Mabrouk Ramadan

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Abu Huraira (r.a.) a spus : "Cand luna Ramadan sosea, Mesagerul lui Allah obisnuia sa spuna : Luna Ramadan a venit, luna binecuvantata pe care Allah v-a statornicit-o pentru Post si in care usile Paradisului se deschid, cele ale Iadului sunt ferecate, diavolul fiind ferecat. In aceasta luna binecuvantata exista o noapte mai buna decat o mie de luni, iar acela care o sare, a pierdut ceva care niciodata nu mai poate fi recuperat." (relatat de Ahmad si An-Nasa'i)

Abu Huraira (r.a.) a mai reamintit ca profetul Muhammed (s.a.s.) a spus : "Acela care isi petrece noaptea Al-Qadr in rugaciune, cu credinta si dorinta curata de a obtine recompensa de la Allah, Acesta ii va ierta toate pacatele sale de pana atunci." (relatat de Bukhari si Muslim)

Aceasta singura noapte este mai buna decat alte 30.000 de nopti ! Drept-credinciosul care zi si noapte se preocupa de pacatele sale asteapta cu nerabdare inceputul Ramadanului, cu speranta ca Allah Preainaltul ii va ierta toate pacatele sale din trecut, plecand de la promisiunea cuvintelor profetului Muhammed (s.a.s.), cel care - pentru a defini noaptea de Al-Qadr - a folosit expresii precum "a cauta", "a urmari" etc.

Laylatul Qadr este cea mai buna dintre toate noptile. Cel care o pierde, intr-adevar a trecut pe langa o sansa deosebit de importanta. Drept-credinciosii trebuie sa o astepte in ultimele 10 nopti ale lunii Ramadan, petrecand noptile in adorare si supunere.

Iar pentru cei care au profitat de aceasta oportunitate, recompensa consta in iertarea tuturor pacatelor lor din trecut.

Mesagerul lui Allah (s.a.s.) ne-a invatat cateva lucruri pe care trebuie sa le aplicam in aceasta Noapte Mareata. Astfel, din binecuvantata sa Traditie (Sunnah), am regasit urmatoarele :

• Rugaciunea de noapte :

Se recomanda efectuarea pentru o perioada mai mare a rugaciunii in noaptea in care Laylatul Qadr ar putea sa fie. Acest lucru reiese din mai multe ahadisuri, printre care amintim : Aceluia care sta in rugaciune de Laylatul Qadr, cu credinta si speranta sincera [ca Allah il va recompensa], toate pacatele sale trecute ii vor fi iertate. (relatat de Bukhari si Muslim)

• Rugile :

De asemenea, se recomanda sa se adreseze cu ardoare rugi in aceasta noapte. Aisha' (r.a.) a relatat ca l-a intrebat pe Mesagerul lui Allah (s.a.s.) : Oh, Mesager al lui Allah ! Daca as sti care dintre nopti este Laylatul Qadr, ce ar trebui sa spun pe durata ei ? Si el a invatat-o sa se roage astfel : Allahumma innaka 'afuwwun tuhibbul 'afwa fa'fu 'annee [Oh, Allah ! Tu esti iertator si iubesti iertarea. Iarta-ma, asadar.] (relatat de Ahmad si Tirmidhi)

• Renuntarea la placerile lumesti de dragul lui Allah Preainaltul :

Este recomandat cu tarie sa petreceti mult timp adorandu-L pe Allah Preainaltul in noaptea in care este posibil sa fie Laylatul Qadr. Aceasta presupune abandonarea placerilor trecatoare ale acestei lumi, in favoarea adorarii unice a Lui Allah Preainaltul.

Aisha' (r.a.) a spus : "Cand ultimele zece zile incepeau, Profetul (s.a.s.) isi intensifica adorarea [statea departe de sotiile sale pentru a avea mai mult timp pentru rugaciune], ramanea treaz intreaga noapte [in rugaciune] si obisnuia sa-si trezeasca familia." (relatat de Bukhari si Muslim)

L-am apreciat corect pe Allah Preainaltul ?

