se aseaza pe capac pentru 5 minute. In felul asta, iti dai seama si daca e vreun capac care nu inchide bine.
Se invelesc borcanele cu carpe si se pun intr-o cratita larga, la fiert cu apa rece - apa trebuie sa fie pana la 1/2 - 2/3 din inaltimea borcanelor. Sunt gata cand incepe sa fiarba zeama din borcan, iar castravetii si-au schimbat putin culoarea - cam 20 min dureaza.
Se scot borcanele din cratita in care au fiert si se invelesc cu paturi/carpe/prosoape.
Cand s-au racit complet, se asaza in camara.
Dupa 10 zile-2 sapt, se pot manca.
neda spune:
Bic,
Si eu pun muraturi tot dupa reteta mamei. Cumpara borcane speciale pt conserve.Au capac se inchid bine si te asigur ca nu ti se strica conservele.Se gasesc peste tot.Incerca la Walmart.Sunt destul de ieftine.
neda