Stiinta si societatea: "turnul contra targului"

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
citat din mesajul lui cris_stef

De aceea au si reusit sa schimbe lumea. Si oamenii de stiinta doresc sa schimbe lumea, dar trebuie sa invete sa comunice. Altfel, munca lor va fi in zadar.

Eu aici cred altfel.
Prin definitie, un om de stiinta e unul care se pricepe la stiinta asa ca cel mai sanatos lucru pe care-l poate face e sa-si urmeze fisa postului, si anume sa faca stiinta.
Lumea poate fi schimbata indiferent de ce procent din "civili" pricep ce se intimpla. De altfel, cam asa s-a intimplat intotdeauna.
Citi dintre noi, ramasi pe o insula pustie, s-ar pricepe sa reinventeze, de pilda, telefonul mobil? Citi il inteleg cu adevarat? Asta nu ne impiedica sa-l folosim.

Partea cu "comunicarea" ar trebui sa fie un capitol distinct, lasat in seama celor inzestrati cu abilitati in acest sens, (ca cei care nu poseda acest talent mai mult enerveaza lumea :)).
Ma gindesc la comunicatori cu har, gen Carl Sagan. Sau, mai pe la noi, Andrei Bacalu. Sau, mai recent, Andrei Dorobantu.
In ce masura ei capata vizibilitate in societate, asta deja e treaba societatii.


Edit:
Chiar nu consider ca savantii adevarati ar trebui sa-si consume vremea cu explicatii catre popor, decit in masura in care doresc sa o faca si au usurinta comunicarii. Altfel, e mai profitabil pentru toata lumea ca ei sa se ocupe de ceea ce stiu sa faca cel mai bine.
Buni "comunicatori" in mod obligatoriu ar trebui sa fie profesorii de scoala generala si liceu.
In rest, daca marile centre de cercetare ("turnurile de fildes") au un departament de PR (si banuiesc ca au), e treaba lui sa tina legatura cu societatea, cu "tirgul".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Sunt un personaj medieval-care-nu-are-respect-pentru-stiinta fiindca sunt creationista si fiindca (nu mai spuneti la nimeni, da?) cred ca mai exista cate un miracol pe ici pe colea?
Topicul asta care se vrea un prietenesc aloha, turnul catre targ, turnul catre targ are fundatia turnata fix pe varful turnului si ma face sa nu mai vreau sa-l citesc (bine, oricum plecam in vacanta :)), dar nici cand ma intorc n-o sa-l mai deschid ). Niciodata nu am fost de acord cu subestimarea audientei.



Asta chiar nu inteleg. Daca audienta (non-stiintifica) a fost subestimata pana acum, inseamna ca trebuia sa scriu ceva gen: "stiati ca teorema Hahn-Banach si lema Neyman-Pearson au cate un autor nascut in spatiul geografic romanesc"? Sau ca "norvegienii au dat genii in domenii de la analiza complexa la teoria grupurilor si largi deviatii stochastice"?

Imi pare rau daca evitand jargonul am dat impresia ca subestimez audienta.

Comunicarea este in doua sensuri aici (town and gown), pentru ca discutam atat despre perceptia cetatii ca cei din turn sunt aroganti si ca nu fac efortul de a explica, cat si despre perceptia turnului ca ceilalti nu vor sa afle nimic din jocurile noastre, iar atunci cand le spunem "stiti, am descoperit ca radiatia de background din univers s-ar putea sa nu fie izotropa, deci nici un Big Bang n-ar putea sa explice lumea de azi", the town raspunde "ei, si ce?". Ambele atitudini trebuie adresate.

Iar nimic din ce vorbim noi aici nu atinge chestiunea creationismului. Ne limitam la stiinta pragmatica, cea care face viata non-spirituala mai usoara, prin becuri, vaccinuri si calculatoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Beren,banuiesc in ceeace te priveste ca user DC ca esti tata,sunt curioasa cum contribui tu la educatia copiilor tai in contextul discutiei de aici,desigur.
Te multumesti cu educatia primita la scoala,sau contribui si tu.In ce mod?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Sigur ca sunt foarte implicat in educatia copilului meu, b.nica. Cum e inca la o varsta foarte frageda, suntem in acea faza delicioasa de explorare a lumii cu o curiozitate pura, intrebari "de ce" nelimitate si inceputurile unei gandiri logice.

Gradinita da un anumit fel de structura (desi, fiind Montessori, totul este organizat in jurul copilului, iar adultii sunt acolo doar ca sa-i asiste pe cei mici, in explorarile lor). Asa ca rolul parintilor este sa-i pastreze copilului, dincolo de "regulile" pe care le adopta, o atitudine libera, obisnuinta de a chestiona orice, si, evident, sa educe prin exemplu.