O noua posibilitate rara, oferita de Laylat-ul Qadr se va ivi in urmatoarele zile, iar viata surade acelor oameni care stiu sa castige oportunitatile care li se ofera, cu scopul de a capata dragostea lui Allah Preainaltul. Abu Dah Daah (r.a.) este unul dintre cei care au gasit o oportunitate si au stiut sa castige, ceea ce este mai important decat toate cerurile si pamantul.

Astfel, unul dintre companionii Profetului (s.a.s.) si-a lucrat gradina sa, situata in imediata vecinatate a unui orfan. Orfanul, insa, sustinea ca un anumit palmier se afla pe proprietatea sa si, prin urmare, ii apartinea. Companionul nu l-a luat in seama, ceea ce l-a determinat pe orfan sa mearga sa se planga Mesagerului lui Allah (s.a.s.). Acesta, cu justetea-i proverbiala, a masurat cele doua gradini si a constatat ca, intr-adevar, palmierul se afla pe proprietatea companionului sau. Dupa toate acestea, orfanul a inceput sa planga in hohote. Vazand, Profetul (s.a.s.) i-a propus companionului : Ai putea sa-i lasi lui acest palmier si tu sa obtii unul in Paradis ? In orice caz, companionul, in necredinta sa, s-a indepartat furios, dand cu piciorul unei oportunitati atat de mari.

Dar cineva a avut ochi pentru aceasta sansa rara, iar acesta a fost nimeni altul decat Abu Dah Daah (r.a.). El a mers la Profet (s.a.s.) si l-a intrebat : "Ya, Rasul Allah, daca voi cumpara palmierul de la acest om si apoi il voi da orfanului, voi avea unul asemanator in Paradis ?" Mesagerul lui Allah (s.a.s.) a raspuns : "Da."

Abu Dah Daah (r.a.) a alergat dupa companion si l-a abordat : "Nu ai vrea sa-mi dai vinzi acest copac mie si eu iti voi da la schimb toata gradina mea ?" Companionul a raspuns : "Ti-l dau pentru ca, oricum, nu are nimic bun si, pe deasupra, din cauza lui am fost chiar reclamat la Profet (s.a.s.)"

Auzind acestea, Abu Dah Daah (r.a.) a venit in graba acasa, gasindu-si sotia si copii jucandu-se chiar in gradina. "Departati-va imediat de aici !" - le-a strigat "...am vandut-o pentru Allah !" Cativa dintre copiii sai aveau cateva curmale in manutele lor, iar el le-a luat si le-a aruncat inapoi in gradina. "Am vandut-o pentru Allah !"

Whatever happens don`t let go of my hand!

Mergi la inceput

Dragi frati si surori, astazi noi nu ne supunem si nu-L adoram pe Allah Preainaltul asa cum ar trebui, corespunzator Maretiei Sale.

Allah Preainaltul spune :
Ei nu L-au pretuit pe Allah dupa cum se cuvine, desi in Ziua Invierii intregul pamant va fi [in] pumnul Sau, iar cerurile vor fi adunate in dreapta Sa. Marire Lui ! El este mai presus de ceea ce Ii fac ei asociati! surat Az-Zumar 39 : 67)

Orice avem, Ii apartine lui Allah Preainaltul. Atunci cand cineva moare, noi spunem Inna lillaahi wa inna ilayhi raaji'un, adica Cu adevarat, Lui Allah ii apartinem si la El ne intoarcem ... Iar aceasta nu este valabil doar cand pierdem un suflet. Este valabil pentru orice napasta care se abata asupra unui drept-credincios, chiar si atunci cand sandalele pe care le purtam in picioare ni se rup. De ce ? Pentru ca totul ii apartine lui Allah Preainaltul si totul la El se intoarce... Stati si ganditi-va la numarul binecuvantarilor pe care Allah Preainaltul ni le-a lasat. Ati incercat vreodata sa numarati stelele ?

