FIV si Biserica
Dragilor,
Aseara, la o ora destul de tarzie, din greseala, butonand telecomanda, am dat peste o emisiune la TVR Cultural, moderata de un preot...de obicei nu ma opresc la asa ceva, caci mi se pare ca nu are legatura cu credinta...dar nu asta e oful meu...ci subiectul...tema era "Avortul si Fertilizarea in Vitro"...discutia era destul de plictisitoare, dar anumite idei m-au revoltat...nimic din ce spuneau telespectatorii nu m-a interesat, fiecare e liber sa creada ce doreste....dar preotul a gresit enorm sa faca acele afirmatii...
Hai sa spun concret ce m-a deranjat...avortul nu era tema ce ma interesa...dar despre FIV...pozitia bisericii (caci preotul vorbea in numele bisericii) considera aceasta practica medicala ca fiind un pacat impotriva firii...mai mult, in finalul emisiunii a inceput o fraza cu urmatoarele cuvinte "Biserica condamna aceste monstruozitati..."...Si a pus intrebari de genul: "Ce ar fi facut cuplurile inferitile acum 50-60 de ani, cand tehnica FIV nu era cunoscuta?!" A mai spus ca daca Dumnezeu nu a dorit sa dea rod femeii respective, asta e, numai adoptia mai e o solutie crestina (aici nu am citat ca nu imi mai amintesc exact cuvintele, dar asta e ideea). Si a mai spus ceva absolut revoltator: ca de aia multe proceduri de FIV sunt sortite esecului, cu sarcini oprite in evolutie sau nasteri de prunci cu malformatii, ca e un act impotriva firii, impotriva lui Dumnezeu si de aceea se intampla asta. Ca un copil obtinut prin FIV e sortit unei nenorociri ca e obtinut prin pacat...
Cum e posibil asa ceva?! Acest preot poate sa ii spuna fiului meu ca e un monstru? Ca daca se va imbolnavi vreodata e o pedeapsa de la Dumnezeu pentru ca ni l-am dorit atat de mult?
Cum de s-a hotarat Dumnezeu asa dintr-o data ca mii si mii de cupluri sa devina infertile? Cum de infertilitatea nu e considerata o boala de care avem dreptul sa ne tratam ca de orice boala? Adica stresul, alimentatia nu pot fi mai mult decat cauze ale infertilitatii si nu neaparat viata in pacat a parintilor???
Eu nu am separat niciodata credinta de investigatiile medicale. Mereu am considerat ca voi deveni mama daca Dumnezeu va dori asta. Insa am continuat sa incerc sa descopar si daca sunt probleme medicale, nu doar sa ma duc in gradina precum Sfanta Ana si sa cer dezlegarea pantecului meu de starpiciune si rodirea de princi....am facut si asta in fiecare zi pana cand am nascut...am citit cu credinta si cu convingere Acatistul Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, dar am facut si Fertilizare in Vitro...nu am avut decat 2 embrioni, din care unul nu s-a dezvoltat deloc si unul s-a implantat...si acela avea doar 5 celule...adica cele mai minime sanse de reusita....si atunci cum poate sa spuna preotul ca rezultatul FIV-ului meu nu e o minune?!
Oare toate fetele de la topicul de FIV ce ar fi zis daca ar fi intrat in direct cu acel preot? Mai ales cele care nu inceteaza sa se roage si sa astepte cu infrugurare urmatoare procedura? Caci cele care au facut FIV stiu ca nu e chiar ca un tratament cu paracetamol...
Si tocmai ieri am aflat ca prietena mea, care e la al 3-lea FIV, a pierdut sarcina... Sa inteleg ca o pedepseste Dumnezeu? Pentru ce? Ca vrea sa fie MAMA?
Da, cine sunt eu sa judec, nu?
Nu stiu ce sa mai spun, poate dupa comentariile voastre voi mai intreveni cu alte chestii, dar acum sunt complet revoltata impotriva atitudinii adoptate de acel preot...il cheama Vasile Gavrila (nu sunt sigura, dar are emisiune noaptea la TVR Cultural si cica e la parohia Sf. Nicolae din Bucuresti). Sincera sa fiu as vrea sa il dau in judecata pentru ca a lansat ipoteza ca fiul meu se va imbolnavi pentru ca este obtinut in FIV.
Iasmin08 spune:
Pai preotul nu a gresit. El a prezentat intr-adevar positia oficiala a Bisericii Ortodoxe vis-a-vis de aceasta tehnica.
In ceea ce priveste monstruozitatile, nu este un termen prin care sa se refere la copiii rezultati (atentie, nu embrionii, ci copiii), ci la ceea ce se intampla de multe ori pe langa acest procedeu.