Asa ca exploram lumea impreuna cu orice ocazie, ne intrebam de unde cad conurile de brad, daca Luna e aproape sau nu, unde se duce apa de la robinet, daca dupa fiecare fulger va veni un tunet, daca si catelul si pisicul au "cate 5 degete" ca noi, si multe altele potrivite varstei. Ne jucam cu cuvintele, incercam sa facem versuri din nimic. Citim foarte mult si des, facem asociatii intre diferite povesti, caractere, concepte. Nu o impingem deloc, totul vine din curiozitatea si jocul ei, si asa absoarbe si invata foarte mult fara sa stie ca o face.

Mai incolo ne vom juca si altfel, cu abstractiuni, numere, strategii, forme, structuri. Tot fara presiune, tot din pura curiozitate si (o arata deja) din dorinta de a le explica altora.

Ca parte din profesie, eu ii educ si pe "copiii mari" (studenti) cam la fel, doar ca acolo avem alte reguli care trebuie respectate. Adica vreau sa ramana cu niste idei de baza: oricat de mult ai sti, tot e foarte putin (adica ramane loc pentru mai mult); regulile sunt bune pentru ca ne dau siguranta, dar trebuie sa le putem pune la indoiala oricand si sa le schimbam pe masura ce intelegem mai mult; trebuie puse mereu intrebari incomode, stranii, contra-intuitive, la care sa credem ca putem gasi raspuns; singurele constante intelectuale sunt consistenta logica, metoda stiintifica si acceptarea evidentei empirice. Pe de alta parte, evidenta empirica nu este totul, iar imaginatia dublata de logica si ratiune este esentiala pentru felul in care intelegem noi tot ce ne inconjoara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

- oricat de mult ai sti, tot e foarte putin (adica ramane loc pentru mai mult);
- regulile sunt bune pentru ca ne dau siguranta, dar trebuie sa le putem pune la indoiala oricand si sa le schimbam pe masura ce intelegem mai mult;
- trebuie puse mereu intrebari incomode, stranii, contra-intuitive, la care sa credem ca putem gasi raspuns;
- singurele constante intelectuale sunt consistenta logica, metoda stiintifica si acceptarea evidentei empirice.
- Pe de alta parte, evidenta empirica nu este totul, iar imaginatia dublata de logica si ratiune este esentiala pentru felul in care intelegem noi tot ce ne inconjoara.

pentru acest sir de idei.
Desigur, ele sint utile si reprezinta o "dez-incorsetare" cind sint aplicate de la un nivel de cunoastere incolo, ca, altminteri, e plina lumea de cetateni care pun cu seriozitate la indoiala existenta atomului si rotunzimea pamintului.


Beren, nu limbajul folosit de tine a determinat acea postare ci, banuiesc, datele sondajului prezentat in articolul lui Aligica. Sau faptul ca l-am adus in discutie.

Btw, vad ca azi studiul respectiv e pomenit si de altii: http://www.realitatea.net/peste-40prc-dintre-romani-cred-ca-soarele-se-invarte-in-jurul-pamantului_725853.html
"Nu stiu multe despre istorie. Nu stiu multe despre biologie. Nu stiu multe nici despre stiinta. Stiu īnsa ca cine nu are noroc īn dragoste are noroc la carti si ca deochiul poate fi prevenit cu ajutorul culorii rosii. Vorbim despre aproximativ jumatate din locuitorii Romāniei, dupa cum arata rezultatele unui raport de cercetare stiintifica."
Nu stiu cine e mai vinovat pentru aceasta stare de lucruri, turnul sau tirgul.
Probabil ca-i vorba numai de bad karma .


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren


Iar nimic din ce vorbim noi aici nu atinge chestiunea creationismului. Ne limitam la stiinta pragmatica, cea care face viata non-spirituala mai usoara, prin becuri, vaccinuri si calculatoare.


targu' catre turn!
daca vrem sa "filozofam" la ce subforum o facem?
chiar nu le putem amesteca nici un piculetz?

io azi vazui o emisiune interesanta cu capete luminate care vorbeau despre univers si multivers, naturalism si deism, despre Flew si Hone. l-au atins si pe Paley. si nu facura varza :) si nici nu se certara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adela99

targu' catre turn!
daca vrem sa "filozofam" la ce subforum o facem?
chiar nu le putem amesteca nici un piculetz?

io azi vazui o emisiune interesanta cu capete luminate care vorbeau despre univers si multivers, naturalism si deism, despre Flew si Hone. l-au atins si pe Paley. si nu facura varza :) si nici nu se certara.