Si v-a dat El din toate cate le-ati cerut. Si de ati socoti binefacerile lui Allah, nu le-ati putea numara. Dar omul este cu adevarat nelegiuit si necredincios.(surat Ibrahim 14 : 34)

Mergi la inceput

Noi nu am inteles incarcatura acestei Carti, Coranul, pe care il uitam asezat pe raftul bibliotecii si care a fost trimis ca indrumar de cand avem viata si pana cand murim. Chiar daca inimile noastre ar fi fost tari precum o stanca, ele tot s-ar darama de frica lui Allah Atotputernicul. Putem, oare, sa spunem ca inimile noastre sunt mai duri decat un munte ?

Daca am fi trimis Noi acest Coran unui munte, l-ai fi vazut tu umilindu-se smerit si despicandu-se de frica lui Allah(surat Al-Hasr 59 : 21)

Dragi frati si surori, asa cum umpleti cu totii moscheile in ultimele 10 zile ale lunii Ramadan, reamintiti-va ceea ce Allah Preainaltul doreste ca voi sa stiti :

"Si sa stiti ca Allah este aspru in pedeapsa si ca El este Atoateiertator si Milostiv."

Ar putea sa fie o Noapte, o singura Noapte in viata ta care poate sa-ti salveze sufletul sau sa ti-l trimita in flacarile Iadului. Anas ibn Malik (r.a.), pe patul sau de moarte l-a implorat pe Allah Preainaltul :

"Oh, Allah, protejeaza-ma de o Noapte ele carei zori de zi aduc cu sine calea spre flacarile Iadului." Ganditi-va la aceasta dimineata.

Pacea coboara in noaptea de Laylatul Qadr pana zorii se vor revarsa. Fie ca voi toti sa plecati din moschee dupa rugaciunea Fajr fara de pacate, ele fiind sterse de catre Allah Preainaltul si Gloriosul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happy_in_TO spune:

Citat:
citat din mesajul lui hannen
Atunci cand cineva moare, noi spunem Inna lillaahi wa inna ilayhi raaji'un, adica Cu adevarat, Lui Allah ii apartinem si la El ne intoarcem ... Iar aceasta nu este valabil doar cand pierdem un suflet. Este valabil pentru orice napasta care se abata asupra unui drept-credincios, chiar si atunci cand sandalele pe care le purtam in picioare ni se rup. De ce ? Pentru ca totul ii apartine lui Allah Preainaltul si totul la El se intoarce... Stati si ganditi-va la numarul binecuvantarilor pe care Allah Preainaltul ni le-a lasat. Ati incercat vreodata sa numarati stelele ?

Ai dreptate, cind se auzea de moartea cuiva, cind se intimpla un accident, o nenorocire, o paguba sau chiar atunci cind era pe cale sa se enerveze cineva sau sa inceapa o cearta, asta auzeam mereu...

Am sunat la Moscheea turceasca din Toronto si am intrebat cind cade noatea de Qadr anul asta si mi-a spus ca Duminica noapte (aug 29) si rugaciunea speciala incepe la ora 10 noaptea. O sa fac ceva de mincare si o sa merg la iftar acolo si apoi am sa stau pina la sfirsit, cum faceam cu Alai cind eram mica.

Mergi la inceput

bre,luna august a trecut.duminica noapte e 5 sept.
eu ziceam ca e pe 27 ramadan,adica 6 sept. dar asta`i numai dupa calculele mele savante

bravo pt. initiativa cu Iftarul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

ata de multa credinta citesc in randurile voastre si ma infior. va citesc cu multa placere si e f interesant. deci, ati ratat noaptea asta minunata ca mie chiar imi pare rau :)

uite ce-am gasit:
http://islam.about.com/od/calendar/f/2010laylaqadr.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happy_in_TO spune:

Sint o tuta :) Duminica asta care vine inseamna pe 5 Septembrie, deci este in noaptea dintre 5 si 6 Septembrie.
Am in cap numai cifre si deja lucrez cu caledarul lui 2011-2012 asa ca sint cam aiurita. Scuze.
Interesaza-te si tu si spune-mi ce ai aflat.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui philip

ata de multa credinta citesc in randurile voastre si ma infior. va citesc cu multa placere si e f interesant. deci, ati ratat noaptea asta minunata ca mie chiar imi pare rau :)

uite ce-am gasit:
http://islam.about.com/od/calendar/f/2010laylaqadr.htm

Philip, nu am ratat`o.De obicei ea trebuie "cautata" in ultimele zile ale lunii Ramadan si unii invatati o "plaseaza" in zilele impare 25-27-29 Ramadan.Eu zic ca`i pe 27(v-am zis,asa dupa ureche) dar vedem ce mai zic invatatii(sunt semne si dimineata in rasaritul soarelui si seara).Evident ca eu nu ma pricep care`s alea.

