HELP - cred ca fetita mea are herpangina !

HELP - cred ca fetita mea are herpangina ! | Autor: CorinaDani

Link direct la acest mesaj

Buna tuturor,

Cred ca fetita mea are herpangina !
De cateva zile imi cam refuza mancarea, starea generala a fost pana acum buna, insa astazi la ora 19 cand am venit de la serviciu am constatat ca are putina febra, ii cam ardea fruntea si gatul, manutele aveau temperatura normala. M-am uitat in gura si gatul ei, nimic nu parea in neregula...
Cand am revenit din plimbarea de seara, pe la ora 20, i-am administrat 8 ml de panadol sirop.
Acum, dupa baita de seara si dupa ce si-a baut lapticul, m-am uitat cu mai multa atentie si intr-o lumina mai puternica in gurita ei si surpriza : are niste vezicule sau pete mici, rosietice, cu un fel de halou, pe cerul gurii si spre amigdale.
Cautarea pe net mi-a cam confirmat suspiciunile.
Sunt in panica deoarece in primavara fetita mi-a facut o enterocolita bacteriana, care s-a manifestat cu un puseu de febra mare, mi-a facut convulsii, am chemat Salvarea, am ajuns la spital la urgente, am ramas internata cu ea pana a doua zi. Mi-e foarte frica sa nu faca iar convulsii febrile !!!
Rugamintea mea este sa-mi spuneti ce mai pot face pana maine dimineata, cand merg cu ea la medic. Am in casa si Desitin, mi l-a dat d-n dr. de la spital, sa-l am pentru orice eventualitate.
Ce altceva ii mai pot administra in afara de antitermice ?
Am citit ca nu se administreaza antibiotic decat daca se suprainfecteaza veziculele, in rest, fiind o boala de natura virala, se administreaza tratament simptomatic : antitermice, analgezice
Nu am gasit nicaieri informatia cat este perioada de incubatie, sa-mi pot da seama daca a luat virusul de la una dintre verisoarele ei, cu care s-a jucat saptamana aceasta, sau l-a contractat saptamana trecuta, cand am fost in Bulgaria si s-a balacit ca o rata toata ziua in piscina copiilor, ba chiar a inghitit si vreo 2 guri de apa, din greseala. In penultima zi a sejurului (joia trecuta adica) mi s-a plans ca o doare burtica, in prima parte a diminetii, insa aparent ii trecuse pana spre pranz...

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns zmotocel spune:

important acum este sa nu ii creasca febra. in caz de febra mare risti sa faca iar convulsii. (apar in jur de 38 grade si peste)
da-i antitermice ( paracetamol, supozitor novocalmin), fa-i impachetari cu prosoape ude (maini, picioare, frunte, dar incearca sa eviti sa pui pe torace), da-i sa bea destule lichide.
daca cumva febra tot creste si nu poti sa o scazi, ii poti administra desitin preventiv (opreste aparitia convulsiilor).
daca nu te descurci mergi la camera de garda!
iar maine la prima ora... mergi la pediatru.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

da, e virala si-i va trece intr-o saptamana. dai antitermice si sa ai grija sa fie hidratata. ii poti da si inghetata si alte lichide reci sa-i racoresti bubele alea. nu-i dai chestii acide. cca perioada de incubatie e 4-6 zile.
multa sanatate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

off, multumesc zomotocel ca mi-ai raspuns asa rapid !!!
desigur ca maine merg cu ea la medic la prima ora, am norocul ca o cunosc pe d-na dr de la spitalul de pediatrie din ploiesti
am simtit eu de acum cateva zile ca ceva e in neregula cu ea, insa suspectam ca a luat ceva paraziti intestinali (pana acum n-a avut asa ceva, i-am facut periodic analizele, nu-i dau apa de la robinet, chiar gatesc separat pentru ea cu apa plata)
nu's cum se face, kupilu meu se imbolnaveste mereu spre week-end, cand e mai greu sa dai de un anumit medic, la spital sau la cabinet...
ma duc sa-i verific temperatura si revin, noaptea asta cred ca nu voi dormi deloc...
desitin e sub forma de supozitor sau cum se administreaza? ca nu-mi dau seama, ambalajul e o folie metalizata, din pipait nu pot sa ma lamuresc ce este inauntru...
ah, si antitermic, din cate in cate ore pot sa-i dau si ce cantitate ? are 3 ani si aprox 16 kg, ma orientez dupa dozele inscrise pe prospect/ambalaj ? e mai bun panadolul sau nurofenul ? as prefera sa evit varianta cu supozitorul pana in ultima clipa, fie ca e novocalmin, fie ca e desitin...plange saracuta, nu-i place deloc administrarea supozitoarelor...

