Palatoschizis(4)Roxa, Lili, Nicoleta, curaj!
Raspunsuri - Pagina 6
cellia78 spune:
Na ziua!
Domne, am de recuperat!
Vorbit cu Roxana, abia se "cazasera" ca sa o citez pe ea; moralul era ok; era insa frica in spatele rasului; o inteleg si incerc sa merg azi la ea, maine; eu m-as duce zilnic, sa vad ce parere are sefa mea de asta.
Cum aflu ceva, vin si spun!
Cecilia, mami de Nicolle Adelina
cellia78 spune:
Mihaela, merci pt cafea!
Iau una fara lapte si cu indulcitor (deh, regimul prelungit).
Ofer pepene rece-rece tuturor!
In timp ce beau cafeaua, incep povestea pt Liliana.
Revin!
cellia78 spune:
Liliana, sa incepem:
E normal sa iti faci griji si mii de ganduri legate de nastere; dupa cum vezi, noi, cele trecute deja de acest pas, incercam sa facem curat prin sertarele mintii tale si sa-ti spunem ca nu merita sa iti faci atatea ganduri urate.
Concret, cazul meu:
Ziua in care am nascut era ziua in care de fapt am mers la control; noroc ca noi, preventivi, am plecat de acasa cu bagajul si kitul pt celule-stem; imediat dupa control, dl dr ne-a anuntat ca "o facem azi" iar eu am intrat in panica, rugandu-l sa mai lase bebele macar o saptamana (desi eram amandoua in pericol serios, eu de atac cerebral, ea de stop cardio-respirator; nu stiu cum si-a dat seama dl dr de asta, cert e ca si dna dr cardiolog a afirmat la fel si nu-s colegi de spital sa fi gandit ca au vb intre ei); dl dr m-a asigurat a mia oara ca bebe e mare si pregatit sa iasa in lume, desi mai devreme; in fine, dupa ce mi-a "promis" dl dr ca dc nu vreau in ziua aia, in orice alta zi vin degeaba ca-i este teama sa se mai bage si va refuza sa intervina, m-am lasat dusa la etaj, pregatita si am asteptaaaaaat ore intregi; nefiind in plan pt atunci, a cam durat; timp in care mi-am facut mii de ganduri, milioane; mai venea dl dr sa ma vada cum sunt, dc sunt ok si ma incuraja; altfel, cred ca o pateam rau; in fine....; despre nastere ti-am mai zis, nu are rost sa repet; dupa, am fost dusa la terapie intensiva; timp de doua ore cat am stat acolo super-ingrijita de asistente (ia notite!), ca si celelalte fete din acel salon, a venit dl dr sa ma vada, sa verifice cum sunt, de vreo cateva ori bune; ba stiu ca in afara de sot, altcineva nu avea voie acolo, dar tot dl dr mi-a adus si pe mama putin; ca oricum alti vizitatori am refuzat mult inainte sa am; asta e alta discutie; am vrut ca acel moment sa fie al nostru, al meu si al sotului, nu al neamurilor (care-s multe, de ambele parti) care nu au rabdare sa mai bifeze o vizita la o maternitate; in fineeee.....
Da, pe Frusi mi-au adus-o pe la ora 9 seara, la vreo 3 ore dupa nastere; la celelalte fete au adus bebeii la vreo ora asa, dar a mea trebuia sa stea la oxigen; si da, cum spune Raluca, a fost terapie de soc; eu ma asteptam ca urmatoarea zi sa fim mutate in salon normal, cu bebeii; ei, in seara aia, cand am vazut ca aduc copiii am avut un soc; eu am fost ultima care si-a primit bebele tin minte; pana sa o aduca, ma uitam in jur la fete care plangeau siroaie de emotia momentului; eu.....pauza! A venit, mi-a pus-o langa mine si eu eram speriata si socata si nu stiam ce naiba se intampla; si intreb asistenta :" De ce mi-ati adus-o? Eu ce sa fac cu ea?" Asistenta facea fete-fete cu colegele ei; ma intreaba de ce am reactia aia; eu :" Pai ma asteptam sa o vad maine,sa-mi revin si eu un pic, nici nu ma pot misca; si nici nu stiu ce sa fac cu ea!!! Ca nu vine cu instructiuni!" A venit dr neonatolog, chemata de asistenta; cica am dorit acel bebe sau nu? Ca maine urma sa aflu ca mai are si niste probleme si cu atat mai putin voi vrea acel copil!!! Ma apuc sa le explic eu cum pot ca e socul de prima vedere, ca e copil extrem de dorit, dar ca auzisem inca din sala ca are probleme , ca nu stiu ce are, ca nu vreau sa fie in pericol doar ca sa o vad eu; mi-au zis ca e pe oxigen, dar maxim jumate de ora sa incerc sa alaptez o lasa fara pericol pt sanatatea ei.