Happy,imi dau seama ca esti obosita.Si eu sunt cu neuronul la pachet(eventual in poseta) .Astazi postim a 22-a zi,inca putin !Sa speram ca vom lua toate foloasele acestor luni ,nu doar setea si foamea.

Mergi la inceput

Happy,unde esti?cum te simti?A mai ramas putin!!7 zile si Ramadanul pe anul acesta ne va parasi .Fiindca nu stim daca vom avea sansa sa mai prindem un Ramadan in viata iata citeva sfaturi pt. ultimele 10 zile .

ULTIMELE ZECE NOPTI SI MARELE "M"

Ultimele zece zile din Ramadan au ajuns la noi si sunt convinsa ca toti suntem constienti de virtutiile acestor nopti binecuvantate. Dar o sa expun niste virtuti ca si amintire a noastra a tuturor, pentru ca Allah Preainaltul spune in Sfantul Coran, Surat Dhariyat, versetul 55

"Si indeamna, caci indemnarea le este spre folos dreptcredinciosilor!"

Comportamentul Profetului (Pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra sa!) in ultimele 10 zile: abtinerea de la poftele sexuale, practicarea itikaaf si chiar izolarea de sotiile sale.

•Al-Bukhari si Muslim relateaza de la 'Aisha ca in timpul celor 10 zile ale Ramadanului, Mesagerul lui Allah (Pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra sa!) isi trezea sotiile in timpul notii si apoi ramanea separat de ele (mentinandu-se ocupat cu actele de adorare).
•O versiune din Muslim , sustine ca : "El s-ar fi straduit [sa faca acte de adorare] in timpul ultimelor zece zile din luna Ramadan mai mult decat ar fi facut-o in orice alta perioada a anului."
•Profetul (Pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra sa!) si-a ferecat trupul in haine (cum ar fi rularea manecilor in sus; insemnand ca el se abtinea din a se apropia de sotiile sale chiar si in timpul noptii) in aceste ultime 10 zile.
In tot acest timp ni se aduce aminte in mod constant sa ne angajam in rugaciunea nafl pe o lunga durata de timp noaptea si sa sporim recitarea din Coran. Dar pentru unele dintre noi, acesta poate fi timpul in care trecem prin ciclul menstrual (sau sangerarea post-natala).

Bineinteles, nu este usor sa ramanem pozitive in unele momente, mai ales cand vedem lumea din jurul nostru ca se grabeste la moschee pentru rugaciunile Taraweeh, savurand 'itikaaf si recitand din Coran. Toate acestea ne-ar putea conduce spre sentimentul care suntem defavorizate de rasplata acestor zile binecuvantate, ceea ce ne poate scade spiritualitatea, mai degraba decat a ne-o creste.

In acest articol, sper sa pot evidentia unele moduri practice in care puteti sa faceti ce este mai bine in ultimele 10 nopti din Ramadan in timp ce treceti prin perioada de menstruatie (sau sangerare post-natala), fara sa aveti sentimentul ca sunteti lasate "pe dinafara."

In primul rand, realizati ca ciclul menstrual este o parte din Creatia lui Allah Preainaltul si este ceva stabilit de El.

Allah Preainaltul ne spune in Sfantul Coran ca El ne-a creeat pe noi cu cea mai frumoasa infatisare (Surat At-Tin, versetul 4). De asemenea ni s-a spus in Coran ca pentru toate Allah a "stabilit un termen" ( Surat At-Talaq, versetele 2-3) si "pentru fiecare problema este un soroc dat." ( Surat Ar-Ra'd,versetul 38).