Am sa redau aici cateva fragmente care sa explice la ce monstruozitati probabil se refera parintele:
"In cazul in care ovocitul si spermatozoizii provin de la parintii biologici, problemele de natura etica apar din felul cum este protejata viata embrionului si din inexistenta raportului sexual dintre soti. In marea majoritate a cazurilor, sunt creati mai multi embrioni in eprubeta, caci, tinand cont de procentul redus de reusita, nu se poate cunoaste de la inceput numarul necesar. Un embrion sau, in alte cazuri, mai multi embrioni sunt transferati in uterul mamei, in speranta ca cel putin unul din ei se va implanta cu succes. Necesitatea transferului de embrioni multipli duce la aparitia sarcinilor multiple. Sarcinile multiple, realizate prin aceasta metoda artificiala, implica si reductia embrionara. Asta inseamna ca multi embrioni sunt eliminati, ca sa se imbunatateasca sansele de supravietuire ale unuia sau doi embrioni. Actul de eliminare din organism, in mod programatic, a unor embrioni, reprezinta un avort, un homicid.
Urmandu-se criteriul "eficientei", in eprubeta, la inceput, sunt creati mai multi embrioni decat sunt necesari. Multi dintre acestia constituie rezerva unui viitor tratament sau a unor experimente. Se cunosc cazuri cand embrioni, aflati in surplus, sunt utilizati pentru obtinerea de produse cosmetice. In Marea Britanie, in perioada 1991-1998, din cei 750 de mii de embrioni, cati au fost creati prin fertilizarea artificiala, 237 de mii au fost distrusi, iar 48 de mii au fost donati pentru cercetare.11 Sa adaugam la acest tablou sumbru faptul ca un procent covarsitor din cei pastrati pentru tratament au murit in diferite faze ale evolutiei, pana la nastere. Se cunoaste faptul ca, in mod real, la nidare, procentul de reusita este de 1/10 sau 2/10. Foarte multi dintre embrionii in surplus sunt pastrati prin congelare. Ei constituie in felul acesta o rezerva pentru alte nereusite ale procreatiei asistate. O alta parte, care sunt cedati laboratoarelor de cercetare, pot fi folositi pentru obtinerea, prin clonare terapeutica, de tesuturi sau organe de rezerva, necesare operatiilor de transplant.
Prin modul in care se preleveaza sperma, nu mai este realizata dimensiunea afectiva a actului conjugal, mizandu-se doar pe aspectul fizic al procreatiei. Actul conjugal sufera o reductie care-i anuleaza dimensiunea naturala. In cazul utilizarii spermei conservate in azot lichid in bancile de sperma, pot aparea confuzii in legatura cu campionii de sperma. Problemele nerezolvate se inmultesc, cand se recurge la o mama de imprumut, atunci cand mama poate fi fertilizata, dar nu reuseste, din motive de sanatate, sa-si duca sarcina pana la capat. Sau, in alta varianta, gametii proveniti de la un cuplu, care-si doreste un copil, sunt transferati in uterul altei femei, rezultand un embrion, care se va dezvolta in burta mamei "de imprumut". In toate aceste cazuri, mai intai, statutul cuplului, ai carui membri nu pot concepe copii sau sustine o sarcina, este pus in pericol de interferenta unei a treia persoane: a medicului care asista sau a mamei de imprumut. Fecundatia are loc in afara uterului matern."
Eu asa consider, ca Biserica este impotriva faptului ca de multe ori embrionii care nu sunt implantati in mama sunt folositi la cu totul alte cercetari medicale. Eu cred ca despre asta spune sfintia sa ca sunt monstruozitati.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
samira33 spune:
gigelica,asa cum sunt oameni si oameni...tot asa sunt si preoti si preoti.
duhovnicul meu,de exemplu,ne-a binecuvantat si ne-a incurajat inainte de fiecare FIV.
pacat este ca acest preot de care vorbesti s-a erijat in purtatorul de cuvant al Biserici Ortodoxe Romane.
voljena spune:
TVR Cultural?? sa plang? sa rad?
s-au terminat filmele, cartile, piesele de teatru, etc de comentat si au ajuns la FIV? si au terminat si criticii si au trecut la popi? si nici macar nu au gasit unul descuiat...
Iasmin08 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui voljena TVR Cultural?? sa plang? sa rad? s-au terminat filmele, cartile, piesele de teatru, etc de comentat si au ajuns la FIV? si au terminat si criticii si au trecut la popi? si nici macar nu au gasit unul descuiat... |
Aha, deci subiectul este despre cat de descuiati sunt preotii sau nu...
Este un subiect creat special aici, la Sufletul Credintei, intre cei care chiar au credinta si se afla in sanul Bisericii, pentru a blama pe cei care savarsesc sfintele taine. Adica pentru a arunca in ceea ce avem mai sfant, noi credinciosii...
lyly_mar spune:
eee,fetelor,va pot spune ca sunt si preoti care nu recomanda adoptia...si care normal ca nu sunt de acord cu FIV-ul....