Ma rog, nu mi-a zis nimeni nimic de problemele ei, ba mai mult, mi-au zis sa incerc sa alaptez, desi stiau ca ea nu poate suge; am incercat amandoua; eu speriata ca nu voi avea lapte,ca nu vedeam nimic, ea infometata si frustrata ca venea ceva dar ea nu putea sa ia ceea ce venea; mai mult mulgeam eu si pica in gurita ei; si ii era foame, nu statea ea la picatura; si mi-au luat-o si am auzit cand au zis :" Mai bine du-o si fa gavaj si mai vedem maine". Doar ca eu habar nu aveam ce e gavajul.
In noaptea aia nu ne-a mai adus bebeii; in schimb, eram intrebate mereu de catre asistente dc ne e ok, dc ii e cuiva rau, venea la fiecare; dc cereai algocalmin, primeai; dar ni se explica frumos ca e de preferat sa evitam algocalminul, calmantele, in masura in care puteam suporta durerile, pt a nu "strica" laptele; ni s-a luat temperatura de nu mai stiu cate ori; dc vroia careva sa se intoarca in pat si nu putea, era ajutata; eu una am incercat sa dau vestita si "normala" "atentie", dar primeam banii inapoi de fiecare data; la fel si fetele din salon.
A doua zi am fost mutate in salon "normal", cu bebeii; o singura asistenta mi-a ramas in cap in sens negativ pt felul in care mi-a "expus" problemele Frusinii; desi am inteles apoi ca nu ea trebuia sa spuna, mi-a spus povestea si in mod rece si jignitor, mi-a mai dat si informatii total aiurea - ca are cerul gurii despicat si ca in timp se inchide de la sine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pe salon a fost ok; pt ca medicii de acolo sunt constienti ca nu ai cum, mai ales la primul bebe, sa stii ce sa faci; in fiecare dimineata venea dna dr neonatolog (Jianu, in cazul nostru), cu doua asistente dupa dansa; luau fiecare bebe, il dezbracau, consultau, baita, cantar, masurat, discuta cu fiecare mamica, cu fisa in fata; dc aveam intrebari, le puneam, ni se raspundea frumos si cu muuuult umor (umor, nu facut caz de intrebari, nu ras de situatie!); apoi plecau; dar erau mereu asistentele acolo, gata sa ajute la orice; vin si infirmiere si te intreaba (dc te vede careva in impas), te sfatuiesc sa chemi asistenta sa te ajute, ca nu superi pe nimeni; mai sunt si dnele de la "igiena personala" care mi se pareau chiar stresante ; cat am stat acolo (si am stat ceva!), de fiecare data cand am dat bani, mi s-au returnat imediat; nu stiu cine ti-a spus tie ca asistentele acolo fac totul contra cost, dar la mine nu a fost asa; si nu doar la mine! Si celelalte fete pateau la fel! Am nimerit noi o perioada cu asistente in toane bune?
Infirmierele vin de vreo 3 ori pe zi se faca ordine si curat, in salon si baie (fiecare salon are baie proprie); dc iti vrei alt cerceaf sau inca o patura/ perna, ti se aduc; dc dai bani, iti sunt refuzati; mai vin si dnele de la sala de mese ca sa intrebe din usa salonului cine ce doreste (ca iti spune "meniul" si alegi).
Seara vin doua asistente, uneori una singura si se repeta istoria: dezbracat bebe, baie (eu am avut curaj si am facut eu a treia zi baie la Frusi), masaj scurt ca deh sunt multi bebei, controlat buric; poti intreba orice, ti se explica/ arata.
Oricand ai nevoie, ai deasupra fiecarui pat un buton si il poti apasa, ca vine asistenta sa ajute.