Asadar, sa ne plangem de aceasta ar insemna sa ne indoim de Intelepciunea lui Allah Preainaltul, a'uudubillah.

Unele femei considera ca sunt mult mai virtuoase daca postesc , chiar daca sunt la menstruatie. In ignoranta lor, ele fac aceasta exceptie in luna Ramadan. Ci mai degraba trebuie sa realizeze ca este mult mai virtuos pentru ele sa indeplineasca porunca lui Allah Preainaltul. Este o mai mare satisfactie pentru ele sa faca cum le este spus de Allah Preainaltul - adica sa nu se roage sau sa posteasca in timp ce sunt la menstruatie.

De asemenea, sa ne dam seama ca exista multe alte modalitati de realizare a spiritualitatii in timp ce suntem in perioada menstruatiei, in afara de rugaciune, siyaam si itikaaf.

Profetul (Pacea si Binecuvantarile lui Allah fie asupra Sa!) este relatat ca a spus: "Dua'a este esenta pura a ibadah (nt. acte de adorare)". Profetul (Pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra sa!) a spus,"Allah vine in sprijinul servitorului [Sau], atata timp cat slujitorul isi ajuta fratele."
El (Pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra sa!) a mai spus ,"Oricine hraneste o persoana care posteste va avea rasplata ca persoana care posteste, fara nicio diminuare a rasplatii sale."

Mai jos sunt enumerate sunt cateva sugestii pe care o femeie musulmana poate sa le faca cand nu posteste, in timpul menstruatiei sau a sangerarii post-natale.

Mergi la inceput

Treziti-va la timpul pentru Fajr

- Repetati dupa adhanul de Fajr
- Faceti dua'a intre adhan si iqaama
- Faceti dua'a pentru mijlocirea Profetului (Pacea si binecuvantarile lui Allah sa fie asupra sa !) dupa adhan
- Faceti pomenirea Fajr:
De 10 ori : "la ilaha ilallah wahdahu la shareekah la, lahul mulk wa lahul hamd wa huwaala kulli shay'in qadir."
Recitati ayat-ul Kursi
Recitati Surat Al-Ikhlas, Surat Al-Falaq, Surat An-Nas - de 3 ori.
Alte pomeniri gasite in Hisnul Muslim.
- Spuneti pomenirile de dimineata.
- Cititi traducerea in limba romana a jumatate de juz din Nobilul Coran.

Indemnati la bine : incurajati-va familia sa se roage salaat al Duha.

Profetul (Pacea si binecuvantarile lui Allah sa fie asupra sa !) a numit-o "rugaciunea supusului". Relatat de Imam Ahmad in lantul sau de relatatori: Abu Hurayrah (ra) a relatat ca Profetul (Pacea si binecuvantarile lui Allah sa fie asupra sa !) nu rata niciodata salat Al-Awabin , care era salat Al Duha.

Timpul pentru Duhur

- Repetati dupa adhanul de Duhur
- Faceti dua'a pentru mijlocirea Profetului (Pacea si binecuvantarile lui Allah sa fie asupra sa !) dupa adhan
- Angajati-va in indeplinirea de mai mult dhikr si dua'a

Timpul pentru 'Asr

- Repetati dupa adhanul de 'Asr
- Cititi traducerea in limba romana a jumatate de juz din Coran

Timpul pentru Maghrib

- Repetati dupa adhanul de Maghrib
- Ajutati oamenii sa rupa postul dandu-le curmale si apa

Timpul pentru 'Isha

- Repetati dupa adhanul de 'Isha
- Faceti intalnirea de familie acasa
- Sa aveti un membru de sex masculin in casa care sa recite din Coran pentru restul familiei urmat de explicarea acelor versete

Inainte de a merge la culcare

- Faceti wudu (aceasta se aplica chiar si femeilor la menstruatie)
- Recitati Surat Al-Mulk
- Cereti iertare sotului inainte de a merge la somn
- Recitati Ayat-ul Kursi
- Faceti dua'a si dhikr

Mergi la inceput