Filozofia in relatie cu stiinta ar trebui discutata la subforumul asta, desigur. (L-am consultat pe Descartes intr-o sceance scurta si-a zis "bon, bah, allez-y!".)

Chiar si probleme "ill-defined" precum ID/Big Bang/oul-si-gaina se potrivesc mai bine aici decat oriunde altundeva; asta e legat de niste propuneri de organizare pe care le-am facut, oficial si ne-oficial, cu ceva vreme in urma.

Numai ca pentru asemenea chestiuni ar trebui deschise subiecte noi, caci sigur nu se incadreaza la "comunicarea intre academia si agora", care este tema acestui topic.

Daca deschizi un subiect despre multiverse-sau-cat-de-out-of-this-world-este-Dr. Who, am sa contribui. :)) Chiar daca inseamna sa-i trash un pic pe Kaku si Greene, in favoarea lui Sagan.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Beren,multumesc pt. raspuns,era putin cam off-topic interventia mea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

In afara de faptul ca anumite parti ale stiintei trebuie sa aiba acces la fonduri deci este necesara alocarea lor din banii comuni, eu personl nu vad de ce "turnul" ar fi cumva ingradit in ceea ce face de comunicarea cu "targul" .
Este frumos sa fie esa, este necesar d.p.d.v. financiar, poate siputin " moral" sa spunem in ziua de azi este pentru ca trebuie ca omul ce a cotizat sa stie cam ce se face cu banii lui, OK dar din punctul de vedere al "turnului" nu vad beneficiul daca e sa o luam teoretic doar.

Denizel, nu are nici o legatura comunicarea cu cei ce au alte preocupari (zidari, mesteri, etc) a celor ce cerceteaza un fenomen cu faptul de a fi creationist sau nu.
De altfel nici faptul ca romanii cred ca pamantul se invarte in jurul soarelui nu are nici o legatura cu credinta in Dumnezeu. Are legatura doar cu incultura.Si poate cu "Formula As" care face o vanzare de top si in acelasi timp mult rau la scara larga si nivel mediu si in jos.
Multi oameni de stiinta au acceptat un inceput al lumii legat de divin si asta nu i-a impiedicat. Nu erau prosti si nici nu credeau tot ce se publica si e ieftin.Poti fii si om de stiinta si credincios fara probleme.Poate nu cauti ceva in care nu crezi cum ar fi un inceput palpabil al lumii dar poti descoperi multe altele..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris_stef spune:

Eu vad comunicarea ca un "must".
Desigur ca exista o autosuficienta de genul: "daca eu stiu este deajuns, mie imi ajunge. Nu trebuie sa mai explic si celorlalti, de ce m-as deranja?"

Cu trecerea timpului am observat ca orice gand neimpartasit, orice idee nescrisa sau netransmisa, moare. Viata merge inainte indiferent de gandurile si dorintele noastre. Dar fara comunicare nu putem schimba nimic din jurul nostru.

Acest lucru se intampla relativ la Turn si Targ. Targul merge inainte oricum. Poate neglija Turnul. Asa cum Turnul poate merge inainte oricum. Poate neglija Targul. Cel mult, Turnul poate lucra pentru cineva din Targ si se poate intretine.

Daca se doreste schimbare, COMUNICAREA este prioritara. In orice relatie, daca vrei sa schimbi intr-un fel perceptia celuilalt, trebuie comunicare.
Si aici vorbim de relatia Targ - Turn. Daca Turnul vrea sa faca ceva, daca vrea sa schimbe, sau macar sa se impuna in relatia cu Targul, trebuie sa comunice.

Probabil comunicarea actuala se datoreaza faptului ca Turnul nu se poate intretine fara Targ. Frustrant. Turnul ofera cercetare fundamentala si pentru marile companii ce au propriile echipe de cercetare, dar "grosul" banilor vin din Targ. Care doresc sa stie pe ce se cheltuie banii.

Chiar si fara aceasta dependenta Turnul ar trebui sa comunice tot mai mult cu Targul. Altfel ar fi exclus de la viata acestuia. Cei din Turn se vor trezi ca personajul din "Tinerete fara batrante si viata ...". La reintoarcerea in Targ nu vor mai recunoaste nimic. Si asta pentru ca viata merge inainte oricum, fara sa astepte cercetarile Turnului.

Ex: Furtunile solare se petrec ciclic, indiferent de Turn, dar cand Turnul coboara in sat si spune "este previzibil, ne putem proteja, etc", deja Turnul are un avantaj si un respect in fata Targului. Deja poate schimba Targul, oamenii. Vor fi tot mai putini fachiri sau magicini pe strazi care sa se roage la Soare. Evolutie?

Stiinta inchisa este inutila. Nimic.



Mergi la inceput