Tot ce spun pare SF pt un spital de stat din tara noastra, din zilele noastre, dar e realitatea!
NU mi s-au primit banii, mi s-au returnat pe loc; nu m-am simtit neglijata nici un minut, nici eu, nici pe bebe nu l-au neglijat; NU mi s-a vorbit urat de catre personal, in ideea ca am facut bebe cu probleme (exceptie, asistenta care mi-a vb prima zi dupa nastere); mi se explica cu calm si rabdare ce am de facut; su fost asistente acolo care m-au tinut de mana si m-au sustinut moral, care mi-au sters lacrimile si m-au incurajat; cel mai mult a facut asta Nicoleta (o s-o cunosti/ recunosti), OM trecut prin multe si grele in viata; si tanti Rodica m-a ajutat moral enorm de mult! De la mine au refuzat mereu banii; a incercat si sotul meu sa le dea, a fost refuzat; la fel si mama.
Au fost cateva nopti in care am avut nevoie de ajutor, mai ales sa o ia sa o aspire sau sa o gaveze; de fiecare data cand am mers la salonul asistentelor nu dormea nici una, cum se practica prin spitale noptile; poate ca si ele fac asta, dar stiu sa o faca, habar nu am! A! Am mers eu la ele ca sa mai fac miscare, nu suportam sa stau ca mamaliga in pat, sa apas pe buton ca pasha si sa fiu "servita"; dar alte fete faceau asa si nu era problema!
Am avut si o noapte urata cand am zis ca dau in mastita; asistenta de pe tura m-a ajutat cum a putut; apoi m-a dus la alt salon, unde exista pompa electrica de muls ; a stat cat a stat dupa mine,dar am rugat-o sa ma lase, ca mai erau si acolo asistente in caz de ceva, sa nu fie nevoie de dansa pe saloanele unde avea garda.
Nu mi-a primit banii!
Si afla tu ca toata atentia asta o primea oricare mamica de acolo, nu doar eu, ca aveam bebe cu probleme.
Deci, RELAX!
Ma mai gandesc si scriu!
ralucaserban spune:
Buna, fete!
Am vorbit si eu cu Roxana mai pe la 12-13. Erau pe afara. Inca nu le zisese cand le va opera. Deocamdata totul bine.
Asa...vreau si eu pepene rece!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Si abia astept povestea pt Liliana!!!!
Bunn...Fi-miu doarme, asa ca va mai spun ce face sportivul meu: se urca pe canapele, pe pat, pe scaunele de la bucatarie si de acolo pe masa de la bucatarie,etc!!!!!!!!! Trebuie sa fiu numai cu mana si cu ochii pe el (inchipuiti-va cum spal vasele!)
A facut o noua pasiune pentru La vaca Lola!!!!!!!! E disperat dupa videoclipurile de pe Youtube pentru copiii! Barbatului ii e frica sa nu devina dependent, asa ca nu mai are voie decat o data pe zi....
In tricicleta nu mai sta, se ridica si se aseaza in parti, sa cada si mai multe nu! Sta si in picioare si cu fata inainte si intors, e circ cu el!
Vrea numai in brate, ca un bebe mic! Ma zgarie, ma pupa, ma musca de par si ma trage de-mi cade parul la greu!!!
Deocamdata nu zice decat mama, gaga, caca si ham. Restul vorbeste pe limba lui, ceva de genul: lacalacalaca la nesfarsit! Imi arata tot ce vrea si-i dau...ne intelegem perfect!
Abia astept sa vorbeasca mai multe. Sper sa poata si sa fie totul bine. Intelege tot, tot ce-i explic si-i arat a2a oara stie sa faca. Tot ce-l pun sa faca, face si apoi se aplauda singur!!!!! E criminal! Alearga dupa copii prin parc sa le ia mingea si jucariile. Mananca nisip, pamant, pietre, de-mi vine rau cand ies cu el la joaca!!!
Se orienteaza in spatiu perfect, nu-mi vine sa cred (asta a luat-o de la tac-su!!!) Oriunde l-as lasa in parc, se duce la nisip, il stie pe de rost! (avem un parc mai aproape de noi si pe ala il frecventam..)
Cum aude undeva muzica incepe si danseaza...
Se rasfata in continuu, se pisiceste la mami si la tati in brate...pupa fetele si apoi se rusineaza si isi aseaza capul pe mami....e de belea!