Parintele meu duhovnic care este preot-calugar si profesor la seminar in Bucuresti,mi-a zis, mai acum cativa ani(parca 2-3)ca, el nu recomand adoptia,dar dc eu vreu sa fac ,e alegerea mea......ca are o cunostinta doctor care a adoptat o fata si are probleme cu ea... si cand i-am zis eu vreau totusi sa am copii...mi-a zis sa ma resemnez ,ca Rasela(scuze,nu am citit Biblia).....
Eu am fost cam socata...de ce mi-a zis(ca nu recomanda adoptia)...si sincer nici nu m-am mai dus la el ...s-a dus doar sotul...si preotul a intrebat de mine...si al meu i-a ca sunt c-am debusolata de raspunsul lui...si a zis ca le arajeaza Dumnezeu...eu sper sa le aranjeze bine.....ca tot vreau sa fac FIV
gabriella1 spune:
gigelica , ti-ai aprins paie in cap !
Gabriela
20 +
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
Iasmin08 spune:
Lasa ca nu e singura in care parerile difera.
Si in iudaism parerile difera:
http://www.askmoses.com/en/article/236,2066007/What-is-the-Jewish-view-on-In-Vitro-Fertilization.html
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/ivf.html
Si in islam parerile difera:
http://iussp2005.princeton.edu/download.aspx?submissionId=50567
http://blogs.telegraph.co.uk/news/edwest/100042584/aborted-ivf-babies-pressure-groups-and-islams-reformation-three-things-taxpayers-shouldnt-pay-for/
http://www.ivf-worldwide.com/Education/islam.html
Da unii sunt pro FIV, altii sunt contra FIV, oriunde in lumea asta mare. Si in crestinism, si in islam, si in iudaism, peste tot parerile sunt impartite, sunt fel de fel de argumente.
Iasmin08 spune:
Chiar sunt extrem de curioasa, as intreba pe cineva dar nu cred ca stie nimeni pe aici: in Israel sunt tot atat de denigrati rabinii? Sau in tarile musulmane sunt tot atat de denigrati imamii? Dar in budism?
Eu nu am auzit niciodata nici un cuvant rau spus despre cei care oficiaza serviciile religioase in alte religii. Chiar sunt curioasa...
gigelica20 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Chiar sunt extrem de curioasa, as intreba pe cineva dar nu cred ca stie nimeni pe aici: in Israel sunt tot atat de denigrati rabinii? Sau in tarile musulmane sunt tot atat de denigrati imamii? Dar in budism? Eu nu am auzit niciodata nici un cuvant rau spus despre cei care oficiaza serviciile religioase in alte religii. Chiar sunt curioasa... Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Iasmin,
Intentia mea nu a fost de a denigra pe preot, departe de mine acest gand. M-a revoltat ideea promovata de el, atitudinea abordata pe un post TV...
Offff, e complicat.
M-a linistit insa ce mi-a spus sotul meu (un om oarecum pragmatic, ca sa nu spun altfel) ca "biserica nu are legatura cu credinta mea in Dumnezeu"...nu vreau sa starnesc alte polemici legate de biserica si practicile ei...eu vroiam doar sa spun ca ideea ca trebuie sa ramanem primitivi, sa nu ne mai tratam de boli (si sa acceptam ca infertilitatea e o boala)...
Eu stiu cat m-am rugat, cate lacrimi sincere am varsat, cate clipe mi-am analizat viata intrebandu-ma si analizand unde as fi putut gresi ca sa indrept...si pe Victor l-am facut din credinta...da, sotul meu s-a masturbat in paharel si apoi doctorul mi-a scos ovulele si le-a fecundat in eprubeta...si cele 2 ovocite s-au fecundat, doar 1 s-a transformat in embrion si doar 1 mi-a fost implantat....dar asta nu e impotriva firii, sau nu e o monstruozitate, e o implinire a dorintei noastre de a deveni parinti...
Si eu am un preot duhovnic pe care il respect si la care merg rar pentru ca eu sunt din Bucuresti, iar el e in orasul natal...dar abia astept sa discut cu el aceasta problema....caci el e recunoscut ca fiind un preot extrem de sever si chiar habotnic, dar nu mi-a zis niciodata ca fac ceva gresit, ba mi-a fost alaturi si m-a incurajat...si mi-a botezat fiul...
E complicat...ati inteles voi esenta, nu?!
Gabriella, Samira, lyly_mar...cate o pt raspuns si un pt intelegere.
_
Gigelica ,mami de Victor-Andrei - Pitonul
30 martie 2009