CNP incorect?!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Eseea/Eseea.jpg)
am primit azi, prin posta, o "invitatie" la Agentia pt prestatii sociale din str Hambarului
, iar ca motiv al invitatiei ar fi faptul ca CNP-ul unuia din copii este eronat ?! ( si au trecut acolo CNP-ul, dar este cel corect, din certificatul de nastere! )si ca tb sa duc "dovada de la Starea Civila ca CNP-ul copilului dvs este corect".
ce naiba este asta? a mai patit cineva asa ceva? ce dovada sa le duc? nu certificatul de nastere este dovada? in plus, CNP-ul scris de ei pe invitatia asta este chiar cel de pe certificatul de nastere. Sunt in ceata totala, ce vor de fapt de la mine?
acolo nu raspund niciodata la telefon. sunt super nervoasa, eu tb sa pierd o jumatate de zi sa ajung acolo, e in partea cealalta a orasului, copiii nu-i pot lua cu mine pe amandoi, si parca vad ca de acolo ma trimit la cine stie ce Stare civila, sa le aduc ce???? pana acum am primit alocatia normal, timp de 3 ani si acum ce dovada, decat certif de nastere, sa le duc?
EDIT : a mai patit cineva asta? ca sa stiu si eu ce vor de la mine.
Mami de fetita si de baietel
Noi, 2 minuni:
www.supereva.ro/vedetesupereva/folderview.asp?folder=My%20life&page=1" target="_blank">es1.jpg
www.supereva.ro/vedetesupereva/folderview.asp?folder=My%20life&page=2" target="_blank">es2.jpg
Everything is hard before becoming easy...
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ni-na/ni-na.jpg)
ni-na spune:
Sa-ti spun o poveste....acum trei saptamani vin in tara niste prieteni din Italia.Pasaportul era expirat,buletin nu mai are deoarece are permis de sedere in acea tara.Merg la pasapoarte in localitatea natala sa depuna actele .Constata ca CNP-ul este gresit pe certificatul de nastere.Este al treilea pasaport care expira si abia acum au constatat greseala...........in certificatul de nastere era eronat,in pasaport era corect.
Neavand CI (oprit in IT la consulat)si nici pasaport valabil,nu putea scoate de la starea civila un certificat de nastere corect,CI nu-si putea face ca nu au un domiciliu in Romania.....plus ca erau presati de timp,aveau doar 10 zile de vacanta.....
Ai doua solutii....sa te bucuri ca au descoperit acum sau sa alergi disperata cand vei dori sa ii faci un pasaport sa iesiti din tara.
De ce ti-am povestit asta?sa te consolez ca se poate si mai rau1
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Eseea spune:
pai are pasaport ( ma rog, e in pasaportul meu) si am si iesit din tara de vreo 3 ori.
Noi, 2 minuni:
www.supereva.ro/vedetesupereva/folderview.asp?folder=My%20life&page=1" target="_blank">es1.jpg
www.supereva.ro/vedetesupereva/folderview.asp?folder=My%20life&page=2" target="_blank">es2.jpg
ni-na spune:
Si prietenul meu a avut trei pasapoarte inainte si anul acesta si-a sacrificat vacanta pre holurile de la starea civila.
Numai im Romania iti face pasaport cu CNP-ul gresit pe certificatul de nastere....chiar asa verifica pasaportul .
Nu eu sunt elementul negativ in ecuatie acum,crede-ma stiu ce inseamna sa pierzi timpul de aiurea..........
Eseea spune:
Nina, multumesc de raspuns, nu stiu de unde ai tras concluzia ca eu m-as gandi ca tu esti elementul negativ....doar ca ma mira situatia si sunt f indignata. pt ca nu stiu ce sa fac: sa ma duc intai la astia, sa ma duc la straea civila prima data si sa le arat hartia de la astia? pt ca pt mine timpul e f important, sa nu ma plimb intre institutii, am 2 copii mici si nu-i pot cara cu mine.
Noi, 2 minuni:
Eseea spune:
m-am uitat acum in pasaport si in livretul de familie, e acelasi cnp.
Noi, 2 minuni:
ni-na spune:
Scuze,oboseala ma face sa interpretez aiurea.Nu sunt din Bucuresti sa iti zic exact pasii ,voiam doar sa te consolez ca altii au patit-o si mai rau.......stiu,e slaba consolarea..
Stiu ca se creaza o baza de date computerizata nationala ,de aceea ies la iveala tot felul de greseli!
Bafta,nervi tari si sper sa obtii telefonic informatiile sa nu plimbi gandaceii prin caniciula si sa sprijini holurile pana se catadixeste cineva sa iti dea informatiile!
Eseea spune:
multumesc Nina , ma gandesc ca poate intra cineva care a patit la fel cu cei din Hambarului. eu inca sper ca fie o eroare din partea acestora.