Sunt foarte incantat de el. Acum comunicam si noi (asa cum putem) si este cu totul altceva!
Mananca mai mult fructe si lactate decat mancare, cred ca e din cauza calduri....si bea la apa de m-am si speriat!
Cam asa... daca imi aduc aminte, va mai zic...
A! Face cu mana la plecare de pa, te cheama cu mana cand vrea sa il urmezi, se ascunde ca sa-l gasesti si ii place cand il cauti, ajunge la clanta de la usa de la intrare si se agata de ea sa o deschida (prima data cand mi-a facut faza asta am crezut ca intra cineva peste noi in casa!!!!!!!m-am speriat intr-un hal!!!!!!!).
Gata! Ma duc sa mai fac cate ceva prin bucatarie si apoi prin baie, etc...
Fetele, nu v-am uitat! Multa sanatate puiutilor vostrii, sa va faceti bine repede si sa fiti sanatosi!!!!!!!!!!!!!!!!!
Acum chiar plec! Pupici multi la toata lumea!
Raluca, mami de David (1.06.2009)
cellia78 spune:
Asa.......revin ca mi-am amintit!
O SINGURA ATENTIE AM DAT SI MI-A FOST PRIMITA, in ziua externarii, cand la fiecare bebe li se ia putin sange, putin de tot, sa verifice la fiecare ceva; iar la asta raspunsul il primeste parintele prin posta; de fapt, ideal e sa nu primesti raspuns! Ca dc nu primesti nimic, rezulta ca bebe e ok din punctul de vedere al acelei investigatii.
Asa.... Frusi tocami isi primise gaurile in urechi pt cercei si urlase urat; la un sfert de ora, mai vine si asistenta sa faca acel test, de fapt sa faca intepatura pt test; si eu o rog sa o mai amane, ca taman ce s-a potolit de cateva minute, blablabla; asistenta super calma si finuta; imi spune ca o lasa ultima din salon, dar atat, ca trebuie; asa a facut! Si-mi spune inainte ca la ea putini bebei plang la asta, ca are mana usoara; inainte urlase un bebe si eu aveam motiv sa o contrazic . Ea-mi promite "solemn" ca Bulina/ Bubulina (asa o alinta, pe langa Grasana ) nici nu va simti; eu am intrat in jocul ei si i-am promis o ciocolata mare dc va fi asa ; si am pus si pariu! Ei, Frusi habar nu a avut, asistenta a ras; nu aveam ciocolata, dar cum a ajuns sotul meu la noi, l-am trimis val-vartej sa cumpere. A primit-o dupa multe insistente. De fapt, am halit-o impreuna
Asa...
Dna dr Jianu iti va parea cu fitze si nesuferita, ca asa fusesem si eu "avertizata" inainte; mie una nu mi s-a parut a fi asa! Deloc!
Tine la titlul pe care-l are si pe care l-a obtinut dupa ani de munca si invatatura si mi se pare firesc sa fie asa!
Dar poti vb cu dansa, te asculta, iti raspunde la intrebari.
Noi am continuat sa mergem la dansa cateva luni dupa, dar am renuntat, de comun acord, din cauza distantei; nu ne era greu sa ajungem lunar la controale, dar am prins pe drumuri vara trecuta cu bebele in masina pe canicula si nu a fost placut deloc.
Habar nu am ce sa mai spun! Tu intreaba, eu raspund!
Cum esti azi?
Si nu uit:
cellia78 spune:
Raluca, m-ai topit cu flacaul tau! Cate stie!!!!!!
M-ai amuzat cand am citit ca mananca pamant si nisip! Desi stiu ca nu e amuzant din punctul vostru de vedere, al parintilor...
Si las' ca va vorbi el! Sa te tii atunci! Ii vei spune sa mai faca si pauza, macar cateva minute!
Sa va fie sanatos puiul!
cellia78 spune:
Mihaela, imi pare rau ca iar ai avut probleme cu Nadira! Azi e bine? O doare locul? Cum suporta?
Corina, Flori, cum sunt baietii?
cellia78 spune:
Nicoleta, , e firesc sa ai si momente de cadere; dar e bine sa iti revii repede; e bine mai ales pt puiul tau; crede-ma, simte si stie tot; e verificata; ei doar nu se pot exprima ca si noi, in rest, sunt foarte receptivi.