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andata spune:

Asa e, daca are herpangina nu poti administra antibiotic. Fetita mea a avut cam aceleasi simptome acum o saptamana, nu a fost herpangina, noua ni s-a dat antibiotic.
Ce poti face pana maine... Adica ce am facut noi sa ii coboram temperatura de la 40 de grade.
Am tinut-o in cadita cu apa calda,(sa nu depaseasca 38-39 de grade), racita treptat cu apa rece. Apa ii torni inclusiv pe capusor, ai f mare grija sa nu ii scazi doar temperatura corpului, cea a capului cred eu ca e mult mai importanta. Am tinut-o cred asa vreo 10-15 min, cu udari continue ale capului. Iti cam trebuie nervi de otel, a noastra a urlat tot timpul, dar... eram disperati.
Apoi i-am bagat un novocalmin supozitor pt bebelusi si am infasurat-o (inclusiv capul!) intr-un prosop mare udat si stors. De cate ori se incalzea il fluturam un pic sa il racim si apoi o infasuram iar. Recunosc ca am culcat-o in prosop, cuibarita langa mine sa o pot supraveghea in permanenta. Prind bine si sosetutele inmuiate in apa cu otet (1/2, 1/2). Spre dimineata, cand i-a crescut iar temperatura, i-am mai dat 1/4 de pastila de algocalmin. Stiu ca sunt multe pareri si studii contra, dar la noi a functionat mereu, in cantitati mici, ca un bun antitermic.
Sanatate multa fetitei tale.

Mami de un fecior, o fecioara si o scumpa racusoara

Poze cu noi
blog de mama
Si ingerii au nevoie de ajutor
Blogul lui Mihaita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zmotocel spune:

panadolul (adica paracetamolul) este mai bun decat nurofenul.
ii poti da pana in 200mg paracetamol la 6 ore. panadolul pt copii contine 120mg /5ml. fara a depasi 1000 mg (adica 1g) pe 24 ore.
novocalminn supozitoare pentru copii ii poti cam 1-3 supozitoare pe zi.
cel mai bine este sa alternezi la 3-4 ore paracetamol cu novocalmin.
desitin este o solutie rectala (seamana cu microclismele pentru copii)
daca nu vrea supozitor poti alterna panadol cu nurofen

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

e mult mai bun nurofenul, scade febra ma repede si efectul tine mai mult. nu-i insa recomandat pe stomacul gol.

Mergi la inceput

am revenit, nu are deloc temperatura, ba chiar are fruntea cam rece

zmotocel, stiu ca esti medic; spune-mi, te rog, care ar putea fi celelalte simptome sau manifestari ale bolii, care apar cel mai des, in afara de febra/convulsii ? la ce ma pot astepta mai rau in urmatoarele ore/zile ? vine week-endul si mi-e groaza sa nu se agraveze starea fetitei, ca n-am curaj sa o tin acasa, dar mi-e groaza si de spital, chiar daca stiu ca am pe cineva acolo si ma poate ajuta...conditiile sunt foarte nasoale si nu vreau sa mai trec pe acolo...

acum am citit ca boala poate evolua si spre meningita virala...

Mergi la inceput

tot eu, ca in noaptea asta sunt "de garda"
am cautat o suzeta veche, am dezinfectat-o si am inm.uiat-o bine in glicerina cu nistatin, i-am dat-o fetitei s-o tina putin in gura, sper sa-i fie de folos si ulceratiile/aftele sa nu se extinda/agraveze
deocamdata temperatura pare a fi normala, nu pot sa-i pun termometrul ca doarme, ii verific fruntea, gatul si manutele
noroc cu internetu' si cu forumul acesta, stiam cate ceva despre boala, dar nu ma asteptam s-o faca piticuta mea...
multumesc inca o data celor care mi-au raspuns la orele astea tarzii din noapte
inca o intrebare : are cineva idee, virusul care produce herpangina e din aceeasi familie cu cel care produce herpes simplex ? adica, daca fetita a intrat in contact cu un purtator de virus herpetic (o persoana apropiata, care face foarte des herpes in zona gurii), poate face herpangina ? sau e vreo epidemie in perioada aceasta a anului, si o fi luat virusul de la vreunul dintre copiii cu care a intrat ea in contact in ultima saptamana ? am o banuiala si vreau s-o elimin sau confirm...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Eu am virusul herpetic (nu mai stiu exact care tip- cel care se face pe buza) si am facut si vaccinuri cand eram studenta. Copiii mei si sotul nu au facut niciodata si ti-e clar ca au intrat in contact cu mine .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucajosan spune:

Draga CorinaDani si fetita mea a avut herpangina in luna ianuarie. Este o boala destul de frecventa la copii (stiu ca atunci am citit mult despre ea) si cu simptome severe.
Alexandra a facut febra foarte mare timp de 3 zile (39.6) dupa care cam inca 3 zile a mancat mai greu (se cunostea ca o deranja in gat).
I/am dat antitermice multe (ca ma speriasem foarte tare cu febra ei / 3 zile a facut 39.6 in fiecare zi) : nurofen, paracetamol supozitoare si algocalmin fiole (stiu ca sunt controversate dar in cazul nostru si/au facut imediat efectul).
Toate simptomele au disparut cam in 6 / 7 zile.
Va doresc sanatate multa!

Mergi la inceput