Noi, 2 minuni:
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Biara/Biara.jpg)
Biara spune:
Buna, hai ca vin si eu cu o parere . ca sa nu faci prea multe drumuri, mergi prima data la stare civila cu hartia pe care ai primit-o de la prestatii sociale, sa verifice ei ce si cum, si doar apoi daca mai este cazul mergi la agentie.
Bianca, mami de Maia Teodora (28.11.2009) Maia Teodora minunea noastra cu ochi de peruzea
![](images/user_woman.png)
ligia1112 spune:
Legea nr. 119/1996 "se ocupa" cu actele de stare civila iar de la articolele 106 incolo se refera la schimbarea CNP-ului. Metodologia e asta:
Art. 106. - (1) Atribuirea codului numeric personal se face pe baza datelor înscrise în actul de nastere, referitoare la sex si la data nasterii.
(2) Codul numeric personal atribuit unei persoane nu poate fi schimbat decât în cazurile în care se modifica, potrivit legii, datele privind sexul si data nasterii. La întocmirea unui nou act de nastere, ca urmare a adoptiei cu efecte depline, se preia codul atribuit anterior.
Art. 107. - (1) Modificarea codului numeric personal atribuit sau înscris gresit în actele de stare civila; se face, la cererea persoanei în cauza; sau a reprezentantului legal al acesteia ori din oficiu , numai cu avizul formatiunii locale de evidenta a populatiei si cu aprobarea primarului.
(2) Aprobarea se da pe baza procesului-verbal de constatare a erorii întocmit de ofiterul de stare civila. La rubrica "mentiuni" din actul de stare civila, se înscrie numarul procesului-verbal si data efectuarii mentiunii, aplicându-se stampila cu noul cod. Codul numeric personal atribuit sau înscris gresit se anuleaza cu o linie orizontala.
(3) Noul cod numeric personal atribuit se comunica la formatiunea de evidenta a populatiei prin formularul "comunicare de modificare".
Art. 108. - (1) Ofiterii de stare civila atribuie coduri numerice personale din listele emise si distribuite anual de catre Directia de evidenta a populatiei din Ministerul de Interne, fiecarui punct de atribuire, prin intermediul serviciilor judetene de stare civila.
(2) Pentru persoanele nascute anterior anului în care se înregistreaza nasterea, codul numeric personal se atribuie din listele corespunzatoare anului de nastere, iar în cazul în care nu exista aceasta posibilitate, se solicita prin formatiunea locala de evidenta a populatiei, de la Directia de evidenta a populatiei din Ministerul de Interne.
Art. 109. - (1) O data cu întocmirea actului de nastere si completarea buletinului statistic al actului de nastere pentru "nascuti vii", se extrage din lista de coduri precalculate primul cod liber, corespunzator datei de nastere a persoanei si din grupa corespunzatoare sexului, care se va prelua integral în actul de nastere, certificatul de nastere, buletinul statistic si comunicarea de nastere pentru luarea în evidenta a populatiei.
(2) În dreptul codului numeric personal preluat din lista se va mentiona numarul actului de nastere si anul înregistrarii. Codul atribuit va fi barat, în lista cu o linie orizontala.
(3) Persoanelor prevazute la alin. (1) li se atribuie cod numeric personal numai daca s-au nascut vii, chiar daca la data înregistrarii nasterii nu se mai aflau în viata.
Am bolduit cateva raspunsuri in text si intrepun si altele:
- da, CNP-ul se atribuie pe baza cert. de nastere;
- nu e obligatoriu ca tocmai voi sa fiti cei care vor fi obligati sa schimbe actele;
- totusi, daca va aleg pe voi, problema o rezolvi la Evidenta populatiei;
- sfat personal: incearca sa eviti cat poti sa fii tu cea care e aleasa, pentru ca in cazul asta ve trebui sa ii schimbi copilului pasaportul (daca are), sa notifici medicul de familie, gradinita, etc.
Iti tin pumnii!!
Editez sa schimb diacriticile si pt ca ai raspuns deja ca cel mic/cea mica e trecut/a pe pasportul tau, s-ar putea sa trebuiasca sa il schimbi si tu daca vrei sa iesi cu copilul din tara.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/DianaR/DianaR.jpg)
DianaR spune:
Mama mea avea CNP-ul gresit, practic se gresise inca de la completarea pe certificatul de nastere, astfel una din cifre nu corespundea cu ceea ce trebuia sa codifice. A durat cativa ani din momentul in care a aflat ca CNP-ul e gresit si pana cand si-a schimbat, acum recent, actele (certificatul de nastere, casatorie si buletinul). Concursul "I love DC": www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=i love dc&page=2" target="_blank">dr-1 si dr-2
![](al9leacer.gif)
![](bonjovi.gif)
![](indragostita.gif)
![](copilas.gif)
![](icon_smile_shy.gif)
![](icon_smile_shy.gif)