Iar "persoanele" "binevoitoare" care ti-au vorbit asa, nu merita nici lacrimile tale, nici tristetea, nici timpul si nici energia ta!
Sunt patita si eu; stii ce? Cand mi-am revenit, am facut "curatenie" in jurul meu; am decis ca asemenea "persoane" nu ma merita; si nu are rost sa mai petrec timp in compania lor; pierdere de timp si de energie; nici macar prin telefon nu pastrez anumite legaturi; nici macar de "complezenta"; la ce bun? Doar sa spunem ca am trecut peste? Ca suntem rude si "trebuie" sa fim "alaturi", sa trecem cu vederea? NUUUU, hotarat NU!
Atat timp cat eu eram cazuta si "rude" au venit sa "puna umarul" la caderea mea, prin diverse replici si cugetari, am decis ca aia nu e ruda; ruda inseamna familie; si familia, in sensul real al cuvantului, inseamna (cel putin in capul meu)sprijin, ajutor, sustinere, de orice fel in situatii urate ale vietii. Apai dc a venit si cazuta vazandu-ma, mi-a mai dat un branci, nu-i bai, ca m-am ridicat eu cand am putut; dar cand am facut-o, am facut si curat in jurul meu!
Chiar saptamana trecuta mi-a zis cineva din familie ca problemele copilului meu sunt date de la Dumnezeu, ca sa imi dea o lectie; ca asa sufar tare, prin faptul ca-mi vad copilul chinuit; cand i-am zis ca nu cred in asa ceva si ca bolile si suferinta nu-s de la Dumnezeu, cica ba da; dar ca sunt eu prea "inchisa in casa" pt a mai vedea realitatea! Ca am cam luat-o pe campii; ca cica am facut eu rau candva cuiva si acum se intoarce pe copilul meu!!!! Inutil sa discut cu acea persoana, sa-i spun ca eu nu asa vad lucrurile, ca insist sa-mi arate si mie ce si cui am facut rau de achita fata mea; ca doar persoana in cauza ma stie de mica, sa-mi spuna ce rau am facut; cica stiu eu mai bine!
Am fost trista (nu cazuta, nu deprimata, ca nu merita) in ziua aia! Oarecum, stiind gradul de cultura si gandirea acelei persoane nu ma mira logica expusa; ma intrista insa "puterea" pe care o simtea, satisfactia avuta cand imi explica astea; bine ca era convorbire telefonica si bine ca uneori se ramane fara semnal ; oricum, decizia e luata fara regrete: acea persoana nu merita timpul meu, energia mea si nici compania mea! E inutil de ambele parti!
Arunca si gandurile alea care-ti spun ca ai vrea sa fii undeva doar cu sotul tau si cu puiul vostru! Ai sa intelegi peste ani de ce e bine ca nu ne putem izola de fel si fel de "oameni" din jur.
Stii vorba aia? Ce nu te omoara te face mai puternic!
cellia78 spune:
Tot eu! Se vede ca am copil "concurent" la "somnorosul anului", nu?
Intrebare pt voi, fete cu copilasi care merg deja: de unde cumpar eu Frusinii incaltari??? Si ce fel?
Am cautat eu pe la Geox, ca deh, am pitici, pt copil trebuie sa fie TOTUL de calitate....
In afara de firma asta, ce mai cunoasteti?
Corina, ca tu locuiesti " in zona" si poti da si locatiile, please!
Astept idei de la voi, toate mamicile! Ce "sosoni" cumpar? Si de unde?
Inca ceva: nu spun ca as cumpara cele mai scumpe incaltari, dar va rog sa nu ma trimiteti la tarabe! Ca am niste (multe) retineri...
Multu' in avans!
ginye55 spune:
Cecilia vaz ca azi ai limbarita... asa iti sade bine!
Edi e mai bine...scaunele sunt ok, mai are ceva dureri de burtica, in special noaptea..asa ca nu dormim ...dar nu-i o noutate . Ma bucur ca ia hapurile fara sa cracneasca...dimpotriva, plange ca mai vrea. Aaaa....bea lapticul "urat", cum l-ai botezat tu, Cecilia.
Pup gasca!
Flori, mami de Eduard Stefan (12.10.2008)